oolong thee
Expert: Jaap Gerrijts | 29 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Oolong thee

Oolong thee is een traditionele Chinese thee en wordt ook wel “zwarte draak thee” genoemd. Het heeft een unieke smaak en bevat verschillende vitaminenen, mineralen, antioxidanten en aminozuren die goed zijn voor de gezondheid. Oolong thee kan helpen bij het beschermen tegen diabetes, het verbeteren van de hartgezondheid, het verhogen van de hersenfunctie en het voorkomen van kanker.

Oolong thee kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je zelf je eigen Oolong ijsthee kunt maken. Lees je mee?!

Het drinken van oolong thee is goed voor hart- en bloedvaten

Oolong thee

Net als groene en zwarte thee wordt oolong thee gebrouwen uit de bladeren van de Camellia sinensis plant. Terwijl groene thee ongefermenteerd is en zwarte thee volledig gefermenteerd, vindt Oolong namelijk een plek in het midden tijdens het fermentatieproces van de bladeren van Camellia sinensis.

Oolong thee is gedeeltelijk geoxideerd en dit betekent dat de bladeren een gecontroleerd oxidatieniveau ondergaan voordat ze worden verwerkt en gedroogd. Het oxidatieproces wordt op een bepaald punt bewust gestopt om zi de gewenste eigenschappen te bereiken. Dit oxidatieproces geeft Oolong thee zijn karakteristieke kleur, smaak en aroma.

Zwarte thee neemt 78 procent van de theeconsumptie wereldwijd voor zijn rekening, groene thee 20 procent en oolong thee slechts 2 procent.

Zoals alle theesoorten wordt Oolong thee bereid uit theebladeren afkomstig uit de provincie Fujian in China. De planten die daar groeien worden echter in Taiwan, Darjeeling en Vietnam geproduceerd. Vaak worden Chinese en Taiwanese variëteiten als superieur aan de andere beschouwd.

De belangrijkste kenmerken van oolong thee zijn onder andere:

Smaakprofiel

De smaak van oolong thee kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de cultivar, het groeigebied, de verwerkingsmethoden en de mate van oxidatie. Oolong-theeën kunnen variëren van bloemig en fruitig tot romig en geroosterd.

Uiterlijk

Het uiterlijk van oolong theeblaadjes kan ook variëren, van strak opgerolde tot meer open en groene vormen. De kleur van de gezette thee kan variëren van lichtgeel tot amber of zelfs diep oranje.

Cafeïnegehalte

Oolong thee bevat doorgaans een matig cafeïnegehalte dat tussen dat van groene thee en zwarte thee ligt.

Varianten

Er zijn veel verschillende soorten oolong thee, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel en kenmerken. Enkele bekende soorten zijn:

Tie Guan Yin 

Da Hong Pao 

Oriental Beauty

Taiwan Tung Ting ‘Jade’

Pink Beauty

Het staat al duizenden jaren bekend dat thee talloze gezondheidsvoordelen biedt en oolong thee vormt hierop geen uitzondering. Eén van de meest genoemde voordelen van deze theesoort is gewichtsverlies, en het is een wetenschappelijk ondersteunde bewering.

Het word ook gebruikt voor:

Verstrekken van antioxidanten

Ondersteunen van de stofwisseling

Bevorderen van de spijsvertering

Bevorderen van de gezondheid 

Over het geheel genomen biedt Oolong thee een gevarieerde en plezierige ervaring waardoor het een favoriet is onder theeliefhebbers. De unieke kenmerken en potentiële gezondheidsvoordelen hebben niet alleen in de thuisregio’s, maar ook onder theeliefhebbers over de hele wereld bijgedragen aan de populariteit ervan.

 

 

”Oolong wordt soms ook wel blauwe thee genoemd”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Oolong thee?

Oolong thee bevat flavonoïden, cafeïne, theanine en fluoride. De vele voordelen van oolong thee zijn gedeeltelijk te danken aan de aanwezigheid van catechines wat een bepaald type flavonoïde is.

De lijst met deze voordelen is niet bepaald kort want oolong thee wordt ingezet voor:

Minder gevallen van hartziekten

Obesitas 

Kanker

Preventie van diabetes

Vermindering van ontstekingen 

Vermindering van oxidatieve stress

Toename van de cognitieve functie

Gezonde huid 

Gezonde botten

De voordelen van Oolong thee zijn nog steeds het onderwerp van een groeiend aantal onderzoeken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Oolong thee?

Verminderen van het risico op hartziekten

De consumptie van oolong thee word geassocieerd met een verminderd risico op overlijden door hartziekten. 

Bij patiënten met coronaire hartziekten is gebleken dat oolong thee de verspreiding van slagaderverkalking tegenhoudt. In één bepaald onderzoek hadden patiënten na slechts een maand van oolong consumptie een aanzienlijke afname in de verharding en vernauwing van de slagaders. 

Oolong thee kan ook helpen bij het proces van de ontwikkeling van slagaderverkalking door het risico op dyslipidemie, de aanvankelijke verhoging van triglyceriden, plasmacholesterol of beide te verminderen. In een onderzoek kregen patiënten elke dag meer dan 600 milliliter oolong thee en deze groep vonden het grootste verminderde risico. Ze hadden een aanzienlijke daling van:

Totale cholesterol

LDL cholesterol 

Bloedtriglyceridenniveau 

Bepaalde stoffen uit oolong thee helpen ook celdood in hartspierweefsel te voorkomen war nog een reden is waarom oolong het onderwerp is van veel onderzoek naar de gezondheid van het hart. 

 

Bestrijden van obesitas en bevorderen van gewichtsverlies 

Gewichtsverlies in combinatie met Oolong thee is de afgelopen jaren het middelpunt geweest van veel discussie, en met goede reden.

Het drinken van oolong thee helpt je lichaam meer warmte te produceren wat een proces is dat thermogenese wordt genoemd. Hierdoor word de stofwisseling oftewel de snelheid waarmee je lichaam energie verbrandt in stand gehouden of zelfs verhoogt. Dit is vooral belangrijk voor mensen die proberen af te vallen omdat de stofwisselingssnelheid doorgaans afneemt tijdens het gewichtsverliesproces. Het herstellen van dat verlies is slechts één manier waarop oolong thee een gezond gewicht ondersteunt. 

Het regelmatig drinken van oolong thee onderdrukt ook de aanmaak van nieuwe vetcellen. Het helpt je lichaam namelijk sneller vet te verbranden. Over het algemeen bestaat er weinig twijfel over dat oolong thee je niet alleen helpt om op de korte termijn af te vallen, maar ook beschermt tegen zwaarlijvigheid op lange termijn met een consistent verhoogd metabolisme, vermindering van vet en vermindering van ontstekingen die bijdragen aan overgewicht. 

 

Preventie van suikerziekte

Het onderwerp diabetes is een ander belangrijk onderwerp in de zoektocht om de gezondheid van de mensen te verbeteren. Diabetes type 2 is een stofwisselingsstoornis die wordt veroorzaakt door een hoge bloedsuikerspiegel en insulineresistentie. Wist je dat er in Nederland ruim een miljoen mensen wonen met diabetes type 2?

Het drinken van Oolong thee is slechts één manier om diabetes op natuurlijke wijze om te keren. In feite kan deze thee je in de eerste plaats helpen diabetes te voorkomen en daarnaast een potentiële rol spelen bij de toekomstige ontwikkeling van diabetesmedicijnen.

In onderzoek is aangetoond dat het dagelijks drinken van oolong thee gedurende minstens een maand de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagt bij patiënten met diabetes, vergeleken met degenen die alleen water drinken en hetzelfde dieet volgen. 

Er is een substantieel omgekeerd verband gevonden tussen de consumptie van oolong thee en het risico op diabetes type 2. 

 

Rijk aan antioxidanten

De manier waarop oolong thee je lichaam ten goede komt, heeft veel te maken met de aanwezigheid van de vele antioxidanten. Antioxidanten die in grote aantallen in oolong thee worden aangetroffen zijn bioflavonoïden wat een veel voorkomend type antioxidant is dat naast thee ook in veel groenten en fruit wordt aangetroffen. 

Je vind onder andere myricetine, kaempferol en quercetine in oolong thee. Deze drie hebben veel gemeen, maar quercetine is het meest geconcentreerd in oolong thee.

Samen werken de bioflavonoïden in oolong thee samen om het verouderingsproces, kanker, hartziekten, ontstekingen, allergieën te bestrijden en zelfs het fysieke uithoudingsvermogen te verbeteren.

 

Verminderen van eczeem

De meest voorkomende vorm van eczeem is atopische dermatitis. Er bestaat op dit moment geen volledige genezing voor eczeem, hoewel verschillende soorten eczeemcrème de verschijning van de aandoening kan helpen verminderen.

Voeding speelt een belangrijke rol bij deze aandoening, net als bij alle andere. Naast het eten van minder suiker en gefrituurd voedsel en het introduceren van meer gezonde vetten en probiotisch voedsel, kunnen mensen die aan eczeem lijden ook overwegen om oolong thee te drinken.

In één onderzoek waarbij patiënten in totaal zes maanden werden gevolgd, hadden degenen die driemaal daags oolong thee dronken na één tot twee weken een matige verbetering in het optreden van eczeem. 

Vijf maanden na het stoppen met het drinken van oolong thee had ruim de helft van de deelnemers nog steeds dezelfde verminderde huidaandoening. Onderzoekers dragen dit effect bij aan de anti-allergene antioxidanten die in de thee worden aangetroffen. 

 

Verminderen van ontstekingen

Wanneer je chronische ontstekingen kunt verminderen door je dieet aan te passen, heb je een veel grotere kans om verschillende ziekten te voorkomen. Dat is één van de redenen waarom de antioxidanten in oolong thee zo belangrijk zijn. Deze thee richt zich op specifieke ontsteking veroorzakende genen en geeft signalen aan hen om ontstekingen te verminderen. 

 

Voorkomen van botverlies

Vrouwen in de overgang hebben last van een voortdurende verzwakking van de botten wat leidt tot aandoeningen zoals artritis of osteoporose. Hoewel de exacte reden nog niet helemaal duidelijk is, lijkt het erop dat het drinken van oolong thee vrouwen kan helpen om tijdens deze periode een hoge botdichtheid te behouden. 

 

Ondersteuning van de hersenen

De cognitieve functie wordt zowel op de korte als op de lange termijn beïnvloed door het drinken van oolong thee. Het drinken van thee dat zowel cafeïne als L-theanine bevat correleert met een duidelijke toename van:

Visuele informatieverwerking

Aandachtspanne

Alertheid

Kalmte 

Het verreikende belang van thee voor de gezondheid van de hersenen is echter het vermogen ervan om de cognitieve achteruitgang die met de leeftijd gepaard gaat te vertragen of te voorkomen. 

EGCG is een polyfenol dat voorkomt in thee en helpt de functie van de hippocampus te verbeteren en te behouden. De hippocampus is een deel van de hersenen dat sterk verbonden is met leren en geheugen. 

Regelmatig thee drinken komt de oudere bevolking ten goede en met name door cognitieve achteruitgang te voorkomen en de hersenfunctie te stimuleren. 

 

Verlagen van het risico op kanker

Omdat de thee zo veel antioxidanten bevat heeft het een aanzienlijke invloed op het risico op bepaalde vormen van kanker zoals eierstokkanker en alvleesklierkanker. Oolong thee lijkt ook invloed te hebben op het stoppen van de groei van melanoom. 

De kanker bestrijdende effecten van thee zijn zo groot dat verschillende organisaties deze informatie zelfs is gaan delen met patiënten met de ziekte, waarbij de status van thee als kanker bestrijdende drank wordt aangetoond. 

 

 

”Witte, zwarte, groene en oolong”

Wat is het verschil met andere theesoorten?

Groene, zwarte, witte en oolong thee zijn allemaal afgeleid van dezelfde plant de Camellia sinensis. De verschillen liggen in de manier wanneer ze worden geplukt en hoe ze worden verwerkt. Elke thee heeft onderscheidende eigenschappen, maar over het algemeen delen ze dezelfde voordelen. De verwerkingsniveaus zijn als volgt, van minst verwerkt tot meest: 

•  Witte thee

•  Oolongthee

•  Groene thee 

•  Zwarte thee

Alle vier van deze theeën bevatten enorm veel antioxidanten die kunnen helpen ziekten te bestrijden. De lijst is voor elk type hetzelfde maar de hoeveelheden van elk verschillen in hoeveelheid.

Wat is het verschil met andere theesoorten?

Witte thee heeft de meest acute immuniteit verhogende effecten van deze vier  varianten. Zwarte thee helpt daarentegen meer bij de spijsvertering en stressverlichting. Groene thee lijkt de ziekte van Alzheimer in de hoogste mate te helpen voorkomen, terwijl oolong thee specifiek kan helpen om uitbraken van eczeem te verminderen. Groene thee bevat van al deze soorten de kleinste hoeveelheid cafeïne.

Productie van Oolong thee

Wanneer de theebladeren worden geoogst dan ondergaan de bladeren van oolong thee een soortgelijk proces als dat van zwarte thee, inclusief de stappen van verdorren, rollen, vormen en bakken. Er zit wel verschil in de tijdsbestekken voor deze elementen die anders zijn dan die voor de productie van zwarte thee. De laatste stap, exclusief voor oolongthee, is de bak- of braadfase.

 

 

”De lekkerste oolong thee zet je gemakkelijk zelf”

Hoe zet je Oolong thee?

Om oolongthee te trekken kun je het beste 1 theelepel oolong theebladeren per 240 milliliter water gebruiken en het laten trekken voor 3 tot 10 minuten. Pas de verhouding aan op basis van jouw persoonlijke smaakvoorkeuren. Om het hoogste niveau aan antioxidanten te behouden, laat je het gedurende 3 minuten in water van ongeveer 90 graden trekken. 

Begin met kortere weektijden van 30 seconden tot 1 minuut voor de eerste infusie en verhoog deze geleidelijk voor volgende infusies. Oolong bladeren kunnen smaken namelijk snel afgeven.

Omdat deze thee al enigszins zoet is, is de toevoeging van een beetje honing meestal voldoende om de thee perfect op smaak te krijgen.

Waardeer het aroma van de droge bladeren, evenals de zich ontwikkelende geuren bij elke infusie. Het inademen van de geur is een integraal onderdeel van de thee drink ervaring.

Hoe maak je je eigen Oolong limonade?

Hoewel Oolong thee heerlijk is zonder dat er iets aan is toegevoegd, zijn er ook enkele  manieren om er een extra smaakje aan toe te voegen.

Zo kun je zelf Oolong Ice Tea Lemonade maken dat is gezoet met stevia, voor een zoete en frisse traktatie.

Ingrediënten:

6 kopjes water

6 Oolong theezakjes

1/4 kop vers geperst citroensap

2-3 theelepels stevia 

Bereidingswijze:

1) Laat het theezakje ongeveer 5 minuten in heet water weken

2) Verwijder het theezakje en voeg het vers geperste citroensap toe

3) Laat het 2 tot 3 uur in de koelkast afkoelen 

Serveer met een vers schijfje citroen en een blokje ijs!

 

 

”Zelf gemaakte ijsthee met honing”

Hoe maak je Oolong ijsthee?

Je kunt ook een eenvoudige Oolong ijsthee maken dat is gezoet met honing en gegarandeerd verfrissend is.

Ingrediënten:

1 kopje water, verwarmd tot net onder het kookpunt

1 flinke theelepel Oolong theeblaadjes

1/4 tot 1/2 theelepel honing

1 kopje ijs

Bereidingswijze:

1) Giet het hete water over de theeblaadjes

2) Laat het 4 tot 6 minuten trekken en verwijder dan de theebladeren

3) Voeg de honing toe en roer

4) Giet de afgekoelde thee over het ijs en serveer

Om smaak en zoetheid aan oolong ijsthee toe te voegen kun je de honing in ruilen voor een gearomatiseerde siroop met aardbei of citroen smaak.

 

 

”Oolong thee is voor de meeste mensen veilig om te drinken”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van Oolong thee?

Oolong thee is voor de meeste mensen over het algemeen veilig om te drinken omdat het niet gebruikelijk is dat het een allergische reactie veroorzaakt. 

Er zijn echter enkele waarschuwingen waarmee je rekening moet houden.

Hoewel het meeste onderzoek de vermindering van het risico op diabetes bij regelmatige consumptie van oolong thee ondersteunt, zijn er enkele onderzoeken die het tegenovergestelde suggereren. Als bij jouw de diagnose diabetes is gesteld dan moet je hier rekening mee houden en eventueel een arts vragen om eventuele positieve of negatieve veranderingen op te sporen.

Er is ook een klein maar opmerkelijk risico met betrekking tot de frequentie van hoofdpijn, aangezien deze verband houdt met cafeïne. 

Ten slotte kan thee de hoeveelheid ijzer die door je lichaam wordt opgenomen verminderen. Over het algemeen is dit niet iets dat voor de meeste mensen een verschil zal uitmaken. Als je echter aan een ijzertekort lijdt dan is het waarschijnlijk het beste om de inname van oolong thee sterk te beperken om verdere ijzerproblemen te voorkomen. 

Tips:

1) Kies voor hoogwaardige oolong thee van gerenommeerde bronnen. Kwaliteitsthee is vaak smaakvoller en zorgt voor een betere algehele ervaring

2) Oolong thee kan het beste worden gebrouwen op een lagere temperatuur dan zwarte thee, maar hoger dan groene thee. Gebruik water van ongeveer 80 tot 90°C voor optimale resultaten

3) Oolong theebladeren kunnen meerdere keren worden gebruikt. Elke trek kan verschillende smaakprofielen onthullen. Experimenteer met het aantal infusies om de beste balans te vinden

4) Bewaar Oolong thee in een luchtdichte verpakking en uit de buurt van licht, hitte en sterke geuren om zo de frisheid en smaak te behouden

Oolong thee helpt om af te vallen of op gewicht te blijven

Tot slot

Oolong thee stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een kopje thee? En welke thee heeft jouw voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Groene thee

Witte thee

Matcha thee

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19271168/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28678527/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36883322/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11694607/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35179170/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35967777/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33260552/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30972340/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32966472/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31031064/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12405799/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24947273/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35010207/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *