Peterselie is een heerlijk geurig kruid dat je kunt gebruiken in allerlei gerechten. Bovendien bevat peterselie veel gezonde vitaminen en mineralen.
Peterselie geeft veel smaak en voedingswaarde aan je gerechten. Welke gezondheidsvoordelen peterselie nog meer heeft vertellen we je in dit uitgebreide artikel. Lees je mee?!
Peterselie word in het Latijns ”Petroselinum crispum” genoemd en het is een tweejarige winterharde plant. Iedere groentetuin en kas heeft wel een peterselie plant en de kruid is een goede toevoeging aan sauzen, salades, gerechten en soep.
Er zijn 3 soorten peterselie
– Platte peterselie
– Krulpeterselie
– Wortelpeterselie
Platte peterselie is de meest aromatische variant en word vaak in gerechten gebruikt. Krulpeterselie word vaker als garnering gebruikt. Wortelpeterselie kan je de wortel en blad van gebruiken. De wortel kan rauw of gekookt worden gegeten en het blad kan gebruikt worden als gewone peterselie.
De kruid bevat veel verschillende stoffen en om je hier een beeld van te geven hebben we ze voor je op een rij gezet.
Peterselie bevat:
Voedingsstof Per 100 gram peterselie
Vitamine A 0,9 mg
Vitamine B1 0,06mg
Vitamine B2 0,3mg
Vitamine B3 1,4mg
Vitamine B5 0,4mg
Vitamine B6 0,12mg
Foliumzuur 170ug
Vitamine C 125mg
Vitamine E 1,7mg
Vitamine K 1640ug
IJzer 7,1mg
Magnesium 23mg
Natrium 25 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 30mg
Koper 0,03mg
Zink 0,7mg
Selenium 1 ug
Vezels 5 gram
Peterselie bevat ook verschillende fytonutriënten en andere stoffen die bijdragen aan de helende kracht van dit bijzondere plantje. Enkele stoffen die je in peterselie kunt vinden zijn:
Apigenine
Luteoline
Lycopeen
Bètacaroteen
Alfa-caroteen
Chlorolfyl
Apiol
“Peterselie bevat verschillende fytonutriënten”
Wat zijn de voordelen van peterselie?
Peterselie word al vele honderden jaren gebruikt vanwege haar medicinale eigenschappen. Zo word het zaad gebruikt voor winderigheid en koliek pijn en in China word de wortel gebruikt als diuretica en het sap om nierproblemen te verhelpen. De bladeren worden gebruikt voor tumoren, insectenbeten, huidparasieten en kneuzingen.
Het werd ook gebruikt voor het behandelen van ziektes met de prostaat, lever, milt en nog veel meer.
In het westen gebruiken de meeste mensen de kruid als toevoeging in eten en men weet vaak niet wat voor effect het kan hebben op het lichaam. Om je hier een idee van te geven hebben we 14 voordelen van peterselie voor je op een rij gezet.
1) Voorkomt vocht vasthouden
Werkt als diuretica en zorgt er voor dat je niet teveel vocht vast houd. Dit komt omdat de plant de opname van natrium en kalium blokkeert. Hierdoor laten je nieren meer vocht door wat je verliest tijdens het plassen
2) Gezonde botten
Peterselie bevat veel vitamine K wat goed is voor je botten. Vitamine K helpt je lichaam calcium goed op te nemen. Een kopje peterselie bevat meer dan de dagelijkse behoefte aan vitamine K
3) Ontgift je lichaam
Een gezonde shake met groentes, fruit en peterselie helpt je lichaam en lever ontgiften.
4) Hart
De vitamines en mineralen in peterselie helpt je hart gezond houden en beter werken. Vitamine B en foliumzuur ondersteunen de slagaderen en verminderen de kans op het dichtslibben van de aderen.
5) Slechte adem
De antibacteriële eigenschappen van chlorofyl voorkomt slechte adem in je mond. Het word ook gebruikt tegen halitose, lichaamsgeur en winderigheid
6) Artritis
Helpt ontstekingen in je gewrichten te verminderen door de vrije radicalen die onze cellen beschadigen te bestrijden. De vitamine C in peterselie heeft in een onderzoek onder 20.000 mensen laten zien dat het reumatoïde artritis kan helpen voorkomen
7) Helpt je weerstand ondersteunen
Vitamine K, vitamine C, bètacaroteen, niacine, kalium en magnesium zijn allemaal stoffen die je immuunsysteem kan gebruiken om beter te werken. Peterselie remt de activiteit van macrofagen af. Deze macrofagen kunnen zorgen voor een overactief immuunsysteem. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.
8) Helpt het gezichtsvermogen
Peterselie helpt de kleine bloedvaten rondom de ogen stimuleren. Dit kan bijdragen aan een beter zicht. Bètacaroteen is een belangrijke stof voor je ogen en het helpt je hoornvlies beschermen
9) Beschermt tegen kanker
Volgens een onderzoek heeft peterselie beschermende middelen zoals apigenine die borstkanker kan helpen bestrijden. Deze flavonoïde kan ontstekingen verminderen en gestreste cellen kalmeren, die kankercellen kunnen worden naarmate we ouder worden. Apigenine is een soort wondermiddel, het is een natuurlijke stof die volgens studies de progressie van kanker en tumorgroei kan stoppen. Een andere studie zegt ook dat deze flavonoïde niet alleen helpt bij het voorkomen van borstkanker, maar ook bij prostaat-, en darmkanker. Hier moet in de toekomst nog meer uitgebreid onderzoek naar gedaan worden
10) Een rijke bron van antioxidanten
Antioxidanten helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die ziekte en leed in het lichaam veroorzaken. Peterselie bevat verschillende flavonoïden zoals luteoline, apigenine, lycopeen, bèta-caroteen en alfa-caroteen. Omdat antioxidanten een rol spelen bij de bescherming tegen chronische ziekten en hart- en vaatziekten en peterselie er vol mee zit, kan het je beschermen tegen deze ziekten. Wie wist dat er zoveel kracht in een kleine plant zit!
11) Verbetert de gezondheid van de hersenen
De schijnbaar wonderbaarlijke flavonoïde apigenine verschijnt wederom op deze lijst. Het blijkt dat apigenine ook kan helpen bij de hersenfunctie en alertheid. Apigenine kan de vorming van neuronen verbeteren, de geheugencapaciteit en ons vermogen om nieuwe dingen te leren verbeteren. Er is ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson, Alzheimer, Schizofrenie en depressie. In de toekomst moet ook hier nog meer naar gekeken worden hoe deze stof kan gebruikt worden om hierbij te helpen
12) Beschermt je nieren
De antioxidanten in peterselie dragen bij aan het schoonmaken en doorspoelen van je nieren. De diuretische werking van peterselie zorgt er voor dat je minder vocht vasthoud. Neem het daarom niet direct voor het slapen gaan. De wortels van peterselie kunnen worden gebruikt om het risico op nierstenen te verkleinen
13) Diabetes
De stof myricetine wat voorkomt in peterselie helpt je bloedsuikers verlagen en insulineresistentie verminderen
14) Ontstekingsremmende eigenschappen
Peterselie bevat etherische oliën zoals apiol. Deze stof draagt bij aan het remmen van ontstekingsprocessen in het lichaam. Er zit ook veel chlorolfyl in de blaadjes van peterselie. Chlorofyl is een stof die een sterke antibacteriële werking heeft
”Apigenine is een krachtige antioxidant”
Apigenine een krachtige fytonutriënt
Peterselie bevat verschillende krachtige voedingsstoffen en een hele bijzondere is de fytonutriënt genaamd Apigenine. Deze stof zit ook in kruisbloemige groenten, selderij, kamille en zelfs poeder van tarwegras. Je kunt apigenine ook in supplement vorm kopen echter de natuurlijke variant is omringt met andere stoffen zodat het elkaar kan versterken in de werking.
Waarom is apigenine zo’n krachtige bioflavonoïde?
1)Induceert autofagie
Autofagie is het vermogen van je lichaam om oude en beschadigde cellen op te ruimen en te recyclen. Het ruimt geïnfecteerde cellen op en ook schimmels en bacteriën in en rondom lichaamcellen
2) Ontgiften van medicijnen
Het beschermt je tegen de overmaat aan medicijnen en helpt deze op te ruimen.
3) Geneesmiddelresistentie
Keert het hoogste niveau van geneesmiddelresistentie om met chemotherapie. Dit zorgt er voor dat de medicatie effectiever wordt zodat je minder hoeft te gebruiken
4) Voorkomt nier schade door medicijnen
Het heeft beschermende eigenschappen en helpt je nieren schoon te spoelen
5) Stimuleert neurogenese
Neurogenese is de ontwikkeling van nieuwe zenuwcellen. Na een operatie of beschadiging van je zenuwcellen kan deze stof helpen het weer op te bouwen
6) Voorkomt plaque in de hersenen
Plaque wat voorkomt bij de ziekte van Alzheimer is een ophoping van een schadelijk eiwit genaamd Beta-amyloid. Apigenine kan deze ophoping helpen verminderen
”Verse peterselie bevat de meeste voedingsstoffen”
Rauw of bakken?
Peterselie kun je het beste vers gebruiken omdat zo de meeste voedingsstoffen en aroma in blijft zitten. Wanneer je ze het gebruiken voor een warm gerecht voeg het dan op het laatst toe om zo de smaak zo goed mogelijk te behouden. Meestal word platte peterselie gebruikt voor warme gerechten en krulpeterselie in koude gerechten.
Ook platte peterselie is prima te gebruiken in koude gerechten. Wortelpeterselie smaakt goed in wok schotels, stoofschotels en soep. Je kunt het ook rauw in dunnen reepjes schaven en in een salade doen.
Krulpeterselie word veel gebruikt in salades en sauzen zoals zelf gemaakte knoflooksaus. Je kunt ook op een paar verse takjes kauwen als je last hebt van een slechte adem.
Enkele recepten waar je peterselie goed bij kan gebruiken zijn:
Knoflooksaus:
Kopje mayonaise
2 theelepels mosterd
1 eetlepel rietsuiker
Verse peterselie fijn
Verse knoflook fijn
1 eetlepel augurkennat
Gezonde shake:
4 kopjes verse of bevroren boerenkool
2 kopjes bietenblad
1 kopje peterselie
1 kopje fruit zoals blauwe bessen, frambozen en aardbei
Eventueel 10 drupjes stevia als de smaak te bitter is
Even door de blender en je hebt een heerlijke shake!
Verse thee:
Neem groene thee en meng hier verse peterselie door. Laat het water eerst afkoelen naar 70 graden voor het behoud van de voedingsstoffen en voeg er ook een theelepel verse honing aan toe. Deze thee kan je lichaam helpen ontgiften!
”Peterselie kan prima buiten staan”
Hoe bewaar je peterselie?
Je kunt peterselie gedroogd kopen en ook vers als plant in de supermarkt. De peterselie plant is winterhard dus je kunt hem prima in de kas, tuin of op het balkon laten staan. Wanneer je losse stelen koopt dan blijven deze het langst goed in een kopje vers water op een koele plek of in de koelkast.
Wanneer je enkele takken over hebt dan kun je ze ook in een nat keukenpapier wikkelen en enkele dagen in de koelkast bewaren.
Wil je peterselie invriezen dan blijft het ongeveer 2 tot maximaal 3 maanden goed in de diepvries.
”Peterselie is een veilige plant om te gebruiken”
Heeft peterselie bijwerkingen?
Peterselie is een veilige plant om te eten. Er is geen maximale bovengrens bekend. Wanneer je zwanger bent dan is het belangrijk om geen grote hoeveelheden peterselie te eten. Teveel peterselie zou de bijwerking kunnen hebben dat het de weeën opwekt. Wees dus voorzichtig met grote hoeveelheden.
Als je last hebt van je nieren, nierstenen of galblaas neem dan eerst contact op met je huisarts voor je grote hoeveelheden peterselie gaat eten.
Verder is peterselie een veilige plant om te consumeren!
Tips:
1) Maak een frisse detox shake met peterselie en je favoriete groentes en wat fruit
2) Heb je last van mondgeur? Kauw iedere dag op een paar takjes peterselie
3) Als je twijfelt of het gebruik van peterselie veilig voor je is, neem dan contact op met je huisarts
Peterselie stond centraal in dit artikel. Was je voor het lezen van dit artikel al bekend met de vele gezondheidsvoordelen van peterselie? Ben je van plan om peterselie te verwerken in je gerechten? En bij welke gerechten doe je dat dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!