oorsuizen oorzaak

Oorsuizen oorzaak

Oorsuizen oorzaak. Als je een geluid hoort wat er in werkelijkheid niet is, dan noemen we dat tinnitus. Het is de medische term voor oorsuizen. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen last van oorsuizen, waarvan 500 duizend mensen de klachten als zeer ernstig ervaart dat het de levenskwaliteit aantast.

Wat de oorzaken van oorsuizen zijn wordt in dit artikel uitgebreid besproken. Lees je mee?!

Oorsuizen oorzaak

Een directe oorzaak van oorsuizen aanwijzen is nog vrij lastig. Zo wordt gedacht dat gehoorcellen in het binnenoor een rol kunnen spelen. Als een gehoorcel beschadigd is kan deze geluidsprikkels terug sturen naar de hersenen. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van beschadiging van een gehoorcel namelijk:

 – Gehoorbeschadiging door ouderdom

 – Beschadiging door lawaai van bijvoorbeeld harde muziek

 – Door een ongeval waarbij de schedelbasis beschadigd is

 – Bijwerkingen van bepaalde medicijnen 

 

Er zijn ongeveer 400 verschillende oorzaken van tinnitus bekend. Zo kan het ontstaan bij allerlei ooraandoeningen, oorinfecties, middenoorontstekingen, bij de ziekte van Meniere, gehoorschade en doofheid. 

Tinnitus kan ook optreden bij een hoge bloeddruk, erfelijke ziektes of narcose. Een slechte conditie, stress, emotionele problematiek kan je tinnitus verergeren, net zoals het teveel nuttigen van koffie, nicotine en alcohol.

Tinnitus kan tot slot ook een symptoom zijn van hart- en vaatziekten, bloedarmoede of nierziekten.

Oorsuizen

Tinnitus is een probleem dat in je hersenen ontstaat, in de zogenaamde auditieve cortex. In dit gebied in je hersenen kan geluid worden waargenomen. Zenuwcellen die geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen gaan ter compensatie onderling met elkaar communiceren waardoor er een een tinnitustoon ontstaat. 

De geluiden die je kunt horen zijn het ruisen van de zee, een fluittoon of muzikale geluiden. Deze kunnen hoog of laag zijn, continue aanwezig, of juist afwisselend. Ze kunnen hard of zacht zijn en in één oor hoorbaar zijn of in beide oren. 

Omdat tinnitus erg hinderlijk kan zijn en vaak gepaard gaat met gehoorverlies zijn er heel veel mensen die hier dagelijks hinder van ondervinden. Het kan zelfs leiden tot persoonlijke problemen, problemen op het werk en- of je sociale omgeving. 

Verschillende soorten oorsuizen

Iedereen ervaart tinnitus op een andere manier. Er zijn verschillende soorten tinnitus die we voor je op een rij hebben gezet.

 – Objectieve tinnitus: dit is de minst voorkomende vorm van tinnitus en is dan ook het enige type dat kan worden waargenomen door een ander. Objectieve tinnitus loopt vaak synchroon met je hartslag en kan door een ander met een stethoscoop worden waargenomen. 

 – Subjectieve tinnitus: deze vorm wordt vaak veroorzaakt door blootstelling aan lawaai. Je bent de enige die de subjectieve tinnitus hoort en geluid kan variëren in duur en intensiteit.

 – Somatische tinnitus: deze vorm is gerelateerd aan fysieke bewegingen en aanraking. Het kan opgewekt worden door spierspasmen in het oor of in de nek. Verdraaiing van je nek, zoals een verkeerde beweging of het slapen op een verkeerd kussen kan tinnitus opwekken. Deze vorm heeft altijd een externe oorzaak.  

 – Sensorische tinnitus: is een typisch neveneffect van een verminderd gehoor. Deze vorm van tinnitus wordt veroorzaakt door aandoeningen die de manier beïnvloeden waarop je hersenen geluid verwerken.

Negatieve effecten oorsuizen

Van alle mensen die last hebben van oorsuizen wordt dit door het overgrote deel niet echt als een probleem ervaren. 

Voor ongeveer 25% van de mensen is dit anders. Ze lijden aan één of meerdere klachten zoals:

 – Concentratieproblemen 25%

 – Angst/stress 22%

 – Hoofdpijn 15%

 – Depressie 12%

oorsuizen oorzaak

Oorsuizen stress

Wat we weten is dat stress een bekende veroorzaker is van tinnitus maar het kan de bestaande tinnitus ook verergeren. Oorsuizen door stress kan ook een tijdelijk iets zijn. Het is dan ook aan te raden om in het geval van stress ontspanningsoefeningen te doen. Je kunt hierbij denken aan ademhalingsoefeningen of yoga. 

Een Zweeds onderzoek heeft naar voren gebracht dat je twee keer zoveel last van oorsuizen hebt als je stress ervaart. 

Hierin is cruciaal hoelang de stress aanhoudt. Hoe langer dit namelijk duurt hoe groter de kans op oorsuizen is. 

Studies tonen aan dat oorsuizen veel vaker voorkomt bij mensen met chronische stress.  

Omgekeerd kan oorsuizen ook de oorzaak zijn van stress.

oorsuizen oorzaak

Oorsuizen behandeling

Helaas is er nog geen behandeling die het oorsuizen helemaal wegneemt. Er zijn echter wel mogelijkheden om de last die je ervaart te verminderen. De eerste stap daarin is dat je goed geïnformeerd bent over de aandoening. De behandeling is dan ook gericht op het omgaan met de klachten van deze aandoening. Het leren leven met tinnitus staat hierin centraal. 

De behandeling is niet gericht op op het laten verdwijnen van het oorsuizen want er is geen standaard medische behandeling voor de klachten. Er is ook geen medicijn of operatie waardoor de tinnitus verdwijnt. 

Wat kun je zelf doen?

Probeer bij oorsuizen je oren zoveel mogelijk rust te geven. Vermijd ten alle tijde lawaai en bescherm je oren met oordopjes of oorbeschermers. Je kunt ook oordoppen op maat laten maken. De meeste ziekteverzekeraars vergoeden een groot deel van de kostprijs. 

Kamp je met concentratieproblemen door oorsuizen dan kan je ontspannen met muziek op een zacht volume. Zo verleg je de focus naar de muziek in plaats van naar het oorsuizen zelf. 

Omdat stress een belangrijke en veelvoorkomende oorzaak bij oorsuizen is, is het verstandig om de oorzaak van die stress te achterhalen en op te lossen.

Oorsuizen genezen

Er wordt wereldwijd volop onderzoek gedaan naar de oorzaken en genezing van tinnitus. Helaas is er op dit moment nog geen enkele behandeling die oorsuizen definitief kan genezen. 

Soms zie je een berichtje in de krant of op internet met de titel ‘Tinnitus eindelijk te genezen’ of ‘nieuwe methode voor het behandelen van oorsuizen’. Dit soort artikelen berust vaak op halve waarheden omdat er nog steeds geen behandeling is die iedereen kan genezen van oorsuizen. 

Laat je dus vooral niet gek maken door zulke berichtgeving.

Oorsuizen en hoge bloeddruk

Als je een vernauwing in een bloedvat hebt kan dit ervoor zorgen dat stromend bloed dichtbij je oor een ruisend of kloppend geluid veroorzaakt. Als je een hoge bloeddruk hebt veroorzaakt dit aderverkalking waardoor bijvoorbeeld ook de doorbloeding van het slakkenhuis verminderd. Het gevolg kan zijn dat er oorsuizen ontstaan. 

Het is daarom belangrijk dat je in samenspraak met je huisarts je bloeddruk naar beneden brengt op een normaal en regulier peil. Vaak zullen de klachten van oorsuizen dan ook verdwijnen of verminderen. 

Oorsuizen en hoofdpijn

Wanneer je last van spanningshoofdpijn hebt kan dit gepaard gaan met tinnitus. Bij spanningshoofdpijn is er sprake van een drukke of zeurende, tweezijdige hoofdpijn. Je kunt naast oorsuizen ook last hebben van nekpijn, kaakpijn, duizeligheid, wazig zien en gevoelig zijn voor licht of geluid.

Oorsuizen door verkoudheid

Wanneer je last hebt van een verkoudheid is het mogelijk dat je tinnitus krijgt. Een verstopt gevoel in combinatie met een verlaagde druk in je binnenoor door vochtopstapeling is hier de oorzaak van. Gelukkig verdwijnt deze vorm van tinnitus vanzelf als je verkoudheid over is.

Oorsuizen door nekklachten

Oorsuizen door nek- of hoofdletsel komen regelmatig voor. Bij hoofdletsel of nekletsel door trauma is dezelfde beschadiging zichtbaar als bij beschadiging als gevolg van blootstelling aan geluid. Oorsuizen kunnen dus ook door een ongeval ontstaan. 

Ook een verdraaiing van de nek zoals een verkeerde beweging of het slapen op een verkeerd kussen kan tinnitus veroorzaken. Tot slot kunnen ook je verstandskiezen voor problemen zorgen als het om tinnitus gaat.

Deze vorm van tinnitus wordt conductieve tinnitus genoemd, omdat het wordt veroorzaakt door een externe factor.

Oorsuizen door oorsmeer

Wanneer er teveel oorsmeer in je oor zit kan er ook tinnitus optreden. Wanneer oorsmeer zich ophoopt in de hoorgang kan er een oorprop ontstaan.

Zo’n oorprop ontstaat wanneer er meer oorsmeer wordt geproduceerd dan er wordt afgevoerd. 

Wanneer een prop het de weg naar het trommelvlies volledig afsluit wordt horen lastiger en kun je klachten krijgen als duizeligheid en tinnitus. 

oorsuizen oorzaak

Oorsuizen tijdelijk?

Gelukkig kan je in het geval van teveel oorsmeer dit eenvoudig oplossen: namelijk je oren schoonmaken. Veel mensen doen dit met een wattenstaafje wat niet de beste oplossing is want hiermee duw je de oorsmeer juist dieper je oor in. 

Beter is het om een reinigende spray te gebruiken of in het geval van een prop deze te laten verwijderen door je huisarts. In veel gevallen verdwijnt het oorsuizen na het reinigen van je oren en is oorsuizen slechts tijdelijk.

Oorsuizen en voeding

Voeding kan effect hebben op je gehoor. Ik hoor je denken, voeding en oorsuizen? Toch speelt voeding wel degelijk een belangrijke rol bij oorsuizen. 

Vaak is een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen de oorzaak. Hieronder hebben we een overzicht van belangrijke voedingsstoffen voor je op een rij gezet waar je een tekort aan kunt hebben:

 – Vitamine B1, B5 , B6, B11, B12, 

 – Vitamine A, C, E en K

 – Omega 3-vetten

 – Omega 6-GLA

 – Fytonutrienten

 – Glutamine

 – Zink

 – Magnesium

oorsuizen oorzaak

Nu je weet welke voedingsstoffen een positieve rol spelen bij oorsuizen is het belangrijk te weten waar deze stoffen in zitten. Ook hier hebben we een lijstje gemaakt voor je:

 – Ansjovis, kreeft, oesters, mosselen, garnalen, zalm, tonijn, schol, sardientjes, kabeljauw en haring

 – Runder- en kippenlever, niertjes

 – Konijn, rundvlees, kip en kalkoen

 – Eieren

 – Kidneybonen, linzen en kikkererwten

 – Cashewnoten, walnoten, paranoten, pecannoten en hazelnoten

 – Pijnboompitten en pompoenpitten

 – Kokosolie en olijfolie 

 – Bananen, bramen, frambozen, granaatappel, mango en vijgen

 – Zeekraal, asperges, bloemkool, zuurkool, bieten, paprika, prei, knoflook, ui, witte en rode kool 

 

Nu je weet wat je vooral wel moet eten om te voorkomen dat je oorsuizen ontwikkeld is het ook belangrijk om te weten welke producten je het beste kan beperken of helemaal vermijden om het ontwikkelen van oorsuizen te voorkomen. 

Hieronder weer een lijstje voor je:

 – Alcohol, suiker, geraffineerde voeding of beter gezegd alles wat in pakjes of zakjes zit

 – Kaas en chocolade

 – Rode wijn is slecht i.v.m. het hoge gehalte tyramine

 – Linolzuur

 – Pas op met E nummers en vermijdt E621

 – Beperk het eten van bessen, kersen, aardbeien, sinaasappelen, pruimen, knollen, wortels en komkommers

 – Beperk ook het eten van amandelen, pinda’s, specerijen, honing, en tomatenproducten 

 

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk varieert met je voeding. Zo weet je dat je voldoende belangrijke vitamines en minderen binnenkrijgt die een positieve werking hebben op het oorsuizen. Laat bewerkte producten in het schap van je supermarkt staan! Wat bewerkte producten ook alweer zijn? Alles wat in pakjes en zakjes, potjes en conservenblikken zit. 

Zorg goed voor jezelf, zorg daarom goed voor je lichaam. 

Magnesium en oorsuizen

Magnesium is een essentieel mineraal betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam. Zo beschermt magnesium de bloedtoevoer naar je binnenoor dat ook door lawaai wordt aangetast. In een placebo gecontroleerd dubbelblind onderzoek bij 300 Israëlische soldaten werd door het dagelijks gebruik van 167 milligram magnesium een significante beschermende functie bij gehoorbeschadiging door geluid gevonden.

Magnesium kan helpen om de functie van de trilhaartjes te verbeteren. Tot slot kan oorsuizen ook ontstaan door een chronisch tekort aan magnesium.

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Neem bij oorsuizen 2 tot 3 keer per week een voet- of ligbad met magnesium badkristallen en ervaar de kalmerende werking van magnesium. Het ontspant en en verjaagd de stress. Bovendien slaap je er heerlijk op! 

Tot slot

In dit uitgebreide artikel hebben we de oorzaak van oorsuizen uitgelicht. Hoe lang heb jij al last van oorsuizen? Hoe beïnvloed dit je dagelijkse leven? Wat doe je om de klachten te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

1 gedachte over “Oorsuizen oorzaak”

  1. Al 12 jaar heb ik tinnitus, wat wel redelijk te handelen is mits ik niet ergens heen ga waar “herrie” is . Ik heb heel veel behandelmethoden door de jaren heen geprobeerd maar helaas. Nu ben ik bezig met een multivitamine , extra vit. D en vit. C. , en magnesium. De tip van oordopjes vind ik echt helemaal niet goed. Dan ligt de focus geheel op het suizen…vreselijk is dat. De juiste omgeving uitzoeken met subtiele buitengeluiden zou ik adviseren . Verder dank voor het uitgebreide artikel. Vriendelijke groet Jennie van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *