Veel mensen zoeken een alternatief voor medicatie om hun opvliegers te verminderen en er is een ruime keuze aan verschillende kruiden en vitamines die het lichaam kunnen ondersteunen bij een ontregelde hormoonbalans en andere oorzaken die opvliegers veroorzaken.
Wij hebben de meest gebruikte en onderzochte supplementen voor je op een rij gezet!
Vitamine E
De hypofyse is een belangrijke opslagplaats voor vitamine E. Wanneer je door de menopauze gaat dan kunnen je vitamine E-spiegels dalen en meer symptomen veroorzaken. Een hoogwaardig vitamine E-complex kan de symptomen helpen verminderen.
Je vind vitamine E ook in eieren, noten en groenten
Zilverkaars
Zilverkaars kan overgangssymptomen en met name opvliegers helpen verminderen. Het bevat namelijk fytonutriënten die zeer interessante effecten hebben op de hormonen die betrokken zijn bij het communicatiecircuit. Dit zorgt ervoor dat het circuit in balans wordt gebracht en het helpt ook om oestrogeen in balans te houden.
Vitex Agnus Castus / Kuisboom
Het is klinisch bewezen dat Vitex Agnus Castus opvliegers helpt verlichten. Het heeft ook veel van dezelfde hormoon balancerende eigenschappen als zilverkaars en helpt bij het reguleren van hormonen die verband houden met slaapproblemen, huidveranderingen en onregelmatige menstruatie.
Onderzoek laat zien dat vitex het luteïniserend hormoon verhoogt, prolactine moduleert en helpt bij het remmen van de afgifte van follikelstimulerend hormoon. Dit kan allemaal helpen om de verhouding van progesteron tot oestrogeen in evenwicht te brengen zodat de progesteronspiegels enigszins stijgen.
Rode klaver
Rode klaver bevat isoflavonen die positieve effecten hebben bij het verminderen van symptomen die verband houden met oestrogeenverlies zoals opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, botverlies, botbreuken of osteoporose, cardiovasculaire problemen en ontsteking van de gewrichten.
Macawortel
Als een adaptogeen kruid wordt macawortel al duizenden jaren gebruikt om de effecten van stress en veroudering op het lichaam te verminderen door de cortisolspiegel te verlagen. Het kan helpen opvliegers, vermoeidheid, rusteloosheid en gewichtstoename te verminderen en tegelijkertijd het libido en de energie te verbeteren.
Dong Quai
Dong quai heeft een lange geschiedenis als een natuurlijk alternatief om symptomen van de menopauze te helpen verlichten. Volgens een Italiaanse onderzoek zou dong quai een oestrogeen effect kunnen hebben en kan het helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels en het verlichten van symptomen van de menopauze.
Een ander onderzoek wees uit dat een mengsel van dong quai en Duitse kamille de frequentie en intensiteit van opvliegers met maar liefst 96 procent kon verminderen.
Vitamine B6
Vitamine B6 ook wel bekend als pyridoxine is betrokken bij de hormoonregulatie en kan een rol spelen bij het verminderen van symptomen van de menopauze zoals opvliegers.
Jodium
Jodium uit kelp is ook een effectief middel tegen opvliegers. Jodium helpt namelijk de oestrogeendominantie in evenwicht te brengen.
St. Janskruid
St. Janskruid wordt al meer dan 2000 jaar veilig gebruikt bij verschillende klachten zoals angst, depressie en slaap gerelateerde problemen te verminderen. Verschillende onderzoeken laten zien dat sint-janskruid kan helpen om:
• Je humeur te stabiliseren
• Ontstekingen te verminderen
• Slaap te verbeteren
En ook de emotionele overgang tijdens de menopauze een beetje gemakkelijker te maken.
Teunisbloemolie
Teunisbloemolie is rijk aan gamma-linoleenzuur en dit is een essentieel vetzuur dat mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Sommige vrouwen hebben melding gemaakt van verminderde opvliegers tijdens suppletie met teunisbloemolie hoewel er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan te bevestigen.
* Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle supplementen voor iedereen op dezelfde manier werken en dat hun effectiviteit van persoon tot persoon kan verschillen. Daarnaast kan de kwaliteit en veiligheid van supplementen variëren en daarom is het belangrijk om de juiste merken te kiezen en de aanbevolen doseringen te volgen. De meeste supplementen zijn al onderzocht op hun effectiviteit echter moet er nog wel meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe het specifiek kan worden ingezet.