paracetamol tegen hoesten
Expert: Jaap Gerrijts | 19 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Paracetamol tegen hoesten

Paracetamol is een veel gebruikt medicijn tegen pijn en koorts. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten. Je kunt paracetamol kopen bij de apotheek of de drogist. Lees altijd de bijsluiter voordat je paracetamol gebruikt.

Helpt paracetamol tegen hoesten? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat helpt om het hoesten te verlichten. Lees je mee?!

Een paracetamol is geen geneesmiddel tegen hoesten

Paracetamol tegen hoesten

Paracetamol wordt voornamelijk gebruikt als pijnstiller en koorts verlager. Paracetamol wordt daarom meestal niet specifiek gebruikt om hoesten te behandelen. Het middel werkt door bepaalde chemicaliën in je lichaam te blokkeren die betrokken zijn bij pijn en koorts, maar het pakt niet direct de onderliggende oorzaken van hoesten aan.

Als je last hebt van hoesten dan is het belangrijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen voordat je een behandeling overweegt. 

 

”Irritatie van de luchtwegen”

Wat is de oorzaak van hoesten?

Hoesten is een natuurlijke reflex dat helpt om irriterende stoffen zoals slijm, rook of andere deeltjes uit de luchtwegen te verwijderen. Aangezien deze stoffen zich ophopen in de luchtwegen, probeert deze reflexieve actie een onbelemmerde ademhaling te vergemakkelijken. Het is eigenlijk een afweermechanisme dat door je lichaam wordt gebruikt om je longen te beschermen tegen infecties en ontstekingen. 

Veel voorkomende irriterende stoffen die hoest kunnen veroorzaken zijn:

Slijm

Rook

Schimmel

Stof

Stuifmeel

Soms kan een medische aandoening of bepaalde medicijnen zoals ACE-remmers die worden gebruikt voor hoge bloeddruk en bètablokkers de zenuwuiteinden in de luchtwegen irriteren en hoesten veroorzaken.

Als het hoesten minder dan drie weken aanhoudt dan wordt dit beschouwd als een acute hoest die gewoonlijk wordt veroorzaakt door luchtweginfecties zoals verkoudheid, sinusitis of longontsteking. Soms blijft het hoesten langer hangen als de infectie al is verdwenen, wat een subacute hoest wordt genoemd. Gewoonlijk duurt een subacute hoest minder dan acht weken en is je lichaam alleen bezig met het overgebleven slijm en de ontsteking.

Een chronische hoest duurt meer dan acht weken en wordt meestal veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening waardoor het symptoom aanhoudt. Enkele aandoeningen die kunnen leiden tot een chronische hoest zijn:

Postnasale infusie van sinusinfecties

Allergieën

Astma

Bronchitis

Chronische obstructieve longziekte

Longfibrose

Gastro-oesofageale refluxziekte 

In sommige gevallen kan een chronische hoest worden veroorzaakt door een longinfectie, longkanker, longziekte, hartfalen en zelfs psychische stoornissen. 

 

 

”Het ophoesten van slijm”

Wat gebeurt er als je hoest?

Heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurt tijdens het hoesten? Ook al lijkt het één handeling maar in werkelijkheid vinden er verschillende stappen plaats in je keel en longen die een hoest veroorzaken. 

Het hoesten begint met een snik naar lucht

Dan sluit je glottis wat de opening tussen je stembanden is zich snel en bedekt je luchtpijp

Vervolgens beginnen je spieren in je borstkas, middenrif en buik samen te trekken terwijl ze proberen lucht van de longen naar je neus te verplaatsen

Je zult op dit punt een opbouw van druk voelen omdat de lucht nergens heen kan

Zodra de glottis weer opengaat, stroomt de lucht naar buiten en het een hoestgeluid

Soms laat je je lichaam hoesten terwijl je slijm of deeltjes uit je luchtwegen probeert te verwijderen. En andere keren is een hoest volkomen onvrijwillig en gebeurt het als een natuurlijke reflex op vreemde voorwerpen of irriterende stoffen.

 

 

”Zink, massage, vitamine C, vocht drinken en de juiste voeding”

Wat kan helpen tegen hoesten?

Er zijn allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je het hoesten vermindert of zelfs helemaal kan verhelpen. Wij gaan enkele tips met je doornemen die je op een natuurlijke manier helpen om deze vervelende hoest te bestrijden.

 

Immuun versterkende voedingsmiddelen

Als je maar niet van een hoest af kunt komen dan zijn er verschillende voedingsmiddelen die je kunnen helpen bij:

Verdunnen van slijm 

Ontspannen van de spieren 

Verminderen van ontstekingen

Versterken van je immuunsysteem 

Hier is een kort overzicht van de voedingsmiddelen die kunnen ondersteunen bij hoesten:

Water

Begin met het drinken van voldoende water gedurende de dag. Dit zal je helpen om het slijm dat zich ophoopt in je luchtwegen te verdunnen en ervoor te zorgen dat je gaat hoesten.

Bottenbouillon

Echte bottenbouillon kan helpen om:

Je weerstand te ondersteunen

Slijm in je luchtwegen te verdunnen

Spieren te kalmeren 

Ontgifting te bevorderen

Wanneer het hoesten wordt veroorzaakt door blootstelling aan gifstoffen, chemicaliën, pesticiden of kunstmatige ingrediënten die een ontstekingsreactie veroorzaken, kan het drinken van bottenbouillon nuttig zijn om deze stoffen uit je lichaam te verwijderen.

Rauwe knoflook

Allicine is een stof die in knoflook wordt aangetroffen en staat bekend om zijn vermogen om de micro-organismen te doden die verantwoordelijk zijn voor luchtweginfecties die tot hoesten kunnen leiden. Rauwe knoflook heeft antimicrobiële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen en daarom kan het eten ervan nuttig zijn om je te helpen de infectie te stoppen.

Gemberthee

Gemberthee drinken kan helpen om je immuunsysteem te stimuleren en de infectie die het symptoom veroorzaakt te bestrijden. De voordelen van gemberwortel komen voort uit de krachtige antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen waardoor het een krachtig middel is bij het behandelen van luchtweginfecties.

Probiotisch voedsel

Een mogelijk neveneffect van het niet hebben van voldoende probiotica is frequente verkoudheid en hoesten. Dit komt omdat probiotica verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van je immuunsysteem. Probeer daarom je hoest te bestrijden door extra probiotische voedingsmiddelen te eten zoals:

Zuurkool 

Kimchi

Kefir

Appelciderazijn

Miso 

Kombucha

In een poging om ontstekingen en slijmproductie te verminderen kun je het beste de volgende middelen vermijden:

Gezoete dranken

Vruchtensappen

Suikerhoudend voedsel

Chocolade

Bewerkte voedingsmiddelen 

Zuivelproducten 

In plaats van sap of gezoete dranken te drinken kun je beter voor hele groenten en fruit kiezen die veel meer vitamine C bevatten en je weerstand helpen versterken.

 

Vitamine C

Vitamine C kan je gebruiken bij hoesten omdat het je immuunsysteem ondersteunt en je witte bloedcellen stimuleert. 

Men ontdekte in verschillende onderzoeken dat vitamine C kan helpen bij het verlichten of voorkomen van infecties die worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Om deze reden kan het de duur van verkoudheid verkorten en zelfs worden gebruikt als een natuurlijk middel tegen longontsteking. 

 

Honing

Onderzoek laat zien dat honing antimicrobiële effecten heeft en gunstig kan zijn bij de behandeling van hoest en verkoudheid. Honing kan helpen bij:

Verlichten van irritatie 

Verminderen van ontstekingen 

Verhogen van de afgifte van cytokine

Leveren van immuun bevorderende antioxidanten

Je kunt het beste rauwe honing van je lokale imker gebruiken om aandoeningen te verlichten die hoest veroorzaken zoals virale en bacteriële infecties en allergieën. Honing helpt ook om de slaap te verbeteren en daarom kan het handig zijn als je moeite hebt om de rust te krijgen die je nodig hebt vanwege het hoesten.

Let er op als je honing in de thee gebruikt dat het wat is afgekoeld. Te heet water breekt namelijk de goede stoffen af in de honing zodat je er minder aan hebt.

 

Etherische oliën

Essentiële oliën kunnen dienen als een effectief middel tegen hoesten omdat veel van hen antibacteriële en antivirale stoffen bevatten. 

Daarnaast kunnen sommige oliën helpen om: 

Slijm los te maken

Spieren van je ademhalingssysteem te ontspannen 

Meer zuurstof je longen te laten bereiken

Enkele van de beste essentiële oliën voor hoesten zijn eucalyptus, pepermunt en citroen. 

Eucalyptusolie helpt om je slijm los te maken en meer zuurstof in je longen te laten komen.

Pepermuntolie kan helpen om je neusgangen vrij te maken en een kriebelende keel te verlichten.

Citroenolie helpt bij het bevorderen van ontgifting en helpt je lichaam te reinigen van de gifstoffen die je hoesten. 

 

Zink

Zink wordt vaak gebruikt als vrij verkrijgbaar middel voor het bestrijden van symptomen van verkoudheid zoals hoesten. Zink kan namelijk de duur en ernst van verkoudheidssymptomen verminderen wanneer het binnen 24 uur na het begin van de klachten wordt toegediend. Het kan ook een antiviraal effect kan hebben en het moleculaire proces verstoren dat de opeenhoping van slijm en bacteriën in de neusgangen veroorzaakt. 

 

Massage 

Wist je dat massage een aanzienlijk positief effect heeft op kinderen die last hebben van hoesten als gevolg van astma? Massage lijkt te helpen bij:

Verbeteren van de longfunctie 

De luchtwegen te openen 

Lucht van en naar de longen te krijgen

Massage komt de gezondheid ten goede omdat het gaat om de handmatige manipulatie van het zachte lichaamsweefsel en spierweefsel. Dit helpt de functie van je lymfestelsel te verbeteren en verhoogt de immuniteit.

Wat is het verschil tussen droge- en natte hoest?

Misschien heb je gemerkt dat hoesten afhankelijk van de oorzaak, heel anders aan kan voelen en klinken. Je kunt een droge, knagende hoest hebben of een natte hoest die gepaard gaat met vochtafscheiding en veel slijm. 

Hier is een kort overzicht van de verschillen tussen een droge hoest en natte hoest:

Droge hoest

Een droge hoest is wanneer je hoest en er geen slijm in je luchtwegen zit. Je kunt een jeukend gevoel in de keel krijgen waardoor je moet hoesten. Dit wordt meestal veroorzaakt door een luchtweginfectie zoals verkoudheid of griep, astma of blootstelling aan sigarettenrook en andere irriterende stoffen. 

Kinkhoest is ook typisch een droge hoest die gepaard gaat met diepe en snelle hoestbuien. Als je een droge hoest hebt dan heeft deze de neiging erger te worden midden in de nacht als je in bed ligt, vroeg in de ochtend of als je in een droge en warme kamer bent. 

Natte hoest

Een natte hoest treedt op wanneer je een opeenhoping van slijm en vochtafscheiding in de luchtpijp en longen hebt. Je hoest namelijk om de vloeistoffen uit je lichaam te verdrijven. Je lichaam produceert het slijm omdat het een ontstekingsreactie heeft wat  meestal een reactie is op een infectie. De constante opeenhoping van slijm, zelfs als je al een enorme hoeveelheid hebt opgehoest kan echt frustrerend en ongemakkelijk zijn. 

 

 

”Gebruik alleen medicatie als er geen andere optie is”

Welke medicijnen helpen tegen hoesten?

Als het hoesten maar niet wil stoppen dan kan een arts ook medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. 

Dit zijn vier verschillende medicijnen die vaker worden voorgeschreven bij hoesten. 

Hoestonderdrukkers 

Hoestonderdrukkers worden voorgeschreven om de prikkels in je hersenen te onderdrukken die het hoesten opwekken. Het kan soms een echte uitkomst zijn als het hoesten erg pijnlijk word en in een hoog tempo blijft doorgaan.

Slijmoplossende middelen 

Slijmoplossende middelen worden voorgeschreven om het overtollige slijm in de keel en luchtwegen op te lossen. Op deze manier verlicht het de symptomen en kan je het slijm makkelijker ophoesten.

Antihistaminica

Antihistaminica worden alleen voorgeschreven als je last hebt van een allergie. Door het gebruik van antihistaminica kan het hoesten worden verminderd omdat het de allergie aanpakt. 

Inhalatiebehandelingen

Inhalatiebehandelingen ken je misschien wel als het blauwe pompje dat veel word gebruikt bij benauwdheid en astma. Hier zit een middel in wat helpt bij het openen van de luchtwegen.

Tips:

1) Zuigen op keelpastilles kan de speekselproductie stimuleren en tijdelijke verlichting bieden bij hoesten

2) Gorgelen met lauw zout water kan helpen om irritatie in de keel en hoesten te verminderen

3) Stop met roken, schraap je keel zo min mogelijk en drink thee met honing 

4) Als je ondanks deze tips last blijft houden van het hoesten dan is het belangrijk om een bezoek te brengen aan de huisarts voor onderzoek en advies

Een paracetamol is een pijnstiller dat nauwelijks effect heeft op andere medicijnen

Tot slot

Paracetamol tegen hoesten stond centraal in dit artikel. Moet jij vaak hoesten? En heb je enig idee waar dat van komt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Hoe lang duurt verkoudheid?

Paracetamol en alcohol

Vastzittende hoest

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *