opvliegers bij mannen
Expert: Jaap Gerrijts | 30 juni 2023 | Leestijd: 8 minuten

Opvliegers bij mannen

Opvliegers bij mannen worden meestal veroorzaakt door een daling in het testosterongehalte, die kan optreden door veroudering, medicatie of een medische aandoening. Opvliegers kunnen leiden tot een plotseling gevoel van warmte, zweten, blozen en hartkloppingen. Er zijn verschillende manieren op opvliegers bij mannen te behandelen zoals een leefstijlverandering en natuurlijke remedies.

Wat is de oorzaak van opvliegers bij mannen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je de klachten bij opvliegers kunt verminderen. Lees je mee?!

Opvliegers bij mannen

Iedereen heeft wel van opvliegers gehoord en het is dan ook een veel vookomende klacht bij vrouwen. Maar wist je dat opvliegers bij mannen ook voor kunnen komen? Het is een klacht die veel minder vaak voorkomt dan bij vrouwen en het heeft ook te maken met een onbalans in de hormonen. De reden dat dit veel minder vaak voorkomt is omdat het mannelijk hormoon testosteron veel minder snel daalt zodat de heftige schommelingen veel minder voorkomen. 

Mannen hebben dan ook geen overgang die vrouwen wel hebben en wat gepaard gaat met heftige hormoon schommelingen.

Hoe werkt dit bij een man?

Als je een man bent en ouder wordt dan kun je symptomen van laag testosteron of hypogonadisme met late aanvang ervaren. Medicatiegebruik, ontregelen van de hypofyse, diabetes en bepaalde vormen van kanker kunnen hier allemaal mee te maken hebben.

De lever is erg belangrijk om de testosteronniveaus genormaliseerd te houden. Er is namelijk een eiwit dat zich bindt met hormonen en vooral testosteron. Grote hoeveelheden van dit eiwit kunnen er echter voor zorgen dat je testosteron te laag is. Insulineresistentie, leververvetting en cirrose kunnen grote hoeveelheden van dit eiwit veroorzaken.

 

 

”Zweten, hartkloppingen, irritatie en een warme en rode huid”

Wat zijn de symptomen van opvliegers bij mannen?

Als je als man last hebt van opvliegers dan heb je last van aanvallen van warmte die vanuit het niets opkomen. Meestal begint dit gevoel in je nek of het gezicht. Een opvlieger duurt gemiddeld tussen de 2 en de 30 minuten. Sommige mannen hebben er slechts een paar per maand en anderen hebben ze dagelijks.

De klachten van opvliegers verschillen echter per persoon en je kunt ook last hebben van:

Zweten

Paniekgevoelens en irritatie

Warme en rode huid

Hartkloppingen

Hoofdpijn

Duizeligheid

Misselijkheid

Opgejaagd gevoel

Zijn opvliegers bij mannen tijdelijk?

Opvliegers bij mannen kunnen minder worden of zelfs volledig verdwijnen maar dit is wel afhankelijk van de oorzaak. Het kan soms helpen om je leefstijl aan te passen en er zijn ook behandelingen die erbij kunnen helpen.

  

”De oorzaak ligt meestal bij een tekort aan testosteron”

Wat is de oorzaak van opvliegers bij mannen?

Het is de hypothalamus die verantwoordelijk is voor het reguleren van de lichaamstemperatuur. De opvliegers ontstaan doordat de hypothalamus valse signalen afgeeft.

Dit gedeelte van je hersenen denkt dat je lichaam oververhit raakt terwijl dit helemaal niet het geval is. De vraag in deze is waarom het deze valse signalen afgeeft. 

Opvliegers bij mannen word in de meeste gevallen veroorzaakt door een tekort aan testosteron. Toch heb je als man niet snel last van opvliegers als je testosteron laag is en een verlies van libido en erectiestoornis komen vaker voor.

Als je last hebt van opvliegers dan gaat dit vaak samen met andere klachten zoals:

Vermoeidheid

Slecht slapen

Matige stemming

Bij mannen vind er normaal gesproken geen snelle daling van testosteron plaats. De niveaus van dit hormoon nemen heel geleidelijk af met gemiddeld 1% per jaar en dit gebeurt vanaf het veertigste levensjaar.

De meeste mannen zal voldoende testosteron behouden en ook geen last krijgen van opvliegers. Er zijn mannen waarbij de niveaus van testosteron wel dalen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Androgeen deprivatie therapie

Gemiddeld gezien heeft 70 tot 80% van de mannen die behandeld worden met androgeen deprivatie therapie last van opvliegers.

Androgeen deprivatie therapie is een behandeling voor prostaatkanker die ervoor kan zorgen dat je testosteronspiegel kan gaan dalen. 

Prostaatkankercellen hebben namelijk mannelijke hormonen nodig om te kunnen groeien en overleven. Testosteron is één van de androgenen en dit hormoon kan dus de groei van prostaatkankercellen stimuleren. Om deze reden wordt hormoontherapie gebruikt en dit remt de productie van het hormoon af zodat ook de groei van kankercellen geremd wordt.

Soms word er medicatie gebruikt waardoor de productie van testosteron wordt geblokkeerd. In andere gevallen kunnen de zaadballen worden verwijderd. 

 

Behalve door androgeen deprivatie therapie zou de oorzaak ook gevonden kunnen worden in leefstijl en voeding.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Ongezonde voeding

Veel stress

Te weinig beweging

Te weinig slaap

Deze factoren hebben allemaal een negatieve impact op de aanmaak van testosteron en je hormoonbalans. 

 

Wat zijn andere risicofactoren?

Andere risicofactoren kunnen zijn:

Medicatie gebruik

Versnelde werking van de schildklier

Diabetes

Bepaalde vormen van kanker

Overgewicht

Roken

Alcohol

Kunnen jonge mannen opvliegers krijgen?

Opvliegers komen bijna alleen maar voor bij oudere mannen maar ook jonge mannen kunnen hier last van krijgen. De reden kan zijn dat iemand bepaalde medicatie gebruikt of een onderliggende gezondheidsprobleem heeft.

  

”Andropauze is de mannelijke vorm van de menopauze”

Wat is andropauze?

Wist je dat mannen ook last kunnen hebben van hormoonschommelingen? Dit word ook wel andropauze genoemd en komt voor bij mannen na hun veertigste levensjaar.

 

Symptomen van mannelijke menopauze:

 • Stemmingswisselingen – prikkelbaarheid, lage tolerantie voor stress, angst, depressie

 • Verminderde spiermassa

 • Gebrek aan energie

 • Mannenborsten – gynaecomastie

 • Gebrek aan slaap

 • Erectiestoornis

 • Laag libido

 

Mogelijke remedies voor andropauze zijn:

1) Minder koolhydraatrijk voedsel en suikers 

2) Kruisbloemige groenten – broccoli, spruitjes en boerenkool

3) Zink – 100 mg per dag in een mengsel met andere sporenelementen

4) Koreaanse rode ginseng

5) Choline – repareer je lever als je een vervette lever hebt

6) Periodiek vasten

 

Nog een paar dingen die je zou kunnen doen:

 • Probeer stress zo laag mogelijk te houden door lichaamsbeweging zoals lange wandelingen en andere dingen die je helpen ontspannen

 • Meer slaap – doe meer intensieve oefeningen zoals lange wandelingen als je niet goed kunt slapen

 • Vermijd voeding met suiker of koolhydraten – insuline zal testosteron teniet doen

 • DIM supplement

 

Het is belangrijk op te merken dat deze natuurlijke remedies mogelijk niet helpen tenzij je ook je eetpatroon aanpast. Hoge insuline kan namelijk de voortgang blokkeren.

Het gebruik van testosteron kan er soms voor zorgen dat de klier die testosteron produceert nog meer krimpt waardoor je er afhankelijk van wordt. Na verloop van tijd kan het daarom zijn effectiviteit verliezen.

Statines kunnen ook het testosteron verlagen. Als je een statine gebruikt voor een hoog cholesterolgehalte dan is het ook belangrijk om het eetpatroon aan te passen en periodiek vasten eens te proberen.

 

 

”Slaap, beweging, voeding, stress en supplementen”

Wat kan je doen aan opvliegers?

De beste manier om opvliegers te verminderen is door het niveau van testosteron in je lichaam te verhogen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. We hebben enkele tips voor je op een rij gezet!

 

Voldoende lichaamsbeweging

Wist je dat je de aanmaak van testosteron kunt bevorderen door meer aan lichaamsbeweging te doen?

Je kunt meer bewegen zonder hier wat voor aan te schaffen of urenlang te trainen. Met name krachttraining heeft een positieve impact op je testosteronspiegel. Daarom kan het trainen met gewichten na je veertigste goed zijn voor je botten, spieren, hersenen en ook testosteron! Zorg ervoor dat je alle spieren belast zodat je hiermee de aanmaak van testosteron het beste stimuleert.

Daarnaast zijn lopen, zwemmen en andere vormen van beweging ook enorm goed voor je lichaam.

Zorg er daarom voor dat je iedere dag minimaal een uur actief beweegt en het liefst een paar keer per week aan lichte krachttraining doet.

 

Eet gezond

Ongezond eten kan er voor zorgen dat je testosteronniveau te laag is. Het gaat dan vooral om bewerkte voeding zoals geraffineerde koolhydraten, suikers en ongezonde transvetten. Vermijd ook producten met alcohol en soja die kunnen zorgen voor een daling van testosteron.

Kook veel zelf en vermijd afhaal, junkfood en restaurants waar je vaak teveel eet en de verkeerde dingen eet.

Als je zelf kookt dan kun je het beste biologische en verse producten gebruiken zoals groente, vlees en vis. Laat kant en klare pakjes, zakjes en maaltijden liggen. Deze bevatten juist meer van de bovengenoemde vetten en andere toevoegingen.

 

Voldoende slaap

Slaap is enorm belangrijk zodat je lichaam goed kan herstellen. De meeste mensen krijgen vaak net te weinig slaap en dit kan effect hebben op je hormoonhuishouding. 

Zorg er daarom voor dat je elke nacht minstens 8 uur ononderbroken slaapt. Wist je dat wanneer je slecht slaapt, het niveau van cortisol juist stijgt? Dit heeft weer een remmend effect op de aanmaak van testosteron. Slecht slapen kan om deze reden de oorzaak zijn van opvliegers bij mannen.

Voorkom het staren naar blauw licht op een scherm voor je gaat slapen

Drink niet teveel alcohol

Houd een vast ritme aan waarbij je op dezelfde tijden gaat slapen en weer uit bed komt

 

Vermijd en verminder stress

Stress is een ziekmaker en het kan je hormoonhuishouding enorm in de war schoppen. Als je veel stress hebt dan stijgt de productie van cortisol en dit hormoon remt de aanmaak van testosteron in je lichaam.

Vooral bij jonge mannen is stress één van de belangrijkste oorzaken van een dalende testosteronspiegel.

Stress kun je vaak nooit helemaal vermijden en dit is dan ook niet nodig maar probeer het zoveel mogelijk te bepreken en chronische stress direct aan te pakken.

Zorg ervoor dat je iedere dag momenten van ontspanning hebt.

Mediteer

Yoga

Sauna

Strand of boswandeling

Luister of maak je favoriete muziek

Hobby

Of iets anders wat je helpt te ontspannen

Hoe minder last je van stress hebt des te beter je hormoonspiegel in balans zal blijven en je minder kans hebt om opvliegers te krijgen.

 

 

Supplement

Een voedingssupplement kan helpen bij het behoud van een normale testosteronspiegel.

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij stress, slaap, energie en de aanmaak van testosteron.

De volgende supplementen kunnen je helpen bij het ondersteunen van je klachten:

Magnesium

Vitamine D

DIM

Multi-vitamine

Kies altijd voor een hoogwaardig product met natuurlijke bestandsdelen. Goedkoop is vaak duurkoop bij supplementen. Let er wel op dat deze supplementen een aanvulling zijn op een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Tips:

1) Vermijd triggers zoals alcohol, gekruid eten, warme temperaturen en stress om opvliegers te voorkomen

2) Als je vermoed dat het gebruik van medicatie zorgt voor opvliegers dan kun je overleggen met de arts of apotheker om te kijken of er een ander medicijn of oplossing is die deze bijwerkingen niet geeft

3) Als je vermoed een tekort te hebben aan een bepaalde vitamine of mineraal dan kun je dit laten testen om een mogelijk tekort uit te sluiten

4) Het kan belangrijk zijn om medisch advies in te winnen als je symptomen van opvliegers ervaart. Je arts kan namelijk onderzoek doen en zo andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten

Tot slot

Opvliegers bij mannen stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens last van opvliegers als man? En wat doe je om het te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit jodium in?

Wat doet magnesium?

Waar zit ijzer in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *