Kruiden > passiebloem

passiebloem
Expert: Jaap Gerrijts | 3 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

Passiebloem

Passiebloem is een winterharde klimplant die van een zonnige plek houdt. Het is een schitterende bloem met bewezen gezondheidsvoordelen voor de mens. Zo wordt de bloem onder andere gebruikt bij slaapproblemen, angst, depressie en een hoge bloeddruk. 

De passiebloem staat bekent om de vele gezondheidsvoordelen. In dit artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je er heerlijke en gezonde thee van kunt maken. Lees je mee?!

De passiebloem wordt al eeuwen gebruikt om spanning en angst te verlichten

Passiebloem

De passiebloem is een meerjarige klimplant die oorspronkelijk uit Amerika komt. Je ziet hem vaak in tuincentra staan als Passiflora met een grote van ongeveer 50 centimeter hoog. De meest bekende soort is de Passiflora caerulea die hele mooie lila, blauw en witte kleuren heeft. Andere soorten die je tegen kunt komen zijn:

Incarnata

Ligularis

Edulis 

Coriacea

Lady Margaret

Constance Elliott

Victoria

Aurantia

Geschiedenis

In 1569 werd de passiebloem ontdekt door Spaanse ontdekkingsreizigers en men dacht dat het de passie en goedkeuring van Christus voor hun verkenning symboliseerde. Men zag de passiebloem als een soort van teken of symbool van Jezus Christus en de naam passiebloem werd geïnspireerd door de toegewijde passie die Jezus had voor de mensen. 

De passiebloem werd in 1745 door Linnaeus geclassificeerd als Passiflora en erkende destijds 22 soorten. Het zijn er nu inmiddels meer dan 600 waarvan sommige worden bedreigd in hun natuurlijke regenwoudhabitat.

De bloem bevat een rijpe vrucht die lijkt op een eivormige bes die geel of paars kan zijn. Deze vrucht wordt al duizenden jaren verbouwd door de Inca’s, Azteken en andere Zuid-Amerikaanse indianen en werd het populairst in de 18e eeuw.

Tegenwoordig word de passiebloem steeds vaker gebruikt in de thee, vloeibare extracten en tincturen in capsules. 

Talrijke studies hebben aangetoond dat het een geweldig alternatief voor je kan zijn als je last hebt van angstgevoelens, slaapproblemen, concentratieproblemen, ongemakkelijke opvliegers en zelfs problemen met hoge bloeddruk. Hoe dit precies zit lees je verderop in dit artikel.

 

 

”Passiebloem staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van passiebloem?

De passiebloem is niet alleen een hele mooie tuinplant maar word ook steeds vaker gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen die het bied. Om je een idee te geven waar het voor gebruikt word en welke onderzoeken er naar zijn gedaan hebben we een korte opsomming voor je gemaakt.

De passiebloem word al eeuwen gebruikt om ontspanning te bevorderen en angst te verlichten. Het word ook gebruikt voor de volgende klachten:

Slecht slapen

Pijnverlichting

Ontsteking

Hoge bloeddruk

ADHD

Bloedsuikerspiegel

 

Bloeddruk verlagen

Verschillende studies hebben aangetoond dat passiebloem kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Zo bleek dat extract van passiebloem de niveaus van een antioxidant-enzym verhoogde en de niveaus van geoxideerde lipiden verlaagde die schade kunnen veroorzaken door de ophoping van gifstoffen en afvalproducten in het lichaam. In een ander onderzoek bleek dat passiebloemvruchtenpulp kon helpen bij de verlaging van de systolische bloeddruk door toediening van 8 milligram tijdens een periode van 5 dagen. 

 

Kalmerend effect en slaap

In een onderzoek waarbij extract van passiebloem werd getest bij mensen met slaapproblemen wees uit dat het hielp de tijd te verkorten waarin mensen in slaap vielen. Daarnaast hadden ze een betere slaapkwaliteit en werden uitgerust wakker.

Vooral bij mensen met angstproblemen bleek dat de kwaliteit van slaap aanzienlijk verbeterde. Onderzoeken hebben aangetoond dat passiebloem net zo effectief is als het medicijn oxazepam dat veel gebruikt word door mensen met angststoornissen en slaapproblemen. Passiebloem veroorzaakte echter geen problemen met de werkprestaties zoals slaperigheid tijdens het werk in tegenstelling tot oxazepam.

Dit liet zien dat passiebloem in deze gevallen enorm effectief kan zijn en geen negatieve bijwerkingen heeft zoals vermoeidheid, verwardheid, hoofdpijn en afvlakking van het gevoel.

Bij een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie moesten patiënten een week lang passiebloemthee drinken. Hierbij vertoonde de deelnemers een significante slaapverbetering. Wanneer passiebloem word gecombineerd met valeriaanwortel dan kan het één van de beste combinaties zijn om te helpen bij slapeloosheid.

 

Verminderen van angst

Passiebloem word al heel lang gebruikt bij het verminderen van angst. Omdat passiebloem GABA in de hersenen kan verhogen wordt de activiteit van sommige hersencellen die mogelijk angst veroorzaken verlaagd en voelt je je meer ontspannen. Er word namelijk gedacht dat bepaalde verbindingen in de passiebloem een wisselwerking hebben met sommige receptoren in de hersenen die ontspanning veroorzaken. 

In een studie van vier weken bij 36 patiënten met een angststoornis bleek dat passiebloemextract een effectieve behandeling was. Zo hielp het bij het beheersen van de angst en geen negatieve invloed had op de werkprestaties in tegenstelling tot de synthetische medicatie. In een ander onderzoek waaraan kinderen meededen bleek dat de bloem kon helpen om nervositeit te verminderen in combinatie met valeriaanwortel en sint-janskruid.

Omdat passiebloem het angstniveau kan helpen verminderen kan het net zo effectief zijn als benzodiazepines bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis. Het grote voordeel is dat het geen bijwerkingen geeft die wel bij deze zware medicatie voorkomen.

 

Verlagen van het insulinegehalte 

In een recent onderzoek werden ruim 40 mensen met diabetes type 2 gevraagd om twee maanden lang geel passievruchtschilmeel te gebruiken om te kijken of het de bloedsuikerwaardes kon helpen verbeteren. Hier kwam uit dat de insulineresistentie bij deze mensen verminderde en dit laat zien dat passiebloem gunstig kan zijn voor diabetespatiënten. Er zal hier in de toekomst nog meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe het toegepast kan worden.

 

Klachten tijdens de menopauze helpen verminderen

Tijdens de menopauze kun je last hebben van angst en depressie wat kan worden veroorzaakt door een laag gehalte aan gamma-aminoboterzuur in de hersenen. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die aantonen dat passiebloem symptomen van de menopauze kan behandelen zoals:

Opvliegers

Nachtelijk zweten

Hoofdpijn

Woede

Depressie

Slapeloosheid

Het kan hiermee een alternatief zijn voor voor conventionele hormoontherapie wat soms verschillende bijwerkingen kan geven.

Doordat passiebloem de niveaus van GABA te verhogen kan het helpen de activiteit van sommige depressie-inducerende hersencellen te verminderen. De alkaloïden in passiebloem kunnen de aanmaak van monoamine-oxidase voorkomen en dat is precies wat antidepressiva proberen te doen. Onderzoeken hebben laten zien dat het depressie kan helpen verminderen wat helaas vaak voorkomt bij vrouwen in de menopauze.

 

Verminderen van ADHD  symptomen

Als kinderen of volwassenen ADHD hebben dan gebruiken ze vaak ritalin wat ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken. Als je last hebt van ADHD dan kun je last hebben van:

Hyperactiviteit

Impulsiviteit

Onoplettendheid

Deze symptomen zorgen er voor dat de ontwikkeling en dagelijkse activiteiten van een kind verstoort raken.

Steeds vaker kiezen ouders er voor om alternatieve middelen in te zetten om ADHD te behandelen. Denk hierbij aan citroenmelisse, valeriaan, Romeinse kamille en ook de passiebloem. In verschillende onderzoeken bleek dat deze kruiden en bloemen verwerkt in een etherische olie konden helpen bij het verlichten van deze klachten. Er zal nog wel meer onderzoek moeten worden gedaan om te kijken wat de juiste combinaties en doseringen moeten zijn om dit zo effectief mogelijk toe te passen.

 

Verminderen van ontstekingen

Passiebloem kan helpen bij het verminderen van ziekteverwekkende ontstekingen. In een onderzoek werden de fytonutriënten en antioxidanten van wilde passievruchtsoorten onderzocht. Hieruit bleek dat de zaden en andere delen van de plant een hoog gehalte aan fenolverbindingen hadden die een krachtige antioxiderende werking hadden wanneer er een extract van werd gemaakt. Ook mensen met artritis gebruiken extracten van de plant voor het verminderen van hun symptomen en verminderen van ontsteking.

In een ander onderzoek werden dieren met een pootoedeem gevoerd met gedroogde passiebloem. Dit hielp de opeenhoping van vocht verminderen door de antioxiderende werking van passiebloem. In de toekomst zal hier meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe dit getest kan worden op mensen.

 

Er is nog meer onderzoek nodig om de gezondheidsvoordelen van passiebloem volledig te begrijpen. Mocht je last hebben van een aandoening of gebruik maken van medicatie overleg dan altijd met de arts voor je passiebloem gaat gebruiken.

 

 

”Niet alle soorten zijn eetbaar”

Welke passiebloem kan je eten?

Als je de passiebloem wilt gaan gebruiken in de thee of op andere manieren zorg er dan voor dat je de juiste soort hebt die ook eetbaar is. 

Soorten die eetbaar zijn:

Passiflora edulis 

Passiflora incarnata

Passiflora caerulea 

Als je niet zeker bent of de plant geschikt is voor consumptie vraag dan altijd aan de verkoper naar meer informatie.

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van passie

Passiebloem is veilig om te gebruiken maar het kan bij sommige mensen wel bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen die het meeste voor kunnen komen zijn:

Slaperigheid

Misselijkheid

Braken

Als je last hebt van deze symptomen dan kan het belangrijk zijn om de hulp van een arts in te schakelen. Omdat er nog niet genoeg getest is op mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven word het in deze gevallen ook afgeraden voor gebruik. Ook voor kinderen jonger dan 6 maanden word het gebruik afgeraden.

Wanneer je gebruik maakt van antidepressiva of andere medicatie, last hebt van een lage bloeddruk of een onderliggende aandoening dan is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de huisarts voor je passiebloem gaat gebruiken.

 

 

”Infusies, thee, vloeibare extracten en tincturen in capsules”

Hoe gebruik je passiebloem?

Er zijn verschillende manieren om passiebloem te gebruiken. De meest voorkomende zijn infusies, thee, vloeibare extracten en tincturen in capsules. Je vind passiebloem in de drogisterij, natuurvoedingswinkel en online.

Voor een thee neem je twee theelepels gedroogde passiebloem en laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten trekken voor je het gaat zeven. Als je het gebruikt voor het verbeteren van de slaap neem het dan minimaal een uur voor het naar bed gaan.

Het word ook steeds vaker aan badwater toegevoegd als een ontspanningsmiddel.

Thee recepten:

Passiebloem met kamille thee

Anderhalf theelepel gedroogde passiebloem

Anderhalf theelepel gedroogde kamille

1 theelepel lokale honing als je van zoet houd

1 kopje gekookt water

 

Anti-opvlieger thee

1/2 theelepel gedroogde passiebloem

1/2 theelepel gedroogd sint-janskruid

1/2 theelepel gedroogde kamille

1/2 theelepel gedroogde valeriaanwortel

1 theelepel lokale honing als je van zoet houd

1 kopje gekookt water

 

Breng het water aan de kook en voeg de kruiden toe aan het water. Je kunt een thee zak of thee ei gebruiken. Dek meteen af met een deksel zodat de oliën van de bloemen niet kunnen verdampen.

Laat de kruiden ongeveer 10 minuten trekken. Zeef indien nodig en schenk jezelf een kopje in. Voeg eventueel wat lokale biologische honing toe. 

Passiebloem in de tuin

De passiebloem is een winterharde plant die in verschillende kleurvariaties worden aangeboden in bloemenzaken en tuincentra. De plant bloeit van juni tot november en het is belangrijk om hem niet kort te snoeien. Als je dit doet dan is de kans aanwezig dat hij het jaar erop niet meer uitbot.

De passiebloem houd van water en een goed waterdoorlatende grond. Hij kan goed tegen de zon maar mag ook op een halfschaduwrijke standplaats staan. Zorg er voor dat hij beschermt is tegen koude wind in de winter en een uitdrogende wind in de zomer.

De plant kan erg snel groeien en het is belangrijk dat je de plant begeleid en vastzet aan een schutting of hek of stuk hout tijdens het groeien. 

Tips:

1) De passiebloem heeft een eetbare vrucht en je kan er ook thee van zetten

2) Zorg dat je bij ziekte of het gebruik van medicatie eerst overlegt met de arts voor je passiebloem gaat gebruiken 

3) Als je passiebloem gebruikt om beter te slapen dan is het belangrijk om het minimaal een uur voor het slapen te consumeren

4) Als je last hebt van bijwerkingen raadpleeg dan de huisarts voor je doorgaat met het gebruik van passiebloem

5) Passiebloem wordt soms gecombineerd met andere kalmerende kruiden zoals valeriaanwortel, kamille, citroenmelisse, hop, kava en glidkruid

De passiebloem heeft een sterke antioxiderende werking

Tot slot

Passiebloem stond centraal in dit artikel. Was je al bekent met de geneeskrachtige werking van de passiebloem? En ga je ons heerlijke en gezonde theerecept een keer uitproberen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Nootmuskaat

Rode klaver

Kerrie

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *