parkinson en autorijden

Parkinson en autorijden gaat dat samen?

Parkinson en autorijden

Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af waardoor je last kunt gaan krijgen van trillen, stijfheid, verminderd cognitief functioneren en zelfs Parkinsondementie. Deze beperkingen in het bewegen en ook het moeilijk verdelen van je aandacht kunnen voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Daarom zijn er geschiktheidseisen vastgelegd in de wettelijke regeling eisen geschiktheid 2000 door de Minister van Verkeer en Waterstaat. In deze blog Parkinson en autorijden praten we je helemaal bij en leggen we precies uit hoe dit werkt.

Onderzoek heeft risico bewezen

Uit een Noorse studie over Parkinson en autorijden is naar voren gekomen dat patiënten met neurologische aandoeningen 75% meer risico lopen om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Recente studies hebben aangetoont dat het rijvermogen van parkinsonpatiënten zelfs overschat wordt. Experimenten hebben aangetoond mensen dat met Parkinson minder goed presteren dan gezonde bestuurders. In een studie van de K.U. Leuven is naar voren gekomen dat van de 40 patiënten er 11 ongeschikt werden bevonden om te rijden of weliswaar geschikt om te rijden, maar met ernstige beperkingen. 

 In slaap vallen achter het stuur

Als je de ziekte van Parkinson hebt dan kun je overdag sneller in slaap vallen. Dit kan door de ziekte komen maar ook van de medicatie die je voorgeschreven krijgt. In veel gevallen zijn dopamineagonisten hier verantwoordelijk voor. Als dit gebeurt tijdens het rijden dan kan dit dramatische gevolgen hebben. Als je de medicijnen pramipexol, rotigotine en ropinirol gebruikt dan kan het gebeuren dat je tijdens het rijden plotseling in slaap valt. Je kunt in dat geval contact opnemen met je neuroloog die de dosering van je medicatie kan aanpassen of veranderen. 

Op dit moment zijn er nog te weinig gegevens verzameld om mensen in dat geval een algemeen rijverbod op te leggen. 

Verplichte rijtest 

Op het moment dat Parkinson bij je is gediagnosticeerd dan hoeft dit niet te betekenen dat je niet meer mag of kan autorijden. Omdat het voor mensen met Parkinson lastig is om zelf in te schatten of ze nog wel veilig aan het verkeer kunnen deelnemen is er een verplichte test bij het CBR in het leven geroepen. Deze rijtest moet je nemen als je Parkinson hebt en ook als je ouder bent dan 75 jaar. 

Deze rijtest is géén rijexamen maar meer een test op maat. Bij Parkinson gaan ze voornamelijk kijken naar wat je denkt en doet tijdens het rijden. 

Verzekering

Je bent in Nederland niet wettig verplicht om medische aandoeningen en/of medicijngebruik aan te geven. Toch heb je een morele verplichting,  voortvloeiend uit Artikel 5 van de Wegenverkeerswet, waarin staat dat je jezelf en andere weggebruikers niet in gevaar mag brengen. Het wordt daarom geadviseerd om aan te geven bij de CBR en je verzekeringsmaatschappij dat je Parkinson hebt en wilt autorijden. Op deze manier kan de verzekering je nooit aansprakelijk stellen op het moment dat je wel betrokken bent bij een verkeersongeval. 

Wat is de maximale termijn van geschiktheid?

In Nederland is een rijbewijs in principe tien jaar geldig. Bij een medische indicatie, zoals de ziekte van Parkinson, ligt dit anders. Dan is je rijbewijs korter geldig. De maximale geschiktheidstermijn bij een auto-, motor en T-rijbewijs is maximaal vijf jaar. Vaak adviseert een neuroloog in het medische keuringsrapport drie jaar. Dit advies wordt altijd overgenomen door het CBR. Als je Parkinson hebt dan wordt vaak verwacht dat je in een auto met automaat gaat rijden. In dat geval wordt je rijbewijs voor één jaar verlengd. Bij een vrachtauto- en busrijbewijs is de maximale geschiktheidstermijn drie jaar. 

Als het CBR je niet langer geschikt vindt voor het hebben van een rijbewijs dan moet je rijbewijs worden ingeleverd. Als het verlopen is dan kan het niet worden verlengd.

Magnesium voor je hersenen

Magnesium biedt goede bescherming met een hoog behoud effect op neurologische functie na hersenletsel of bij het helen van chronische gestoorde disfunties, zoals bij de ziekte van Parkinson. 

Als je Parkinson hebt dan kan je lichaam moeilijk nieuwe dopamine aanmaken. Magnesium, ijzer, foliumzuur, vitamine B3 en B6 zijn allemaal betrokken bij de synthese van dopamine in je lijf. Zorg er daarom voor dat je genoeg van deze vitamines en mineralen binnen krijgt. 

Ook zien neurologen steeds vaker dat er een verband bestaat tussen Parkinson en vitamine D3 tekort. Magnesium en vitamine D3 werken synergetisch en bij een tekort aan magnesium kunnen ze niet goed samenwerken wat tot meer klachten kan leiden. 

Magnesium kan ook gebruikt worden bij de behandeling van duizeligheid en verwardheid wat vaak voorkomt bij de ziekte van Parkinson. 

Ervaringen?

Heb jij ervaring met Parkinson en autorijden of ken je een familielid, een vriend of vriendin die hier ervaring mee heeft? Deel in het commentaar dan jouw ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *