Het is algemeen bekend dat olijven enorm gezond voor je zijn en dit is inmiddels veelvuldig onderzocht door wetenschappers. Zo zitten er speciale vetten en voedingsstoffen in die een positieve uitwerking op het lichaam kunnen hebben.
1) Rijk aan vitamine E, ijzer, koper en calcium
2) Keto-vriendelijk – 74% oliezuur
3) 4-6% Koolhydraten – Vezels 70% – Totaal netto koolhydraten 1,5 g per 10 olijven
4) Fytonutriënten – Ontstekingsremmend, kanker bestrijdend, hartondersteuning, herstel van leverschade
Eén van de nadelen van olijven is dat ze lectines bevatten. Lectines zijn grote eiwitmoleculen die een afweermechanisme vormen in planten, noten, zaden en fruit die ons lichaam binnen kunnen dringen en veel ontstekingen kunnen veroorzaken.
De manier om lectines te verminderen is door middel van fermentatie en de meeste olijven worden gefermenteerd zodat het aantal lectines drastisch afnemen.
Wat is de voedingswaarde van olijven?
Olijven zijn een caloriearm tussendoortje en een geweldig ingrediënt voor tal van gerechten zoals salades, pasta’s en pizza. Hoewel er verschillende variëteiten zijn, hebben de meeste een vergelijkbare voedingswaarde.
Een gemiddelde olijf weegt ongeveer vier gram en de volgende informatie is van toepassing op een portie van ongeveer 40 olijven.
100 gram groene olijven uit blik of ingelegd bevatten gemiddeld:
Calorieën 145
Koolhydraten 3,8 gram
Vet 15,3 gram
Eiwit 1 gram
Vezels 3,3 gram
Vitamines en mineralen
Vitamine A 393 microgram
Vitamine E 3,8 milligram
Vitamine K 0,7 microgram
Natrium 1.556 milligram
Magnesium 11 milligram
Fosfor 17 milligram
Calcium 52 milligram
IJzer 0,5 milligram
Koper 0,1 milligram
Selenium 1 microgram
Zink 0,2 milligram
Hoog natriumgehalte?
Olijven hebben een hoog natriumgehalte maar is dit wel zo goed voor je? Bij een portie van 100 gram is het natriumgehalte inderdaad erg hoog. Wanneer je olijven in de juiste portiegrootte eet dan zijn ze erg gezond. Het is wel belangrijk om het natriumgehalte in de gaten te houden als en wanneer die informatie beschikbaar is, omdat sommige soorten en merken op een andere manier worden verwerkt dan andere.
Vetten in olijven
Hoewel het vetgehalte in olijven ook hoog is, zijn het vooral goede vetten. Olijven leveren veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en voornamelijk oliezuur. Oliezuur houdt verband met een aantal gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van ontstekingen en het helpen bestrijden van hartziekten.
”Enorm gezond voor het hart en hersenen”