Plaspillen zorgen ervoor dat je meer gaat plassen, dat is bij de meeste mensen bekend. Wist je ook dat plaspillen de meest geslikte pillen in de westerse wereld zijn? Ze worden meestal voorgeschreven om bij een hoge bloeddruk of hartfalen het hart te ontlasten.
Plaspillen zijn geen onschuldige ‘pilletjes’ die je even slikt als je snel wat vocht kwijt wilt. Het langdurige slikken van plaspillen kan in sommige gevallen zelfs tot blijvende schade leiden.
Plaspillen slikken is niet geheel zonder risico's! In dit artikel vertellen we de voors en de tegens van dit middel. Lees je mee?!
Plaspillen worden ook wel diuretica genoemd. Ze zorgen ervoor dat je overtollig vocht kwijt raakt. Je nieren gaan meer water uitscheiden, waardoor een teveel aan vocht in je lichaam wordt afgevoerd via je urine.
Artsen schrijven plasmiddelen voor bij hoge bloeddruk en hartfalen. Het medicijn zorgt ervoor dat er minder druk op je bloedvaten komt te staan.
Wanneer plasmiddelen?
Wanneer je teveel vocht vasthoud, zorgt dit voor een hogere druk op de bloedvaten. Plaspillen voeren een teveel aan vocht af door de aanmaak van urine in de nieren te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat plassen en hierdoor zal de hoeveelheid vocht in het lichaam afnemen.
Het bloedvolume zal minder worden doordat de hoeveelheid vocht in het bloed afneemt. Daardoor vermindert de spanning op de bloedvaten en daalt de bloeddruk. Je hart hoeft minder hard te werken om het bloed door je slagaders te pompen.
Plaspillen worden voorgeschreven aan mensen die te veel vocht vasthouden.
De zwakwerkende plaspil wordt het meest voorgeschreven. Ze hebben een relatief zwakke werking en worden voorgeschreven bij hoge bloeddruk. Ze staan bekend als ‘thiaziden.
De werkzame stoffen zijn:
– Bendroflumethiazide
– Chloortalidon
– Clopamide
– Epitzide
– Hydrochloorthiazide
– Indapamide
Bijwerkingen plaspillen
Wanneer je zwakwerkende plaspillen slikt kun je last krijgen van bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen met name in het begin van de behandeling voor. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal weer als je lichaam gewend raakt aan het geneesmiddel.
Sterkwerkende plaspillen worden voorgeschreven als het lichaam proseliet veel vocht vasthoudt. Het kan dan nodig zijn om het teveel aan vocht snel af te voeren. Als dit gelukt is zijn deze krachtige middelen niet meer nodig. Ze worden vaak voor een korte periode voorgeschreven en staan bekend als lisdiuretica.
De werkzame stoffen zijn:
– Bumetaninde
– Furosemide
Bijwerkingen plaspillen
Als je sterkwerkende plasmiddelen slikt kunt je in het begin last krijgen van bijwerkingen. Deze bijwerkingen verdwijnen als je lichaam gewend raakt aan het geneesmiddel.
Kaliumsparende plasmiddelen worden voorgeschreven bij een laag kaliumgehalte. Door het gebruik van deze plaspil verdwijnt overtollig vocht uit je lichaam zonder dat je kalium verliest. Een nadeel is dat ze de bloeddruk niet zo sterk verlagen als de andere types. Bij de andere diuretica verlies je namelijk wel kalium, waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.
De werkzame stof in deze plaspil zijn:
– Amiloride
– Eplerenone
– Spironolaction
– Triamtereen
Hormonen
Er zijn veel vrouwen die onder invloed van hormonen meer vocht vasthouden in de periode voor de menstruatie en tijdens de overgang. Een opgeblazen gevoel door vocht is geen fijn gevoel. Soms zwellen je vingers, onderbenen en enkels in deze periode zo dusdanig dat sierraden gaan knellen en schoenen niet meer passen.
Het slikken van plaspillen in deze periode kan helpen, maar doe dat niet op eigen houtje. Overleg dit altijd eerst met je huisarts. Ook als je van plan bent deze tabletten aan te schaffen zonder recept.
Sinds een aantal jaar is het gebruik van diuretica in de sport verboden. De pillen zijn zelfs op de dopinglijst terecht gekomen.
Plaspillen maskeren namelijk het gebruik van andere dopingmiddelen.
Ook kan je door vochtverlies tijdelijk wat lichter van gewicht zijn, iets dat in bepaalde sporten zoals vechtsport maar ook roeien, in het voordeel zou kunnen werken, omdat je in een andere gewichtscategorie uit mag komen
Je kunt op elk moment stoppen met het gebruik van plaspillen als je geen klachten meer ervaart. Doe dit altijd in overleg met je huisarts! Het kan zijn dat klachten als oedeem, hoge bloeddruk of vocht vasthouden weer terug komen. Stop daarom alleen in overleg met je arts.
In de praktijk blijkt dat mensen die plaspillen nemen dit vaak hun leven lang blijven doen. Volgens sommige artsen is dat onnodig. Na een vochtafdrijvende kuur met diuretica keren de klachten bij 50% van de patiënten namelijk niet terug. Daarom als je klachtenvrij bent en overweegt om te stoppen overleg dit altijd samen met je huisarts!
Plaspillen bij zwangerschap of borstvoeding
Als je plaspillen slikt en je wilt graag zwanger worden of je bent zwanger dan is het beter dit medicijn niet te gebruiken. Dit omdat er nog te weinig bekend is over dit medicijn tijdens de zwangerschap.
Meld het aan je arts en apotheek zodra je zwanger bent of zwanger wilt worden. Mogelijk kan je tijdelijk overstappen op een ander veilig medicijn. Als je dit medicijn toch dringend noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij dragend hartfalen, zal de arts de groei van het kindje, het kalium- en natriumgehalte en het bloed regelmatig controleren.
Wil je borstvoeding geven, overleg dan altijd vooraf met je huisarts over het gebruik van plaspillen.
Dit medicijn komt namelijk in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht.
Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen bij het kind gemeld.
Wel kan de hoeveelheid moedermelk door dit medicijn afnemen.
Het gebruik van plaspillen zorgt ervoor dat je niet alleen zout uitplast, maar ook ook andere belangrijke elektrolyten. Hierdoor kun je al snel een tekort oplopen aan belangrijke vitamines en mineralen. Hierbij moet je denken aan kalium, magnesium, natrium, zink en de vitamines B1, B6, B11 en C.
Plasmiddelen kunnen interacties hebben met vitaminen en ook met mineralen. Deze interacties kunnen negatief zijn of juist positief. We beschrijven allereerst de negatieve interacties.
Vitamine D verhoogt de calciumopname in je lichaam. Gelijktijdig gebruik van een vitamine D supplement en thiazidediuretica vergroot de kans dat je calciumspiegel te hoog wordt.
Thiazidediuretica kan je calciumspiegel verhogen omdat deze je nieren ertoe aanzetten om calcium vast te houden. Wees daarom voorzichtig met calciumsupplementen.
Kaliumsparende diuretica zorgt ervoor dat je nieren kalium vasthouden. Combineer ze daarom niet met een kalium supplement of kaliumrijke voeding.
Positieve interacties zijn:
Lisdiuretica verhoogt de uitscheiding van vitamine B6. Dit is vaak het geval bij mensen met een verminderde nierfunctie. Een combinatie met een vitamine B6 supplement kan zinvol zijn. Kies dan voor een vitamine B-complex en foliumzuur om het homocysteïnemetabolisme te ondersteunen.
Lisdiuretica verhoogt de uitscheiding van vitamine C. Dit is vaak het geval bij mensen met een verminderde nierfunctie. Combinatie van een vitamine C supplement kan zinvol zijn omdat vitamine C de werking van lisdiuretica positief ondersteunt.
Kaliumsparende diuretica verhinderen de opname van foliumzuur en kunnen een tekort hiervan veroorzaken. Kies voor een biologische vorm van foliumzuur omdat deze beter omgezet kan worden naar een actieve vorm. Langdurig gebruik van lisdiuretica kan gepaard gaan met een verlaagde foliumzuurspiegel. Suppletie kan in dat geval dus gewenst zijn.
Thiazidediuretica remt de werking van een Co-enzym. Suppletie met Q10 kan zinvol zijn.
Thiazide- en lisdiuretica kunnen je kaliumspiegel verlagen. Suppletie van kalium kan een verlaagde kaliumspiegel tegengaan en zo bijwerkingen verminderen.
Plaspillen en magnesium
Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam. Het zorgt er onder andere voor dat je hart- en bloedvaten kunnen ontspannen en hierdoor daalt je bloeddruk.
Onderzoek naar hoge bloeddruk heeft aangetoond dat mensen die dagelijks 450 milligram magnesium innamen een belangrijke verlaging van de boven- en onderdruk hadden. Bij een ander onderzoek kwam naar voren dat magnesium de bloeddruk verlaagde bij mensen met een hoge bloeddruk.
Lisdiuretica en thiazidediuretica kunnen de uitscheiding van magnesium bevorderen waardoor je een tekort zou kunnen krijgen. Voldoende magnesium innemen via je voeding of een supplement kan een verlaagde magnesiumspiegel tegengaan en daarmee het optreden van bijwerkingen verminderen.
Magnesium bestaat in allerlei vormen en de één werkt beter dan de andere. De beste magnesium pillen of poeders noemen we magnesiumchelaten. Voorbeelden van deze vormen zijn:
– Magnesiumtauraat
– Magnesiummalaat
– Magnesiumbisglycinaat
Deze vormen hebben een erg hoge biologische beschikbaarheid, wat betekend dat je lichaam ze het beste opneemt.
Houd je net zoals veel Nederlanders overtollig vocht vast? Wij hebben een aantal tips voor je hoe je overtollig vocht beter kunt afvoeren.
– Drink veel water, zo kan je lichaam het overtollige vocht beter afvoeren
– Matig je zoutinname. Zout houdt vocht vast en veroorzaakt een hoge bloeddruk
– Beweeg dagelijks. Hiermee stimuleer je de bloedsomloop
– Ga eens naar de sauna. Je stimuleert de doorbloeding en helpt vocht afdrijven
– Slik preventief een magnesium supplement
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Stuur ons een bericht in de chat of stuur een e-mail naar info@magnesiumonly.nl Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
In dit artikel hebben we plaspillen uitvoerig besproken. Slik jij plaspillen? Hoe lang slik je ze al en waarom slik je ze? Vul je je magnesium aan middel een supplement? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!