Pistachenoten worden vaak ‘het gezonde tussendoortje’ genoemd. Ze zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond! Pistachenoten bevatten namelijk veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen. Ook bevatten pistachenoten maar weinig calorieën wat kan helpen bij het afvallen. Eet daarom dagelijks een handjevol pistachenoten. Het is goed voor je gezondheid!
Pistachenoten kennen verschillende voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je pistachenoten kunt verwerken in verschillende recepten. Lees je mee?!
Pistachenoten worden al duizenden jaren gegeten en komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Ze zijn afkomstig van de pistacheboom genaamd Pistacia vera en is de enige eetbare soort van de 11 soorten in het geslacht Pistacia. Pistachenoten zijn eigenlijk het zaad van een vrucht maar worden in de volksmond een noot genoemd. Meestal worden ze verkocht met de schil erom heen en als de schil open is dan is hij klaar voor consumptie.
Als je ooit een pistache hebt geproefd, dan begrijp je waarom deze noot zo populair is. De smaak en bevredigende mix van goede vetten, eiwitten en vezels maken pistachenoten een topkeuze voor zowel smaak als gezondheid.
Belangrijke voordelen van pistachenoten:
• Pistachenoten hebben de minste oxalaten van alle noten
• Pistachenoten bevatten veel kalium, fosfor, zink, vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, vitamine E, chlorofyl en magnesium
• Pistachenoten zijn een goede bron van aminozuren en gezonde vetten
• Pistachenoten bevatten antioxidanten
Wat er precies in zit en wat de gezondheidsvoordelen zijn van deze noot lees je verderop in dit artikel.
”Vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en nog veel meer”
Wat is de voedingswaarde van pistachenoten?
Pistachenoten zitten vol voedingsstoffen en bevatten ook gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten en zijn vrij van transvet. Bijna 90 procent van het vet in pistachenoten is gezond onverzadigd vet dat veel positieve voordelen heeft voor het hele lichaam. Een portie pistachenoten bevatten ongeveer 50 stuks wat bij elkaar ongeveer 100 gram weegt.
Om je een idee te geven wat de voedingswaarde is en wat er allemaal in zit hebben we het voor je op een rij gezet.
Voedingsstoffen per 100 gram pistachenoten
159 calorieën
7,7 gram koolhydraten
12,9 gram vet
5,7 gram eiwit
3 gram vezels
Zeaxanthine
Luteïne
Arginine
Omega 6 12,9 gram
Omega 3 0,18 gram
Vitamine A 4 microgram
Thiamine 0,6 milligram
Niacine 1,3 milligram
Vitamine B6 1,6 milligram
Foliumzuur 59 microgram
Vitamine C 7 milligram
Vitamine E 4,3 milligram
Magnesium 149 milligram
Kalium 291 milligram
Calcium 30 milligram
Natrium 5 milligram
Fosfor 500 milligram
IJzer 4 milligram
Koper 0,4 milligram
Jodium 2,5 microgram
Zink 0,6 milligram
Selenium 20 microgram
Noten bevatten oxalaten waar je niet teveel van wilt binnen krijgen. Het grote voordeel van pistachenoten is dat het vrij weinig oxalaten bevat in vergelijking met andere noten. Per 100 gram pistachenoten zit er slechts 49 milligram oxalaat in.
“Pistachenoten bevatten verschillende antioxidanten”
10 gezondheidsvoordelen van pistachenoten
Pistachenoten zijn een bron van allerlei vitamines, mineralen en gezonde vetten. Ze helpen hiermee het energieniveau te verhogen, de gezondheid van huid en ogen te verbeteren en bij te dragen aan een gezonde stofwisseling.
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van deze noten op het lichaam. Zo is het volgende ontdekt:
• Positieve werking op de aderen
• Kunnen helpen het cholesterol te verbeteren
• De antioxidanten zorgen er voor dat LDL-cholesterol minder snel oxideert
• Kan helpen de gezondheid van de darmflora te verbeteren
• Kan een positief effect hebben op de glucose- en insulinehuishouding
Gezondheid van de ogen
Pistachenoten bevatten een goede hoeveelheid aan carotenoïden zoals zeaxanthine en luteïne. Deze stoffen hebben een gezonde uitwerking op het lichaam waardoor ze het risico op verschillende ziektes zoals aandoeningen kunnen helpen verminderen.
Zeaxanthine en luteïne zijn de enige carotenoïden die in het netvlies en de lens van het oog worden aangetroffen. Verschillende studies hebben dan ook laten zien dat voeding waar deze stoffen inzitten kunnen helpen bij het vertragen van de ontwikkeling van staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Omdat pistachenoten een gezonde lading vet bevatten worden deze stoffen nog beter door het lichaam opgenomen wat het een gouden combinatie maakt!
Afvallen en op gewicht blijven
Wanneer je pistachenoten gebruikt als dagelijkse snack tussen de maaltijden door dan kan dit helpen bij het controleren van je gewicht. De gezonde vezels, eiwitten en vetten helpen namelijk om de honger tussen de maaltijden te stillen. Het kan ook helpen om niet veel honger te hebben bij de volgende maaltijd waardoor je niet veel hoeft te eten om verzadigd te raken.
Cholesterol en het hart
In een onderzoek onder volwassenen met een te hoog LDL-cholesterolgehalte waarbij ze dagelijks een portie pistachenoten kregen resulteerde in een verlaging van hun LDL-waarden.
Het eten van één portie pistachenoten per dag kan volgens onderzoek het slechte LDL- cholesterol met 9% verlagen en bij twee porties per dag 12 %. Door deze waardes te verlagen verlaag je het risico op hart- en vaatziekten waardoor deze noot enorm goed is bevonden voor het hart.
Seksuele functie bij mannen
In een onderzoek waarbij mannen met een erectiestoornis 100 gram pistachenoten per dag aten, kwam naar voren dat ze een aanzienlijke verbetering van de erectie kregen. Daarnaast werd er opgemerkt dat ook de serum lipideniveaus verbeterden tijdens dit onderzoek.
Men denkt dat één van de redenen waarom de noten kunnen helpen is dat ze veel van het aminozuur arginine bevatten. Dit aminozuur helpt de aderen en doorbloeding doordat het stikstofmonoxide in het lichaam weet te bevorderen.
Diabetes
In verschillende onderzoeken naar het effect van pistachenoten op verschillende waardes bij mensen met diabetes kwam naar voren dat het eten van pistachenoten als onderdeel van een gezond voedingspatroon kan helpen om ernstige hartproblemen te voorkomen.
In deze studie werden de volgende waardes verlaagd bij mensen met diabetes:
• Totale cholesterol
• Cholesterolverhoudingen
• Triglyceriden
Als je diabetes hebt dan loop je een verhoogd risico op beroerte en hart- en vaatziekten en het eten van gezonde voeding zoals pistachenoten kan daarom het risico hierop helpen verminderen.
”Hoge kwaliteit is te herkennen aan geelgroene en paarse kleuren”
Hoe bewaar je pistachenoten?
Je kunt pistachenoten het hele jaar door kopen in de winkel. Pistachenoten van hoge kwaliteit zijn te herkennen aan de geelgroene en paarse kleuren van hun pitten. Je kunt ze gezouten en ongezouten kopen en gedopt of in schil.
Als je pistachenoten koopt en langer wilt bewaren dan kun je het beste voor gedopte noten kiezen. In de schelp blijven ze tot een jaar vers vanaf de productiedatum en smaken het beste binnen de eerste 4 maanden.
Wanneer je de verpakking hebt geopend en ze langer wilt bewaren dan is het belangrijk om ze goed luchtdicht te verpakken zodat er geen vocht bij kan komen.
”Pas op als je allergisch bent voor noten”
Wat zijn de risico's en bijwerkingen van pistachenoten?
Mensen met een notenallergie kunnen pistachenoten het beste vermijden. Als je tijdens het eten van de noten symptomen van een allergie ervaart dan is het belangrijk om contact op te nemen met een arts voor medische hulp.
Bekende symptomen van een notenallergie zijn:
• Huidklachten
• Benauwdheid
• Tranende ogen
• Kleine mondblaasjes
• Zwellingen in de keel of het gezicht
Pistachenoten bevatten fructanen die voor maag en darm irritatie kunnen zorgen. Fructanen komen in veel verschillende soorten gezonde voeding voor en zijn niet gevaarlijk. Toch kunnen ze bij sommige mensen zorgen voor de volgende symptomen:
• Diarree
• Verstopping
• Opgeblazen gevoel
• Buikpijn
• Winderigheid
”Heerlijk in dessert, eigengemaakte reep, topping of roerbakgerecht”
Zo gebruik je pistachenoten in recepten!
Pistachenoten kunnen alleen worden gegeten of aan allerlei recepten worden toegevoegd. De noten fleuren elk gerecht op en zijn daarom geliefd in de keuken. Ze zijn vooral bekend als onderdeel van ijs. Door ze in kleine stukjes te hakken komen kleur en smaak nog beter tot hun recht.
Ze worden ook vaak in een gezonde salade of zelfgemaakte reep gebruikt. Je kunt ze ook pletten en toevoegen aan smoothies, roerbakgerechten of als onderdeel van een korst of topping voor vis.
Wat je er ook mee doet, pistachenoten passen prima bij een gezond eetpatroon!
Tips:
1) Vervang een middag of avond snack met twee handjes ongepelde pistachenoten
2) Als je niet teveel natrium kunt gebruiken kies dan bij voorkeur altijd voor de ongezouten pistachenoten
3) Bewaar pistachenoten altijd in een lucht dichte verpakking
4) Als je een allergische reactie hebt na het eten van pistachenoten neem dan direct contact op met een arts
Pistachenoten stonden centraal in dit artikel. Ben jij een liefhebber van noten? Eet je dagelijks een handjevol noten? En welke noten hebben je voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!