pijnboompit
Expert: Jaap Gerrijts | 30 september 2023 | Leestijd: 8 minuten

Pijnboompit

De pijnboompit is een klein zaadje dat afkomstig is van de kegels van bepaalde dennenbomen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de Italiaanse keuken, vooral in pesto, salades en pasta’s. De pijnboompit is rijk aan vitamines, mineralen en gezonde vetten die goed zijn voor het hart, de longen en de hersenen. Sommige pijnboompitten kunnen een bittere nasmaak geven, die het pijnboompittensyndroom wordt genoemd.

De pijnboompit kent een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we bij welke recepten je het kunt toepassen. Lees je mee?!

Pijnboompitten zijn een goede bron van vitamine B1, B2, B3, B5, B6,B11 en vitamine E

Pijnboompit

Wist je dat de pijnboompit op de tweede plaats komt als supernoot na de amandel? Gerechten met pijnboompitten zijn enorm gezond omdat ze tot de gezondste noten behoren die er zijn.

Wat is een pijnboompit?

Een pijnboompit is een eetbare noot die afkomstig is van pijnbomen uit de familie Pinaceae en het geslacht Pinus. Het proces van het extraheren van de definitieve versie van wat je in de winkel koopt is een beetje ingewikkeld. Het begint met de rijping van de dennenappel waaruit deze is gehaald. Afhankelijk van de soort kan dit proces soms wel bijna twee jaar duren.

Zodra de kegel volwassen is geworden wordt hij geoogst door hem in een jutezak te plaatsen en vervolgens bloot te stellen aan een warmtebron zoals de zon. Dit word gedaan om de kegel uit te drogen. Het droogproces is meestal na ongeveer 20 dagen klaar, waarna de kegels uit elkaar worden gehaald en de noten worden gescheiden om klaar te maken voor consumptie.

Pijnboompitten zijn als boomnoot geen peulvrucht zoals de pinda maar eerder een geharde vrucht zoals de amandel. Dit betekent dat nadat je de noten van de dennenappels hebt verwijderd, ook de buitenste schil moet worden verwijderd voordat ze klaar zijn om te eten.

De pijnboompit is al vele duizenden jaren een enorm belangrijk voedingsmiddel voor de mens. Volgens sommige historische documentatie oogsten inheemse Amerikanen die in een groot gebied in het westen van de Amerika woonden al meer dan 10.000 jaar noten van de pinyon-pijnboom.

De oogsttijd voor de pijnboompitten betekende het einde van het oogstseizoen voor deze indianen die dit doorgaans als hun laatste grote groep oogsttaak beschouwden voordat ze zich klaar maakten voor de winter. In deze gebieden staat de pijnboomnoot traditioneel nog steeds bekend als de pinyonnoot of pinonnoot.

De pijnboompit komt op bijna elk continent voor. Toch produceren slechts 18 soorten pijnbomen in Europa, Noord-Amerika en Azië pijnboompitten die groot genoeg zijn voor menselijke consumptie. In Europa en Azië zijn pijnboompitten ook al lang populair en dateren uit het paleolithicum. Er is geregistreerd dat Egyptische artsen pijnboompitten voorschreven voor verschillende ziekten, met name hoesten en borstproblemen. Een filosoof en geleerde uit Perzië adviseerde ze zelfs te eten om blaasproblemen te helpen behandelen en de seksuele bevrediging te vergroten. 

De pijnboompit wordt al meer dan 10.000 jaar verbouwd en werden in de oude Griekse geschiedenis genoemd en door Romeinse soldaten gegeten als campagnevoedsel toen ze tweeduizend jaar geleden Groot-Brittannië binnenvielen.

Deze kleine boomnoot is een smakelijke en voedzame traktatie die een aantal ongelooflijke voordelen op zijn naam heeft staan zoals het mogelijk helpen bepaalde soorten kanker te voorkomen en zelfs stemmingsstoornissen te stabiliseren.

De pijnboompit bied nog meer mogelijke voordelen voor de gezondheid en dit lees je verderop in dit artikel!

 

 

”Goede bron van voedingsstoffen zoals magnesium, zink en vitamine E”

Wat is de voedingswaarde van de pijnboompit?

De voedingswaarde van van de pijnboompit is geen grap. Deze kleine noten zitten boordevol vitamines en mineralen die enorm belangrijk zijn voor je lichaam en je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over het vetgehalte. Net als bij amandelen helpt het gezonde vet in pijnboompitten feitelijk de verzadiging te verbeteren oftewel het gevoel van vol zijn. De pijnboompit wordt ook geassocieerd met gewichtsverlies en gezond gewichtsbeheer maar daarover straks meer.

Wat is de voedingswaarde van de pijnboompit?

Een portie gedroogde pijnboompitten van ongeveer 28 gram bevat ongeveer:

Calorieën                                                191

Koolhydraten                                        3,7 gram

Vezels                                                     1,1 gram

Suiker                                                     1 gram

Totaal vet                                              19,4 gram

Verzadigd vet                                       1,4 gram

Meervoudig onverzadigd vet           9,7 gram

Enkelvoudig onverzadigd vet           5,3 gram

Transvet                                                 0 gram

Eiwit                                                        3,9 gram

Vitamines en mineralen

Niacine                                                    1,2 milligram 

Thiamine                                                 0,1 milligram 

Riboflavine                                             0,1 milligram 

Vitamine E                                              2,6 milligram 

Vitamine K                                             15,3 microgram 

Magnesium                                            71,2 milligram 

IJzer                                                         1,6 milligram 

Natrium                                                  0,6 milligram 

Zink                                                         1,8 milligram 

Fosfor                                                     163 milligram 

 

 

 

”De gezonde vetten en eiwitten kunnen je helpen bij gewichtsbeheersing”

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van de pijnboompit?

Zoals je al hebt gelezen bevat de pijnboompit enorm veel vitamines en mineralen die enorm gezond voor je zijn. De noot is in de afgelopen jaren veel onderzocht door wetenschappers om te kijken waar hij allemaal voor gebruikt kan worden. Wij hebben de meest onderzochte onderwerpen voor je op een rij gezet!

 

Kan helpen het cholesterol te verlagen

Onderzoek laat consequent een verlaging zien van het slechte cholesterolgehalte aan als de pijnboompit in het eetpatroon worden opgenomen.

Een laag cholesterolgehalte zorgt ervoor dat het risico op een hartaanval of beroerte verkleind omdat LDL-cholesterol plaque in de bloedvaten opbouwt. Dit zorgt voor slagaderverkalking waardoor de bloedstroom wordt vernauwd.

Het is inmiddels bewezen dat pijnboompitten het cholesterolgehalte verlagen en specifiek slagaderverkalking helpen voorkomen. Een onderzoek toonde een aanzienlijke verbetering aan van de cholesterollipidenniveaus bij vrouwen met het metabool syndroom na slechts zes weken van consumptie.

 

Help een gezond gewicht te behouden

De combinatie van voedingsstoffen in de pijnboompit heeft ook bewezen resultaten bij het bestrijden van overgewicht en het bevorderen van een gezond gewicht en een gezond metabolisme. Onderzoekers ontdekken namelijk dat proefpersonen die regelmatig pijnboompitten aten samen met andere noten een lager gemiddeld gewicht, een kleinere gewichtsomtrek en zelfs een lager niveau van insulineresistentie hebben.

Niet alleen kunnen deze noten helpen je gewicht te beheersen, maar de consumptie van noten wordt ook sterk geassocieerd met een aanzienlijk gezonder eetpatroon in het algemeen. Mensen die ze eten consumeren statistisch gezien meer vezels, vitamine E, calcium, magnesium en kalium terwijl ze vaak minder natrium binnenkrijgen.

 

Kan helpen de bloeddruk te verlagen

Een ander hart gerelateerd voordeel van de pijnboompit is het hoge gehalte van het mineraal magnesium. Een hoge consumptie van magnesium wordt geassocieerd met een lage bloeddruk en een lager risico op een beroerte.

Daarnaast concludeerde een onderzoek dat een gemiddelde consumptie van minstens één portie van 15 gram pinda’s, amandelen en/of pijnboompitten per week omgekeerd geassocieerd kan zijn met het risico op hoge bloeddruk onder volwassenen van 40 jaar en ouder. 

Omdat hoge bloeddruk een lange lijst van ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken zoals hartfalen, aneurysma, verminderde nierfunctie en verlies van gezichtsvermogen is het belangrijk om een eetpatroon vol voedingsstoffen te eten die je kunnen helpen een gezonde bloeddruk te behouden.

Als je risico loopt op een te hoge bloeddruk, begin dan met het eten van pijnboompitten en andere gezonde voedingsmiddelen voor je hart zoals omega 3.

 

Ondersteund de botten

Wist je dat vitamine K je botten beter opbouwt dan calcium? In een recente studie hadden mannen en vrouwen met de hoogste vitamine K2-waarden minder kans op bot- en heupfracturen in vergelijking met degenen met lage vitamine K2-waarden.

Het interessante is dat de pijnboompit een dubbele bescherming biedt als het gaat om de gezondheid van de botten. Niet alleen helpt het vitamine K-gehalte ervan bij de opbouw van gezonde botten, maar één van de meest voorkomende oorzaken van een vitamine K-tekort zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen. Als je cholesterol verlagend voedsel eet zoals pijnboompitten dan heb je deze medicijnen soms niet nodig. En dit is niet iets dat je bij de meeste noten aantreft. Pijnboompitten en cashewnoten zijn zelfs de enige twee noten met een redelijk groot gehalte aan vitamine K.

 

Kan mogelijk het risico op bepaalde soorten kanker verlagen

Wist je dat een kleine portie van 28 gram pijnboompitten goed is voor 17 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium?

Voeding met veel magnesium word in verband gebracht met een lager risico op meerdere soorten kanker. Eén onderzoek volgde meer dan 67.000 mannen en vrouwen om de incidentie van alvleesklierkanker te observeren, aangezien dit verband hield met de inname van magnesium.

Onderzoekers ontdekten dat elke afname van 100 milligram magnesium per dag verantwoordelijk was voor een 24 procent hoger risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker. Deze veranderingen konden niet worden bepaald door andere factoren zoals leeftijdsverschillen, geslacht of body mass index.

Een ander onderzoek volgde de incidentie van darmkanker per magnesiuminname bij postmenopauzale vrouwen omdat bij deze leeftijdsgroep deze kankersoorten het meest voorkomen. Onderzoekers vonden een positieve correlatie tussen verhoogd magnesium en minder gevallen van darmkanker. Deze studie beveelt aan om minimaal 400 milligram magnesium per dag te consumeren voor de meest effectieve kankerpreventieve resultaten.

Daarnaast is aangetoond dat vooral het eten van noten zoals pijnboompitten het risico op darmkanker, alvleesklierkanker en maagkanker helpt verminderen.

 

Gezonde ogen

De pijnboompit bevat veel luteïne wat een carotenoïde antioxidant is die bekend staat als ”de oogvitamine”.

Er zijn ruim 600 carotenoïden zijn die je lichaam kan gebruiken maar er kunnen slechts ongeveer 20 daarvan naar je ogen worden getransporteerd. Van die twintig worden er slechts twee luteïne en zeaxanthine in grote hoeveelheden in de macula van je ogen afgezet.

Het is duidelijk dat deze antioxidanten enorm belangrijk zijn voor het behoud van gezonde ogen. Luteïne helpt samen met zijn broer zeaxanthine maculaire degeneratie en glaucoom te voorkomen door schade door vrije radicalen te bestrijden die wordt veroorzaakt door oorzaken als:

Blauw licht

Blootstelling aan de zon 

Andere factoren zoals slechte voeding

Sommige onderzoeken geven zelfs aan dat de mensen die al wat maculaire schade hebben opgelopen, verdere schade kunnen stoppen door meer luteïnerijk voedsel in hun eetpatroon op te nemen. Pijnboompitten zijn hier een goed middel voor die je op weg kan helpen.

 

 

”Rooster pijnboompitten in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur”

Hoe gebruik je pijnboompitten?

De simpelste manier om pijnboompitten te gaan gebruiken is door ze gepeld te kopen. Zorg er bij het kopen van pijnboompitten voor dat ze een fris, nootachtig aroma en geen ranzige geur hebben. Kies de pijnboompitten die qua grootte en kleur consistent zijn omdat dit een betere kwaliteit aangeeft.

Eén van de meest bekende toepassingen van pijnboompitten is het maken van pesto. In pestorecepten worden pijnboompitten in het Italiaans vaak pignoli of pinoli genoemd.

Ze worden ook vaak gebruikt als topping op salades en andere koude gerechten maar kunnen ook gekookt worden. Ze hebben een bijna boterachtige textuur en dit komt omdat ze veel olie bevatten. Ze hebben een zachte en zoete textuur met een subtiele dennengeur. Je kunt pijnboompitten lichtjes roosteren om hun smaak krachtiger naar voren te brengen maar zorg dat je ze niet te lang in de pan laat zitten.

Door hun milde smaak zijn ze heerlijk in zowel zoete als hartige producten. Het is niet ongebruikelijk om pijnboompitten te vinden als ingrediënt in koekjes, muffins, brood, biscotti en bepaalde soorten cake voor extra textuur en een milde nootachtige smaak.

Je kunt pijnboompitten ook goed gebruiken in romige dips zoals hummus of tzatziki voor een unieke twist.

 

 

”Bewaar de pijnboompit in een luchtdichte verpakking”

Hoe bewaar je pijnboompitten?

Vanwege hun hoge vetgehalte is het geen goed idee om pijnboompitten in een opslagruimte op kamertemperatuur te bewaren. Ze kunnen het beste na aankoop in de koelkast worden bewaard en zodra ze zijn geopend moeten ze in een luchtdichte verpakking worden gestopt en gekoeld of ingevroren worden bewaard.

Bij bewaring op kamertemperatuur kan een open zak pijnboompitten ongeveer een week goed blijft voordat ze ranzig worden. In de koelkast kunnen ze echter één tot twee maanden meegaan en vooral in een luchtdichte verpakking. Je kunt pijnboompitten ook invriezen in een luchtdichte zak voor langere opslag.

 

”Strooi geroosterde pijnboompitten over salades”

Heerlijke recepten met pijnboompitten

Omdat pesto niet zonder de pijnboompit kan hebben we er een heerlijk recept voor uitgezocht. Je kunt een meer traditioneel recept voor basilicum tomaatpesto proberen of de veganistische versie maken met veganistische basilicumpesto.

Basilicum tomaatpesto 

Ingrediënten:

Een pot uitgelekte zon gedroogde tomaten 

2 kopjes verse basilicum

2 teentjes knoflook

¼ kopje pijnboompit

¼ kopje olijfolie

¼ kopje geraspte Romano kaas of Pecorino kaas

Bereidingswijze:

Het maken is enorm simpel!

1) Doe alle ingrediënten in een blender en mix het tot een romige massa. Je kunt de pesto bewaren in de koelkast of het invriezen om nog langer te bewaren.

* Pijnboompitten zijn een belangrijk ingrediënt in de klassieke basilicumpesto. Combineer ze met basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, olijfolie en een vleugje citroensap voor een heerlijke saus.

 

Boerenkoolsalade met pijnboompitten

Als je de pijnboompit meer in hele vorm wilt gebruiken, probeer dan dit heerlijke recept voor boerenkoolsalade. De combinatie van ingrediënten en boerenkool helpt de lichte bitterheid te compenseren die vaak met boerenkool wordt geassocieerd, en dit zal binnen de kortste keren je favoriete nieuwe salade zijn!

Hoe boerenkoolsalade maken?

Ingrediënten:

Boerenkool

Pijnboompitten

Olijfolie

Citroensap 

Gedroogde kersen 

Zeezout

Bereidingswijze:

1) Snij eerst de boerenkool in stukjes. Stop het in een grote kom en masseer de olijfolie, het citroensap en het zeezout erdoor.

2) Gebruik je handen om alle ingrediënten behalve de pijnboompitten en gedroogde kersen   door elkaar te masseren.

3) Als de boerenkool er glanzend uitziet dan is de salade klaar. Serveer het op een saladebord en voeg de pijnboompitten en gedroogde kersen toe. 

Deze boerenkoolsalade is geschikt als voorgerecht of als lunch. Je kunt het zelfs gebruiken als avondeten door gegrilde kip, zalm of avocadoschijfjes toe te voegen voor een extra dosis gezonde vetten. 

Je zult echt genieten van de knapperigheid die de pijnboompitten toevoegen en van de zoetheid van de gedroogde kersen!

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van pijnboompitten?

Zoals alle noten kan de pijnboompit een allergische reactie veroorzaken. Denk hierbij aan anafylactische reacties wat betekent dat als je weet dat je allergisch bent voor andere noten, je de pijnboompit echt moet vermijden.

Een andere minder vaak voorkomende allergische reactie op pijnboompitten staat bekend als het pijnboommondsyndroom. Het is niet gevaarlijk maar wordt gekenmerkt door een bittere of metaalachtige smaakstoornis na het eten van pijnboompitten. Er is geen andere behandeling bekend dan het stoppen met het eten van pijnboompitten totdat de symptomen afnemen.

Mocht je na het eten van pijnboompitten een allergische reactie hebben dan kan het zeker geen kwaad om contact met een arts op te nemen als de reactie heftig is.

Tips:

1) Voeg pijnboompitten toe aan pastagerechten zoals romige pestopasta of gerechten op groentebasis voor extra textuur en smaak

2) De smaak van de pijnboompit komt het beste tot zijn recht als je ze kort gaat roosteren in een koekenpan. Rooster de pijnboompitten altijd in een voorverwarmde koekenpan en met voldoende ruimte om ze los te kunnen schudden tijdens het roosteren. Je kunt ze ook even kort in de oven roosteren

3) Probeer ook eens pijnboompitolie uit door een salade, smoothie en andere koude gerechten

4) Vergeet niet om met mate van pijnboompitten te genieten als onderdeel van een uitgebalanceerd eetpatroon

Pijnboompitten zijn een goede bron van vezels, mineralen en goede vetten

Tot slot

De pijnboompit stond centraal in dit artikel. Eet jij graag iets uit de. Italiaanse keuken? En wat is hetgeen je het liefste eet? We vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kruidnagel

Ginkgo biloba

Kurkuma

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *