ontstekingsremmende voeding
Expert: Jaap Gerrijts | 24 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Ontstekingsremmende voeding

Ontstekingsremmende voeding is hip en trendy. Deze voeding bestrijdt namelijk ontstekingen, wat een positieve invloed heeft op je gezondheid. Ontstekingen zijn verantwoordelijk voor vele ziektes zoals hartaandoeningen, diabetes, kanker en vele auto-immuunziektes.

Ontstekingsremmende voeding is belangrijk voor een goede gezondheid. In dit uitgebreide artikel krijg je 15 voedingsmiddelen die ontstekingen remmen en vertellen we je welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden. Lees je mee?!

Ontstekingsremmende voeding

Ontsteking is een manier van je lichaam om ziektes, infecties en andere bedreigingen te bestrijden en daarom is het niet altijd een slechte zaak. Als je echter voor een lange tijd laaggradige ontstekingen in het lichaam hebt dan kan dit allerlei klachten en ziektes veroorzaken en dit wil je ten alle tijde vermijden!

Ontsteking is in een gezond lichaam een normale en effectieve reactie die genezing bevordert. Wanneer je immuunsysteem te ver gaat en gezonde lichaamsweefsels begint aan te vallen dan krijgen we te maken met een auto-immuunziekte zoals een lekkende darm en ontstekingen in verder gezonde delen van het lichaam. Deze ontstekingen worden ook in verband gebracht met symptomen van artritis, fibromyalgie, coeliakie en prikkelbare darmziekte.

Bij ziekten die niet auto-immuun zijn kan ontsteking nog steeds een rol spelen omdat het lichaam continu probeert de weefsels in een bepaald gebied te genezen. Astma zorgt bijvoorbeeld voor ontstoken luchtwegen en bij diabetes zie je dat het de insulineresistentie kan beïnvloeden en ga zo maar door.

Ondanks het verband tussen ontsteking en vele ziekten, wordt voeding niet altijd geanalyseerd als reactie op ontsteking.

In een onderzoek over voeding en prikkelbare darm syndroom koos 33 procent van de patiënten in het onderzoek tegen het voorgestelde ontstekingsremmende dieet. Alle patiënten die wel deelnamen en ontstekingsremmend voedsel aten vonden voldoende verlichting dat ze in staat waren om met ten minste één van hun medicijnen te stoppen.

Dit onderzoek geeft al aan dat het kiezen van de juiste voeding kan helpen bij het verlichten en soms voorkomen van ontstekingen. Naast de juiste voeding is het ook enorm belangrijk om voldoende te bewegen en stress zoveel mogelijk te vermijden.

Door ontstekingsremmende voeding te eten die ontstekingen bestrijden en de gezondheid op cellulair niveau herstellen kun je beginnen het lichaam te herstellen zonder drastische veranderingen. Als je eenmaal het voedsel hebt gevonden dat je lichaam geneest en daadwerkelijk voed dan is dit de eerste stap naar een lichaam zonder ontstekingen.

Om je een idee te geven wat ontstekingsremmende voeding is hebben we er enkele voor je op een rij gezet!

 

Paksoi

Paksoi is een goede bron van antioxidanten, vitamines en mineralen. Onderzoek laat zien zelfs dat er meer dan 70 antioxiderende en fenolische stoffen in paksoi zitten. Deze omvatten iets dat hydroxykaneelzuren wordt genoemd en dit zijn robuuste antioxidanten die vrije radicalen kunnen wegvangen.

Paksoi is een veelzijdige groente en kan in veel gerechten buiten de Chinese keuken worden bereid, dus zorg er voor dat je het regelmatig gaat eten.

 

Groene bladgroenten

Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende flavonoïden die kunnen helpen de cellulaire gezondheid herstellen.

Als je moeite hebt om dagelijks extra porties groene bladgroenten te eten dan kun je er ook sap van maken.

Snijbiet bevat bijvoorbeeld extreem veel antioxidanten zoals vitamine A en C en vitamine K die je hersenen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door schade door vrije radicalen. Snijbiet kan je ook beschermen tegen het veel voorkomende vitamine K tekort.

 

Broccoli

Voor een ontstekingsremmend eetpatroon is broccoli van onschatbare waarde. De groente bevat veel kalium en magnesium, en deze mineralen zijn op zichzelf al bijzonder krachtige ontstekingsremmende stoffen.

Broccoli is een krachtige antioxidant en bevat belangrijke vitamines, flavonoïden en carotenoïden. Deze stoffen werken samen om oxidatieve stress in het lichaam te verlagen en helpen chronische ontstekingen te bestrijden.

 

Bieten

Wist je dat een felle diepe kleur een kenmerk is van voedsel dat boordevol antioxidanten zit? Bieten is hier een heel goed voorbeeld van! Antioxidanten zijn enorm belangrijk om de cel beschadiging veroorzaakt door ontstekingen te herstellen.

In het geval van bieten geeft de antioxidant betalain ze hun kenmerkende kleur en is het een uitstekende ontstekingsremmer. Wanneer je bieten eet dan zijn de voordelen het herstellen van cellen en het toevoegen van hoge niveaus van ontstekings bestrijdende kalium en magnesium.

Bieten bevatten veel magnesium en een magnesiumtekort is sterk verbonden met ontstekingsaandoeningen.

 

Selderij

Selderij is veelvuldig onderzocht vanwege de vele antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verbeteren en hartaandoeningen te voorkomen.

Selderijzaden die in de vorm van hele zaden, extracten of vermalen kunnen worden geconsumeerd hebben op zichzelf al indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Ze kunnen namelijk helpen om ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te bestrijden. Selderij is daarnaast een uitstekende bron van kalium en bevat vele antioxidanten en vitamines.

Natrium brengt vocht en voedingsstoffen binnen terwijl kalium gifstoffen afvoert. Zonder deze combinatie kunnen gifstoffen zich ophopen in het lichaam, wat opnieuw ontstekingen uitlokt. Eén van de voordelen van selderij is dat het een goede bron is van kalium is.

 

Bosbessen

Quercetine is een sterke antioxidant dat in grote hoeveelheden voorkomt in citrusvruchten, olijfolie en donkergekleurde bessen zoals bosbessen. Het is een flavonoïde die ontstekingen en zelfs kanker kan helpen bestrijden. De aanwezigheid van quercetine en de andere fytonutriënten anthocyanines verklaart waarom er zoveel voordelen zijn aan het eten van bosbessen. 

Een onderzoek liet zien dat het eten van bosbessen de cognitieve achteruitgang vertraagde en het geheugen en de motorische functie verbeterde. De wetenschappers  geloofden dat deze resultaten te danken waren aan de antioxidanten in bosbessen die het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen verminderen.

 

Ananas

Quercetine word in supplementvorm vaak gecombineerd met bromelaïne. Deze stof is een spijsverteringsenzym dat voorkomt in ananas. Na jarenlang gebruikt te zijn als onderdeel van een ontstekingsremmend dieet, is ontdekt dat bromelaïne immuunmodulerende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het kan helpen bij het reguleren van de immuunrespons die zo vaak ongewenste en onnodige ontstekingen veroorzaakt.

Ananas helpt ook de gezondheid van het hart te verbeteren vanwege de effecten van krachtige bromelaïne. Zo kan de stof bloedstolling bestrijden en kan het helpen het risico op een hartaanval te verlagen. Bromelaïne voorkomt dat bloedplaatjes aan elkaar plakken of zich ophopen langs de wanden van bloedvaten. Dit zijn beide bekende oorzaken van hartaanvallen of beroertes.

De vele voordelen van ananas zijn ook te danken aan het hoge aanbod van vitamine C, vitamine B1, kalium en mangaan. Het bevat ook andere speciale antioxidanten die ziektevorming helpen voorkomen. Ananas zit boordevol fytonutriënten die net zo goed werken als veel medicijnen om de symptomen te verminderen van enkele van de meest voorkomende ziekten en aandoeningen die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen.

 

Zalm

Zalm is de ultieme vette vis. Het is een geweldige bron van essentiële vetzuren en wordt beschouwd als één van de beste omega 3 voedingsmiddelen. Omega 3 vetzuren zijn enkele van de krachtigste ontstekingsremmende stoffen die een consistente verlichting van ontstekingen en een vermindering van de behoefte aan ontstekingsremmende medicijnen laten zien.

Onderzoek toont aan dat omega 3 vetzuren ontstekingen verminderen en het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en artritis kunnen helpen verlagen. Omega 3 vetzuren komen veel voor in de hersenen en lijken belangrijk te zijn voor het geheugen, gedragsfunctie en andere cognitieve prestaties.

Het is belangrijk dat je de juiste zalm eet want één van de gevaren van gekweekte vis is dat het niet dezelfde voedingsstoffen bevat als in het wild gevangen zalm.

 

Walnoten

Steeds meer mensen eten minder vlees en dan kunnen noten en zaden het verschil maken in het leveren van eiwitten en omega 3 vetzuren. Door het combineren van walnoten met een groene bladsalade besprenkeld met olijfolie ben je gegarandeerd van een gezonde ontstekingsremmende maaltijd. De walnoot is ook enorm belangrijk voor gezond hersenen vanwege de vele gezonde vetten die het bevat.

Fytonutriënten kunnen helpen beschermen tegen het metabool syndroom, hart en vaat problemen en diabetes type 2. Sommige fytonutriënten in walnoten zijn moeilijk te vinden in andere voedingsmiddelen en daarom behoort het bij het rijtje van ontstekingsremmende voeding.

 

Lijnzaad

Lijnzaad is een goede bron van omega 3 vetzuren en fytonutriënten en het zit vol met antioxidanten. De lignanen in lijnzaad zijn unieke vezel gerelateerde polyfenolen die antioxiderende voordelen bieden voor:

Veroudering

Gebalanceerde hormonen

Gezonde lichaamscellen

Polyfenolen ondersteunen de groei van probiotica in de darmen en kunnen ook helpen bij het verwijderen van gist en candida in het lichaam.

 

Chiazaden

Vetzuren die in de natuur worden aangetroffen zijn evenwichtiger dan de vetten die we in onze typische voeding consumeren. Chiazaden bieden bijvoorbeeld zowel omega 3 als omega 6 vetzuren die in evenwicht met elkaar moeten worden geconsumeerd.

Chiazaden werken als een antioxidant en zijn een krachtige ontstekingsremmende voeding met de volgende voedingsstoffen:

Essentiële vetzuren alfa-linoleenzuur en linolzuur

Vitamine A, B, E en D

Mineralen: Magnesium. ijzer, zwavel, jodium, mangaan

Mucine

Strontium

Het vermogen van chiazaden om ontstekingen te bestrijden, cholesterol te reguleren en de bloeddruk te verlagen maakt het een enorm geschikte voeding voor een goede gezondheid van het hart. Door de oxidatieve stress om te keren is de kans kleiner dat iemand slagaderverkalking ontwikkelt wanneer hij regelmatig chiazaden consumeert.

 

Gember

Gember word vers, gedroogd of in supplementvorm en extracten gebruikt. Het is een andere krachtige immuunmodulator die helpt ontstekingen te verminderen die worden veroorzaakt door overactieve immuunresponsen.

De Ayurvedische geneeskunde prees het vermogen van gember om het immuunsysteem te stimuleren. Ze zijn van mening dat gember zo effectief is in het opwarmen van het lichaam, het kan helpen de opeenhoping van gifstoffen in de organen af te breken. Het is ook algemeen bekend dat gember het lymfestelsel reinigt.

Gember kan zelfs helpen bij de behandeling van ontstekingen bij allergische en astmatische aandoeningen.

 

 

Kurkuma

De belangrijkste verbinding van kurkuma is curcumine. Dit is de actieve ontstekingsremmende component in kurkuma. Het is vaak onderzocht vanwege zijn effecten tegen ontstekingen bij zowel mens en dier. De voordelen van kurkuma blijken van onschatbare waarde in een ontstekingsremmend dieet.

In een studie werd ontdekt dat aspirine en ibuprofen het minst krachtig zijn, terwijl curcumine één van de krachtigste ontstekingsremmende en antiproliferatieve middelen ter wereld is.

Vanwege de sterke ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma zeer effectief bij het helpen van mensen bij het beheersen van reumatoïde artritis. Een studie uit Japan evalueerde de relatie met interleukine (IL)-6, het ontstekingscytokine waarvan bekend is dat het betrokken is bij het reumatoïde artritis proces. Ze ontdekten dat curcumine deze ontstekingsmarkers “aanzienlijk verminderde”.

 

Kokosolie

Kruiden en oliën werken goed samen om ontstekingsremmende eigenschappen te vormen. Vetten en specerijen creëren sterke ontstekingsremmende verbindingen en dit zie je terug bij kokosolie en de componenten van kurkuma.

In een onderzoek in India bleek dat de hoge niveaus van antioxidanten die aanwezig zijn in virgin kokosolie, ontstekingen helpen verminderden en artritissymptomen effectiever verbeterden dan toonaangevende medicijnen.

Wist je dat oxidatieve stress en vrije radicalen de twee grootste boosdoeners zijn van osteoporose? De voordelen van kokosolie zijn onder andere het bestrijden van vrije radicalen door het hoge gehalte aan antioxidanten. Het is daarom een toonaangevende natuurlijke behandeling voor osteoporose.

Het gebruik van kokosolie als hittebestendige olie is ook uitstekend voor het sauteren van ontstekingsremmende groenten.

 

Bottenbouillon

Bottenbouillon bevat mineralen in vormen die je lichaam gemakkelijk kan opnemen. 

Het bevat onder andere:

Magnesium

Calcium

Silicium

Fosfor

Zwavel

Er zit ook veel chondroïtinesulfaten en glucosamine in en deze verbindingen worden ook verkocht als dure supplementen om ontstekingen, artritis en gewrichtspijn te verminderen.

Als je last hebt van het lekkende darmsyndroom dan kan het helpen om veel bottenbouillon te consumeren. Het bevat namelijk veel collageen en de aminozuren proline en glycine die kunnen helpen bij een lekkende darm omdat ze de beschadigde celwanden van de ontstoken darm helpen repareren.

 

 

”Een chronische ontsteking kan allerlei klachten en ziektes veroorzaken”

Wat is een chronische ontsteking?

Ontsteking is een normaal genezings- en herstelproces in het lichaam die ieder mens wel eens mee maakt. Als je een chronische ontsteking hebt dan kunnen er allerlei soorten klachten optreden.

Als je deze ontstekingen kunt verwijderen dan kun je de complicaties en symptomen van auto-immuunziekten, oude verwondingen en aandoeningen bestrijden.

Inflammatoire oncotaxis is een verschijnsel waarbij kanker de neiging heeft zich te verspreiden naar gebieden waar je oude verwondingen hebt opgelopen waar een ontsteking was. Een oude blessure kan veel verschillende dingen betekenen zoals voedselirritatie aan de dikke darm, schade aan de longen door roken, schade aan de slagaders of andere verwondingen.

De belangrijkste oorzaken van ontstekingen zijn :

Gebrek aan cortisol

Allergieën

Acute en chronische infecties

Darmontsteking – darmproblemen of opruiend voedsel

Glucose/suiker

Vetcellen

Oude verwondingen

Problemen in de galwegen

Lage vitamine D

Hoge omega-6 en lage omega-3

Milieu toxines

Frequent eten

Te veel ijzer

 

Wat kun je doen tegen chronische ontsteking?

 • Neem extra vitamine C

 • Zorg voor voldoende vitamine D3 en vitamine K2

 • Neem vitamine E – tocotriënolen

 • Neem zink l-carnosine

 • Vermijd het oplaaien van allergieën

 • Neem antibacteriële kruiden

 • Volg een koolhydraatarm dieet

 • Doe aan intermitterend vasten en periodiek langdurig vasten

 • Neem kurkuma

 • Neem brandnetelwortel

 • Neem gezuiverde galzouten

 • Verhoog de omega 3 vetzuren en verlaag de omega 6 vetzuren

 • Houd je ijzerniveaus in de gaten

 

 

”Colostrum is de eerste moedermelk na de geboorte”

Colostrum kan helpen bij chronische ontstekingen!

Er bestaat een enorm krachtig natuurlijk middel tegen ontstekingen en dit heet colostrum. Colostrum is de eerste moedermelk die een baby na zijn geboorte drinkt. Het zit vol belangrijke voedingsstoffen en beschermt het kindje tegen infecties. Colostrum word ook wel biest genoemd en het is wat gelig van kleur en zit vol antistoffen.

Colostrum kan nuttig zijn bij bepaalde aandoeningen zoals:

 • Ontsteking

 • Auto-immuunziekten

 • Darmontstekingen

 • Artritis

 • Huidproblemen gerelateerd aan ontstekingen

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van biest?

 • Het is erg ontstekingsremmend

 • Het is rijk aan vriendelijke bacteriën

 • Het helpt bij de doorlaatbaarheid van de darmen

 • Het helpt bij het ontwikkelen van villi van de twaalfvingerige darm om malabsorptie te helpen voorkomen

 • Het helpt het immuunsysteem te ondersteunen

 • Het kan darmbeschadiging helpen verbeteren

 • Het is aangetoond dat het de spiergroei bevordert

 • Het kan helpen de thymusklier te herstellen

 • Er is aangetoond dat het T-cellen en natuurlijke killercellen verhoogt, wat kanker kan helpen voorkomen en virussen kan aanvallen

 • Het verhoogt het aantal macrofagen, die een barrière vormen ter bescherming tegen ziekteverwekkers

 • Het bevat veel vet, eiwitten en immunoglobulinen

 

Bepaalde onderzoeken hebben een dramatisch verschil aangetoond in de gezondheid op de lange termijn tussen zuigelingen die moedermelk krijgen en zuigelingenvoeding.

Colostrum bevat veel verschillende voedingsstoffen en is de enige natuurlijke bron van twee dingen:

1) Groeifactor alfa-bèta transformeren

Dit kan enorm helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en het ondersteunen van weefselherstel.

2) Insulineachtige groeifactoren 1 en 2

Gebleken is dat dit leeftijdsgebonden atrofie van de thymusklier omkeert.

Borstvoeding is enorm belangrijk maar als je ouder bent dan kun je nog steeds profiteren van de voordelen van colostrum door het als supplement te gebruiken.

Supplementen van geiten kunnen een betere keuze zijn dan van koeien. Het is belangrijk om eerst biest in zeer kleine hoeveelheden in te nemen en de dosis geleidelijk te verhogen totdat je de op de fles vermelde aanbevolen dosis bereikt.

 

 

”Eet bewust en verminder laaggradige ontstekingen”

Wat is het ontstekingsremmende dieet?

Het moderne dieet van vandaag kan een goede bescherming bieden tegen tekorten aan micro- en macronutriënten. Daarnaast kan onze overmatige overvloed aan calorieën en de macronutriënten waaruit ons eetpatroon uit bestaat leiden tot:

 • Chronische ontsteking

 • Verhoogd risico op allergieën

 • Verhoogd risico op auto-immuunziektes

 • Verminderde controle van infecties

 • Verhoogd risico op kanker 

Om over te stappen naar een ontstekingsremmend dieet en ontstekingsremmend voedsel moeten we in de eerste plaats afstappen van de overvloed aan overdreven bewerkt voedsel. We moeten in plaats van deze slechte voeding in de richting gaan van de oude eetpatronen van de mensen in het Middellandse Zeegebied. 

Een mediterraan dieet bestaat namelijk uit veel vers fruit en groenten, geen chemicaliën of vleesadditieven, en een overvloed aan voeding zoals vis wat vol zit met omega 3 vetzuren.

Als we kijken naar de ontstekingsremmende onderdelen van bepaalde ontstekingsremmende voedingsmiddelen en ontstekingsremmende kruiden kunnen we zien hoe dit soort eten verband houdt met verminderde ontsteking. Onder de vele verbindingen die in verse producten worden aangetroffen vallen een paar algemene categorieën op als heilzaam bij het aanpakken van ontstekingen en ontstekingsziekten bij de bron:

Essentiële vetzuren

Antioxidant voedingsmiddelen

Mineralen

Vitamines

Het nastreven van een gezond dieet met voldoende ontstekingsremmende voeding begint met veel groenten, fruit, wild vlees en gekiemde zaden die rijk zijn aan omega 3. Het bewijs is duidelijk dat dergelijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen het immuunsysteem kunnen reguleren en invloed kunnen hebben op de manier waarop ontstekingen je lichaam en het leven beïnvloeden.

Begin daarom vandaag nog met een ontstekingsremmend dieet!

 

 

”Vermijd transvetten, suikers en geraffineerde koolhydraten”

Welke inflammatoire voedingsmiddelen kun je beter vermijden?

Naast het gebruik van ontstekingsremmende voeding is het belangrijk om inflammatoire voedingsmiddelen te gaan vermijden.

Wat zijn inflammatoire voedingsmiddelen?

Dit zijn voedingsmiddelen doe bijdragen aan ontstekingen in het hele lichaam. 

Een hoofdverdachte zijn verzadigde en transvetzuren. Deze vetten komen voor in bewerkte voedingsmiddelen en veroorzaken ontstekingen en verhogen het risico voor onder andere overgewicht, diabetes en hartaandoeningen.

Dit voedsel bevat vaak ook meer omega 6 vetzuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam, maar slechts tot op zekere hoogte. In overmaat en zonder de balans van voldoende omega 3 veroorzaken omega 6 vetzuren ontstekingen in het lichaam.

Suikers en geraffineerde koolhydraten zijn ook boosdoeners die ontstekingen veroorzaken. Het beperken van geraffineerde granen en suiker is een belangrijke factor in een ontstekingsremmend dieet.

Volle granen zouden de geraffineerde koolhydraten moeten vervangen, aangezien echte volle granen belangrijke voedingsbronnen zijn.

Ten slotte kan dagelijks voldoende bewegen helpen voorkomen dat systemische ontstekingen zich opbouwen of terugkeren. Ook  het vermijden van stress is hier enorm belangrijk voor. Een actief leven gevoed door verse ontstekingsremmende voeding kan je op weg helpen naar het verwijderen van ontstekingen.

 

 

”Een rek met kruidenplanten op het balkon of in de tuin”

Wat zijn ontstekingsremmende kruiden?

In het rijtje ontstekingsremmende voeding kwam je net al wat kruiden tegen. Kruiden bevatten ook enorm veel antioxidanten en stoffen die enorm ontstekingsremmend kunnen werken. Je kunt kruiden gebruiken in een maaltijd zoals een soep, stoofschotel of lekkere salade. Sommige zijn ook te koop in supplement vorm maar je kan er vaak ook heerlijke thee van maken!

Om je een idee te geven welke kruiden een ontstekingsremmend werken hebben we enkel voor je op een rij gezet.

Wat zijn ontstekingsremmende kruiden?

Ashwagandha

Astragalus 

Goudsbloem

Katten klauw

Kamille

Koriander

Tijm 

Munt

Echinacea

Fenegriek

Heilige basilicum

Kava Kava

Citroenbalsem

Brandnetel

Zoethout

Oregano

Peterselie

Bieslook

Passiebloem

Rhodiola

Rozemarijn

Sint-janskruid

Hoe deze te gebruiken?

Omdat kruidengeneeskunde steeds populairder wordt zijn veel van deze ontstekingsremmende kruiden in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt ze online vinden of bij je plaatselijke natuurvoedingswinkel.

Kruiden kun je op de volgende manieren gebruiken:

Capsules/tabletten

Tincturen/infusies

Thee

Gedroogd/gemalen kruid

Vers kruid

Crèmes, balsems en gels

Elk kruiden product is anders en daarom is het belangrijk om het etiket zorgvuldig te lezen en de dosering op de verpakking aan te houden.

Tips:

1) Periodiek vasten helpt ontstekingsremmend en is enorm belangrijk om te combineren met ontstekingsremmende voeding

2) Een gezonde ontstekingsremmende lunch bestaat uit gekookte eieren, verse avocado, walnoten, chiazaden, rucola sla en een flinke scheut olijfolie

3) Als je niet vaak verse vis eet dan is het belangrijk om een omega 3 supplement te gebruiken. Denk hierbij aan visolie, algenolie of levertraan

4) Zorg er ook voor dat je extra vitamine D, magnesium en vitamine C tot je neemt

Tot slot

Ontstekingsremmende voeding stond centraal in dit artikel. Heb jij een chronische aandoening? Ben je bewust met je voeding bezig? En op welke manier doe je dat? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Rozemarijn

Passiebloem

Ashwagandha

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *