oorzaken hoog cholesterol

Oorzaken hoog cholesterol | 3 oorzaken uitgelicht

Oorzaken hoog cholesterol. Cholesterol is een vetachtige stof dat aangemaakt wordt in je lever. Je lichaam heeft cholesterol nodig om kleine ‘reparaties’ te doen. Ook is het betrokken bij het aanmaken van verschillende hormonen. Tot slot helpt cholesterol om vitamine D en gal te produceren.

Een te hoog cholesterol is geen ziekte maar vaak een gevolg van een ongezonde levensstijl. Hierdoor kunnen wanden van je bloedvaten ‘dichtslibben’ wat problemen kan geven bij de bloedsomloop waardoor hart- en vaatziekten kunnen ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van een te hoog cholesterol? En wat kun je doen om je cholesterol te verlagen? In dit uitgebreide artikel geven we antwoord op deze belangrijke vragen. Lees je mee?!

Wat is de oorzaak van een te hoog cholesterol?

Je lichaam heeft cholesterol nodig om kleine reparaties te doen. Cholesterol is ook betrokken bij het aanmaken van verschillende hormonen en het helpt vitamine D en gal te produceren. Cholesterol is dus niet per definitie slecht te noemen. 

Er zijn echter een aantal belangrijke oorzaken die de productie van LDL- cholesterol verhogen of HDL-cholesterol verlagen: 

 1: Suikers en geraffineerde koolhydraten 

 Zoals bij alle stoffen die je lichaam zelf maakt is niet alleen de vraag bepalend maar ook of er grondstoffen aanwezig zijn om die stoffen te maken. De grondstoffen voor cholesterol zijn vetten en koolhydraten die uit suikers, zetmeel en vezels bestaan. 

Geraffineerde koolhydraten zitten in wit brood, witte bloem, pasta, koekjes en producten met veel suiker. 

Je lichaam kan van vetten zowel HDL-cholesterol als LDL-cholesterol maken. Van koolhydraten kan je lichaam alleen LDL-cholesterol maken. Het zijn met name de geraffineerde koolhydraten die voor een verhoogd LDL-cholesterol zorgen. Daarnaast zijn geraffineerde koolhydraten ‘vitamineslupers’. 

Vitamine B is namelijk nodig om koolhydraten te verwerken. Een tekort aan vitamine B2, vitamine B6 en vitamine B12 zorgt voor vaatwand beschadigingen, waardoor LDL-cholesterol zijn ‘reparatiewerk’ weer zal moeten uitvoeren. 

Geraffineerde koolhydraten hebben dus een grote invloed op je totale cholesterol-spiegel. Het negatieve gevolg is dat het gehalte LDL-cholesterol omhoog gaat. 

 

 – 2: Roken 

We weten allemaal dat roken een negatief effect heeft op je gezondheid. Een roker heeft 70% meer kans op hart- en vaatziekten dan een niet roker. Roken zorgt onder andere voor ‘laaggradige ontstekingen’ van je bloedvaten. Je bloedvaten raken beschadigd en LDL-cholesterol is nodig om de schade aan de celwand te ‘repareren’. 

Dit proces zorgt ervoor dat aderverkalking sneller verloopt. Je wanden van je bloedvaten ‘slibben’ als het ware dicht waardoor de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten toeneemt. 

Anderzijds verlaagt roken het gehalte aan HDL-cholesterol. Dit wordt ook wel het ‘goede cholesterol’ genoemd en zorgt voor de afbraak van LDL-cholesterol in de lever. Als er onvoldoende HDL-cholesterol aangemaakt wordt kan je lichaam het LDL-cholesterol niet afbreken. Redenen genoeg dus om te stoppen met roken!

 

 – Onvoldoende beweging: 

Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Door te bewegen ruimt je lichaam afvalstoffen op en krijg je een goed gevoel. Bewegen stimuleert je immuunsysteem en het onderdrukt stress. Een fitte geest in een gezond lichaam dat is wat bewegen doet. 

Bewegen verlaagd het aantal ‘laaggradige ontstekingen’ in je lichaam. Daardoor verlaagd ook je LDL-cholesterol, omdat het minder ‘reparaties’ uit hoeft te voeren. Bovendien verhoog je ook nog eens je HDL-cholesterol als je dagelijks beweegt. 

Genoeg redenen om dagelijks een uur te wandelen, fietsen of zwemmen!  

 

Naast slechte eet- en leefgewoontes kun je ook een verhoogd cholesterol krijgen door een erfelijke aandoening. De meest voorkomende erfelijke aandoening is Familiare Hypercholesterolemiedie en komt bij 1 op de 450 mensen voor. Je lichaam maakt in dit geval automatisch extra cholesterol aan waardoor je al op jongere leeftijd allerlei gezondheidsproblemen kunt krijgen. 

Tot slot kan een traag werkende schildklier een ongunstig effect hebben op je cholesterolgehalte. Het verhoogt namelijk je totaal cholesterol en zorgt voor een hoger LDL-cholesterol. Het is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten.  

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een ‘natuurlijk’ hulpmiddel en niet de boosdoener. Je moet daarom naar de oorzaak kijken. Waarom maakt mijn lichaam zoveel cholesterol aan? Onze Westerse leefstijl is ongezond en ziekmakend. 

Chronische stress, gifstoffen bijvoorbeeld door roken en ongezonde voeding zorgt voor ‘laaggradige ontstekingen’ in het lichaam. Deze ontstekingen dringen immuuncellen, vetweefsel en je bloedvaten binnen en veroorzaken daar een chronische ontsteking waardoor weefselschade optreedt.

Je lichaam reageert zoals het reageren moet en gaat deze weefselschade in je bloedvaten repareren en maakt daarom ‘extra cholesterol’ aan. LDL-cholesterol is in dit geval het ‘reparatiemiddel’ om de ontstekingsplek te repareren. 

Als je ongezond leeft of last hebt van chronische stress, denk aan de tijd waarin we nu leven die voor heel veel mensen als zeer stressvol kan worden ervaren, bestaat het gevaar dat je lichaam teveel cholesterol aanmaakt, waardoor je aderen ‘dichtslibben’. Hierdoor kun je last krijgen van hart- en vaatziekten.

Een te hoog cholesterol is niet de oorzaak maar een symptoom van het probleem

Je cholesterol verlagen doe je zo!

Als je je cholesterol wilt verlagen dan kun je het beste minder geraffineerde koolhydraten en suikers gaan eten. Dit zijn de boosdoener van kleine laaggradige ontstekingen in je lichaam waardoor je lichaam extra cholesterol aanmaakt om dit te repareren en te genezen.

Je moet cholesterol dan ook niet zien als de boosdoener maar als een hulpstof wat je lichaam zelf aanmaakt om je te helpen.

Voeding

Eet dagelijks genoeg groente, fruit, noten, zaden, volkoren granen, vette vis en olijfolie. Eet zo gekleurd en gevarieerd mogelijk. Probeer veel seizoensproducten en voedsel met antioxidanten erin te eten.

Vitamines en mineralen

Extra vitaminen en mineralen kunnen je ondersteunen bij ontstekingen en een te hoog ldl cholesterol. Denk hierbij aan vitamine B en C en K2. Deze zorgen dat ldl cholesterol je aders minder goed kunnen verstoppen en het gaat verkalking tegen.

Choline is een soort vitamine wat onder andere in eieren zit wat je lichaam helpt cholesterol goed af te voeren naar je lever. 

Naast gezond eten is het belangrijk om te stoppen met roken als je rookt en genoeg te gaan bewegen.

Beweging

Bewegen is enorm belangrijk om gezond te blijven en je hebt minimaal twee keer een half uur beweging nodig per dag. Je hoeft niet meteen een marathon te gaan rennen maar dagelijks een stuk wandelen, fietsen of zwemmen is een goede vorm van bewegen.

Bewegen zorgt ervoor dat je hart en bloedvaten aan het werk moeten en dit maakt je lichaam sterker en voorkomt hart-en vaatziekten.

 

”Cholesterol is onmisbaar voor de opname van vitamines A, D, E en K”

Magnesium en cholesterol

Magnesium is een mineraal wat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je bent afhankelijk van de hoeveelheid magnesium die je vanuit je voeding binnen krijgt. Ruim 60% van alle mensen in Nederland heeft een magnesiumtekort en hierdoor last van allerlei kwaaltjes en aandoeningen. 

Omdat sommige symptomen heel algemeen zijn zoals vermoeidheid of spierpijn denkt men niet direct aan een magnesiumtekort.

Als je op dit moment statines gebruikt tegen een hoog cholesterol dan loop je de kans op het krijgen van een magnesiumtekort. Medicijnen zijn een belangrijke oorzaak van een magnesiumtekort en statines zijn hier helaas geen uitzondering op. 

Statines staan er om bekend dat ze veel bijwerkingen kunnen geven. Extra magnesium helpt tegen deze bijwerkingen als spierpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn en hoofdpijn wat vaak voorkomt als je statines gebruikt. Sommige mensen bouwen hun statine gebruik helemaal af met behulp van magnesium.

Magnesium is een onmisbaar mineraal wat je lichaam ondersteunt bij honderden processen. Het is een natuurlijke statine omdat het je bloedvaten verwijdt en ondersteunt bij het opruimen van schadelijke stoffen in je cellen. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat magnesium een verlaging van het totaal cholesterol en een stijging van het gunstige HDL-cholesterol geeft. Magnesium activeert ook speciale enzymen die voor de afbraak van het slechte ldl cholesterol en hoge bloedvetten zorgen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat extra magnesium goed is voor je hart en bloedvaten omdat het helpt bij het ontspannen van je hart en bloedvaten en verkalking helpt te bestrijden.

Een voet- of ligbad is een goede manier van magnesium aanvullen omdat je huid het goed kan opnemen en je je maag en darmen niet extra belast. 

Twee a drie keer per week een voet- of ligbad met magnesum kristallen zullen je magnesiumtekort aanvullen, je spieren ontspannen en je slaapt er vaak ook beter door. Daarnaast helpt het bij vermoeidheid en moeheid.

Tot slot

Wat zijn de oorzaken van een hoog cholesterol stond centraal in dit artikel. Eet gevarieerd en gezond? Als je rookt ga je dan stoppen? En hoeveel uren per week beweeg jij?  Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel interessant vindt voor je gezondheid en vitaliteit helpt dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *