Plantaardige olie kan een gevaarlijk voedingsmiddel zijn die je in je voeding kunt gebruiken dat zelfs nog erger is dan suiker. Plantaardige olie is niet een olie gemaakt uit groenten. Het is meestal gemaakt van zaden, peulvruchten of granen.
Wat is plantaardige olie precies?
Plantaardige olie is een olie dat wordt gewonnen uit een verscheidenheid aan verschillende planten zoals:
• Palm
• Zonnebloem
• Sojaboon
• Saffloer
• Kokosnoot
• Olijf
• Maïs
• Canola
• Katoenzaad
• Rijst zemelen
• Maanzaad
• Lijnzaad
• Sesam
• Pinda
Veel soorten plantaardige olie die je in de supermarkt ziet worden gemaakt uit een mengsel van verschillende soorten olie. Door deze te combineren worden de kosten verlaagd voor zowel consumenten als fabrikanten.
Veel mensen gebruiken plantaardige olie gebruiken voor koken en bakken maar het wordt ook vaak gebruikt om veel andere producten te maken zoals margarine, saus, marinade en saladedressings.
Waar bestaat plantaardige olie uit?
De plantaardige oliestructuur is opgebouwd uit vetzuren en glycerol. In tegenstelling tot andere vetten zoals boter of ghee zijn de meeste soorten voornamelijk samengesteld uit meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten.
Plantaardige oliën worden al vele honderden jaren gebruikt en bepaalde soorten zoals maanzaad, koolzaad en saffloer werden zelfs al in de bronstijd gebruikt in regio’s zoals het Midden-Oosten en Azië.
De moderne geraffineerde oliën die tegenwoordig worden gebruikt zijn voor het eerst gemaakt in de 20e eeuw dankzij technologische vooruitgang waardoor het extractieproces beter is geworden.
Tegenwoordig is deze gewone ”frituurolie” één van de meest gebruikte ingrediënten die over de hele wereld is te vinden in zowel keukenkasten als voorverpakt voedsel.
Belangrijke punten over plantaardige oliën:
• Meer dan 30% van onze calorieën komt uit plantaardige olie
• Ze bevatten sterk inflammatoire omega-6-vetzuren
• Restaurants gebruiken doorgaans veel plantaardige olie
• Alleen ernstige obesitas en zwaar roken zijn gevaarlijker dan plantaardige oliën
• Gefrituurd voedsel is één van de ergste soorten omdat de olie vaak opnieuw wordt opgewarmd
• Een studie over onverzadigde vetten oftewel plantaardige olie wees uit dat er een verhoogd sterftecijfer van alle oorzaken was met 62% in vergelijking met verzadigde vetten
• Eén studie toonde een toename van 86% in hartaanvallen, en na zeven jaar was het aantal beroertes en hartaanvallen verzevenvoudigt
• Eén studie toonde een verhoogd risico op kanker aan met 82%
Hoe dit precies allemaal zit lees je verderop in dit artikel!
”Olie wordt uit zaden of vruchten gehaald door persen of extractie”