Home > propolis
propolis
Expert: Jaap Gerrijts | 10 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Propolis

Propolis is een natuurlijke harsachtige stof die door bijen wordt geproduceerd uit planten en bomen. Het wordt gebruikt om de bijenkorf te beschermen tegen ziekteverwekkers en andere bedreigingen. Propolis heeft verschillende gezondheidsvoordelen en kan worden toegepast op de huid, ingenomen als supplement of gebruikt als ingrediënt in cosmetica en voedingsmiddelen.

Propolis kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we op welke manieren je propolis kunt toepassen. Lees je mee?!

Propolis ondersteunt het immuunsysteem

Propolis

Bijen zijn enorm bijzondere en belangrijke dieren die niet alleen heerlijke honing maken maar ook andere krachtige stoffen zoals bijenpollen en propolis. Wij gaan het hebben over propolis en dit ken je misschien ook wel als bijenlijm. Het is een natuurlijk mengsel dat door honingbijen wordt gemaakt uit een aantal dingen, waaronder stoffen die ze verzamelen van planten en bomen.

Het is een natuurlijke hars die in verschillende culturen al honderden jaren wordt gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het bestaat uit bijenspeeksel samen met plantendelen die de bij verzamelt en het wordt gevonden bij de ingang van de korf als bescherming tegen vreemde indringers. Propolis bestaat uit bijenwas gecombineerd met uitgescheiden stoffen die ze verzamelen uit boomknoppen, sapstromen en andere botanische bronnen.

Propolis dient een enorm doel in de wereld van honingbijen. Ze gebruiken het om ongewenste kleine scheuren en gaten in de korf af te dichten. Dit is enorm belangrijk want als deze openingen niet goed worden afgesloten dan kan de korf last hebben van allerlei indringers die er niet thuis horen zoals roofdieren en ziektes en andere stoffen die er niet thuis horen. 

De kleur van propolis kan variëren, afhankelijk van wat de bij uit de natuur verzamelt om het te maken, maar meestal is bijen propolis donkerbruin. 

Deze therapeutische stof beschermt bijenkorven niet alleen tegen indringers, maar kan ook allerlei ongewenste gezondheidsproblemen afweren en behandelen. Bijen propolis wordt al sinds de oudheid medicinaal door mensen gebruikt. 

Er is inmiddels veel onderzoek naar gedaan in het laboratorium, wat de potentiële voordelen van propolis aantoont. Het is antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend, ontstekingsremmend, antioxidant en antitumor. Propolis heeft geweldige resultaten laten zien bij het genezen van mondzweren, wonden, plaatselijke brandwonden, snijwonden, allergieën, griep, infecties van de bovenste luchtwegen, verkoudheid en afnemende koorts.

Toen wetenschappers de exacte chemische samenstelling van propolis nader bekeken ontdekten ze dat het meer dan 300 natuurlijke verbindingen bevat zoals:

Aminozuren

Vitaminen

Spoorelementen

Coumarines

Polyfenolen

Steroïden

Etherische oliën

Fenolische aldehyden

Sequiterpeenkinines 

Over het algemeen bestaat ruwe propolis uit ongeveer 50 procent harsen, 30 procent wassen, 10 procent etherische oliën, 5 procent pollen en 5 procent verschillende organische verbindingen.

Het interessante van propolis en wat ook geldt voor honing, is dat de samenstelling ervan altijd zal variëren afhankelijk van de exacte verzameltijd, locatie en plantbronnen. 

Het gebruik van bijen propolis is niet een nieuwe gezondheidsrage want het gebruik van dit bijenproduct gaat terug tot de tijd van Aristoteles rond 350 v.Chr. Ook de Oude Egyptenaren stonden bekend om het gebruik van propolis in hun mummificatieproces, terwijl de oude Grieken en Assyriërs er dol op waren vanwege zijn wond- en tumor genezende eigenschappen. 

Wetenschap en persoonlijke ervaring tonen nog steeds aan dat propolis vandaag de dag nog steeds een ongelooflijk geneeskrachtige stof is. 

Propolis word onder andere gebruikt voor:

Hooikoorts

Longen door beter te kunnen ademhalen

Ondersteunen van de weerstand

Verhogen van de weerstand tegen ziektes en virussen

Verbeteren van tandvlees en mondholte 

Slechte adem

Ondersteunen van het herstellend vermogen van een rode en gevoelige huid

Verzorging van wratten

Verzorging van kalknagels

Bevorderen van de wondgenezing

Stimuleren van de vet,- stofwisseling 

Een goede darmwerking

Soepel houden van spieren en gewrichten

Bevorderen van een gezonde nachtrust

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van propolis?

Zoals je inmiddels hebt gelezen bevat propolis enorm veel gezonde stoffen die je lichaam kunnen ondersteunen bij verschillende aandoeningen en klachten. Het is inmiddels veel onderzocht en men heeft daar verschillende dingen ontdekt die wij met je gaan delen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van propolis?

 

Kan helpen kanker te bestrijden

Eén van de voordelen van propolis is dat het antitumorale en kanker bestrijdende eigenschappen lijkt te bezitten. Er zijn momenteel meer dan 300 wetenschappelijke studies en artikelen gedaan over propolis en de behandeling van kanker. Met name twee propolis-polyfenolen lijken de krachtigste antitumormiddelen te zijn. Het zijn cafeïnezuurfenethylesters van populierenpropolis en Artepillin C van Baccharis-propolis.

Wetenschappers denken dat het vermogen van propolis om te voorkomen dat kanker zich ontwikkelt in zowel diermodellen als menselijke celculturen waarschijnlijk het resultaat is van zijn vermogen om de DNA-synthese in tumorcellen te remmen. Daarnaast heeft de stof het vermogen om apoptose wat een geprogrammeerde celdood is van tumorcellen te induceren. 

Een studie evalueerde de effecten van propolis-extracten uit de noordelijke regio van Thailand op de groei van kankercellen. Alle extracten lieten een hoge antioxidantactiviteit en een hoog fenol- en flavonoïdegehalte zien. Over het algemeen vertoonden de propolis-extracten anti-kanker activiteiten en verlengden ze de overleving van proefdieren die al tumoren hadden.

Deze studie concludeert het volgende: “Uit deze bevindingen blijkt duidelijk dat propolis-extracten kunnen worden beschouwd als een natuurlijk verkregen middel dat buitengewoon nuttig kan zijn bij de behandeling van kanker”.

 

Voorkomen en behandelen van verkoudheid en keelpijn

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat propolis extracten op natuurlijke wijze de duur van verkoudheid kunnen voorkomen en verkorten. Een studie diende een propolis-extract toe aan een groep zeer jonge schoolkinderen gedurende het hele koude seizoen van een jaar. De exacte dagelijkse dosis wordt niet gegeven, maar de met propolis behandelde kinderen hadden minder verkoudheden met acute of chronische symptomen. Ook het propolis extract werd goed verdragen en de deelnemers hadden minder last van keelpijn. 

In een andere wetenschappelijke studie over de effecten van propolis op verkoudheid werd de groep die een propolis extract nam sneller vrij van symptomen dan de placebogroep. Concreet verdwenen de verkoudheidssymptomen voor de propolis afnemers tweeënhalf keer sneller dan de proefpersonen die een placebo slikten. 

 

Stopt de voortplanting van een koortslip

Infecties met het herpes simplex virus komen helaas zeer vaak voor. Herpes simplex virus is de belangrijkste oorzaak van herpesinfecties op de mond en lippen die algemeen bekend staan als koortslippen en koortsblaasjes. Het herpesvirus kan een leven lang sluimerend in het immuunsysteem van een persoon leven waarbij het af en toe blaren veroorzaakt die openbarsten en in open koortslippen of zweren veranderen voordat ze genezen.

Als je er niks aan doet dan duurt een koortslip meestal 10 tot 14 dagen en veroorzaken ze roodheid, pijn, branderigheid en vaak ook schaamte. Koortslippen kunnen ook genitale herpes veroorzaken, maar HSV-2 is de hoofdoorzaak van genitale herpes.

Het goede nieuws is dat reageerbuisstudies hebben laten zien dat propolis de voortplanting van zowel HSV-1 als HSV-2 kan stoppen. Een onderzoek onder mensen met genitale herpes vergeleek een zalf met propolis met Zovirax-zalf, een gebruikelijke conventionele behandeling voor genitale herpes die de symptomen van de infectie vermindert.

Bij de proefpersonen die de propoliszalf gebruikten genazen de laesies sneller dan bij de proefpersonen die de Zovirax zalf gebruikten. Een andere studie onthulde ook dat een propoliszalf van 3 procent mogelijk de pijn en de duur van koortslippen kan verminderen. Dit verklaart waarom veel natuurlijke lippenbalsems die zijn ontworpen voor de behandeling van koortslippen en koortsblaasjes propolis bevatten.

 

Verbetert de vruchtbaarheid voor vrouwen met endometriose

In een gerandomiseerde, gecontroleerde pilotstudie werd gekeken naar de effecten van suppletie met propolis op vrouwen met onvruchtbaarheid en milde endometriose. De onderzoekers ontdekten dat het zes maanden lang tweemaal daags innemen van bijenpropolis in een dosis van 500 milligram resulteerde in een zwangerschapspercentage van 60 procent vergeleken met slechts 20 procent in de placebogroep. 

Verdere studies moeten nog aantonen of propolis ook gunstig kan zijn voor onvruchtbare vrouwen zonder endometriose.

 

Bestrijden van parasieten

Giardiasis is een parasitaire infectie die kan optreden in de dunne darm en wordt veroorzaakt door een microscopisch kleine parasiet genaamd Giardia lamblia. Je kunt giardiasis oplopen door contact met besmette mensen of door het eten van besmet voedsel of drinkwater. In een klinische studie werd gekeken naar de effecten van propolis extract op 138 Giardiasis patiënten die bestond uit zowel volwassenen als kinderen. De onderzoekers ontdekten dat het propolis extract resulteerde in een genezingspercentage van 52 procent bij kinderen en een eliminatiepercentage van 60 procent bij volwassenen. 

 

Behandelt Candida symptomen

Candida is een infectie veroorzaakt door Candida Albicans wat een gistachtige schimmel is. Candida is het meest voorkomende type schimmelinfectie in de mond, het darmkanaal en de vagina en kan de huid en andere slijmvliezen aantasten. 

Als je immuunsysteem optimaal functioneert dan is dit type schimmelinfectie zelden ernstig. Als het echter niet goed werkt dan kan de candida infectie migreren naar andere delen van het lichaam zoals je bloed en de vliezen rond het hart of de hersenen. 

Een studie ontdekte dat propolis-extract orale candidiasis remde bij 12 patiënten met kunstgebit gerelateerde ontsteking en candidiasis. Uit een ander onderzoek bleek dat propolis het bijenproduct lijkt te zijn met de hoogste antischimmelactiviteit zoals blijkt uit het effect ervan op 40 verschillende giststammen waaronder Candida Albicans. 

 

 

”Echte goed werkende propolis prikt in je mond”

Hoe kan je propolis gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om propolis te gebruiken. Bij de ene kwaal kan een tinctuur beter werken en een andere juist de capsule vorm.

Welke soorten zijn er allemaal?

Propolis extract

Propolis tinctuur

Hooikoorts 

Darmklachten

Verlaging van de bloeddruk

Aandoeningen of klachten aan de longen en luchtwegen

Stimuleren van het immuunsysteem

Weerstand tegen ziektes en virussen verhogen

Slechte adem 

Klachten aan tandvlees en mondholte 

Rode of gevoelige huid en wondherstel

Kalknagels en wratten 

 

Propolis poeder

Propolis capsules

Propolis tabletten

Buik en darmklachten

Stimuleren van het immuunsysteem

Weerstand tegen ziektes en virussen verhogen

 

Propolis spray

Keelpijn 

Maakt vastzittend slijm los

Remt ontstekingen

Vermoeide stembanden

Antioxidatieve werking

Virus- en schimmeldodend

 

Propolis tandpasta

Slechte adem

Mondhygiëne

Tandplak

Pijnlijk tandvlees

 

Propolis zalf 

Propolis crème 

Acne

Eczeem 

Schimmels

Koortslip

Aambeien

Psoriasis

Herpes

Spataders

Kneuzingen of blauwe plekken

Overige huidaandoeningen

 

Als je propolis intern wilt gebruiken dan zijn er veel opties zoals een vloeibaar extract, capsules, tablet of poeder. Als de gezondheidsproblemen in je mond zitten zoals een zere keel dan is een propolis spray de juiste keuze. Als je propolis uitwendig of topisch wilt gebruiken dan kun je propoliszalf of propoliscrème gebruiken.

Deze propolis middelen zijn doorgaans allemaal te koop bij de natuurvoedingswinkel, drogisterij, lokale imker en ook online.

 

Wat is de juiste dosering van propolis?

De beste dosering staat altijd aangegeven op de verpakking. Je kunt je het beste aan de aanbevolen dagelijkse dosering houden zodat het middel het beste effect heeft.

De aanbevolen interne dosis propolis is meestal één- of tweemaal daags 500 milligram. 

Dit zijn enkele specifieke en bestudeerde manieren waarop propolis kan worden toegepast:

Koortslip

Breng vier keer per dag propoliszalf aan op de koortslip

Genitale herpes

Breng vier keer per dag een propoliszalf van 3 procent aan op de laesies

Verkoudheid en keelpijn

500 milligram één tot twee keer per dag

Vrouwelijke onvruchtbaarheid en endometriose

500 milligram twee keer per dag

Schimmelinfectie

Breng viermaal daags een alcoholextract van 2 gram per 25 milliliter aan

 

 

 

”Echte propolis heeft een geur van balsem met heerlijke natuurlijke accenten”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van propolis?

Ongeveer één op de 2000 mensen is overgevoelig voor propolis en producten waar het in  in verwerkt is.

Mensen die allergisch zijn voor honing, bijenpollen, koninginnengelei, coniferen of populieren mogen geen propolis gebruiken tenzij ze eerst getest zijn door een allergiespecialist.

Propolis kan het risico op bloedingen verhogen bij mensen die bloed verdunnende medicijnen gebruiken of bloedingsstoornissen hebben. Aangezien propolis de bloedstolling kan vertragen, moet je minimaal twee weken voor een geplande operatie stoppen met het gebruik van propolis.

Als je astma hebt dan adviseren sommige deskundigen om propolis volledig te vermijden omdat wordt aangenomen dat sommige chemicaliën in propolis astma kunnen verergeren. Er is echter ook onderzoek gedaan en hierbij nuttige effecten van propolis voor astmapatiënten aangetoond. Als je astma hebt overleg dan altijd eerst met de arts voordat je propolis wilt gaan gebruiken.

Als het gaat om parasitaire infecties zoals Giardiasis mag propolis niet worden gebruikt als de enige behandeling voor parasieten zonder eerst een arts te raadplegen. 

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft overleg dan eerst even met de arts voordat je propolis gaat gebruiken. 

Bij aanhoudende gezondheidsproblemen of het gebruik van medicijnen is het belangrijk om eerst met de arts te overleggen voordat je propolis gebruikt.

Tips:

1) Je kunt overgevoeligheid voor propolis simpel testen door een druppeltje op je pols aan te brengen. Houd de plek de uren erna in de gaten en als het rood word of branderig aan gaat voelen dan ben je waarschijnlijk overgevoelig voor propolis

2) Bewaar propolis op kamertemperatuur en op een droge en donkere plaats

3) Propolis mag gebruikt worden door kinderen vanaf 1 jaar oud

4) In sommige gevallen gebruiken mensen het middel voor hun hond of kat voor de oren, vacht of beschadigde voetkussens

5) Pure propolis is nagenoeg onbeperkt houdbaar

Propolis heeft een hoog gehalte aan vitamines A, B, C en E

Tot slot

Propolis stond centraal in dit artikel. Heb je weleens propolis gebruikt voor een wond of bij huidproblemen? En wat zijn jouw persoonlijke ervaring daarmee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Mangaan

Wat doet magnesium?

Waar zit ijzer in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *