omega 6
Expert: Jaap Gerrijts | 15 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Omega 6

Omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur, wat inhoudt dat je lichaam de stof niet zelf aan kan maken en je het via voeding moet binnen krijgen. Het zit onder andere in zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie.

Omega 6 is een essentieel vetzuur. Toch bestaat er nogal wat verwarring over omega 6. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat omega 6 doet in het lichaam doet en wat er kan gebeuren als je er teveel van binnenkrijgt. Lees je mee?!

Omega 6

Omega 6 heeft een slechte reputatie opgebouwd omdat een teveel voor ontstekingen in het lichaam kan zorgen. Zoals met alles in het leven draait het om de juiste balans en deze is bij veel mensen helaas ver te zoeken.

Je hebt omega 6 vetzuren nodig om gezond te blijven maar niet de grote hoeveelheden nodig die tegenwoordig in overvloed in allerlei voeding zitten. Omega 6 vetzuren zijn niet voor niets essentiële vetzuren want ze helpen bij het aanmaken van energie en zijn belangrijk voor een gezond hart en bloedvaten.

De twee belangrijkste soorten omega 6 vetzuren zijn arachidonzuur en linolzuur. Omega 6 vetzuren worden in je lichaam omgezet in een aantal andere vetzuren zoals dihomo-gammalinoleenzuur en arachidonzuur linolzuur. Van deze vetzuren is aangetoond dat ze beschermend zijn tegen aandoeningen zoals:

Zenuwpijn

Obesitas

Reumatoïde artritis 

Borstkanker

Hartaandoeningen

Diabetes

Het voedingspatroon van de gemiddelde persoon bevat helaas veel te veel omega 6 vetzuren en te weinig omega 3 vetzuren. De ideale verhouding van omega 6 tot omega 3 is 1:2. De gemiddelde verhouding van deze vetzuren bij de Westerse bevolking is echter ongeveer 20:1. Zoals je ziet is dit veel te hoog en dit kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Het is dan ook belangrijk om een goede balans te vinden door bepaalde voeding meer te eten en juist andere voeding te vermijden. Wij gaan je precies vertellen waar veel omega 6 in zit en wat je kunt doen om de ontstekingen in het lichaam te verminderen.

 

 

”Omega 6 is een essentieel vetzuur”

Is omega 6 slecht voor je?

Is omega 6 slecht voor je? Omega 6 is niet slecht voor je als je er maar niet teveel van binnen krijgt via voeding. Vanwege de kans op inflammatie door teveel omega 6 kan een onbalans van omega 6 tot omega 3 in het voedingspatroon bijdragen aan verschillende chronische ziekten.

Je lichaam gebruikt omega 6 vetzuren om ontstekingsbevorderende verbindingen te maken zoals:

Prostaglandinen

Leukotriënen

Eicosanoïden

Deze stoffen worden door het immuunsysteem gebruikt om ontstekingen te verhogen als reactie op ziekte of letsel. Ontsteking wordt beschouwd als een normaal proces dat je lichaam kan helpen zichzelf te verdedigen en te genezen. Het probleem is echter dat overmatige en chronische ontstekingen kunnen leiden tot weefselbeschadiging en verschillende ziekten.

Het hebben van te veel omega 6 vetzuren en lage omega 3 vetzuren kan mogelijk leiden tot:

 • Stijve rode bloedcellen

 • Dik bloed

 • Obesitas – visceraal vet

 • Insulineresistentie en/of diabetes

 • Ontsteking

 • Trombose 

 • Vaat verkramping

 • Vaatvernauwing

 

 

”Een tekort kan bij kinderen de groei belemmeren”

Omega 6 tekort

De meeste mensen in de Westerse wereld hebben geen last van een tekort aan omega 6. Dit komt omdat het in veel verschillende soorten voeding zit waar de meeste voldoende van binnen krijgen. 

In een zeldzaam geval kan het voorkomen dat je er een tekort aan hebt en dit kan de volgende symptomen veroorzaken:

1) Belemmert de groei

2) Zichtverlies

3) Leerproblemen

4) Verminderde zuurstoftransport in het bloed

5) Stemmingswisselingen

6) Stijging van het LDL-cholesterol

7) Vochtverlies via de huid

Typische symptomen die kunnen voorkomen bij een algeheel tekort aan omega vetzuren zijn droge en schilferige huid, gebarsten huid en bultjes op de achterkant van de arm.

 

 

”Omega 6 vetzuren komt in grote hoeveelheid voor in plantaardige oliën”

Waar zit omega 6 in?

Omega 6 vetzuren worden in grote hoeveelheden aangetroffen in plantaardige oliën, noten en zaden en in mindere mate in vlees en eieren.

Om je een idee te geven waar omega 6 allemaal in zit hebben we ze voor je op een rij gezet.

Geraffineerde plantaardige oliën – deze worden vaak gebruikt tijdens het koken of bereiden van voeding.

Zonnebloemolie

Maïsolie

Sojaolie

Saffloerolie

Lijnzaadolie

Sesamolie

Druivenpitolie

Katoenzaadolie

Pindaolie

Walnootolie

Noten en zaden

Amandelen

Walnoten

Cashewnoten

Zonnebloempitten 

Pompoenpitten

Sausjes – gemaakt met plantaardige oliën

Mayonaise 

Saladedressings 

Dierlijk voedsel

Vlees

Gevogelte

Zuivelproducten 

Eieren 

Om je een idee te geven welke verhoudingen bepaalde voedingsmiddelen hebben tussen omega 3 en omega 6 hebben we een paar voorbeelden voor je:

Voeding                                Ratio Omega 6 / Omega 3

Zaadolie                                 70:1

Chips                                      60:1

Granen                                   20:1

Kip                                           17:1

Gras gevoerd rundvlees     2:1

Eieren                                     29:1

Groene bladgroenten          1:1

Vlees van wild                       3:1         

Vis                                            1:1

 

 

”Omega vetzuren zijn belangrijk voor een gezond lichaam”

Wat zijn omega vetzuren?

Vetzuren zijn essentiële onderdelen van elk gezond dieet en enorm belangrijk voor veel lichaamsfuncties. Je hebt bijvoorbeeld vetten uit voeding nodig voor:

Hormoonproductie

Voortplanting

Juiste balans van cholesterolgehalte

Neurologische gezondheid

Eetlust onder controle houden

En nog veel meer

Je krijgt twee hoofdtypen vetzuren uit voeding: 

Verzadigde vetten 

Onverzadigde vetten

Chemisch gezien zijn alle vetten vetzuurketens die bestaan uit gekoppelde koolstof- en waterstofatomen. Wat bepaalt of een vet verzadigd of onverzadigd is, is het aantal gekoppelde koolstofatomen. Onverzadigde vetzuren bevatten de soorten die enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren worden genoemd. 

Omega 3- en omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en omega 9 zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Als je in een geïndustrialiseerd West Europees land woont dan krijg je waarschijnlijk veel omega 6 vetzuren binnen en vaak te weinig omega 3 vetzuren. Omdat veel westerlingen niet regelmatig vis eten zijn visoliesupplementen die omega 3 vetzuren leveren tegenwoordig één van de meest populaire supplementen wereldwijd. Veel gebruikte omega 3 vetzuren zijn krillolie, algenolie of levertraansupplementen.

 

 

”De meeste mensen krijgen dagelijks ruim voldoende omega 6 binnen”

Hoeveel omega 6 per dag?

Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 4 gram omega 6 en een volwassen man 6 gram omega 6 vetzuren nodig. Deze worden uit linolzuur gehaald en verreweg de meeste mensen krijgen hier dagelijks ruim voldoende van binnen.

Alles draait on balans en zo ook de hoeveelheid omega 3, 6 en 9 moeten in balans zijn. De hoeveelheid omega 3 6 9 vetzuren die je dagelijks nodig hebt hangt af van een aantal verschillende factoren zoals je gezondheid, leeftijd en voedingspatroon.

Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2 gram omega 2 en een volwassen man 3 gram omega 3 vetzuren nodig. 

Er bestaat geen aanbeveling over de gewenste dagelijkse inname van omega 9 vetzuren omdat het niet als een essentieel vetzuur word beschouwd.

 

 

”Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit”

Zorg voor een goede balans tussen omega 3, 6 en 9

Om een goede balans te krijgen tussen de inname van verschillende vetzuren is het belangrijk om slechte plantaardige oliën zoals zonnebloem, maïs en sojabonen zoveel mogelijk te minderen of elimineren uit je voedingspatroon. Lees goed op de etiketten en vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel.

Het is daarnaast belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende omega 3 vetzuren binnen krijgt uit:

Vis, visolie, algenolie, krillolie, levertraan, vlasolie, chiazaadolie en hennepzaadolie. twee tot 6 gram per dag is voldoende.

Het gevaar van teveel vis eten is dat het vaak grote hoeveelheden zware metalen en gifstoffen bevat en daarom kan olie een goede aanvulling zijn.

Focus ook op het eten van betere dierlijke eiwitten. Wild gevangen zalm is een geweldig voorbeeld. Zorg ervoor dat de kip en de eieren in de wei staan en dat het rundvlees met gras gevoerd is. Het kost meer maar je hebt minder eiwitten nodig en je zult veel gezonder zijn. 

Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Kies waar mogelijk voor biologische, onbewerkte en niet genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen om de potentiële omega 6-voordelen te maximaliseren.

Eén ding om op te merken over voedingsmiddelen met omega 3 6 9 voedingsmiddelen is dat ze vaak meer dan één van deze vetzuren bevatten. Als je een bepaald voedingsmiddel eet zoals olijven of noten dan eet je meestal meer dan één soort vet. 

De natuur is niet zo eenvoudig en eigenlijk hebben alle voedingsmiddelen die vet bevatten een mix van verschillende vetzuren. Hebben eieren bijvoorbeeld omega 6? Ja, eieren bevatten ook omega 6 vetzuren en sommige omega 3 vetzuren. 

Wat kan ontstekingen helpen verlagen?

Je kunt ook supplementen nemen die ontstekingen helpen verminderen. Je kunt hiervoor kruidenextracten nemen zoals:

Boswellia

Gember

Astragulas

Dennenschors

Quercetine

Resveratrol

Groene thee

Komijn

Deze kruiden en extracten bevatten vaak verschillende stoffen die een antioxiderende werking hebben. Hierdoor helpen ze ontstekingen en schade door vrije radicalen in het lichaam te verkleinen.

Omdat doseringsaanbevelingen voor omega vetten vaak verwarrend kunnen zijn kiezen sommige mensen ervoor om een gecombineerd omega 3 6 9 supplement te nemen. Een kwaliteitssupplement levert alle drie de vetzuren in een gezonde verhouding. Deze ligt ergens tussen 4:1:1 en 2:1:1 voor omega 3 6 9. 

Als je ervoor kiest om een omega 3 6 9 supplement te nemen dan kun je het beste één nemen die antioxidanten bevat zoals vitamine E en koudgeperst is om het risico op oxidatie en hitteschade te verminderen.

Tips:

1) Vermijd slechte plantaardige oliën die teveel omega 6 bevatten 

2) Kijk goed op de verpakking wat er in een voedingsmiddel zit voor je het koopt

3) Eet twee tot drie keer per week een stukje wild gevangen vis en vul het eventueel aan met een visolie supplement

4) Kies zoveel mogelijk voor biologische, onbewerkte en niet genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen 

Tot slot

Omega 6 stond centraal in dit artikel. Kijk jij altijd op de verpakking als je iets koopt in de supermarkt? En waar let je dan specifiek op? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Omega 3 tekort

Algenolie

Is levertraan gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *