oxidatieve stress

Oxidatieve stress | Wat is het en waarom is het schadelijk?

Oxidatieve stress is iets dat bij ieder mens voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een onbalans in je lichaam en het is slecht voor je lichaam. Hoe meer oxidatie er in je lichaam plaatsvind hoe groter de kans op het ontstaan van klachten of ziektes is.

 

Oxidatieve stress is slecht voor je gezondheid. Wat veroorzaakt oxidatieve stress en wat kun je er tegen doen? Die vragen beantwoorden we in dit uitgebreide artikel voor je. Lees je mee?!

Wat is oxidatieve stress?

Wanneer je last hebt van oxidatieve stress dan zijn er teveel pro-oxidanten en te weinig antioxidanten actief waardoor er een onbalans in je lichaam ontstaat. Je lichaam kan zelf antioxidanten aanmaken en je haalt ze ook uit verschillende soorten voeding. 

Deze antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen bestreden worden zodat je gezond blijft en niet snel verouderd. Wanneer je lichaam te weinig antioxidanten aanmaakt of binnen krijgt en er tegelijkertijd teveel oxidatieve stress op je lichaam staat dan kan dit op de lange termijn voor verschillende problemen gaan zorgen.

Je kunt zelf oxidatie maken wat ook wel endogene oxidatie wordt genoemd.

Daarnaast is er ook oxidatie van buitenaf wat men exogene oxidatie noemt.

Iedereen heeft te maken met oxidatie van buitenaf door luchtvervuiling, voeding en UV straling van de zon. Je kunt dit in de meeste gevallen lastig helemaal vermijden.

Hoe meer oxidatie er in je lichaam plaatsvind des te groter de kans dat je last kunt krijgen van oxidatieve stress en bijbehorende klachten en/of ziektes.

Waarom is oxidatieve stress schadelijk?

Oxidatieve stress is schadelijk voor je lichaam omdat je lichaam slechter gaat functioneren en er de kans ontstaat op chronische aandoeningen. Wanneer je je veel en lang inspant dan zullen er stoffen in je lichaam vormen welke zorgen voor een sterk oxiderende werking zoals stikstof- en zuurstofradicalen.

Deze oxidanten zorgen voor schade aan weefsel en cellen wat men ook wel oxidatieve stress noemt.

Onderzoek heeft aangetoond dat oxidatieve stress een aanleiding en voortschrijding kan zijn voor de volgende aandoeningen:

Auto-immuunziekten

Kanker

Hart- en vaatziekten

Diabetes

Chronische ontstekingsziekten

Neurodegeneratieve ziekten

Metabool syndroom

 

Mitochondriën

Je lichaam bestaat uit miljarden cellen welke allemaal mitochondriën bevatten die onder andere zorgen voor energie in de cel. De vetzuren waaruit de wanden van de mitochondriën en je cellen zijn opgebouwd raken beschadigt waardoor de werking van je mitochondriën achteruit gaan.

Oxidatieve stress zorgt ervoor dat je mitochondriën minder goed werken en er minder energie vrijgemaakt kan worden.  Er bestaat ook een kans dat je DNA wat in de celkern zit opgeslagen beschadigt raakt en dit kan voor veel problemen zorgen.

Daarnaast zal je lichaam sneller verouderen als je last hebt van oxidatieve stress.

  

”Vrije radicalen zijn bepaalde zuurstof- of stikstofverbindingen”

 

Oorzaak oxidatieve stress

Iedereen heeft last van oxidatieve stress echter de één heeft er meer last van dan de ander. Maar hoe ontstaat oxidatieve stress precies? Oxidatieve stress ontstaat bij een onbalans tussen de aanmaak van vrije radicalen en de mogelijkheid van je lichaam om de schadelijke effecten via compensatie met anti-oxidanten om te keren.

Vrije radicalen 

Vrije radicalen zijn kleine moleculen in je lichaam met een oneven aantal elektronen. Hierdoor is er een elektron wat geen deel is van een paar en dit vormt het probleem. Een ongepaard elektron zorgt ervoor dat vrije radicalen makkelijk kunnen reageren op andere moleculen en dit hoort niet te gebeuren.

Iedereen heeft vrij radicalen in het lichaam, heb je er teveel dan kan dit serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Een vrije radicaal heeft ook goede functies zoals het opruimen van beschadigde eiwitten en onschadelijk maken van slechte bacteriën.

Bekende bronnen van vrije radicalen zijn:

Luchtvervuiling

Binnen krijgen van giftige stoffen

Lichamelijke en psychische stress

Teveel blootstelling aan zon (UV licht)

Medicijngebruik

Intensief sporten

Overgewicht

Straling

Zware metalen

Toxines

Roken

Drugs

Alcohol

Infecties

Ontstekingen

Suikerhoudend voedsel

Te laag bloedsuikergehalte

Laaggradig ontstekingsbeeld

 

 

”Een gebrek aan antioxidanten versnelt het verouderingsproces”

Hoe merk je dat je dat je last hebt van oxidatieve stress

Het is niet makkelijk om erachter te komen dat de klachten die je ervaart door oxidatieve stress zijn veroorzaakt. Dit komt omdat de klachten vaak zo algemeen zijn dat je niet door hebt dat het door oxidatieve stress komt.

Wanneer je last krijgt van chronische ziekte of een andere aandoening dan is het kwaad al geschied en ben je al te laat. Een duidelijk symptoom van oxidatieve stress is dan ook een chronische aandoening. 

Enkele chronische aandoeningen die een verband lijken te hebben met oxidatieve stress zijn:

Reuma

Astma

Hart- en vaatziekten

Diabetes

Dementie

Kanker

 

Het snel verouderen van je lichaam is een duidelijk teken van oxidatieve stress. Je ziet het vaak bij mensen die roken en alcohol drinken. De huid wordt rimpelig, bleek en mensen zien er al snel ouder uit.

Je huid is dan ook een goede manier om te zien of je veel met oxidatieve stress te maken hebt. Krijg je ineens veel rimpels, donkere of rode vlekken en een huid wat snel verouderd dan is dit een belangrijke indicatie waar je rekening mee moet houden.

Verder speelt vermoeidheid en cognitieve achteruitgang een grote rol bij dit proces.

Heb jij last van deze symptomen? De kans is dan aanwezig dat je te weinig antioxidanten in je lichaam aanmaakt om dit proces tegen te gaan.

 

 

”Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie in je lichaam tegengaan”

Wat kan je doen tegen oxidatieve stress?

Iedereen heeft last van oxidatieve stress echter als je er veel last van hebt dan is het belangrijk om stappen te ondernemen om deze oxidatie in je lichaam te verkleinen.

Je kunt onderstaande tips gebruiken om oxidatieve stress te voorkomen en verminderen.

 

1) Voeding

Een gezond lichaam begint bij gezonde voeding en beweging. Wanneer je biologisch en seizoensgebonden eet dan help je je lichaam om antioxidanten aan te maken.

Groente en fruit zitten vol belangrijke antioxidanten en daarom raden wij je aan om dagelijks minstens twee stukken fruit en 400 gram groente te eten.

Zorg voor een gezond microbioom in je darmen door veel vezels en prebiotica te eten. Prebiotica zoals kimchi, zuurkool, natto en peulvruchten.

Vermijdt zoveel mogelijk suiker en verzadigd vet. Probeer ook voedsel met granen en zuivel en gefrituurd eten te minderen. 

 

2) Beweging

Beweging is altijd goed voor je lichaam, het vermindert stress en houd je jong. Zorg er wel voor dat je niet te vaak intensief sport want dit zorgt juist weer voor oxidatieve stress.

 

3) Vasten

Een dag in de week vasten helpt je lichaam om extra antioxidanten aan te maken zodat je lichaam makkelijker in balans blijft.

Intermittent vasten waarbij je gemiddeld in een tijdsbestek van 6 uur op een dag eet en daarbuiten alleen drinkt werkt ook enorm goed.

 

4) Slaap

De meeste mensen slapen iedere nacht net een uur te weinig. Je hebt zeker 7 uur slaap nodig en 8 uur is nog beter.

Zorg daarom voor een vast ritme en kijk minimaal een uur voor het slapen gaan niet meer op een scherm zoals je telefoon, pc of tv.

 

5) Vitamines 

Vitamines in voeding en supplementen kunnen je lichaam helpen om meer antioxidanten aan te maken.

Denk hierbij aan:

Vitamine A

Vitamine B1, B2, B6 en B12

Vitamine C

Vitamine D

Vitamine E

Deze vitamines zijn erg belangrijk voor je gezondheid en het terugdringen van vrije radicalen in je lichaam.

Krijg je ze niet genoeg binnen via je voeding dan kan een goede multivitamine zeker een aanrader zijn!

 

6) Mineralen

Selenium

Zink

Mangaan

Magnesium

Koper

Mineralen zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Ze helpen bij het aanmaken van hormonen, energie, DNA en ondersteunen je immuunsysteem. Daarnaast helpen ze bij talloze enzymatische processen en zijn heel belangrijk voor je cellen.

Je vindt deze mineralen onder andere in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en vette vis.

 

7) Antioxidanten

Alfa-liponzuur

Alfa-liponzuur is een superantioxidant wat in de mitochondria van elke cel zit en is een enorm belangrijk onderdeel tegen oxidatieve stress. Je lichaam maakt deze stof zelf aan en het zit in hele kleine hoeveelheden in voeding. Je kunt alfa-liponzuur ook kopen als supplement.

 

8) Polyfenolen

capsanthine 

catechine 

curcumine 

resveratrol 

quercetine

Polyfenolen zijn een groep krachtige antioxidanten die een belangrijke functie in je lichaam hebben. Je vind polyfenolen onder andere in citrusvruchten kurkuma, druiven, rode wijn, broccoli en groene thee. Je kunt polyfenolen ook in supplementvorm krijgen.

 

9) Thiolen

N-acetylcysteïne (NAC)

N-acetylcysteïne is een essentieel aminozuur wat erg belangrijk is voor de eiwitsynthese. Het is een krachtige antioxidant en de directe voorloperstof van de belangrijkste anti-oxidant glutathion. 

Je vindt N-acetylcysteïne uitsluitend in supplementvorm. De voorloper van N-acetylcysteïne genaamd cysteïne zit in gevogelte, vlees en zuivelproducten.

Tot slot

In dit artikel stond oxidatieve stress centraal. Eet jij gezond en gevarieerd? Beweeg je voldoende en slaap je goed? En slik je supplementen om vitamines en mineralen aan te vullen? Wij vinden het fijn als je  als je een reactie achterlaat. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *