Is Parkinson erfelijk?

Omdat de oorzaak van de ziekte van Parkinson nog niet medisch-wetenschappelijk ontrafeld is, is het ook moeilijk om de erfelijkheid van de ziekte te bepalen. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: is Parkinson erfelijk? Erfelijk of aanleg? Wat zijn de symptomen? En hoe magnesium helpt bij Parkinson. Je leest het allemaal in onderstaand artikel. 

Parkinson cijfers

In Nederland hebben ruim 55.000 mensen parkinson (bron). 
De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. 
Helaas zijn er alarmerende stijgingen onder 30 en 40 jarigen.
De ziekte is niet te genezen.  
Een klein percentage heeft erfelijke Parkinson.
parkinson erfelijk

Is Parkinson erfelijk?

Omdat de oorzaak van de ziekte van Parkinson nog niet medisch-wetenschappelijk ontrafeld is, is het ook moeilijk om de erfelijkheid van de ziekte te bepalen. In minder dan 10% van de gevallen is de ziekte van Parkinson wel erfelijk en komt het in de familie voor
Is Parkinson erfelijk of niet? Ja in sommige gevallen is Parkinson erfelijk, maar in de meeste gevallen niet. 
In de meeste gevallen is iemand de eerste persoon en enige in de familie die de ziekte van Parkinson heeft. Bij het ontstaan spelen dan waarschijnlijk omgevingsfactoren als erfelijke factoren een rol. De aandoening wordt dan multifactorieel erfelijk genoemd. Bij minder dan 10 % van alle mensen met Parkinson kwam de aandoening al vaker in de familie voor. 
Bij minder dan 5% van de patiënten wordt wel een erfelijke aanleg gevonden. Wanneer er een erfelijke aanleg gevonden is dan kan dit autosomaal dominant,  autosomaal recessief of soms X-gebonden erfelijk zijn. Dit hangt af van de verandering in de genen (mutatie) die gevonden is. 

Erfelijk of aanleg?

In 2019 waren er naar schatting 53.000 mensen bij wie de huisarts de diagnose Parkinson heeft gesteld: 21.500 vrouw en 31.500 mannen. Wanneer iets erfelijk is dan heeft het vaak met een bepaald gen te maken dat een ziekte of afwijking veroorzaakt.
Als je ergens aanleg voor hebt omdat het in je familie zit, dan heeft dit te maken met een samenspel van genetische factoren. Een ongelukkige mix, waardoor je meer kans hebt op de ziekte van Parkinson.
Uit erfelijksheidsonderzoek tot dus ver, blijkt dat de kans op aanleg of erfelijkheid klein is. Er is ondertussen DNA-onderzoek naar erfelijkheid van de ziekte van Parkinson mogelijk. Maar zekerheid geeft dit onderzoek helaas nog niet.

“We may each have our own individual Parkinson’s, but we all share one thing in common. Hope” Michael J. Fox

Symptomen

Aan de verschijnselen kun je bij de patiënt meestal niet zien of de Parkinson erfelijk of niet-erfelijk is. Wel begint de ziekte soms eerder bij de erfelijke variant van Parkinson. Als de ziekte verder (nog) niet bij andere familieleden voorkomt, is het lastig een indicatie te geven of de ziekte erfelijk is. Wel is tegenwoordig DNA-onderzoek mogelijk naar erfelijke vormen van Parkinson. 
Het is echter niet eenvoudig de uitslag te interpreteren en ook lang niet alle erfelijke vormen van de ziekte zijn bekend. Stel dat het onderzoek een normale DNA-uitslag aantoont, dan kan de Parkinson alsnog erfelijk zijn.

Magnesium en Parkinson

Als je Parkinson hebt dan kan je lichaam moeilijk nieuwe dopamine aanmaken. Magnesium, ijzer, foliumzuur, vitamine B3 en B6 zijn allemaal betrokken bij de synthese van dopamine in je lijf. Zorg er daarom voor dat je genoeg van deze vitamines en mineralen binnen krijgt. 
Magnesium beschermt je cellen tegen vergiftiging en stapeling van zware metalen, zoals aluminium, kwik, lood, nikkel, beryllium en cadmium. Bij degeneratieve ziekten als Parkinson wordt veel stapeling van zware metalen in de hersenen aangetroffen.
Magnesium biedt goede bescherming met een hoog behoud effect op neurologische functie na hersenletsel of bij het helen van chronische gestoorde disfunties, zoals bij de ziekte van Parkinson. 
Symptomen van deze ziekte kunnen worden verholpen of verlicht door hoge doseringen magnesium. Denk bijvoorbeeld aan trillen en beven en ook de starheid kan worden vermindert. 
Magnesium kan ook gebruikt worden bij de behandeling van duizeligheid en verwardheid wat vaak voorkomt bij de ziekte van Parkinson.

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. In dit artikel staat de vraag: Is Parkinson erfelijk centraal. Ja in sommige gevallen is Parkinson erfelijk, maar in de meeste gevallen niet. In minder dan 10% van de gevallen is de ziekte van Parkinson wel erfelijk en komt het in de familie voor.
Magnesium heeft een bijzondere werking op je hersenen en je zenuwstelsel. En magnesium speelt een rol in de overdracht van zenuwimpulsen en er zijn veel aanwijzingen dat het je geheugen verbetert. Bestel jouw magnesium pakket direct en ervaar de werking van een magnesium voeten- of ligbad met magnesium badkristallen.

Aanbevolen product

Over dit product

Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor jou als nieuwe gebruiker.
Je bent nieuwsgierig naar de werking van een magnesium voetenbad of ligbad met badkristallen van MagnesiumOnly.  
Met dit pakket heb je ruim voldoende voor 6 voetenbaden of 2 ligbaden. 
Het pakket past door de brievenbus. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven.
MagnesiumOnly badkristallen bestaan uit magnesiumchloride in vaste vorm (47% concentratie).  

Ons advies

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. 
Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling.