Er worden tegenwoordig veel soorten polyolen gebruikt in allerlei soorten voedsel en drinken.
Voor we je gaan uitleggen welke soorten er zijn gaan we het hebben over de glycemische index. Wat is een glycemische index?
De glycemische index is een lijst die zoetstoffen aangeeft met cijfers waardoor je kunt zien hoeveel het je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Hoe hoger de schaal, hoe ernstiger de piek in de bloedsuikerspiegel, hoe lager de schaal, hoe minder het effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Laten we beginnen met te kijken waar verschillende zoetstoffen zich op de glycemische index bevinden. Let op, hoe hoger het getal, hoe slechter het is voor je gezondheid.
Maltodextrine 110
Glucose 100
Kristalsuiker 60
Sucrose 65
Fructose-glucosestroop 58
Honing 55
Maltitol 35
Xylitol 13
Sorbitol 9
Isomalt 9
Lactitol 6
Mannitol 2
Tagatose 2
Erytritol 1
Aspartaam 0
Acesulfaam-K 0
Sucralose 0
Monniksfruit 0
Stevia 0
Welke soorten polyolen zijn er?
Xylitol, erythritol, sorbitol/glucitol, lactitol, isomalt, maltitol, mannitol, glycerol/glycerine en gehydrogeneerde zetmeelhydrolysaten behoren allemaal tot de groep polylen.
Hoewel producten als erythritol en xylitol zelf niet als kunstmatige zoetstoffen worden beschouwd, worden ze wel vaak gebruikt in combinatie met kunstmatige zoetstoffen om de smaak van lightproducten te verbeteren.
Hier volgt een kort overzicht van de meest populaire soorten polylen die je in verschillende voedingsmiddelen aan kunt treffen:
Erythritol
Erythritol is inmiddels één van de meest populaire ‘natuurlijke’ en caloriearme zoetstoffen die worden gebruikt in verpakte voedingsmiddelen en dranken. Erythritol bevat nul calorieën en nul koolhydraten. Het bevat ongeveer 60 tot 80 procent van de zoetheid van tafelsuiker. Je vindt het terug in producten zoals kauwgom, snoep, gelei, jam, yoghurt, chocoladerepen en verschillende caloriearme dranken.
Xylitol
Dit is een kristallijne alcohol en een derivaat van xylose wat een soort aldosesuiker is die niet verteerbaar is door de bacteriën in het spijsverteringsstelsel. Het wordt meestal in een laboratorium geproduceerd uit xylose, maar is ook op natuurlijke wijze afkomstig uit de bast van de berk. In tegenstelling tot erythritol is xylitol niet volledig calorievrij. De stof bevat ongeveer 40 procent minder calorieën dan gewone tafelsuiker en levert ongeveer 10 calorieën per theelepel op vergeleken met ongeveer 16 per theelepel suiker.
Sorbitol
Sorbitol smaakt minder zoet dan suiker en levert ongeveer 50 procent van de relatieve zoetheid. Dit betekent dat het vaak in grotere hoeveelheden wordt gebruikt, wat één van de redenen is waarom het de neiging heeft diarree te veroorzaken.
Mannitol
Mannitol heeft 50 tot 70 procent van de zoete smaak van suiker. Het gebruik ervan is bij sommige mensen in verband gebracht met een opgeblazen gevoel en diarree.
”Kijk goed op het etiket om erachter te komen wat er precies in zit”