opvliegers
Expert: Jaap Gerrijts | 24 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Opvliegers

Opvliegers kunnen het beste omschreven worden als een plotselinge golf van warmte die je overvalt zonder waarschuwing. Het kan voelen alsof je in brand staat of alsof je een sauna bent binnengestapt. Opvliegers zijn een veel voorkomend verschijnsel bij vrouwen in de overgang, maar ze kunnen ook andere oorzaken hebben.

Opvliegers kunnen zéér vervelend zijn. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat opvliegers zijn en vertellen we wat je eraan kunt doen. Lees je mee?!

Opvliegers ontdekken vitamine B en vitamine C aan het lichaam

Opvliegers

Opvliegers zijn een veel voorkomend probleem dat vooral vrouwen ervaren tijdens de menopauze. Wist je dat ongeveer 80% van alle vrouwen in zekere mate last krijgt van opvliegers en bij 2 op de 10 zijn de klachten zelfs ernstig te noemen. 

Als je weleens last hebt van een plotseling gevoel van hitte, vaak vergezeld van zweten, blozen en een snelle hartslag dan is de kans groot dat het een opvlieger is. Opvliegers kunnen variëren in intensiteit en duur en hun exacte oorzaak is nog steeds niet volledig duidelijk. Er wordt aangenomen dat ze verband houden met veranderingen in hormonale niveaus in het lichaam en kunnen ook bij mannen voorkomen. 

De medische term voor opvliegers is vasomotorische instabiliteit. Dit betekent dat er een instabiliteit is in de feedbacklussen tussen de hypothalamus en de eierstokken.

Deze instabiliteit veroorzaakt een blozende reactie die bekend staat als oppervlakkige vasodilatatie en een daling van de kerntemperatuur elke 4 minuten. Deze fysiologische reactie resulteert in wat we een opvlieger noemen.

Wat gebeurt er bij het krijgen van een opvlieger?

Hormonale veranderingen

Tijdens de menopauze produceren de eierstokken minder oestrogeen en progesteron wat de twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn. Deze hormonale schommelingen kunnen het temperatuur regulatiesysteem van het lichaam verstoren.

Hypothalamus 

De hypothalamus is een gebied in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Het werkt als de thermostaat van het lichaam en handhaaft een constante kerntemperatuur. De dalende niveaus van oestrogeen tijdens de menopauze kunnen de functie van de hypothalamus beïnvloeden waardoor deze een verhoging van de lichaamstemperatuur waarneemt, zelfs als die er niet is.

Vaatverwijding

Wanneer de hypothalamus een stijging van de lichaamstemperatuur detecteert dan activeert het een reactie om het lichaam af te koelen. Eén van de manieren waarop dit gebeurt is door bloedvaten in de buurt van het huidoppervlak te verwijden. Door deze vaatverwijding kan er meer bloed dicht bij de huid stromen en dit leidt tot een warm gevoel warmte en roodheid van de huid.

Zweten

Als reactie op de waargenomen toename van de lichaamstemperatuur kan het lichaam zijn koelmechanisme activeren door te gaan zweten. Zweten helpt warmte af te voeren terwijl het vocht op het huidoppervlak verdampt. Dit kan leiden tot intense warmte en vochtigheid van de huid.

Snelle hartslag

De hypothalamus kan ook het sympathische zenuwstelsel stimuleren. Dit kan vervolgens leiden tot een verhoging van de hartslag. Dit kan in combinatie met vaatverwijding en zweten het gevoel van warmte versterken.

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat opvliegers meestal geassocieerd worden met de menopauze maar ze ook kunnen worden veroorzaakt door andere factoren zoals bepaalde medicijnen, hormonale onevenwichtigheden, stress, angst en zelfs sommige medische aandoeningen. Het krijgen van opvliegers word beschouwd als een normaal onderdeel van de menopauze maar als ze extreem hinderlijk zijn of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. 

Behandelingen voor opvliegers kunnen hormoontherapie, veranderingen in levensstijl, supplementen of andere medicijnen zijn afhankelijk van de specifieke situatie van het individu.

Verderop in dit artikel lees je verschillende tips die je kunnen helpen bij het verminderen van vervelende opvliegers!

 

 

”De menopauze is een complex biologisch proces”

Wat is de menopauze?

Voor we verdergaan met opvliegers gaan we het kort hebben over de menopauze wat vaak de oorzaak is. De overgang is het einde van de menstruatie en vruchtbaarheid en wordt gedefinieerd als 12 maanden na de laatste menstruatie. Je kunt al beginnen met de overgang naar de menopauze als je halverwege de dertig bent maar bij de meeste vrouwen gaat de menopauze in als ze 40 of 50 zijn. Voor sommige vrouwen komt de menopauze eerder vanwege gezondheidsproblemen zoals:

Voorgeschiedenis van eetstoornissen

Kanker

Chirurgische verwijdering van de eierstokken

De menopauze is een volledig natuurlijk proces en daarom geen probleem om op te lossen. Dat gezegd hebbende is er over het algemeen een hormonale verschuiving die optreedt bij vrouwen tijdens de menopauze wat kan leiden tot verschillende klachten zoals:

Stemmingswisselingen

Opvliegers

Nacht zweet

Spanning

Depressie

Slapeloosheid

Stress

Spierverlies

Botafbraak

Nou verschilt ieder lichaam en hebben sommige vrouwen er weinig last van en anderen weer enorm veel. Als je er veel last van hebt dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om deze klachten te verminderen waar we straks verder op ingaan.

 

 

”Zwakke bijnieren zorgen voor een abrupte afname van oestrogeen”

Bijnieren, leverfunctie en opvliegers

Na de menopauze nemen de bijnieren het over van de eierstokken bij het produceren van hormonen. Vaak is bijnierzwakte de boosdoener achter opvliegers. Zwakke bijnieren zorgen voor een abrupte afname van oestrogeen wat een opvlieger veroorzaakt.

Het versterken van je bijnieren is één van de beste manieren om symptomen van de menopauze te helpen voorkomen. Je kunt je bijnieren versterken door:

Lang en goed te slapen

Je stressniveau te verlagen 

Je cortisolspiegel normaliseren

Alleen het verbeteren van de bijnierfunctie is doorgaans effectief. Maar er is nog een andere oorzaak van opvliegers namelijk je lever. 

Het doel van je lever is het ontgiften van: 

Chemicaliën

Gifstoffen

Zware metalen 

Overtollige hormonen te ontgiften

De lever verwijdert namelijk hormonen als je er te veel van hebt.

Het probleem is dat veel mensen geen volledige leverfunctie hebben en vooral niet na hun vijftigste levensjaar.

Je kunt de leverfunctie verbeteren door:

Veel kruisbloemige groenten eten 

DIM supplement

Calcium-D-glucaraat

Ontgiften van de lever

Levercirculatie verhogen

Ammoniak verlagen

 

 

”Ongeveer 12% van de mannen heeft last van opvliegers”

Wat zijn opvliegers bij mannen?

Opvliegers kunnen ook bij mannen voorkomen, hoewel ze minder vaak voorkomen in vergelijking met vrouwen die in de menopauze zitten. Mannen praten er misschien niet vaak over maar gemiddeld heeft toch 12% er last van. Bij mannen worden opvliegers vaak geassocieerd met hormonale veranderingen en met name een verlaging van de testosteronspiegel. Deze aandoening staat bekend als andropauze of mannelijke menopauze. Het is belangrijk op te merken dat de hormonale veranderingen bij mannen anders zijn dan die bij vrouwen tijdens de menopauze.

De hormonale schommelingen bij mannen zijn vaak geleidelijk en treden over een langere periode op, in tegenstelling tot de meer abrupte hormonale veranderingen die vrouwen ervaren tijdens de menopauze. Naarmate mannen ouder worden kunnen hun testosteronniveaus afnemen en dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals opvliegers.

Opvliegers bij mannen zijn vergelijkbaar met die van vrouwen en omvatten een plotseling gevoel van warmte, blozen van de huid, zweten en een snelle hartslag. Ze kunnen overdag of ‘s nachts voorkomen en in sommige gevallen de slaap verstoren.

Naast opvliegers kunnen andere symptomen van andropauze zijn: 

Vermoeidheid

Stemmingswisselingen 

Verminderd libido

Erectiestoornissen

Afname van spiermassa en botdichtheid

Medische behandeling voor opvliegers en andere symptomen van andropauze kan hormoonvervangingstherapie / testosteronvervanging inhouden als de symptomen ernstig zijn en de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden. 

 

 

”Zilverkaars, Vitex Agnus Castus, Macawortel en Dong Quai”

Deze supplementen ondersteunen je lichaam!

Veel mensen zoeken een alternatief voor medicatie om hun opvliegers te verminderen en er is een ruime keuze aan verschillende kruiden en vitamines die het lichaam kunnen ondersteunen bij een ontregelde hormoonbalans en andere oorzaken die opvliegers veroorzaken.

Wij hebben de meest gebruikte en onderzochte supplementen voor je op een rij gezet!

Vitamine E

De hypofyse is een belangrijke opslagplaats voor vitamine E. Wanneer je door de menopauze gaat dan kunnen je vitamine E-spiegels dalen en meer symptomen veroorzaken. Een hoogwaardig vitamine E-complex kan de symptomen helpen verminderen. 

Je vind vitamine E ook in eieren, noten en groenten

Zilverkaars

Zilverkaars kan overgangssymptomen en met name opvliegers helpen verminderen. Het bevat namelijk fytonutriënten die zeer interessante effecten hebben op de hormonen die betrokken zijn bij het communicatiecircuit. Dit zorgt ervoor dat het circuit in balans wordt gebracht en het helpt ook om oestrogeen in balans te houden.

Vitex Agnus Castus / Kuisboom 

Het is klinisch bewezen dat Vitex Agnus Castus opvliegers helpt verlichten. Het heeft ook veel van dezelfde hormoon balancerende eigenschappen als zilverkaars en helpt bij het reguleren van hormonen die verband houden met slaapproblemen, huidveranderingen en onregelmatige menstruatie.

Onderzoek laat zien dat vitex het luteïniserend hormoon verhoogt, prolactine moduleert en helpt bij het remmen van de afgifte van follikelstimulerend hormoon. Dit kan allemaal helpen om de verhouding van progesteron tot oestrogeen in evenwicht te brengen zodat de progesteronspiegels enigszins stijgen.

Rode klaver

Rode klaver bevat isoflavonen die positieve effecten hebben bij het verminderen van symptomen die verband houden met oestrogeenverlies  zoals opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, botverlies, botbreuken of osteoporose, cardiovasculaire problemen en ontsteking van de gewrichten.

Macawortel

Als een adaptogeen kruid wordt macawortel al duizenden jaren gebruikt om de effecten van stress en veroudering op het lichaam te verminderen door de cortisolspiegel te verlagen. Het kan helpen opvliegers, vermoeidheid, rusteloosheid en gewichtstoename te verminderen en tegelijkertijd het libido en de energie te verbeteren.

Dong Quai

Dong quai heeft een lange geschiedenis als een natuurlijk alternatief om symptomen van de menopauze te helpen verlichten. Volgens een Italiaanse onderzoek zou dong quai een oestrogeen effect kunnen hebben en kan het helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels en het verlichten van symptomen van de menopauze.

Een ander onderzoek wees uit dat een mengsel van dong quai en Duitse kamille de frequentie en intensiteit van opvliegers met maar liefst 96 procent kon verminderen.

Vitamine B6

Vitamine B6 ook wel bekend als pyridoxine is betrokken bij de hormoonregulatie en kan een rol spelen bij het verminderen van symptomen van de menopauze zoals opvliegers.

Jodium 

Jodium uit kelp is ook een effectief middel tegen opvliegers. Jodium helpt namelijk de oestrogeendominantie in evenwicht te brengen.

St. Janskruid

St. Janskruid wordt al meer dan 2000 jaar veilig gebruikt bij verschillende klachten zoals angst, depressie en slaap gerelateerde problemen te verminderen. Verschillende onderzoeken laten zien dat sint-janskruid kan helpen om:

Je humeur te stabiliseren

Ontstekingen te verminderen

Slaap te verbeteren 

En ook de emotionele overgang tijdens de menopauze een beetje gemakkelijker te maken.

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie is rijk aan gamma-linoleenzuur en dit is een essentieel vetzuur dat mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Sommige vrouwen hebben melding gemaakt van verminderde opvliegers tijdens suppletie met teunisbloemolie hoewel er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan te bevestigen.

 

 

* Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle supplementen voor iedereen op dezelfde manier werken en dat hun effectiviteit van persoon tot persoon kan verschillen. Daarnaast kan de kwaliteit en veiligheid van supplementen variëren en daarom is het belangrijk om de juiste merken te kiezen en de aanbevolen doseringen te volgen. De meeste supplementen zijn al onderzocht op hun effectiviteit echter moet er nog wel meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe het specifiek kan worden ingezet.

Wat kan je doen tegen opvliegers?

Hoewel opvliegers een uitdaging kunnen zijn om te beheersen zijn er verschillende veranderingen in levensstijl en dingen die kunnen helpen de frequentie en intensiteit ervan te verminderen. 

Hier zijn enkele praktische tips om opvliegers het hoofd te bieden:

Kleed je in lagen

Draag lichte, ademende kleding en kleed je in lagen zodat je gemakkelijk een laag kunt verwijderen als een opvlieger toeslaat.

Gebruik ventilatoren

Houd een ventilator in de buurt om je te helpen afkoelen tijdens een opvlieger.

Blijf gehydrateerd

Drink de hele dag voldoende water om gehydrateerd te blijven, aangezien uitdroging opvliegers kan verergeren.

Vermijd triggers

Identificeer en vermijd triggers die opvliegers kunnen verergeren zoals heet en gekruid voedsel, cafeïne, alcohol en stressvolle situaties.

Houd je omgeving koel

Gebruik airconditioning of zet de ramen open om je leefruimte koel en comfortabel te houden.

Ademhalingsoefeningen

Als je een opvlieger voelt opkomen, probeer dan diepe ademhalingsoefeningen om je te helpen ontspannen en het gevoel van warmte te beheersen.

Mind en Body oefeningen 

Doe aan ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of tai chi omdat ze kunnen helpen stress te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren.

Voldoende lichaamsbeweging
Zorg dat je dagelijks minimaal een uur beweegt aangezien is aangetoond dat lichaamsbeweging de algehele gezondheid verbetert en bij sommige personen kan helpen de frequentie van opvliegers te verminderen.

Acupunctuur

Sommige mensen vinden verlichting van opvliegers door middel van acupunctuur. Dit is een alternatieve therapie waarbij dunne naalden in specifieke punten op het lichaam worden gestoken.

Zorg voor een gezond gewicht

Sommige onderzoeken suggereren dat het behouden van een gezond gewicht de ernst van opvliegers kan helpen verminderen.

 

* Onthoud dat de ervaring van elke persoon met opvliegers uniek is en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Als opvliegers je dagelijks leven aanzienlijk verstoren of als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts.

Tips:

1) Hormoonvervangende therapie zal opvliegers kunstmatig en tijdelijk volledig verhelpen maar het heeft ook veel negatieve bijwerkingen

2) Kijk ook eens naar andere producten en kruiden die ook kunnen helpen bij het beheersen van symptomen van de menopauze zoals: zoethout, rode frambozenbladeren en Sarsaparilla

3) Als je een onderliggende aandoening hebt of medicatie gebruikt overleg dan eerst met je arts of apotheker als je supplementen en kruiden wilt gaan inzetten

4) Vermijd alcohol en roken en zorg dat je gezond eet en voldoende beweegt om zo min mogelijk last te hebben van opvliegers

Opvliegers ontdekken magnesium, kalium en calcium aan het lichaam

Tot slot

Opvliegers stonden centraal in dit artikel. Heb jij last van opvliegers? En wat ervaar je als je opvliegers hebt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat helpt tegen buikpijn?

Kalknagels

Wat helpt tegen hoofdpijn?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *