Wat zijn plaspillen?

Plaspillen worden met een duur woord diuretica genoemd. Plaspillen zorgen ervoor dat je nieren meer zout uitscheiden wat vocht met zich meetrekt en via je urine plas je dit weer uit. Op deze manier blijft er minder vocht in je bloedbaan, waardoor je bloeddruk daalt. 
Plaspillen, de naam zegt het al, die zorgen ervoor dat je meer gaat plassen. Doordat je meer plast verlies je meer vocht, wat bij hoge bloeddruk of hartfalen kan ontlasten. De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt af en je bloeddruk daalt hierdoor wat ervoor zorgt dat je hart minder kracht hoeft te gebruiken bij het pompen.

Wanneer schrijft een arts je plaspillen voor

Artsen schrijven plasmiddelen vaak voor bij hoge bloeddruk en hartfalen en diabetes.
Er zijn verschillende soorten plasmiddelen: zwak werkende plasmiddelen (thiaziden) Sterk werkende plasmiddelen (lisdiuterica) kalium sparende plasmiddelen. 
meest voorgeschreven diuretica zijn: Indapamide (Fludex ®), Bumetanide (Burinex ®), Furosemide (Lasix ®), Spironolacton (Aldactone ®), Combinatiepreparaat: Aldactazine ®, Frusamil ®
plaspillen

Bij welke ziektes zijn plaspillen onmisbaar?

Plaspillen (diuretica) worden veel gebruikt wanneer sprake is van een verhoogde bloeddruk, hartfalen, vochtophopingen en levercirrose.

Wanneer zijn plaspillen niet nodig?

In de praktijk blijkt dat mensen die eenmaal plaspillen nemen dat vaak hun leven lang blijven doen. Volgens sommige doktoren is dat absoluut onnodig. Na een vocht afdrijvende kuur met diuretica keren de klachten bij bijna de helft van de patiënten niet terug. Overleg daarom met je arts als je geen klachten meer ervaart.

Wanneer mogen plaspillen niet gebruikt worden?

Bij leverinsufficiëntie en een verstoorde elektrolytenbalans wordt het sterk afgeraden om plaspillen te gebruiken. Je kunt plaspillen beter niet gebruiken als je zwanger bent of binnenkort wilt worden. Overleg hierover met je arts. Ditzelfde geldt voor borstvoeding geven.

Heeft het gebruik van plaspillen ook bijwerkingen?

Bij sommige van deze plaspillen kan het gebeuren dat er teveel elektrolyten (zoals kalium) verdwijnen uit het lichaam. Dit kan leiden tot bepaalde ritmestoornissen. Dat zorgt voor klachten zoals: spierpijn of -zwakte in je bovenbenen en armen, veranderingen in het gezichtsvermogen, ernstige vermoeidheid, impotentie, uitdroging, ontsteking van de alvleesklier, de galwegen of leverziekteshartkloppingen, heftige buikklachten, longproblemen, huiduitslag, duizeligheid, droge mond, stemmingsveranderingen (zoals depressie), hypotensie, verlaagde magnesiumspiegel (bij thiazidediuretica en lisdiuretica), hyperkaliëmie (verhoogde kaliumspiegel bij kaliumsparende diuretica), hypokaliëmie, hypercalciëmie (bij thiazidediuretica), hypocalciëmie (bij lisidiuretica), hyponatriëmie (bij lisdiuretica en thiazidediurectica).

Vitamines, mineralen en plaspillen

Het gebruik van plaspillen zorgt ervoor dat je niet alleen zout uitplast maar ook andere belangrijke elektrolyten. Dit zorgt ervoor dat je een tekort kunt oplopen aan belangrijke vitamines en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn: Kalium, magnesium, natrium, zink, vitamine B1, B6, B11 en C. Belangrijke interacties met vitaminen en mineralen:
Negatieve interacties:
Vitamine D: vitamine D verhoogt de calciumopname. Gelijktijdig gebruik van vitamine D supplementen en thiazidediuretica kan daarmee de kans op een te hoge calciumspiegel vergroten. 
Calcium: thiazidediuretica kunnen je calciumspiegel verhogen omdat deze je nieren ertoe aanzetten om calcium vast te houden. Wees daarom voorzichtig met calciumsupplementen.
Kalium: kaliumsparende diuretica zorgen ervoor dat je nieren kalium vasthouden. Combineer ze daarom niet met kaliumsupplementen of kaliumrijke voeding (zoals bananen en zoutvervangers).
Positieve interacties:
Vitamine B6: lisdiuretica verhogen de uitscheiding van vitamine B6, zeker bij mensen met een verminderde nierfunctie. Combinatie met een B6-supplement kan zinvol zijn. Neem vitamine B6 het liefst in combinatie met vitamine B-complex en foliumzuur om het homocysteïnemetabolisme te ondersteunen.
Vitamine C: lisdiuretica verhogen de uitscheiding van vitamine C, zeker bij mensen met een verminderde nierfunctie. Combinatie met een vitamine C-supplement kan zinvol zijn. Daarnaast kan vitamine C de werking van lisdiuretica positief ondersteunen.
Foliumzuur: kaliumsparende diuretica verhinderen de opname van foliumzuur en kunnen een tekort hiervan veroorzaken. Suppletie bij voorkeur met de biologische vorm van foliumzuur (5-MTHF), omdat de omzetting van foliumzuur in zijn actieve vorm eveneens gestoord kan zijn. Langdurig gebruik van lisdiuretica kan gepaard gaan met een verlaagde foliumzuurspiegel. Suppletie kan in dat geval ook gewenst zijn. Neem foliumzuur het liefst in combinatie met vitamine B6 en B12 vanwege het positieve effect op het homocysteïnemetabolisme.
Co-enzym Q10: thiazidediuretica remmen de werking van een co-enzym Q10 afhankelijk enzym en kunnen de Q10 status verlagen. Combineren met Q10 suppletie kan zinvol zijn.
Kalium: thiazide- en lisdiuretica kunnen je kaliumspiegel verlagen. Kaliumsuppletie kan het optreden van een verlaagde kaliumspiegel tegengaan en zo het optreden van bijwerkingen verminderen. (niet combineren bij een verminderde nierfunctie).

Plaspillen en magnesium

Magnesium zorgt er onder andere voor dat je hart- en bloedvaten ontspannen en hierdoor kan je bloeddruk dalen. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat magnesium je bloeddruk kan verlagen. Bij een onderzoek ervoeren mensen die 450mg per dag innamen een belangrijke verlaging van de boven- en onderdruk van de bloeddruk. In een ander onderzoek kwam naar voren dat magnesium de bloeddruk verlaagde bij mensen met een hoge bloeddruk, maar geen effect had bij mensen met een normale bloeddruk. 
Lis- en thiazidediuretica kunnen de uitscheiding van magnesium bevorderen. Magnesiumsuppletie kan het optreden van een verlaagde magnesiumspiegel tegengaan en zo het optreden van bijwerkingen verminderen. Aanvullen van magnesium kun je doen met een voet- of ligbad. Neem drie keer per week een voet- of ligbad met magnesiumvlokken en hou dit minimaal drie maanden vol voor optimaal resultaat. (Kaliumsparende diuretica kunnen de magnesiumuitscheiding verlagen. Pas daarom op met magnesiumsuppletie).

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen