Wat is penicillamine?

Penicillamine is een medicijn dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Wilson. Het wordt ook gebruikt voor mensen met nierstenen met hoge urine cystinespiegels, reumatoïde artritis en verschillende vergiftigingen door zware metalen. Penicillamine wordt onder andere verkocht onder de handelsnaam Cuprimine.

Wanneer schrijft je arts penicillamine voor?

Bij de ziekte van Wilson schrijft je arts penicillamine voor. Penicillamine bindt overtollig koper in je lever en voert het af via je urine. 
Bij nierstenen verbetert penicillamine de oplosbaarheid van cystine. Hierdoor zullen nierstenen met cystine minder snel ontstaan. 
Het duurt enkele weken tot maanden voordat het volledige effect van dit middel is bereikt.
penicillamine

Bij welke ziektes zijn penicillamine onmisbaar?

Penicillamine is onmisbaar bij de ziekte van Wilson. Bij deze erfelijke aandoening stapelt zich te veel koper in je lichaam op. Dit leidt tot verschillende klachten, zoals levercirrose, spraakstoornissen en trillen.

Wanneer mogen penicillamine niet gebruikt worden?

Je mag absoluut geen penicillamine nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Penicillamine kan schade toebrengen aan je ongeboren kind. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. Als dit wel gebeurt dan kan dit bijwerkingen bij je kind geven. 

Heeft het gebruik van penicillamine ook bijwerkingen?

In een enkel geval treedt bij de ziekte van Wilson aanvankelijk een verergering van verschijnselen op. Regelmatig zijn er mensen met huiduitslag, jeuk en galbulten. Soms treden maagdarmklachten, nieraandoeningen, koorts, ontstekingen en zweertjes in je mond, verlies van smaak en gewichtstoename op. 
Zelden kun je last krijgen van afwijkingen in je bloed, benauwdheid, extreme spierzwakte en gerimpelde huid door penicillamine gebruik. Zeer zelden kun je ernstige huidaandoeningen, bloedarmoede, verminderde leverwerking of een ontsteking van je alvleesklier oplopen. Mocht je last krijgen van deze klachten neem dan contact op met je arts.

Vitamines en penicillamine

Het gebruik van penicillamine kan een tekort aan vitamine B6 veroorzaken. Het is daarom aan te raden om in overleg met je arts extra vitamine B6 (pyridoxine) aan je dieet toe te voegen.

Penicillamine en magnesium

Een langdurig gebruik van penicillamine kan een magnesiumtekort veroorzaken. Vitamine B6 is een belangrijke synergist van magnesium. Omdat je een vitamine B6 tekort kunt krijgen door het gebruik van penicillamine kun je daarmee ook een magnesiumtekort oplopen. De samenwerking in je lichaam is uit balans en hierdoor werkt de opname van magnesium niet goed. Als je penicillamine gebruikt dan is het aan te raden om drie keer per week een magnesium voet- of ligbad te nemen. Dit zal ervoor kunnen zorgen dat je magnesiumgehalte op peil blijft.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen