premenstrueel syndroom
Expert: Jaap Gerrijts | 9 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Premenstrueel syndroom

Premenstrueel syndroom zijn verschillende lichamelijke en emotionele klachten in de periode voor de menstruatie. Deze klachten komen iedere maand weer terug en de ernst ervan verschilt per persoon. Je kunt bijvoorbeeld depressieve klachten krijgen op een opgeblazen gevoel. De klachten zijn zo erg dat je normale dagelijkse dingen niet kunt doen. 

Wat is het premenstrueel syndroom? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en bespreken we welke natuurlijke voedingsstoffen verlichting kunnen brengen. Lees je mee?!

Premenstrueel syndroom

Wist je dat de gemiddelde vrouw ongeveer 450 menstruaties heeft in haar leven? En wist je dat meer dan 75 procent van de vrouwen tijdens de menstruatie met PMS-symptomen te maken heeft? 

Premenstrueel syndroom is één van de meest voorkomende vormen van hormonale disbalans bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het veroorzaakt daarmee psychische en lichamelijke menstruatiesymptomen die soms enorm belastend kunnen zijn voor een vrouw. Ongeveer 30 tot 40% van de vrouwen die deze symptomen ervaart heeft er zoveel last van dat het hun dagelijkse leven belemmert. Dit is dan ook de reden waarom veel vrouwen op zoek zijn naar een natuurlijke remedie tegen deze klachten.

Dat je vlak voor de menstruatie een ongemakkelijk gevoel hebt met klachten zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen of gevoelige borsten is normaal. Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je dagelijks leven negatief beinvloeden dan kun je het premenstrueel syndroom hebben. Je ervaart dan klachten soms al weken voordat de menstruatie begint en deze gaan voorbij als je ongesteld word. 

Het premenstrueel syndroom begint vaak nadat een vrouw kinderen heeft gehad. Gemiddeld gezien heeft 5% van de vrouwen tussen de 15 en de 45 jaar PMS. De aandoening kan erfelijk zijn en de klachten worden meestal erger naarmate iemand ouder word. Gelukkig verdwijnen deze klachten na de overgang.

 

 

”Als je niet minstens een week klachtenvrij bent dan heb je geen PMS”

Wat zijn de symptomen van het premenstrueel syndroom?

De symptomen van het premenstrueel syndroom beginnen meestal 7 tot 10 dagen voordat de menstruatie begint en eindigen kort daarna. De klachten kunnen de ene maand erger zijn dan de andere en ook de ernst verschilt per persoon. Er zijn in totaal ruim 150 symptomen van premenstrueel syndroom en wij hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet.

Mogelijke symptomen van premenstrueel syndroom zijn:

Vermoeidheid

Hoofdpijn

Stemmingswisselingen

Alleen willen zijn

Opvliegers

Acne

Rugpijn

Opgeblazen buik

Constipatie

Depressie

Prikkelbaar, gespannen of angstig voelen

Problemen met concentreren 

Gewrichtspijn

Veranderingen in eetlust zoals hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen

Snelle hartslag

Moeite met slapen

Gezwollen handen of voeten

Tedere en gezwollen borsten

Niet zo geïnteresseerd zijn in seks

Gewichtstoename

 

 

”Hormonen, voeding, stress, obesitas”

Wat is de oorzaak van het premenstrueel syndroom?

Onderzoekers weten nog steeds niet zeker wat de exacte oorzaak van het premenstrueel syndroom is. Er word op dit moment een studie gedaan om te kijken of de aandoening is geassocieerd met ontsteking, oxidatieve stress of een negatieve antioxidantstatus. Wat men zeker lijkt te weten is dat het sterk verband houd met fluctuerende hormoonspiegels, waaronder progesteron en oestrogeen die optreden ter voorbereiding op de menstruatie.

Daarnaast komt een onderliggende depressie en angst vaak voor bij PMS. Er wordt gedacht dat de hormonale veranderingen die de menstruatie veroorzaken de symptomen van deze stemmingsstoornissen kunnen verergeren.

Mogelijke oorzaken van PMS-symptomen zijn onder andere:

Hormonale veranderingen en onevenwichtigheden

Chemische veranderingen in de hersenen

Spanning

Emotionele problemen

Slechte voeding inclusief sterk verwerkt voedsel

Laag vitamine- en mineraalgehalte

Depressie of angst

Schildklier problemen

Milieu-toxines

Het consumeren van alcohol en cafeïne wat de stemming en het energieniveau kan veranderen

Het eten van te veel zout voedsel wat kan leiden tot vochtretentie en een opgeblazen gevoel

Gebrek aan lichaamsbeweging

Obesitas

Er bestaan andere problemen en aandoeningen waarbij je dezelfde klachten kunt ervaren als bij PMS. Deze zijn ondere andere:

Depressie

Angst

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Hormonale systeem

Prikkelbare darmsyndroom

Perimenopauze/menopauze

Als je wilt weten wat de oorzaak is van je klachten dan is het belangrijk om het goed te laten onderzoeken bij je huisarts.

 

 

”Pijnstillers, ibuprofen, paracetamol en slaapmedicatie”

Gebruikelijke behandelingen van premenstrueel syndroom

Medicijnen zoals ibuprofen zijn de meest gebruikte medicijnen voor PMS-symptomen. Mensen met PMS wenden zich ook vaak tot pijnstillers, slaappillen en paracetamol. Deze medicijnen zorgen voor symptomatische pijnverlichting bij ongeveer twee derde van de vrouwen, maar ze kunnen daarnaast ook nadelige bijwerkingen veroorzaken. Ibuprofen kan voor ernstige maag en darm bijwerkingen zorgen zoals maagbloedingen. Terwijl paracetamol mogelijke leverschade kan veroorzaken.

Een veelgebruikte behandeling om van menstruatiekrampen af te komen is een geneesmiddel zoals Midol. Dit middel werkt voornamelijk om het meest pijnlijke PMS-symptoom te verlichten namelijk menstruatiekrampen. Hoewel deze medicatie kan werken om de symptomen te verlichten komt deze niet zonder bijwerkingen. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

Maagkrampen

Chronische slaapproblemen

Dikke slijm in de longen

Irritatie van de maag of darmen 

Zeldzame bijwerkingen variëren van acuut leverfalen tot bloedaandoeningen. 

Je menstruatiekrampen kunnen stoppen, maar er zit dus wel een keerzijde aan. Zorg er daarom voor dat je medicatie probeert te vermijden en dit alleen neemt als het echt nodig is.

 

 

”Vitamines, mineralen en gezonde vetzuren”

Wat zijn natuurlijke middelen voor premenstrueel syndroom?

Er zijn voedingsmiddelen die de symptomen van PMS kunnen verergeren maar ook die ze kunnen helpen verminderen. Vrouwen met PMS hebben soms een tekort aan de volgende voedingsstoffen:

Calcium

Magnesium

Vitamine B6

Vitamine E

Vitamine K

Wanneer je niet dagelijks voldoende van deze belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt dan kan dit de symptomen helpen verergeren.

Wij hebben enkele van de beste voedingsmiddelen voor je op een rij gezet die belangrijk zijn voor vrouwen met PMS symptomen.

 

Plantaardig voedsel

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat vrouwen met een plantaardig dieet met veel groenten, fruit, noten, zaden en kruiden minder symptomen van PMS hebben. 

Calciumrijk voedsel

Calcium is één van de meest wetenschappelijk onderbouwde voedingsstoffen als het gaat om effectieve dieetbehandelingen voor PMS. Voeding waar veel calcium in zit:

Broccoli

Yoghurt

Rauwe melk

Gekookte boerenkool

Sardines

Kefir

Vezels

PMS kan maag,- en darmstoornissen veroorzaken en daarom is het van cruciaal belang om dagelijks ten minste 30 gram vezels binnen te krijgen. Vezels helpen ook om de juiste hormoonbalans te behouden door zich aan oestrogeen te binden en het uit het lichaam te voeren. 

Groene bladgroenten

Deze groenten hebben een diuretisch effect en zijn ook een gezonde bron van calcium, magnesium en vitamine K. Deze stoffen kunnen helpen bij het wegwerken van menstruatiekrampen.

Lijnzaad

Lijnzaadproducten kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond oestrogeenmetabolisme. Dit is een belangrijk onderdeel bij het beheersen van PMS-symptomen.

Tarwekiemen

Tarwekiemen zijn rijk aan vitamine E en B. Andere vitamine E-rijke voedingsmiddelen zijn amandelen, zonnebloempitten en spinazie. Een natuurlijke voeding met veel vitamines B zijn edelgist vlokken.

In het wild gevangen vis

Voeding met veel omega-3-vetten zoals in het wild gevangen zalm, sardines en ansjovis kunnen helpen pijn en ontstekingen te verminderen die PMS-symptomen verergeren.

Avocado

Het dagelijks eten van avocado kan op natuurlijke wijze de hormonen in balans brengen. Avocado is gezond eten omdat het voedingsprofiel rijk is aan:

Vezels

Gezonde vetten

Magnesium

Kalium

Vitamine B6

 

 

”Vermijd suikers, verkeerde vetten, alcohol en teveel zout”

Welke voeding kan PMS-syndroom veroorzaken?

Het is niet alleen belangrijk om de juiste voeding te eten maar ook om de verkeerde voeding zoveel mogelijk te laten staan. Verkeerde voeding bevat de verkeerde vetten, suikers en andere stoffen die je hormonen uit balans houd of ervoor zorgt dat je teveel van de verkeerde hormonen aan gaat maken.

Om je een idee te geven welke voeding je beter kunt laten staan hebben we een korte opsomming voor je gemaakt.

 

Transvetten en gehydrogeneerde vetten

Een voedingspatroon rijk aan deze industriële vetten kan PMS-symptomen verergeren. Overmatig bewerkte voedingsmiddelen bevatten deze ingrediënten vaak. Lees daarom de etiketten en vermijd alles dat zegt “gehydrogeneerd” of “gedeeltelijk gehydrogeneerd” ook al staat er 0% transvet op het etiket.

Cafeïne

Cafeïne droogt het lichaam uit en kan depressie, angst en gevoelige borsten verergeren.

Elk mogelijk voedselallergeen

Voedselallergieën kunnen de symptomen van PMS verergeren. Als je niet weet waar je allergisch voor bent dan kun je een eliminatiedieet proberen om een idee te krijgen waar je allergisch voor bent. Je kunt ook je arts vragen om tests uit te voeren als je er zelf niet uitkomt.

Zout

Het vasthouden van water tijdens de menstruatie kan worden verergerd door een dieet met veel natrium. Zorg dat je er daarom niet teveel van binnen krijgt.

Fructoserijke glucosestroop en geraffineerde suiker

Fructose en andere soorten suiker veroorzaken schommelingen in de bloedsuikerspiegel waardoor je last kunt krijgen van:

Hoofdpijn

Concentratieproblemen

Stemmingswisselingen

Deze stoffen putten daarnaast het lichaam uit van essentiële mineralen en stimuleren ontstekingen.

Alcohol

Alcohol verergert PMS-symptomen en kan het risico op langdurige krampen tijdens de menstruatie verhogen. 

 

 

“Zonder de nadelige bijwerkingen en met de gewenste voordelen”

Deze supplementen helpen bij menstruatiekrampen en PMS

Het gebruik van supplementen kan kramp en symptomen van PMS helpen verminderen. Hier zijn enkele veelvoorkomende natuurlijke supplementen die bij PMS worden ingezet.

 

#1 Vitex /Monnikspeper – 240 mg per dag

Vitex wordt gebruikt om de oestrogeen/progesteronverhoudingen in balans te houden.

#2 Vitamine B6 – 50 mg 3 x daags

Vitamine B6 is betrokken bij het oestrogeenmetabolisme.

#3 Progesteroncrème – 1/4 theelepel, 10 mg per dag

Dit kan helpen om de hormonen in balans te brengen. Artsen raden vaak aan om na de ovulatie te beginnen en het te gebruiken tot de dag voordat de menstruatie begint.

#4 Indool-3-carbinol – 300 mg per dag

Dit helpt de lever om oestrogeen te metaboliseren.

#5 Magnesium – 250 mg 2x daags

Magnesium is vereist bij het metabolisme van oestrogeen en kan krampen en hoofdpijn helpen verlichten.

#6 Calcium – 150 mg 2x daags

Calcium helpt bij het reguleren van oestrogeen en je humeur.

#7 Jodium – 400 mcg 1 x daags

Jodium helpt overmatig oestrogeen te verminderen en in evenwicht te brengen.

#8 Ashwagandha – 250 mg 2 tot 3x daags

Vermindert cortisol en helpt de hormonen in evenwicht brengen.

#9 Heilige basilicum – 400 mg 2 x daags

Vermindert cortisol en helpt de hormonen in evenwicht brengen.

#10 Vitamine D3 – 20 mcg 2 x daags

Vitamine D helpt bij het reguleren van hormonen.

#11 Teunisbloemolie – 1000 mg 2 x daags

Teunisbloemolie ondersteunt een normale menstruatie

#12 Sint-janskruid – 300 mg 2 x daags

Sint-janskruid helpt bij het verbeteren van fysieke en gedragssymptomen van PMS.

Beweging en stress

Lichaamsbeweging helpt ook om hormonen in evenwicht te brengen en stress te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat PMS waarschijnlijker is als je zwaarlijvig bent. Je ben zwaarlijvig als je een body mass index van meer dan 30 hebt en als je niet genoeg beweegt.

Je wilt er ook voor zorgen dat stress zoveel mogelijk vermindert aangezien stress PMS-symptomen kan verergeren. Waarom? Als je gestrest bent dan stijgen je niveaus van het stresshormoon cortisol. Dit heeft een negatief effect op de algehele hormonale balans. Simpel gezegd, hoe meer stress je hebt, hoe meer premenstruele symptomen je waarschijnlijk zult ervaren. 

Ga daarom wat vaker in de natuur wandelen, neem een sauna, warm bad, massage en luister wat vaker naar je favoriete muziek. Doe dingen die je energie geven en neem iedere dag echt de tijd om te kunnen ontspannen.

Tips:

1) Vermijd stress waar mogelijk en ontspan zoveel mogelijk

2) Praat met mensen over je problemen als je er niet uit komt

3) Zorg voor een vast slaappatroon. Ga op dezelfde tijden op bed en word op dezelfde tijd weer wakker

4) Zorg dat je je vitamine en mineralen waardes laat controleren op een eventueel tekort

Tot slot

Premenstrueel syndroom stond centraal in dit artikel. Heb jij last van PMS? Op welke manier probeer je dit te verminderen? En hoe ga je er mee om? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit vitamine E in?

Ashwagandha

Wat is vitamine K?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *