
Ondervoeding bij ouderen
Ondervoeding bij ouderen komt regelmatig voor doordat de bevolking vergrijst. Hierdoor komen ouderdomsgerelateerde problemen komen vaker voor, waaronder ook ondervoeding. Een onopvallende, sluimerende vorm van ondervoeding kan nare gevolgen hebben zoals het verlies van zelfstandigheid of meer ziektecomplicaties.
Tijdig ingrijpen bij ondervoeding is belangrijk, zonodig met gespecialiseerde hulp omdat bij langdurige ondervoeding er zelfs een groter risico is om eerder te overlijden.
Ondervoeding bij ouderen is een steeds groter wordend probleem in Nederland. staat centraal in dit uitgebreide artikel. Lees je mee?!
Wat is ondervoeding?
Ondervoeding bij ouderen komt helaas nog te vaak voor. Als je last hebt van ondervoeding dan verlies je spiermassa en lichaamsgewicht. Bij ondervoeding heb je een gebrek aan voedingsstoffen en energie in je lichaam. Wanneer je 3 kilo of meer afvalt in een maand tijd dan spreekt men van onopzettelijke ondervoeding. Als je in 6 maand tijd meer dan 6 kilo afvalt dan valt dit ook onder ondervoeding ook al heb je last van overgewicht.
Symptomen ondervoeding
Ondervoeding bij ouderen komt vaak voor omdat bij het ouder worden ook verschillende voedingsproblemen kunnen ontstaan. Dit kan lichamelijk als psychisch zijn. Zo is er bekend dat mensen met dementie in een bepaalde fase vaak afvallen en ondervoedt raken.
Dit komt meestal door eenzijdig eten of simpelweg te weinig eten.
Niet alleen eten maar ook weinig drinken kan er voor zorgen dat je sneller ondervoed raakt.
Veel ouderen drinken te weinig en eten teveel van hetzelfde voedsel waardoor je te weinig verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.
Dit komt gemiddeld bij 20% van alle mensen die gebruik maken van de thuiszorg voor en in verpleeghuizen tot wel 25%.
Bepaalde aandoeningen zoals kanker, depressie en kauw- en slikproblemen veroorzaken ook vaak ondervoeding.
Na bijvoorbeeld een chemokuur hebben mensen vaak minder trek in eten en door de ziekte en medicijnen val je dan af. Medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat je minder gaat eten en afvalt.
Maar ook problemen met staan en lopen maakt het voor mensen moeilijk om zelfstandig eten te koken en dit is bij ouderen vaak een grote reden van ondervoeding.
Wat zijn de gevolgen van ondervoeding bij ouderen?
Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen en dit kan verschillende problemen veroorzaken.
Weerstand
Je weerstand is meestal het eerste wat aangetast wordt omdat je bij ondervoeding vaak te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Door ondervoeding loop je al snel het risico op een vitamine-, spoorelementen- en mineralentekort. Dit kan griep en andere klachten veroorzaken.
Infecties
Als je weerstand vermindert dan heb je sneller de kans op een infectieziekte die je algehele conditie nog sneller doet verslechteren. Je wonden genezen minder snel dus hou dit goed in de gaten.
Complicatie bij ziekte
Een onderliggende ziekte kan verergeren wanneer je te weinig eet en drinkt. Hierdoor loop je meer risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Je celmassa breekt ook af bij ondervoeding en dit kan voor allerlei complicaties bij verschillende ziektes zorgen.
Vallen
Ondervoeding bij ouderen kan erg gevaarlijk zijn omdat je spiermassa afneemt en daarmee je spierkracht. Hierdoor val je sneller en is de kans op het breken van een bot aanwezig. Ook osteoporose is een aandoening aan je botten die verergert door ondervoeding.
Zelfstandig
Ouderen die ondervoedt raken zijn minder zelfredzaam en de kwalitiet van leven neemt snel af omdat je minder mobiel bent. Je bent minder mobiel omdat je daar minder energie voor hebt en soms zelfs helemaal geen kracht meer voor hebt. Hoe langer je ondervoedt blijft des te groter de kans is dat je thuiszorg moet inschakelen om je te begeleiden.
Wat kun je doen aan ondervoeding?
Als je last hebt van ondervoeding dan is het belangrijk om meer te gaan eten en drinken.
Je hebt extra eiwitten voor je spieren en calorieën nodig om aan te komen. Eiwitten helpen ook bij het genezen van wonden en het is een enorm belangrijke bouwstof voor je lichaam.
Je vindt eiwitten in vlees, vis, kaas, eieren, brood, graanproducten, noten en peulvruchten.
Je kunt ook wat extra gezonde vetten eten om sneller op gewicht te komen. Gezonde vetten vindt je in avocado’s, vette vis en noten.
Drink ook voldoende water. Een volwassen persoon heeft minimaal anderhalf liter vocht per dag nodig.
Mocht je moeite hebben met op gewicht komen en blijven dan kun je via je huisarts doorverwezen worden naar een diëtist. Die kan je begeleiden naar een goed gewicht en betere gezondheid.
Boodschappen
Als je moeilijk zelf boodschappen kunt doen vraag dan een buurman, familielid of kennis die verse boodschappen voor je wil doen. Als je zelf slecht te been bent en niemand hebt om je te helpen dan kun je ook boodschappen laten thuisbezorgen.
Eten koken
Probeer vaste tijdstippen aan te houden en eet minimaal drie keer op een dag. Je kunt ook samen met anderen gaan koken en eet is wat vaker bij elkaar. Zo blijft eten een leuke bezigheid en varieer je ook meer omdat een ander toch even anders kookt als jezelf doet.
Wanneer je moeite hebt met lang staan dan kun je eten koken wat niet veel tijd kost. Veel groentes zijn ook voorgesneden te koop en aardappels kun je ook in de oven klaarmaken.
Eten laten bezorgen
Mocht je nou een dag weinig energie hebben om zelf te koken dan kun je ook wat laten thuisbezorgen door je lokale pizzeria of een ander restaurant.
Als je rookt probeer hier dan mee te stoppen. Wanneer je stopt met roken dan heb je meer trek en eet je vaak ook meer. Je komt dan sneller aan en blijft dan ook op gewicht.
Beweeg ook voldoende omdat dit helpt bij het verteren van je voedsel en je krijgt ook meer trek als je beweegt. De hele dag op de bank zitten helpt je niet bij het verbranden en omzetten van calorieën. Als je meer beweegt dan slaap je vaak ook beter wat weer goed is voor je herstel en het aanmaken van belangrijke hormonen.
”Bij ernstige ondervoeding loopt je elektrolytenbalans een tekort op”