Ontsteking is een manier van je lichaam om ziektes, infecties en andere bedreigingen te bestrijden en daarom is het niet altijd een slechte zaak. Als je echter voor een lange tijd laaggradige ontstekingen in het lichaam hebt dan kan dit allerlei klachten en ziektes veroorzaken en dit wil je ten alle tijde vermijden!
Ontsteking is in een gezond lichaam een normale en effectieve reactie die genezing bevordert. Wanneer je immuunsysteem te ver gaat en gezonde lichaamsweefsels begint aan te vallen dan krijgen we te maken met een auto-immuunziekte zoals een lekkende darm en ontstekingen in verder gezonde delen van het lichaam. Deze ontstekingen worden ook in verband gebracht met symptomen van artritis, fibromyalgie, coeliakie en prikkelbare darmziekte.
Bij ziekten die niet auto-immuun zijn kan ontsteking nog steeds een rol spelen omdat het lichaam continu probeert de weefsels in een bepaald gebied te genezen. Astma zorgt bijvoorbeeld voor ontstoken luchtwegen en bij diabetes zie je dat het de insulineresistentie kan beïnvloeden en ga zo maar door.
Ondanks het verband tussen ontsteking en vele ziekten, wordt voeding niet altijd geanalyseerd als reactie op ontsteking.
In een onderzoek over voeding en prikkelbare darm syndroom koos 33 procent van de patiënten in het onderzoek tegen het voorgestelde ontstekingsremmende dieet. Alle patiënten die wel deelnamen en ontstekingsremmend voedsel aten vonden voldoende verlichting dat ze in staat waren om met ten minste één van hun medicijnen te stoppen.
Dit onderzoek geeft al aan dat het kiezen van de juiste voeding kan helpen bij het verlichten en soms voorkomen van ontstekingen. Naast de juiste voeding is het ook enorm belangrijk om voldoende te bewegen en stress zoveel mogelijk te vermijden.
Door ontstekingsremmende voeding te eten die ontstekingen bestrijden en de gezondheid op cellulair niveau herstellen kun je beginnen het lichaam te herstellen zonder drastische veranderingen. Als je eenmaal het voedsel hebt gevonden dat je lichaam geneest en daadwerkelijk voed dan is dit de eerste stap naar een lichaam zonder ontstekingen.
Om je een idee te geven wat ontstekingsremmende voeding is hebben we er enkele voor je op een rij gezet!
Paksoi
Paksoi is een goede bron van antioxidanten, vitamines en mineralen. Onderzoek laat zien zelfs dat er meer dan 70 antioxiderende en fenolische stoffen in paksoi zitten. Deze omvatten iets dat hydroxykaneelzuren wordt genoemd en dit zijn robuuste antioxidanten die vrije radicalen kunnen wegvangen.
Paksoi is een veelzijdige groente en kan in veel gerechten buiten de Chinese keuken worden bereid, dus zorg er voor dat je het regelmatig gaat eten.
Groene bladgroenten
Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende flavonoïden die kunnen helpen de cellulaire gezondheid herstellen.
Als je moeite hebt om dagelijks extra porties groene bladgroenten te eten dan kun je er ook sap van maken.
Snijbiet bevat bijvoorbeeld extreem veel antioxidanten zoals vitamine A en C en vitamine K die je hersenen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door schade door vrije radicalen. Snijbiet kan je ook beschermen tegen het veel voorkomende vitamine K tekort.
Broccoli
Voor een ontstekingsremmend eetpatroon is broccoli van onschatbare waarde. De groente bevat veel kalium en magnesium, en deze mineralen zijn op zichzelf al bijzonder krachtige ontstekingsremmende stoffen.
Broccoli is een krachtige antioxidant en bevat belangrijke vitamines, flavonoïden en carotenoïden. Deze stoffen werken samen om oxidatieve stress in het lichaam te verlagen en helpen chronische ontstekingen te bestrijden.
Bieten
Wist je dat een felle diepe kleur een kenmerk is van voedsel dat boordevol antioxidanten zit? Bieten is hier een heel goed voorbeeld van! Antioxidanten zijn enorm belangrijk om de cel beschadiging veroorzaakt door ontstekingen te herstellen.
In het geval van bieten geeft de antioxidant betalain ze hun kenmerkende kleur en is het een uitstekende ontstekingsremmer. Wanneer je bieten eet dan zijn de voordelen het herstellen van cellen en het toevoegen van hoge niveaus van ontstekings bestrijdende kalium en magnesium.
Bieten bevatten veel magnesium en een magnesiumtekort is sterk verbonden met ontstekingsaandoeningen.
Selderij
Selderij is veelvuldig onderzocht vanwege de vele antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verbeteren en hartaandoeningen te voorkomen.
Selderijzaden die in de vorm van hele zaden, extracten of vermalen kunnen worden geconsumeerd hebben op zichzelf al indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Ze kunnen namelijk helpen om ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te bestrijden. Selderij is daarnaast een uitstekende bron van kalium en bevat vele antioxidanten en vitamines.
Natrium brengt vocht en voedingsstoffen binnen terwijl kalium gifstoffen afvoert. Zonder deze combinatie kunnen gifstoffen zich ophopen in het lichaam, wat opnieuw ontstekingen uitlokt. Eén van de voordelen van selderij is dat het een goede bron is van kalium is.
Bosbessen
Quercetine is een sterke antioxidant dat in grote hoeveelheden voorkomt in citrusvruchten, olijfolie en donkergekleurde bessen zoals bosbessen. Het is een flavonoïde die ontstekingen en zelfs kanker kan helpen bestrijden. De aanwezigheid van quercetine en de andere fytonutriënten anthocyanines verklaart waarom er zoveel voordelen zijn aan het eten van bosbessen.
Een onderzoek liet zien dat het eten van bosbessen de cognitieve achteruitgang vertraagde en het geheugen en de motorische functie verbeterde. De wetenschappers geloofden dat deze resultaten te danken waren aan de antioxidanten in bosbessen die het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen verminderen.
Ananas
Quercetine word in supplementvorm vaak gecombineerd met bromelaïne. Deze stof is een spijsverteringsenzym dat voorkomt in ananas. Na jarenlang gebruikt te zijn als onderdeel van een ontstekingsremmend dieet, is ontdekt dat bromelaïne immuunmodulerende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het kan helpen bij het reguleren van de immuunrespons die zo vaak ongewenste en onnodige ontstekingen veroorzaakt.
Ananas helpt ook de gezondheid van het hart te verbeteren vanwege de effecten van krachtige bromelaïne. Zo kan de stof bloedstolling bestrijden en kan het helpen het risico op een hartaanval te verlagen. Bromelaïne voorkomt dat bloedplaatjes aan elkaar plakken of zich ophopen langs de wanden van bloedvaten. Dit zijn beide bekende oorzaken van hartaanvallen of beroertes.
De vele voordelen van ananas zijn ook te danken aan het hoge aanbod van vitamine C, vitamine B1, kalium en mangaan. Het bevat ook andere speciale antioxidanten die ziektevorming helpen voorkomen. Ananas zit boordevol fytonutriënten die net zo goed werken als veel medicijnen om de symptomen te verminderen van enkele van de meest voorkomende ziekten en aandoeningen die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen.
Zalm
Zalm is de ultieme vette vis. Het is een geweldige bron van essentiële vetzuren en wordt beschouwd als één van de beste omega 3 voedingsmiddelen. Omega 3 vetzuren zijn enkele van de krachtigste ontstekingsremmende stoffen die een consistente verlichting van ontstekingen en een vermindering van de behoefte aan ontstekingsremmende medicijnen laten zien.
Onderzoek toont aan dat omega 3 vetzuren ontstekingen verminderen en het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en artritis kunnen helpen verlagen. Omega 3 vetzuren komen veel voor in de hersenen en lijken belangrijk te zijn voor het geheugen, gedragsfunctie en andere cognitieve prestaties.
Het is belangrijk dat je de juiste zalm eet want één van de gevaren van gekweekte vis is dat het niet dezelfde voedingsstoffen bevat als in het wild gevangen zalm.
Walnoten
Steeds meer mensen eten minder vlees en dan kunnen noten en zaden het verschil maken in het leveren van eiwitten en omega 3 vetzuren. Door het combineren van walnoten met een groene bladsalade besprenkeld met olijfolie ben je gegarandeerd van een gezonde ontstekingsremmende maaltijd. De walnoot is ook enorm belangrijk voor gezond hersenen vanwege de vele gezonde vetten die het bevat.
Fytonutriënten kunnen helpen beschermen tegen het metabool syndroom, hart en vaat problemen en diabetes type 2. Sommige fytonutriënten in walnoten zijn moeilijk te vinden in andere voedingsmiddelen en daarom behoort het bij het rijtje van ontstekingsremmende voeding.
Lijnzaad
Lijnzaad is een goede bron van omega 3 vetzuren en fytonutriënten en het zit vol met antioxidanten. De lignanen in lijnzaad zijn unieke vezel gerelateerde polyfenolen die antioxiderende voordelen bieden voor:
• Veroudering
• Gebalanceerde hormonen
• Gezonde lichaamscellen
Polyfenolen ondersteunen de groei van probiotica in de darmen en kunnen ook helpen bij het verwijderen van gist en candida in het lichaam.
Chiazaden
Vetzuren die in de natuur worden aangetroffen zijn evenwichtiger dan de vetten die we in onze typische voeding consumeren. Chiazaden bieden bijvoorbeeld zowel omega 3 als omega 6 vetzuren die in evenwicht met elkaar moeten worden geconsumeerd.
Chiazaden werken als een antioxidant en zijn een krachtige ontstekingsremmende voeding met de volgende voedingsstoffen:
• Essentiële vetzuren alfa-linoleenzuur en linolzuur
• Vitamine A, B, E en D
• Mineralen: Magnesium. ijzer, zwavel, jodium, mangaan
• Mucine
• Strontium
Het vermogen van chiazaden om ontstekingen te bestrijden, cholesterol te reguleren en de bloeddruk te verlagen maakt het een enorm geschikte voeding voor een goede gezondheid van het hart. Door de oxidatieve stress om te keren is de kans kleiner dat iemand slagaderverkalking ontwikkelt wanneer hij regelmatig chiazaden consumeert.
Gember
Gember word vers, gedroogd of in supplementvorm en extracten gebruikt. Het is een andere krachtige immuunmodulator die helpt ontstekingen te verminderen die worden veroorzaakt door overactieve immuunresponsen.
De Ayurvedische geneeskunde prees het vermogen van gember om het immuunsysteem te stimuleren. Ze zijn van mening dat gember zo effectief is in het opwarmen van het lichaam, het kan helpen de opeenhoping van gifstoffen in de organen af te breken. Het is ook algemeen bekend dat gember het lymfestelsel reinigt.
Gember kan zelfs helpen bij de behandeling van ontstekingen bij allergische en astmatische aandoeningen.
Kurkuma
De belangrijkste verbinding van kurkuma is curcumine. Dit is de actieve ontstekingsremmende component in kurkuma. Het is vaak onderzocht vanwege zijn effecten tegen ontstekingen bij zowel mens en dier. De voordelen van kurkuma blijken van onschatbare waarde in een ontstekingsremmend dieet.
In een studie werd ontdekt dat aspirine en ibuprofen het minst krachtig zijn, terwijl curcumine één van de krachtigste ontstekingsremmende en antiproliferatieve middelen ter wereld is.
Vanwege de sterke ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma zeer effectief bij het helpen van mensen bij het beheersen van reumatoïde artritis. Een studie uit Japan evalueerde de relatie met interleukine (IL)-6, het ontstekingscytokine waarvan bekend is dat het betrokken is bij het reumatoïde artritis proces. Ze ontdekten dat curcumine deze ontstekingsmarkers “aanzienlijk verminderde”.
Kokosolie
Kruiden en oliën werken goed samen om ontstekingsremmende eigenschappen te vormen. Vetten en specerijen creëren sterke ontstekingsremmende verbindingen en dit zie je terug bij kokosolie en de componenten van kurkuma.
In een onderzoek in India bleek dat de hoge niveaus van antioxidanten die aanwezig zijn in virgin kokosolie, ontstekingen helpen verminderden en artritissymptomen effectiever verbeterden dan toonaangevende medicijnen.
Wist je dat oxidatieve stress en vrije radicalen de twee grootste boosdoeners zijn van osteoporose? De voordelen van kokosolie zijn onder andere het bestrijden van vrije radicalen door het hoge gehalte aan antioxidanten. Het is daarom een toonaangevende natuurlijke behandeling voor osteoporose.
Het gebruik van kokosolie als hittebestendige olie is ook uitstekend voor het sauteren van ontstekingsremmende groenten.
Bottenbouillon
Bottenbouillon bevat mineralen in vormen die je lichaam gemakkelijk kan opnemen.
Het bevat onder andere:
• Magnesium
• Calcium
• Silicium
• Fosfor
• Zwavel
Er zit ook veel chondroïtinesulfaten en glucosamine in en deze verbindingen worden ook verkocht als dure supplementen om ontstekingen, artritis en gewrichtspijn te verminderen.
Als je last hebt van het lekkende darmsyndroom dan kan het helpen om veel bottenbouillon te consumeren. Het bevat namelijk veel collageen en de aminozuren proline en glycine die kunnen helpen bij een lekkende darm omdat ze de beschadigde celwanden van de ontstoken darm helpen repareren.
”Een chronische ontsteking kan allerlei klachten en ziektes veroorzaken”