oprispingen
Expert: Jaap Gerrijts | 19 oktober 2023 | Leestijd: 7 minuten

Oprispingen

Een oprisping is een onvrijwillige afgifte van gas uit de maag of slokdarm via de mond. Ze kunnen worden veroorzaakt door het inslikken van lucht, het eten van gekruide voeding of het drinken van koolzuurhoudende dranken. Oprispingen zijn meestal onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Soms kan het wijzen op een onderliggend probleem of kunnen oprispingen ongemak veroorzaken.

Wat is de oorzaak van oprispingen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat je er tegen kunt doen. Lees je mee?!

Koffie of andere drankjes met cafeïne en gekruid eten kunnen maagzuur stimuleren

Oprispingen

Oprispingen zijn vaak het gevolg van problemen met de spijsvertering, gasvorming of brandend maagzuur. Het zorgt ervoor dat je moet boeren en het kan een brandend gevoel geven achter je borstbeen.

Als je af en toe een boertje moet laten dan is dit niet erg en vrij normaal. Wist je dat een mens gemiddeld 20 boeren op een dag laat? Ook een oprisping na een maaltijd komt bij de gemiddelde mens regelmatig voor en dit is niet gelijk iets om je zorgen over te maken.

Op het moment dat je er last van krijgt en een pijnlijk, brandend of zuur gevoel ervaart dan is dit vaak een teken dat je spijsvertering niet helemaal goed verloopt.

Oprispingen kan worden veroorzaakt doordat er niet genoeg zuur in je maag zit. Als je er niet genoeg van hebt dan kan dit gasvorming en indigestie veroorzaken. Neem in dit geval wat appelciderazijn om het maagzuur helpen te verhogen.

Het kan ook zijn dat je niet genoeg gal hebt en dit kan ook indigestie, gasvorming en oprispingen veroorzaken. Je kunt weten dat het je galblaas is als je pijn in de rechterschouder, hoofdpijn en een opgeblazen buik hebt. 

Een andere mogelijkheid is dat je alvleesklier niet genoeg enzymen aanmaakt en dit kan ook een slechte spijsvertering veroorzaken. De alvleesklier ligt boven in de buik en achter je maag. Je alvleesklier maakt sappen aan die nodig zijn om het eten goed te verteren en als dit niet goed werkt dan kan dit ook oprispingen veroorzaken.

Soms kan een combinatie van bepaald voedsel de oprispingen veroorzaken. 

Gekruid eten

Te snel drinken of eten

Eten dat veel gas veroorzaakt zoals bonen, broccoli, bloemkool, kool en banaan

Koolzuurhoudende dranken drinken

Het drinken van alcoholische dranken zoals bier

Ook stress, roken, cafeïne en medicijnen zoals laxeermiddelen en pijnstillers kunnen oprispingen veroorzaken.

 

 

”Zure reflux, dyspepsie, voedsel allergie en spijsverteringsproblemen”

Welke aandoening veroorzaakt oprispingen?

Hoewel boeren en oprispingen normaal zijn en bij iedereen voor kunnen komen kan een teveel een teken zijn van een onderliggend spijsverteringsprobleem of een medische aandoening. 

Als je er veel last van hebt laat je dan door een arts onderzoeken op de volgende aandoeningen:

Dyspepsie

Gastro-oesofageale refluxziekte 

Zure reflux

Gastroparese

Gastritis 

Opgeblazen gevoel in de maag

Maagzweer

Maaginfectie

Lactose intolerantie 

Glutenintolerantie

Voedsel allergie

 

 

 

”Ruim twee miljoen Nederlanders gebruiken maagzuurremmers”

Maagzuurremmers en oprispingen

Als je naar de dokter gaat dan zal je al snel een medicijn voorgeschreven krijgen zoals een maagzuurremmer. Een voorbeeld hiervan zijn protonpompremmers, antacida of een H2-blokker. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je minder zuur aanmaakt en in je maag hebt zitten waardoor de zure reflux minder word.

Wist je dat ruim twee miljoen Nederlanders deze medicatie slikken? 

In sommige gevallen hebben mensen ze echt nodig maar het komt ook vaak voor dat men de medicijnen blijft slikken terwijl dit helemaal niet meer nodig is. Als je op dit moment maagzuurremmers gebruikt dan kun je altijd met de arts overleggen of het nog steeds nodig is om ze te gebruiken.

Het kan namelijk voorkomen dat je niet voldoende en niet sterk genoeg maagzuur hebt wat juist deze oprispingen kan doen verergeren. Het kan in sommige gevallen helpen om de medicatie af te bouwen en te zorgen dat je maagzuur weer normaal word zodat je eten goed kunt verteren en minder last hebt van deze oprispingen.

Zorg er altijd voor dat je dit in overleg doet met je huisarts om eventuele problemen te voorkomen!

 

 

 

”Zoek naar de oorzaak en pak deze aan”

Wat kan je doen tegen oprispingen?

De behandeling van oprispingen hangt af van de onderliggende oorzaak. Of je nu last hebt van een medische aandoening of een reactie op bepaalde voedingsmiddelen of medicatie.

Als je een medische aandoening hebt die de oprispingen veroorzaakt dan is het belangrijk o, dit te bespreken met je huisarts. 

Wat kan je zelf doen om oprispingen te verminderen?

Eet langzaam en kauw je eten goed 

Ga zitten tijdens het eten

Vermijd koolzuurhoudende dranken 

Beperk of vermijd het eten van gekruid voedsel

Beperk of vermijd voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze gas veroorzaken zoals:

Broccoli

Uien

Bonen

Kool

Eet niet teveel in één keer. Eet kleinere hoeveelheden verdeeld over de dag

Val af als je overgewicht hebt

Vermijd alcohol en cafeïne

Vermijd het gebruik van rietjes

Vermijd kauwgom

Stop met roken

Verminder stress

Wanneer deze veranderingen in levensstijl de oprispingen niet verlichten dan kan een arts aanbevelen een antacidum te nemen om de gasproductie in het lichaam te verminderen en maagzuur te neutraliseren. Overleg altijd met je arts voordat je deze vrij verkrijgbare medicijnen tegen oprispingen inneemt, om er zeker van te zijn dat ze geen wisselwerking hebben met andere medicijnen. 

Mocht je besluiten om medicatie te gaan gebruiken voor de klachten kijk dan hoe je dit tijdelijk kunt doen en ze waar mogelijk zo snel mogelijk weer kunt afbouwen. Het is namelijk belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken en niet alleen maar de symptomen te bestrijden met behulp van een medicijn.

 

 

 

”Als de klachten aanhouden dan is een bezoek aan de huisarts verstandig”

Wanneer moet je een arts raadplegen bij oprispingen?

Boeren tijdens of na een maaltijd is volkomen normaal en je hoeft je hier dan ook geen zorgen over te maken. Als je echter voor een langere periode last hebt van boeren en oprispingen dan is het tijd om de oorzaak te onderzoeken en deze aan te pakken!

Als je ineens vaak moet boeren en oprispingen hebt en last hebt van andere klachten zoals spijsverteringsproblemen, maagzuur dat omhoog komt, scherpe pijn in de keel of als het niet meer overgaat dan is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Het is belangrijk om te onthouden dat aanhoudende of ernstige problemen met oprispingen of maagzuur een indicatie kunnen zijn voor onderliggende spijsverteringsproblemen. Als u aanhoudende symptomen ervaart dan is het belangrijk om een arts in te schakelen voor een juiste diagnose en behandeling.

Tips:

1) Kauw je eten langzaam en vermijd koolzuurhoudende drankjes

2) Vermijd eten dat veel gas in de maag veroorzaakt zoals bonen, kool, broccoli en linzen

3) Eet kleinere en frequenter maaltijden want dit kan de productie van maagzuur helpen verminderen en te veel eten voorkomen

4) Als je zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte hebt dan kan verhogen van enkele centimeters van het hoofdeinde van je bed helpen voorkomen dat het maagzuur terugstroomt in je slokdarm

5) Vrij verkrijgbare antacida kunnen tijdelijke verlichting bieden van overtollig maagzuur. Zorg dat je het niet te lang gebruikt in verband met bijwerkingen

6) Overgewicht kan druk uitoefenen op je maag en dit kan zorgen voor zure reflux en oprispingen. Zorg dat je afvalt als je overgewicht hebt en als je hier moeite mee hebt dan kun je het beste hulp inschakelen in de vorm van een diëtist, voedingscoach of personal trainer. Het behouden van een gezond gewicht is enorm belangrijk

Appels, peren, perziken en bananen zijn minder zuur en daarom beter voor de maag

Tot slot

Oprispingen stond centraal in dit artikel. Heb jij vaak last van brandend maagzuur? En weet je de oorzaak hiervan ook? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Tandbederf

Buikvet

Ingegroeide nagel

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *