oregano
Expert: Jaap Gerrijts | 13 maart 2023 | Leestijd: 8 minuten

Oregano

Oregano kom je tegen in bijna ieder kruidenrekje in de keuken. Het is familie van de Marjolein en is een prima smaakmaker voor vis, vlees en groente. Oregano staat ook bekend vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het kan hebben. Zo ondersteunt het je immuunsysteem en treedt het krachtig op tegen ziekteverwekkers.

 

Oregano kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je het 'bijzondere' kruid het beste kunt gebruiken. Lees je mee?!

Oregano

Oregano is een kruid uit de lipbloemenfamilie die in het Latijns Origanum vulgare word genoemd. Het plantje word ook wel Wilde Marjolein genoemd en is familie van de gewone Marjolein. Het is een vaste winterharde plant die in de winter afsterft en in het voorjaar weer boven kan komen. 

Helaas kan een koude winter in Nederland er voor zorgen dat de plant dood gaat en als dit gebeurt zal je het jaar erop een nieuwe moeten poten of zaaien.

Je kan oregano vers, gedroogd en als olie gebruiken en het word al vele duizenden jaren gebruikt in volksgeneesmiddelen om maagklachten, luchtwegklachten en bacteriële infecties te behandelen. Het plantje is één van de beste kruiden dat bekend staat voor genezing vanwege zijn antioxiderende en antibacteriële werking.

De blaadjes hebben een scherpe, kruidige smaak met een klein beetje peper erin. De geur is kruidig en houtachtig en heeft een licht parfumachtig aroma. De kruid werd in Griekenland en het oude Egypte al gebruikt voor het op smaak brengen van vis, vlees en groenten. Het kruid dankt zijn naam ook aan de Grieken waar oregano “vreugde van de berg” betekent.

Er bestaan verschillende soorten waarvan deze de meest voorkomende zijn:

Italiaanse oregano

Syrische oregano

Gouden oregano

Turkse oregano

Mexicaanse oregano

Griekse oregano 

Er zijn ook soorten die niet worden geconsumeerd maar voor decoratieve doeleinden worden gebruikt. Het gaat hier om Pilgrim, Rosenkuppel, Amethyst falls en hopbloem oregano. Deze soorten hebben kleurrijke bloemen en groeien meestal als decoratie in tuinen.

 

 

”Bevat antioxidanten met vele gezondheidsvoordelen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van oregano?

Oregano word al duizenden jaren gebruikt en tegenwoordig ook weer steeds vaker vanwege de gezondheidsvoordelen die het kan geven. De verse en gedroogde bladeren zijn uitstekende bronnen van antioxidanten en antibacteriële verbindingen. 

De meeste onderzoeken zijn gedaan naar oregano als essentiële olie, wat een meer geconcentreerde vorm is en daarom een nog betere werkzaamheid heeft voor het bevorderen van de gezondheid.

Oregano word onder andere ingezet bij:

Hoofdpijn

Pijn

Maag- en darmklachten

Menstruatiepijn

Ontsmetting

Ontstekingen

Infecties

 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het kruid de volgende voordelen heeft:

Boordevol antioxidanten

Oregano zit boordevol antioxidanten en het is zelfs één van de beste voedingsmiddelen met een ORAC score van 159.277 en dat is erg hoog! ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capaciteit oftewel zuurstof radicale absorptie capaciteit. Hiermee worden planten ingeschaald waarbij er word gekeken naar het  vermogen om zuurstofradicalen te absorberen. Met andere woorden hoeveel antioxidanten bevat het en hoe sterk zijn ze.

De meest bekende antioxidanten in oregano zijn:

Terpineen

Limoneen

Thymol

Carvacrol

Rozemarijnzuur

Er zijn vele voordelen aan het eten van voeding die rijk zijn aan antioxidanten. Ze helpen de effecten van veroudering te vertragen door schade van vrije radicalen te verminderen en dit kan bijdragen aan de gezondheid en vroegtijdige veroudering.

Antioxidanten hebben ook een positieve invloed op:

Hersenen

Hart

Huid

Ogen

Lichaamscellen

Er zijn verschillende studies geweest waarbij aangetoond werd dat extracten van oregano antioxiderende effecten hebben. De stoffen die hierbij het meest naar voren kwamen waren thymol en carvacrol.

 

Verminderen van ontstekingen

Wist je dat het gebruik van oregano in gerechten of het nu droog of vers is, kan helpen bij het verminderen van ontstekingen? Verschillende studies hebben namelijk laten zien dat de kruid sterke ontstekingsremmende eigenschappen bevat.

Dit heeft wederom te maken met de antioxiderende activiteit van de plant. Het kan hierbij helpen bij het verbeteren van chronische ontstekingen en verschillende ziektes zoals de ziekte van Alzheimer en zelfs kanker.

Het word ook ingezet bij reumatoïde artritis en verschillende allergieën om de klachten helpen te verminderen. Extracten worden ook gebruikt bij:

Spierpijn

Psoriasis

Acne

Insectenbeten

 

Antibacteriële kenmerken

In onderzoeken naar extracten met oregano olie werd aangetoond dat het antibacteriële effecten heeft tegen verschillende bacteriestammen. Het kan in sommige gevallen zelfs als natuurlijk alternatief werken voor antibiotica die naast het doden van de slechte bacteriën ook goede bacteriën dood.

In een onderzoek naar E. coli bleek dat de olie van deze kruid de hoogste antibacteriële activiteit bezit. Men denkt dat de olie daarom ingezet kan worden om de gezondheid van de maag en darmen te bevorderen en voedselvergiftiging helpen te voorkomen.

De blaadjes die je in het eten gebruikt bevatten carvacrol en thymol en hiervan is ook aangetoond dat ze helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties.

Toch geeft men de voorkeur aan de geconcentreerde olie omdat deze veel effectiever is bij het doden van bacteriën.

 

Bestrijden van virale infecties

Eén van de belangrijkste stoffen in oregano is carvacrol en hiervan is aangetoond dat het antivirale eigenschappen bezit. Olie gemaakt van oregano kan de ontwikkeling van virale infecties helpen vertragen en de weerstand tegen infecties verbeteren.

De meeste van deze onderzoeken gebruiken de essentiële olie van oregano die vele malen geconcentreerder is dan wanneer je verse of gedroogde bladeren eet. Dit wil niet zeggen dat deze blaadjes geen heilzame stoffen echter in mindere mate omdat het niet geconcentreerd is.

In de toekomst zal er meer onderzoek gedaan worden en gekeken hoe dit het beste kan worden ingezet.

 

 

”Oregano bevat fenolen, vitamines en mineralen”

Wat is de voedingswaarde van oregano?

Oregano zit niet alleen vol antioxidanten, het bevat ook verschillende vitamines en mineralen. We hebben ze even voor je op een rij gezet!

Vitamine           Per 100 gram gedroogde oregano

Vitamine A                       0,17 mg

Vitamine B1                     0,35 mg

Vitamine B3                       6,2mg

Vitamine K          550 microgram

 

Mineraal             Per 100 gram gedroogde oregano

Kalium                          1668 mg

Natrium                             15 mg

Calcium                         1577 mg

IJzer                                   45 mg

Fosfor                             200 mg

Mangaan                            5 mg

 

 

”Oregano olie is een geconcentreerde vorm met interessante eigenschappen”

Wat zijn de voordelen van oregano olie?

Het type oregano dat je wilt gebruiken voor therapeutische doeleinde is oregano olie. Dit is een geconcentreerde vloeistof met verschillende krachtige fenolen of fytochemicaliën die interessante eigenschappen hebben.

Deze fenolen zijn:

 • Carvacrol

 • Thymol

 • Rozemarijnzuur

 

Wat zijn de voordelen van oregano olie?

Antibiotische, schimmelwerende, antivirale en antiparasitaire eigenschappen

Krachtige antioxidant

Geweldig antisepticum

Je kunt de olie onder andere gebruiken voor:

Allergieën

Acne

Astma

Verkoudheid en griep 

Bronchiale problemen

Sinusproblemen

Slechte adem

Blaasontstekingen

Oorontstekingen

Verborgen infecties 

Overgroei aan bacteriën in de dunne darm

Eén van de grote problemen in de gezondheidszorg tegenwoordig is de zogenaamde antibioticaresistentie. Antibioticaresistentie is waar het lichaam weerstand begint te bieden tegen antibiotica en het lichaam sterkere hoeveelheden nodig heeft om het effect te creëren dat het nodig heeft.

Oregano heeft ongelooflijke antibacteriële, schimmelwerende en antimicrobiële eigenschappen. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat oregano bijna vergelijkbaar is met antibiotica dat gebruikt word voor E.coli, Pseudomonas, STAPH en andere infecties. Het grote voordeel is dat het geen bijwerkingen heeft.

Hoe gebruik ik oregano olie?

Volg de aanwijzingen op het etiket en begin met een kleine dosis en bouw dit geleidelijk op. Door dit samen met knoflook te gebruiken kan de effectiviteit ook toenemen.

 

 

”Oregano wordt vaak toegevoegd aan mediterrane gerechten”

Waar kan je oregano aan toevoegen?

Oregano kan je makkelijk vers plukken uit de tuin, kas of van het balkon. Je kunt het ook gedroogd kopen en toevoegen aan soep, salades, pasta, sauzen, vullingen en stoof en overschotels. Je kunt het ook op deeg, pizza of een tosti strooien.

Wanneer je de blaadjes fijnhakt of plet dan zal er nog meer smaak vrijkomen en dit zal het beste resultaat geven!

Hoe bewaar ik oregano?

Als je oregano vers hebt geplukt dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Verpak het in een vershoud folie of stop het in een bakje zodat de versheid enkele dagen goed blijft. Je kunt de blaadjes ook drogen en op deze manier enkele jaren bewaren mits je het droog en donker bewaard.

Invriezen kan ook voor enkele maanden. Zorg dat je de takjes wast en droogt voor je ze in gaat vriezen. Als je ze gaat gebruiken dan kan je het makkelijk doseren en je favoriete eten goed op smaak brengen!

 

 

”Zo kweek je oregano zelf”

Hoe kweek je oregano?

Oregano is een winterharde plant die niet van een te natte bodem houd. Zorg er daarom voor dat de bodem goed water doorlaatbaar, alkalisch en vol aan voedingsstoffen zit! Ondanks dat de plant winterhard is overleeft hij het meestal niet in Nederland vanwege de koude winters. De meeste eetbare soorten zijn daarom maar bruikbaar voor één seizoen. 

Wanneer planten?

April is een goede maand om de kruid te poten. Je kunt als je een kas hebt daar beginnen en als het warmer word in mei de plant in de tuin zetten op een zonnige plek. Je kunt de plant ook in huis laten groeien of op een droge warme plek op het balkon.

Als je zaadjes poot bedek ze dan met een klein laagje aarde. Je kunt ze in potten of rechtstreeks in de tuin zaaien. Zorg wel dat je dit vanaf halverwege mei doet omdat het dan niet meer vriest en de temperaturen goed genoeg zijn. Vanaf het moment dat de plantjes vijf centimeter hoog zijn, kun je ze uitdunnen.

Omdat de plant gevoelig is voor rot en schimmel is het belangrijk om een goede gedraineerde bodem te maken. Als het veel regent dan kun je de plant ook bedekken met een stuk plastic of glas om het te beschermen tegen overtollig water.

Wanneer kan ik oregano oogsten?

Je kunt de hele zomer tot en met de herfst oregano oogsten. Knip de blaadjes af en gebruik ze vers of droog ze. Als je aan het einde van de zomer of herfst nog genoeg hebt staan dan kan je het ook invriezen zodat je het in de winter kan gebruiken in heerlijke wildgerechten of met de kerst!

 

 

”Oregano is bij een normale dosering veilig voor gebruik”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van oregano?

Het eten van gedroogde of verse oregano is veilig in normale hoeveelheden en zal normaal gesproken niet voor bijwerkingen zorgen. Als je allergisch bent voor kruiden uit de Lamiaceae-familie zoals munt en basilicum dan zal je voorzichtig moeten. Het kan in dit geval voorkomen dat je er een allergische reactie op krijgt.

Oregano olie is veel geconcentreerder en mag alleen voor een korte periode van maximaal twee weken worden gebruikt. Je kunt de olie het beste verdunnen met water of kokosolie wanneer het intern wordt ingenomen. De olie moet ook worden verdund wanneer deze plaatselijk wordt aangebracht om infecties te bestrijden of ontstekingen te verminderen.

Oregano is minder geschikt voor zwangere vrouwen vanwege de baarmoeder stimulerende werking.

Tips:

1) Zaai je oregano in het voorjaar? Het kan verstandig zijn het zaad binnen potten te zaaien om deze vervolgens later buiten te zetten

2) Wist je dat oregano en bonen een goede combinatie in de groente tuin is? Oregano kan bonen namelijk beschermen tegen bepaalde aantastingen 

3) Geef een oreganoplant gemiddeld twee tot drie keer per week water in het begin en later alleen bij droog en zonnig weer

4) Honden en katten kunnen beter geen oregano eten. De plant is voor dieren licht giftig dus wees voorzichtig hiermee

Tot slot

Oregano stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En voeg je daarbij weleens oregano toe aan een vlees of visgerecht? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit kalium in?

Vitamine B3

Waar zit ijzer in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *