paracetamol en alcohol
Expert: Jaap Gerrijts | 19 december 2022 | Leestijd: 6 minuten

Paracetamol en alcohol

Paracetamol en alcohol wordt regelmatig gecombineerd. Erg verstandig is dit niet omdat alcohol kan voorkomen dat de verdovende werking van paracetamol zijn werk goed kan doen. Indien je teveel paracetamol slikt in combinatie met alcohol kan dit zelf gezondheidsproblemen veroorzaken!

 

Paracetamol en alcohol is geen verstandige combinatie. In dit uitgebreide artikel leggen we je uit waarom dat zo is. Lees je mee?!

Paracetamol en alcohol

Paracetamol is een tablet die gebruikt word tegen verschillende soorten pijn zoals hoofdpijn, koorts, migraine, griep en andere klachten. Paracetamol word vaak samen met alcohol gebruikt en dit kan negatieve gevolgen hebben. 

Maar wat gebeurt er precies als je alcohol combineert met paracetamol?

Als je een paracetamol neemt dan werkt deze vaak binnen een half uur en de effecten houden gemiddeld 3 tot 6 uur aan. Een paracetamol zorgt er voor dat een pijnsignaal minder goed naar de hersenen kan worden doorgegeven. Alcohol werkt ook verdovend want het beïnvloed de hersenen dusdanig dat men ook minder pijn voelt en in een verwarde staat kan raken.

Men denkt soms dat het tegelijkertijd innemen van alcohol en paracetamol er voor kan zorgen dat de alcohol sneller werkt maar dit is niet het geval. Het kan wel voorkomen dat de verdovende werking van paracetamol sneller werkt als het word gecombineerd met alcohol.

Wanneer je je aan de gebruiksaanwijzing houd dan kan je prima alcohol drinken en een paracetamol nemen. Zorg er wel voor dat je niet teveel paracetamol neemt want dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Welke dit zijn lees je verderop in dit artikel.

 

 

”Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend”

Hoeveel paracetamol kan je innemen bij het drinken van alcohol?

Het is enorm belangrijk om goed de gebruiksaanwijzing te volgen als je paracetamol gebruikt. Een volwassene mag maximaal 4 keer per dag 2 paracetamol tabletten van 500 milligram innemen. Zorg er wel voor dat er een paar uur tussen het innemen zit zodat je lichaam de tijd heeft om het goed te verwerken en af te breken.

Kinderen mogen ook per keer 2 tabletten innemen van 500 milligram. Dit kan men iedere 4 tot 6 uur herhalen. Let er wel op dat kinderen maximaal 4 tabletten van 500 milligram per dag mogen gebruiken.

 

 

”Bij normaal gebruik wordt paracetamol als een veilig middel beschouwd”

Wat zijn de bijwerkingen?

Alcohol heeft in combinatie met paracetamol geen nadelige bijwerkingen als je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houd. Toch kun je bij overmatig gebruik last krijgen van leverschade. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om paracetamol af te breken en bij een teveel aan zowel alcohol en paracetamol kan er ernstige schade aan de lever ontstaan.

Als je voor een lange periode de maximale dosis paracetamol op een dag gebruikt dan kan dit ook voor beschadiging van de lever zorgen. 

Aspirine

Aspirine word ook vaak gebruikt omdat het bijna dezelfde werking heeft. Het grote verschil tussen paracetamol en een aspirine is dat een aspirine ook ontstekingsremmend kan werken. Een aspirine werkt net zoals alcohol bloed verdunnend. Wees daarom voorzichtig met bloedverdunners in combinatie met alcohol en aspirine.

Daarnaast kan het combineren van aspirine en alcohol je maag- en darmslijmvlies beschadigen. Dit kan zelfs een maagbloeding veroorzaken.

Het is verstandig om sowieso geen alcohol te combineren met medicatie omdat dit vaak vervelende bijwerkingen kan geven en in sommige gevallen erg gevaarlijk kan zijn.

 

 

”Paracetamol werd in de jaren 60 echt populair”

Welke soorten paracetamol zijn er?

Iedereen kent paracetamol wel van het bekende tabletje. Maar welke toedieningsvormen van paracetamol zijn er precies?

• Tablet

• Smelttablet

• Bruistablet

• Zetpil

• Poeder

• Drank

• Intraveneus

Overleg altijd met je arts als je medicijnen wilt gaan combineren.

 

 

”Wilgenschors werkt als natuurlijke aspirine”

Wat zijn alternatieve manieren om pijn te bestrijden?

Pijn kan erg vervelend zijn en als je er vaker last van hebt dan kan er een onderliggende oorzaak zijn. Probeer die oorzaak te vinden zodat je niet te lang afhankelijk bent van pijnmedicatie. 

Vitamine D en visolie zijn goede voorbeelden van natuurlijke middelen die ontstekingsremmend werken. Er zijn alternatieven om pijn te bestrijden en wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

 

1) DMSO

DMSO is een afkorting voor dimethylsulfoxide. Het is een crème voor pijn dat veel gebruikt word voor gewrichten en spieren.

2) Benfotiamine

Benfotiamine is een in vet oplosbare vitamine die veel gebruikt word voor zenuwpijn die onder andere voorkomt bij diabetes patiënten.

3) Brandnetelwortel 

Brandnetelwortel woord vaak gebruikt vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Het voordeel is dat je het ook in grote doseringen kan gebruiken waardoor het nog effectiever word met minimale bijwerkingen.

4) Vitamine D

Vitamine D word veel gebruikt bij ontstekingen en pijn in de onderrug omdat het werkt als een natuurlijke cortisol.

5) Wilgenschors 

Wilgenschors bevat salicylzuur dat de natuurlijke versie van aspirine is. 

6) Visolie 

Visolie in de vorm van levertraan bevat veel vitamine A, D en EPA en DHA omega 3 -vetzuren. Deze werken ontstekingsremmend en kunnen op de lange termijn bijdragen aan het verlagen van pijn in het lichaam.

 

 

”Paracetamol kan de lever beschadigen”

Hoe zuiver je de lever?

Een natuurlijke leverzuivering verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Dit kan belangrijk zijn na inname van paracetamol. Een leverzuivering draagt bij aan het volgende:

• Vernietigt oude rode bloedcellen

• Breekt medicijnen en alcohol af 

• Verwijdert gifstoffen uit het bloed en reguleert de samenstelling van het bloed

Hoe zuiver ik mijn lever?

Je kunt je lever zuiveren door genoeg water te drinken en gezond te eten. Citroensap en wat muntblaadjes zijn hier ook een goede combinatie voor. Daarnaast zijn mariadistel, kurkuma, visolie, ginseng en artisjok in staat om de lever helpen te reinigen.

Er zijn ook heel veel verschillende sapjes te maken en vasten is eeuwenoude methode die gebruikt word om de lever te zuiveren.

Tips:

1) Probeer het gebruik van zowel paracetamol en alcohol altijd zoveel mogelijk te beperken

2) Houd je altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op de verpakking staat

3) Combineren van medicatie en alcohol is enorm gevaarlijk. Wil je dit toch combineren overleg dan altijd met je arts

4) Krijg je een paracetamol moeilijk doorgeslikt? Buig je hoofd iets voorover en slik de tablet weg met twee flinke slokken water. Je kan een tablet ook oplossen in water en dan doorslikken

5) Gebruik paracetamol niet langer dan 10 dagen zonder de huisarts te raadplegen

Tot slot

Paracetamol en alcohol stond centraal in dit artikel. Slik jij weleens paracetamol? Wat is de reden van het slikken van paracetamol? En hoelang slik je ze dan?  sit amet, consectetur  Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Rood licht-therapie

Hoeveel natrium per dag?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *