peptides
Expert: Jaap Gerrijts | 5 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Peptides

Peptides worden veelal gebruikt om spierkracht te bevorderen, bloeddruk te verlangen en weefselherstel te bevorderen. Een peptide is een molecuul dat uit een klein aantal aminozuren bestaat, die door peptidebindingen met elkaar zijn verbonden. Peptides zijn de bouwstenen van proteïnes zoals collageen en elastine vezels die van nature in je lichaam voorkomen en geven je huid stevigheid en elasticiteit.

 

Peptides kennen vele voordelen voor je lichaam. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en waar je het voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Peptides

Peptides is het Engelse woord voor peptiden en je ziet het steeds vaker voorbij komen. Mensen die net wat extra willen doen voor hun huid of gezondheid komen hierop uit en gebruiken het om verschillende redenen.

Wat zijn peptiden?

Peptiden zijn stukjes eiwit die zijn opgebouwd uit aminozuren. Wanneer deze aminozuren aan elkaar binden dan vormen ze een aminopeptide. Wanneer deze peptiden aan elkaar binden dan vormen ze de basis van eiwitten.

Peptiden zijn de bouwstenen van collageen- en elastinevezels in de huid. Eén van de meest bekende type peptides is het collageenpeptide en deze word gevonden in de dermis laag van de huid.

Er zijn in totaal honderden verschillende peptiden die over het algemeen in de volgende categorieën behoren:

Dipeptiden 

Deze zijn opgebouwd uit twee aminozuren

Tripeptiden

Deze zijn opgebouwd uit drie aminozuren

Oligopeptiden

Deze zijn opgebouwd uit twee tot 20 aminozuren

Polypeptiden

Deze zijn opgebouwd uit meer dan 20 aminozuren

 

Enkele van de meest bekende natuurlijke peptide soorten zijn:

Insuline

Groeihormoon

Glutathion

Glucagon

Bradykinine

Aspartaam

Oxytocine

Endotheline

Somatostatine

Netropsine

Je kunt peptiden terugvinden in jeugdserums of crème omdat ze bekend staan om hun vermogen om weefselstevigheid en elasticiteit te verbeteren.

Wat doen peptiden nog meer?

Naast het voordeel voor de huid spelen peptiden een belangrijke rol in een aantal andere lichaamsfuncties. Ze dienen namelijk als de bouwstenen van belangrijke enzymen en hormonen.

Ze stimuleren ook het genezingsproces door weefselherstel te bevorderen en de aanmaak van collageen te stimuleren.

 

Peptides hebben verschillende belangrijke functies zoals het vermogen om:

Te werken als hormonen

Oxidatieve stress te verminderen

Te werken als voorlopers van eiwitten

Het bevorderen van de aanmaak van collageen en elastine

Het bestrijden tegen bacteriële en schimmelinfecties

Werken als bestanddelen van alkaloïden

 

 

”Goed voor hersenen, herstel, huid, haar, hormonen en nog veel meer”

Welke voordelen hebben peptides voor het lichaam?

Peptiden worden veel gebruikt in verschillende huidverzorgingsproducten om de huid te helpen bij reparatie, ontstekingen, rimpels en de aanmaak van collageen. Daarnaast gebruiken mensen ze ook voor de algehele gezondheid en voor het hart, bloeddruk, spieren, hersenen, herstel, hormonen, haargroei en nog veel meer!

Peptides zijn uitvoerig onderzocht en hierbij zijn de volgende punten naar voren gekomen.

 

Stimuleert herstel van de huid 

Peptiden verbeteren de gezondheid van de huid door:

Ontstekingen te verminderen 

Weefselherstel te verbeteren

Collageen te verhogen

Volgens verschillende onderzoeken gepubliceerd kunnen ze worden gebruikt in de dermatologie en huidverzorging om huidproblemen te verbeteren zoals: 

Pigmentatie

Celproliferatie en migratie

Ontsteking

Het maken van nieuwe bloedvaten

Een studie liet zien dat antimicrobiële peptiden worden gebruikt als farmacologische middelen om wondgenezing te bevorderen, de immuunrespons te moduleren en postoperatieve verklevingen te voorkomen.

 

Verbeter herstel van weefsel 

Volgens onderzoek heeft een menselijk peptide genaamd GHK oftewel glycyl-L-histidyl-L-lysine het vermogen aangetoond om weefsel te herstellen in de huid, botweefsel, longbindweefsel en de lever en maagwand te verbeteren.

 

Verminderen van rimpels en lijnen 

Peptiden verhogen de natuurlijke aanmaak van collageen en elastine in het lichaam. Als je ze aanbrengt op de huid dan kan deze er steviger en gladder uit komen te zien.

Fijne lijntjes en kraaienpootjes kunnen verbeteren met anti-aging serums of gels die peptiden bevatten. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van de textuur en helderheid van je huid. Een recente studie gaf ook aan dat collageenachtige peptiden diep en intens op rimpels kunnen werken.

In een onderzoek onder twintig vrouwelijke vrijwilligers tussen de 40 en 62 jaar oud werd er tweemaal dagelijks gedurende vier weken een gelformule met collageenachtige peptiden of een placebo-gel aangebracht rond de ogen. De resultaten lieten zien dat het aanbrengen van de peptidegel het totale oppervlak van rimpels aanzienlijk verminderde en de gemiddelde diepte van alikruiken verminderde.

 

Verhoging van de spierkracht

In een Duits onderzoek voegden oudere mannen met degeneratief verlies van skeletspiermassa gedurende 12 weken collageenpeptide-suppletie en weerstandstraining toe aan hun dagelijkse routine.

De onderzoekers kwamen erachter dat de deelnemers verbetering vertoonde bij de vetvrije massa en spierkracht hadden verbeterd. Daarnaast hadden ze een verminderde vetmassa in vergelijking met de placebogroep.

 

Kan de bloeddruk helpen verlagen

Een recente analyse liet zien dat peptiden uit caseïne effectief kunnen zijn bij het verlagen van de bloeddruk. Onderzoekers ontdekten dat dit vooral het geval was bij studies gedaan in Japans in vergelijking met Europese studies.

 

Soepele gewrichten

Peptides worden ook gebruikt om de gezondheid van de gewrichten te verbeteren. Zo was er een onderzoek onder 80 proefpersonen met gewrichtspijn waarbij ze gedurende 70 dagen lang 2 gram collageen of een placebo kregen. De groep met 2 gram collageen per dag had in vergelijking met de placebo groep een aanzienlijke vermindering van pijn op dag 70 van het onderzoek. De collageengroep had ook een aanzienlijke verbetering in fysieke activiteiten in vergelijking met de placebogroep op dag 35 en dag 70.

 

Bestrijden van diabetes

Onderzoek laat zien dat geïsoleerde peptiden helpen de bloedglucosespiegels te verlagen en de opname van glucose aanzienlijk te verbeteren.

Een ander onderzoek suggereert dat peptiden momenteel tot de meest onderzochte potentiële therapeutische middelen voor diabetes behoren. Daarnaast zijn er een aantal natuurlijke en synthetische peptiden die hebben bewezen anti-diabetische effecten te bewerkstelligen.

 

Verlagen van het cholesterol

Het lichaam heeft een gezond cholesterolgehalte nodig voor de juiste productie van vitamine D en steroïde hormonen. Te veel cholesterol in het bloed kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals de vorming van plaque in de slagaders en zelfs een verminderde zuurstoftoevoer naar het hart.

Verschillende studies laten zien dat peptiden lipase-activiteit kunnen remmen en zich kunnen binden aan galzuren. Dit proces zorgt er voor dat het cholesterolgehalte kan worden verlaagd.

 

Slaap

Je lichaamstemperatuur daalt ‘s nachts enigszins omdat een lichte daling van de lichaamstemperatuur nodig is voor de fysieke overgang van het lichaam naar de slaap.

Glycine is voor ongeveer 33% het primaire aminozuur in collageen. Het helpt de lichaamstemperatuur te verlagen en zorgt dat de bloedtoevoer naar de ledematen word verhoogt. Dit zorgt ervoor dat de kerntemperatuur van het lichaam verlaagt via vaatverwijding.

Zo heeft het invloed op de slaap en zorgt het ervoor dat je in een diepe REM slaap kunt komen.

 

Stimuleren van de haargroei

Studies laten zien dat GHK-peptide kan werken om de haarzakjes te stimuleren en hiermee de haargroei te versnellen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer koperpeptide plaatselijk wordt aangebracht, dat het kan werken om:

Ontstekingen te verminderen

Haarzakjes te vergroten 

Cellen te herstellen

Vrije radicalen te onderdrukken

Door het gebruik van peptides kan ook het succes van haartransplantaties worden verbeterd.

 

 

”Koperpeptide word veelal gebruikt voor de huid”

Collageenpeptiden en koperpeptide

Koperpeptiden worden vaak aangeprezen als het beste type peptide voor een gezonde huid. Ze komen van nature voor in het lichaam en bestaan uit het element koper met drie aminozuren.

Koperpeptiden staan bekend om hun vermogen om de productie van collageen, elastine en glycosaminoglycanen te bevorderen. Glycosaminoglycanen zijn een familie van koolhydraten die het behoud van collageen ondersteunen. Huidverzorgingsproducten die koperpeptiden bevatten worden meestal gemaakt voor plaatselijk gebruik om de gezondheid van de huid te verbeteren.

Collageenpeptiden worden vaak aangetroffen in eiwitpoeders of supplementen die bedoeld zijn om te worden ingenomen. Wanneer collageen een proces ondergaat dat hydrolisatie wordt genoemd dan zorgt dit voor de afbraak van individuele gehydrolyseerde collageenpeptiden om de opname door het lichaam te maximaliseren.

Het verminderen van de grootte en het molecuulgewicht van peptiden zorgt namelijk  voor een betere opname, zodat ze door het lichaam kunnen worden gebruikt.

Supplementen die collageenpeptiden bevatten hebben ook andere namen zoals gehydrolyseerd collageen en collageenhydrolysaat. Echter al deze soorten eiwitpoeders of eiwitsupplementen zijn hetzelfde. Ze ondergaan namelijk hetzelfde proces om de opname te vergroten.

 

 

”Je kunt peptides innemen of plaatselijk op de huid aanbrengen”

Hoe gebruik je peptides?

Bioactieve peptiden komen van nature voor in planten, dieren, schimmels en microben. Ze komen tijdens de spijsvertering vrij uit eiwitten met behulp van proteolytische enzymen.

Peptiden komen ook vrij tijdens voedselverwerking, bijvoorbeeld wanneer eiwitten worden gekookt, gefermenteerd of gerijpt.

Eén van de beste manieren om meer peptides binnen te krijgen is door collageenrijk voedsel te consumeren. Bottenbouillon is hier een goed voorbeeld van. Je kunt ook kiezen om een collageenproteïnepoeder aan je dagelijkse eetpatroon toe te voegen. De collageenpeptiden die je uit deze bronnen haalt helpen de huid te verbeteren. Daarnaast zijn ze goed voor de ondersteuning van de spieren, gewrichten, hersenen, haar, hart en darmen.

Als het gaat om het plaatselijk gebruik van koperpeptiden voor de gezondheid van de huid dan wordt GHK-Cu vaak gebruikt als ingrediënt in jeugdserums en -crèmes. Peptiden voor de huid werken het beste wanneer ze worden aangebracht zoals een serum of vocht inbrengende crème en niet als een gezichtsreiniger.

De meest effectieve topicals zouden een combinatie van peptiden, antioxidanten en andere huidherstellende stoffen bevatten.

 

 

”Lees de gebruiksaanwijzing goed door voor je peptides gaat gebruiken”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van peptides?

Het lokaal gebruiken van peptiden om de gezondheid van de huid te verbeteren is veilig als je je aan de gebruiksaanwijzing houd. Als je ze voor cosmetische doeleinden gebruikt dan is het belangrijk dat je een product koopt dat is gemaakt door een gerenommeerd bedrijf. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en controleer de aanwezige en ingrediënten zorgvuldig.

Als je collageenpeptiden consumeert dan moet je er rekening mee houden dat sommige soorten collageen zijn gemaakt van veelvoorkomende voedselallergenen, zoals schaaldieren en eieren. Als je een voedselallergie hebt, lees dan zorgvuldig de ingrediënten op collageenproducten voordat je ze gaat gebruiken.

Antimicrobiële peptiden worden ook wel AMP’s genoemd. Deze worden soms gebruikt om het wondgenezingsproces te versnellen. Er is nog niet genoeg onderzoek om de werkzaamheid en veiligheid van dit soort therapeutische middelen te bepalen. In de toekomst moet verdere onderzoek uitwijzen of deze methode effectief en veilig genoeg is.

Zorg er daarom voor dat je de arts raadpleegt voordat je deze AMP’s gaat gebruiken.

Tips:

1) Combineer peptiden met vitamine C, niacinamide en hydraterende stoffen voor het beste resultaat voor de huid

2) Kijk voor een goede collageen poeder naar of het gehydrolyseerd is, goede extra voedingsstoffen bevat, de zuiverheid en de prijs voor de beste keuze

3) Houd je altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om eventuele bijwerkingen te voorkomen

4) Overleg bij ziekte, zwangerschap of het gebruik van medicatie altijd eerst met de arts voor je peptiden wilt gaan gebruiken

Tot slot

Peptides stonden centraal in dit artikel. ipsum dolor sit amet, Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is collageen?

Oxidatieve stress

Waar zit vitamine C in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *