ontzurende kruidenthee
Expert: Jaap Gerrijts | 17 juni 2023 | Leestijd: 7 minuten

Ontzurende kruidenthee

Ontzurende kruidenthee is een theesoort die het lichaam helpt om zuren af te voeren. Het kan helpen bijdragen aan een betere zuurgraad balans en het voorkomen van verzuring. Dit kan namelijk leiden tot klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en gewrichtspijn. Ontzurende kruidenthee is dus een gezonde en lekkere manier om je lichaam te ondersteunen.

Ontzurende kruidenthee staat bekent om de vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke voeding je beter niet kunt nemen als je zuurgraad te hoog is. Lees je mee?!

Ontzurende kruidenthee

Ontzurende kruidenthee is in werkelijkheid geen thee maar een infusie van één of meerdere kruiden die we in heet water laten trekken. Echte thee is afkomstig van de theeplant en dit is een totaal andere thee dan de ontzurende kruidenthee waar wij het over hebben. 

Het gaat hier dus alleen om een aftreksel van natuurlijke kruiden. Deze kruiden in een ontzurende kruidenthee zorgen ervoor dat de zure afvalstoffen gemakkelijker uit je lichaam kunnen worden afgevoerd. Je kunt heel veel kruiden samen voegen tot één mix, maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel en dat is ontzuren. 

Enkele voorbeelden van veelgebruikte kruiden zijn:

Pepermunt

Brandnetel

Kamille

Citroengras

Citroenmelisse

Munt

Gember

Zoethoutwortel

Paardenbloemwortel

Venkel

Rooibos

 

 

 

 ”Kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen”

Hoe werkt een ontzurende kruidenthee?

Ontzurende kruidenthee word gedronken om verzuring te verminderen en de pH waarde in het lichaam te herstellen. Verzuring kun je nooit 100% tegengaan, maar je kunt de zuurbalans wel proberen gezond te houden. Het drinken van ontzurende kruidenthee is een lichte manier van ontgiften en het word steeds vaker gedaan. 

Je kunt ontzuren met thee door het gebruik van kruiden. Hiermee neutraliseer je de opgeslagen zuren in je lichaam. Kruiden zoals brandnetel, venkel, paardenbloem, driekleurig viooltje en gember hebben de mogelijkheid om dit proces te stimuleren. De kruiden ondersteunen je nieren in dit proces bij de afvoer van verzurende stoffen.

Het zure-base evenwicht in je lichaam is belangrijk voor een goede gezondheid en kan verstoord worden door factoren zoals:

Ongezond eten

Stress

Roken 

Alcohol

Hierdoor kan je lichaam verzuren en blijven er veel afvalstoffen achter. De pH-waarde in je lichaam daalt en dit kan van invloed zijn op verschillende lichaamsprocessen. Op de lange termijn kunnen er ook klachten ontstaan zoals:

Vermoeidheid

Reumatische klachten 

Fibromyalgie

Huidproblemen

Jicht

Osteoporose

Haaruitval

Hoofdpijn

Vieze adem

Zweetlucht

Vocht vasthouden

 

Ontzuren is een compensatie voor slechte gewoontes zoals eten en drinken. Voedingsmiddelen zoals alcohol, koffie, kaas, suikers, chips, vlees en zout laten namelijk continu zure afvalstoffen achter in het lichaam.

Het drinken van ontzurende kruidenthee kan het afvoerproces van zuren in je lichaam een steuntje in de rug geven. Zorg er daarnaast wel voor dat je de bovengenoemde voedingsmiddelen en dranken zoveel mogelijk vermijd. Alleen dan kan het drinken van ontzurende kruiden thee bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Men adviseert om dagelijks 3 tot 5 koppen ontzurende kruidenthee te drinken voor een periode van enkele weken om het gewenste effect te behalen. 

Daarnaast is het belangrijk om minimaal een half uur per dag te bewegen en snelle suikers en verkeerde vetten te laten staan. En het is ook belangrijk om 2 liter water per dag te drinken om het afvoeren van stoffen te stimuleren.

 

 

”Munt, kamille, venkel, brandnetel en rooibos”

Welke kruiden worden gebruikt voor ontzurende kruidenthee?

Ontzurende kruidentheeën zijn populair vanwege hun alkaliserende eigenschappen die kunnen helpen de pH-waarden van het lichaam in evenwicht te brengen en de zuurgraad te verminderen. Naast het ontzuren bevatten deze kruiden allerlei voedingsstoffen die nog veel meer voordelen hebben. Wij hebben enkele van de meest gebruikte kruiden voor je op een rij gezet.

Pepermuntthee

Pepermuntthee is verfrissend en heeft een heerlijk oppeppend effect. Het geeft een verkoelend gevoel en kan de spijsvertering bevorderen. Dit zorgt ervoor dat symptomen van zure oprispingen en brandend maagzuur worden verlicht.

Kamillethee

Kamille is een populaire kruidenthee die bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Het heeft een zachte bloemige smaak en kan de spijsvertering helpen kalmeren en de zuurgraad in je lichaam verminderen.

Venkelthee

Venkelthee heeft een milde zoethoutachtige smaak en wordt vaak gebruikt om de spijsvertering te bevorderen. Het kan een opgeblazen gevoel helpen verminderen, symptomen van zure terugvloeiing verlichten en een evenwichtige pH-waarde bevorderen.

Zoethoutwortelthee

Zoethoutwortelthee staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen je maagwand te beschermen, de zuurgraad te verminderen en een gezond spijsverteringsstelsel te bevorderen.

Gemberthee

Gember wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege de voordelen voor de spijsvertering. Gemberthee kan maagklachten helpen kalmeren, de spijsvertering verbeteren en zure terugvloeiing verlichten.

Paardenbloemwortelthee

Paardenbloemwortelthee wordt vaak gebruikt als ontgiftende kruidenthee. Het kan de leverfunctie helpen ondersteunen en de eliminatie van gifstoffen bevorderen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de zuurgraad in het lichaam.

Brandnetelthee

Het geregeld drinken van brandnetelthee heeft een gunstige werking op de gezondheid. Zo heeft brandnetelthee een bloedzuiverende, ontzurende en ontgiftende werking zowel op het bloed als op verschillende organen zoals maag, lever en galblaas.

Rooibos thee

Rooibos thee is een cafeïnevrije kruidenthee uit Zuid-Afrika. Het heeft van nature een zoete en nootachtige smaak en is rijk aan antioxidanten en andere gezonde stoffen. Rooibos thee staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen de zuurgraad in balans te houden.

Citroenmelisse thee

Citroenmelisse thee heeft een citrus achtige en verfrissende smaak. Aangenomen wordt dat het kalmerende effecten heeft op het spijsverteringsstelsel en zure reflux en indigestie kan helpen verlichten.

Heilige Basilicum Thee

Heilige basilicum ken je misschien ook wel als tulsi en wordt beschouwd als een heilig kruid in de Ayurveda. Heilige basilicumthee heeft een licht kruidige en aromatische smaak en staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen. Deze adaptogenen kunnen je lichaam helpen omgaan met stress en het algehele welzijn ondersteunen.

 

* Deze ontzurende kruidentheeën kunnen afzonderlijk of in melanges worden gedronken en bieden een verscheidenheid aan smaken en potentiële gezondheidsvoordelen. 

 

 

”Kruidenthee bevat allerlei antioxidanten, vitamines en mineralen”

Wat zijn de voordelen van ontzurende kruidenthee?

Ontzurende kruidentheeën bieden verschillende potentiële voordelen voor het lichaam vanwege hun alkaliserende eigenschappen. Deze voordelen kunnen per persoon verschillen en we hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet!

Balanceren van de pH-waarden 

Ontzurende kruidentheeën helpen de pH-waarden van het lichaam in evenwicht te brengen. Overmatige zuurgraad in het lichaam kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals:

Verzwakte weerstand

Spijsverteringsproblemen

Ontstekingen

Door een meer alkalische pH-waarde te bevorderen kunnen deze kruiden de algehele gezondheid ondersteunen.

 

Ondersteuning van de spijsvertering

Veel ontzurende kruidentheeën hebben een kalmerend effect op het spijsverteringsstelsel. Ze kunnen bij de volgende symptomen verlichting bieden:

Opgeblazen gevoel 

Brandend maagzuur

Zure terugvloeiing

Spijsverteringsstoornis

Deze kruiden kunnen helpen bij het kalmeren van ontstekingen in het spijsverteringskanaal, het bevorderen van een betere spijsvertering en het verminderen van ongemak.

 

Hydratatie

Ontzurende kruidentheeën kunnen zoals elke kruideninfusie bijdragen aan hydratatie. Voldoende gehydrateerd blijven is essentieel voor de algehele gezondheid en goede lichaamsfuncties. Het is ook belangrijk om afvalstoffen af te voeren wat weer helpt bij het in balans houden van de pH waarde van je lichaam.

 

Ontgifting

Bepaalde ontzurende kruidentheeën zoals paardenbloemwortel en rooibos staan bekend om hun ontgiftende eigenschappen. Deze kruiden kunnen de natuurlijke ontgiftings processen in het lichaam ondersteunen en helpen bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen.

 

Boordevol antioxidanten

Verschillende ontzurende kruidentheeën zoals rooibos en heilige basilicum zijn rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen je lichaam bij het beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen. Dit kan het risico op chronische ziekten verminderen en de cellulaire gezondheid bevorderen.

 

Ontstekingsremmende eigenschappen

Sommige kruiden worden gebruikt voor ontzuring zoals:

Kamille

Gember

Zoethout 

De kruiden hebben krachtige natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen. Deze theesoorten kunnen ontstekingen in het lichaam helpen verminderen die gepaard gaan met verschillende chronische aandoeningen en ongemakken.

 

Kalmerend en ontspannend

Veel ontzurende kruidentheeën zoals kamille en citroenmelisse hebben kalmerende en ontspannende effecten. Deze kruiden kunnen helpen het algemene mentale welzijn te ondersteunen en worden veel gebruikt voor:

Stress

Angst

Verbeteren van de slaap

Hoe ontzuurt je lichaam?

Je lichaam bevat zure en basische stoffen en deze zijn er om de pH in balans te houden. Je lichaam neutraliseert zure stoffen door middel van verschillende chemische reacties en verwijdert deze via:

Urine

Huid

Ademhaling

Verzuring van je lichaam treedt normaal gesproken alleen op bij ernstige aandoeningen zoals nierfalen en jicht.

Wanneer je lichaam eten en drinken verwerkt of inspant dan ontstaan er zuren. Je organen breken eiwitten en vetten af en daarbij ontstaan zure afvalstoffen. Zure stoffen zijn stoffen met een pH waarde van 7 of lager. Ook als je ouder wordt verzuurt het lichaam langzaam maar zeker steeds vaker en sterker. Dit houdt in dat de pH waarde van je bloed daalt. 

De ideale pH waarde van je bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45. Ongezonde en sterk bewerkte voeding zorgt ervoor dat je lichaam deze zure afvalstoffen aanmaakt. Ook het verzuren na het sporten zorgt ervoor dat er vetten en eiwitten afgebroken worden. Naast deze zure stoffen heeft je lichaam ook volop basische stoffen die ervoor zorgen dat de zuren worden geneutraliseerd. 

Je scheidt deze zure stoffen af via urine, zweet en ademhaling. Met het drinken van ontzurende kruidenthee krijg je veel basische voedingsstoffen binnen die je lichaam helpen bij het ontzuren. Dit kan zorgen voor een betere zuur-base balans van het bloed.

 

 

”Met een pH strip meet je snel en simpel je eigen pH”

Hoe kan je je zuurtegraad meten?

Om er achter te komen of de zuurtegraad in je lichaam goed is kun je de zuurtegraad meten. Je kunt langs de huisarts gaan of zelf pH-strips aanschaffen waarbij je de zuurtegraad van je speeksel en urine kunt meten. Let er wel op dat de pH-waarden in je lichaam kunnen verschillen per orgaan. Bloed heeft bijvoorbeeld een pH-waarde van rond de 7,40 terwijl dit in de maag tussen de 2 en 3 is. 

De dikke darm heeft daarentegen weer een waarde die rond de 6,2 ligt. Al met al verschilt dit nogal en daarom is het belangrijk om hier goed op te letten. Deze waardes kunnen enorm van elkaar verschillen maar ze blijven normaal gesproken wel rond deze waardes hangen.

 

 

”Suiker, granen, zuivel, eiwitrijk eten”

Deze voeding kan je beter niet eten bij verzuring van het lichaam!

Als je voeding eet wat verzuring veroorzaakt dan kan dit op de lange termijn klachten veroorzaken.

Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding namelijk zure reststoffen achter zoals:

Fosforzuur

Azijnzuur

Urinezuur

Looistof 

Zuurvormende eten en drinken kun je het beste zoveel mogelijk vermijden omdat ze afvalstoffen vormen die zuur zijn. We hebben het over voedingsmiddelen zoals:

Suiker

Granen 

Zuivel

Frisdrank

Eieren

Eiwitrijk voedsel zoals vlees

Noten

Chocolade

”Combineer je favoriete kruiden en maak er thee van”

Hoe maak je zelf ontzurende kruidenthee?

Je kunt kant en klare kruidenthee kopen maar het ook gemakkelijk zelf maken. Het bespaart je geld en weet tegelijkertijd zeker dat je biologische ingrediënten gebruikt.

Kruiden bevatten basisvormende elementen die zich binden aan de zuren in je lichaam. Deze elementen ontbinden de zuren zodat je lichaam ze kan afvoeren. 

Hoe maak ik zelf ontzurende kruidenthee?

Gebruik je favoriete kruiden die je vers of gedroogd kunt toevoegen aan heet water. 

Denk hierbij aan:

Citroengras

Munt

Brandnetel

Rooibos

Kurkuma

Kamille

Als je specifieke klachten hebt dan kun je de kruiden ook afstemmen hierop. Je kunt ervoor kiezen om de kruiden te mengen of ze apart te gebruiken. Als je de kruidenthee wat zoeter wilt maken gebruik dan een beetje honing in plaats van suiker.

 

 

”Kruiden kunnen een werking hebben op de hormonen”

Welke kruidenthee moet je vermijden tijdens de zwangerschap?

Sommige soorten kruidenthee bevatten verbindingen die complicaties kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om extra goed op te letten als je een thee drinkt waar verschillende kruiden inzitten als je zwanger bent.

De volgende soorten kruidenthee kun je het beste vermijden als je zwanger bent:

Venkelthee 

Venkelthee kan je oestrogeenspiegels verhogen en dit kan leiden tot zwangerschapscomplicaties.

Hibiscusthee 

Bij een teveel kan hibiscusthee mogelijk leiden tot het stimuleren van de menstruatie en zelfs een miskraam veroorzaken.

Zoethoutthee 

Zoethoutthee kan de cortisolspiegel verhogen en hiermee het normale evenwicht in het lichaam verstoren.

Brandnetelthee 

Brandnetelthee kan het samentrekkingen van de baarmoeder stimuleren. Dit is niet goed en kan zorgen voor een te vroege bevalling.

Fenegriekthee 

Fenegriekthee kan vroege bevalling opwekken.

 

* Als je niet zeker bent van een bepaalde kruidenthee zoek het dan goed uit of vraag de arts of specialist voordat je het drinkt om mogelijke zwangerschapscomplicaties te voorkomen.

Waar moet je op letten bij het drinken van ontzurende kruidenthee?

Ontzurende kruidenthee heeft een medicinale werking en daarom kun je beter niet continu hetzelfde drinken. Let ook op met bepaalde kruiden want deze kunnen de werking van medicatie negatief beïnvloeden.

Wissel regelmatig af en drink niet teveel koppen op een dag. Afhankelijk van waar je het voor gebruikt raad men aan om niet meer dan 3 tot 5 koppen per dag te drinken. Sommige soorten raad men aan om er maximaal 2 tot 3 koppen per dag van te drinken dus let er goed op.

Drink de kruidenthee ook nooit met suiker want hierdoor verzuurt je lichaam weer. Je kunt wel een beetje honing toevoegen maar zorg er dan wel voor dat de thee wat is afgekoeld om zo de voedingsstoffen van de honing te behouden.

Probeer daarnaast in het dagelijks leven zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten, suikers en transvetten te eten. 

Geeft ontzurende kruidenthee ook bijwerkingen?

Het ontzuren met kruidenthee geeft in extreem zeldzame gevallen bijwerkingen. Dit kan dan gebeuren omdat de ontgifting te snel gaat en het kan dan bijwerkingen veroorzaken zoals:

Hoofdpijn

Vermoeidheid

Spierpijn

Huiduitslag

Als je last hebt van deze klachten dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

* Het is belangrijk om te onthouden dat ontzurende kruidenthee potentiële voordelen bieden alleen deze kunnen per persoon verschillen. Daarnaast mogen deze theeën geen medische behandelingen voor specifieke gezondheidsproblemen vervangen. 

Tips:

1) Voldoende lichaamsbeweging en ontspanning kunnen bijdragen aan een gezonde zuur-base verhouding

2) Water is een belangrijke onderdeel om je lichaam te helpen ontzuren. Het drinken van voldoende water helpt enorm om de zuurgraad in jouw lichaam te verminderen en afvalstoffen goed af te voeren

3) Extra magnesium kan helpen bij het verwijderen van zure afvalstoffen uit het lichaam 

4) Wil je regelmatig ontzurende kruidenthee drinken en gebruik je medicatie of ben je zwanger, vraag dan eerst een arts om advies.

Tot slot

Ontzurende kruidenthee stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En beweeg je dagelijks een uurtje? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kamillethee

Wat is kurkuma?

Rooibosthee

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *