Nootmuskaat is een kruid dat komt van de pit van de Myristica fragrans. Dit is een groenblijvende nootmuskaatboom die inheems is in bepaalde delen van Indonesië. De nootmuskaatboom kan tot 15 meter hoog worden en produceert donkergroene bladeren en wasachtige gele bloemen. Het produceert ook de nootmuskaatvrucht en dit is een peervormige vrucht met een bruine pit dat tot nootmuskaat wordt vermalen.
De specerij word al vele duizenden jaren gebruikt en in de 17e eeuw kreeg de VOC het alleenrecht op de handel ervan. Dit was de periode dat we in Nederland nootmuskaat gingen gebruiken op de boontjes, bloemkool en andere gerechten.
De specerij kan helpen bij het leveren van een kleine hoeveelheid aan verschillende voedingsstoffen zoals vezels, vitamine B, koper, magnesium, calcium, zink, mangaan en ijzer.
Een eetlepel van ongeveer zeven gram nootmuskaat bevat ongeveer:
Calorieën 36,8
Vezels 1,5 gram
Koolhydraten 3,5 gram
Vet 2,5 gram
Eiwit 0,4 gram
Naast de specifieke smaak bevat de specerij ook bepaalde eigenschappen die mogelijk goed zijn voor de gezondheid mits je er niet teveel van gebruikt. Een teveel aan nootmuskaat kan erg gevaarlijk zijn en daarom is het belangrijk dat je er niet teveel van gebruikt. Wat deze eigenschappen en mogelijke voordelen zijn lees je verder op in dit artikel.
”Hart, spijsvertering, hersenen, pijn en ontstekingen”