Voeding > noni

noni
Expert: Jaap Gerrijts | 21 augustus | Leestijd: 8 minuten

Noni

Noni is een tropische vrucht die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde van Polynesië, Hawaï en andere eilanden in de Stille Oceaan. Het bevat verschillende bioactieve stoffen die mogelijk gunstige effecten hebben op de gezondheid. Noni kan interacties hebben met medicijnen en het is daarom verstandig een arts te raadplegen alvorens noni als supplement of sap te nuttigen.

Noni kent een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar je het voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

De noni vrucht is een hele goede bron van antioxidanten

Noni

Hoewel het minder bekend is dan superfruit zoals acaibes of granaatappel, is noni een vrucht die zijn naam als superfood inmiddels heeft verdiend.

Noni is een kleine groenblijvende boom die voorkomt op de eilanden in de Stille Oceaan, Zuidoost-Azië, Australië en India en daar vaak tussen lavastromen groeit. Het wordt daar al naar schatting ruim 2000 jaar in de folkloregeneeskunde gebruikt.

De noniboom wordt in het Latijns Morinda citrifolia genoemd en daar groeit een vrucht aan die hobbelig en geel/wit van kleur is. De boom behoort tot de plantenfamilie Rubiaceae en dit is dezelfde die koffiebonen voortbrengt.

Noni staat ook bekend als:

Indische moerbei

Nunaaki

Great morinda

Indian mulberry

Mengkudu 

Kumudu

Didibri apra

Net als veel ander fruit wordt nonifruit tot een sap geperst maar je kunt het ook krijgen als concentraat of als poedersupplement. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met druivensap omdat dit helpt de onaangenaam bittere smaak die het heeft te verbergen.

Nonisap en nonifruit is niet het enige deel van deze boom dat wordt gebruikt om medicijnen en supplementen te maken. Andere delen zijn:

Wortels

Bladeren

Stengels

Schors

Bloemen

Deze worden ook allemaal gebruikt in kruidenmengsels en traditionele geneeswijzen. Deze delen worden op verschillende manieren verwerkt tot capsules, tabletten en voor thee.

De populariteit van noni als supplement is vooral gegroeid vanwege het hoge gehalte aan flavonoïde antioxidanten die het bevat. Deze stoffen bieden verschillende voordelen door het verlagen van oxidatieve stress in het lichaam.

 

 

”Noni word ook wel de koningin der planten genoemd”

Wat is de voedingswaarde van noni?

Noni is een fruit met enorm veel vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren. Het biedt ook krachtige antioxidanten zoals:

Anthocyanen

Bètacaroteen

Catechinen 

Noni bevat ook vele enzymen waaronder een uniek enzym genaamd proxerose. Dit enzym kan de stof proxeronine omzetten in xeronine en noni bevat maar liefst veertig maal meer van deze stof dan ananas. Andere enzymen die er ook in voorkomen zijn:

Cellulase

Lipase

Protease

Amylase

Lactase

Invertase 

Diastase

 

100 gram puur nonisap bevat ongeveer:

Calorieën                         15 

Koolhydraten                 3,5 gram 

Suiker                               1,5 gram 

Vitamine C                      34 milligram 

Nonifruit bevat ook kleine hoeveelheden vezels, B-vitamines, vitamine E, calcium, kalium, ijzer, zink, natrium, magnesium, rhodium, iridium, zwavel, koper, , fosfor, selenium, molybdeen, mangaan, bioflavonoïden, alkaloïden, coumarine, polysachariden, fytosterolen, caprylzuur, capronzuur, ursolzuur en 18 verschillende aminozuren.

 

 

”Heeft sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen”

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van noni?

Zoals je inmiddels hebt gelezen bevat noni enorm veel krachtige voedingsstoffen die door het nuttigen ervan verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Noni is hier inmiddels ook op onderzocht en wij hebben de meest onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!

 

Bevat enorm veel antioxidanten

Noni bevat een verscheidenheid aan antioxidanten zoals anthocyanen, bètacaroteen, catechinen en flavonoïden. Voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten helpen de schade aan cellen als gevolg van oxidatieve stress te verminderen.

Omdat oxidatieve stress verband houdt met veel verschillende gezondheidsproblemen kan de consumptie van noni  helpen bij het verlagen van het risico op:

Diabetes

Hartaandoeningen

Kanker

De ziekte van Alzheimer 

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie 

Sinds kort wordt het ook in verband gebracht met vermindering van obesitas en met obesitas geassocieerde metabole disfunctie dankzij de positieve invloed op het microbioom en de darmgezondheid.

 

Kan cholesterol en bloeddruk helpen verlagen

In een onderzoek onder rokers onthulden de bevindingen veel lagere cholesterolwaarden en triglyceriden nadat de rokers 30 dagen lang noni hadden geconsumeerd.

Algemene bevindingen laten zien dat nonisap het cardiovasculaire systeem ten goede komt door ontstekingen in het lichaam te verminderen. Er zijn ook aanwijzingen dat het kan helpen om hoge bloeddruk te verlagen. Het lijkt de instandhouding van een normale bloeddruk te ondersteunen dankzij de antioxiderende werking en positieve effecten op ontstekingsroutes.

Ten slotte wordt noni in verband gebracht met een verbeterde tolerantie voor inspanning en uithoudingsvermogen, terwijl het gewrichtspijn en vermoeidheid vermindert. Dit houdt in dat het mensen kan helpen vast te houden aan gezonde gewoonten die zowel hun gewicht als hun hart ten goede kunnen komen.

 

Bestrijden van ontstekingen en verhogen van de weerstand 

Onderzoek liet zien dat gefermenteerd nonisap een nieuw vetzuur, een nieuw ascorbinezuurderivaat en een nieuw iridoïde glycoside bevat. Dit is een metaboliet die belangrijk is voor de stofwisseling en daarnaast zijn er nog 13 andere verbindingen aangetroffen.

Het onderzoek toonde de ontgiftings voordelen van noni aan vanwege de aanwezigheid van enzymen die bekend staan als chinonreductase. Dit suggereert dat nonisap kan werken als een sterk ontstekingsremmend voedsel.

Deze eigenschappen kunnen volgens studies de effecten van artritis helpen verminderen. Door nonisap te drinken kun je mogelijk symptomen verminderen die verband houden met ontstekingen zoals gewrichtspijn.

Daarnaast kunnen de aminozuren in noni de weerstand helpen versterken. Noni bevat namelijk 17 aminozuren en de serine, arginine en methionine in noni zijn bijzonder nuttig om je lichaam sterk te houden.

 

Kan pijn in verband met tumoren helpen bestrijden

Kan noni kanker helpen genezen? Hoewel er geen bewijs is dat het gebruikt kqan worden voor een kankerbehandeling is het bekent dat noni net zoals ginkgo biloba, isoflavonen, granaatappel en druivenpitextract kanker bestrijdende voeding is die kan helpen bij de preventie door ondersteuning van het immuunsysteem.

Met name de kanker bestrijdende eigenschappen van anthrachinonen zoals ucidin, alizarin en rubiadin maken noni tot een interessante superfruit.

Van antrachinonen die van nature voorkomende fenolische verbindingen zijn is ontdekt dat ze mogelijk voorkomen dat glucose tumorcellen binnendringt. Hier word metastase voorkomen wat uiteindelijk leidt tot celdood. Dit is op zijn beurt nuttig bij het vertragen van de groei van kankercellen. Hoewel uit onderzoek blijkt dat deze verbindingen kunnen helpen pijn en vermoeidheid geassocieerd met kanker te verminderen, lijkt het de tumorgrootte niet te verkleinen.

Anthrachinonen worden het meest aangetroffen in nonizaden en nonibladeren. Helaas bleek uit een studie dat sommige producten die noni bevatten mogelijk geen antrachinonen bevatten als gevolg van verwerkingsmethoden. Er zal hier in de nabije toekomst meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe het kan worden toegepast in de praktijk.

 

Kan parasitaire ziekten voorkomen

Vanwege de rijke voorraad fenolische en aromatische verbindingen die het bevat kan het drinken van nonisap parasitaire ziekten helpen voorkomen zoals het type leishmaniasis dat het meeste voorkomt in tropische gebieden en Zuid-Europa.

Onderzoekers zijn nu geïnteresseerd in het gebruik van voedingsmiddelen en natuurlijke supplementen om bescherming te bieden tegen parasieten, aangezien resistentie tegen geneesmiddelen en complicaties veroorzaakt door medicijnen steeds vaker voorkomen.

 

 

”Noni word ook wel Indiase moerbeiboom, varkensappel en kanariehout genoemd”

Hoe populair is noni?

In de afgelopen jaren is deze vrucht een behoorlijk grote geldmaker geworden die inmiddels een industrie van maar liefst $ 3 miljard vertegenwoordigt. Een plantenpatholoog genaamd Scot Nelson van de Universiteit van Hawai beweert dat noni rond de $ 1 per 30 milliliter verantwoordelijk is voor één van ‘s werelds hoogste winstmarges voor sapdranken.

Naast het sap is noni een populair supplement geworden dat meestal gedroogd en in poedervorm word aangeboden. Om dit te bereiken begint het met het plukken van het fruit van de boom tot een langdurig proces van het drogen van de bladeren en ze uiteindelijk te vermalen tot een fijn poeder. 

De noniboom heeft daarnaast veel traditionele toepassingen in verschillende tropische landen waar verschillende delen werden gebruikt voor:

Wonden

Verwondingen aan de huid 

Darmproblemen

Artritis

Nonisap uit Tahiti wordt ook in verband gebracht met gerapporteerde gezondheidsvoordelen zoals:

Meer energie 

Verbeterd welzijn

Minder infecties

Verbeterde slaap 

Verminderde astmasymptomen

De inheemse bevolking gebruikt de plant van top tot teen. De zaden, wortel, stengel en blad gaan niet verloren. Er wordt thee van gezet en sap van gemaakt en uit de wortel en stengel kunnen kleurstoffen worden gewonnen. Daarnaast wordt het hout gebruikt als grondstof voor vuur. 

 

 

”Noni word het meest geconsumeerd als sap”

Nonisap

Nonisap wordt vaak gecombineerd met andere sappen zoals druivensap om zo de smaak te verbeteren.

Noni doet je qua grootte en kleur misschien denken aan een mango maar het bevat niet de zoetheid die de mango wel heeft. De vrucht is erg bitter en daarom is het eigenlijk meer een helende tonic dan een verfrissende sapdrank.

Je kunt thuis vers nonifruit persen als je een sapcentrifuge hebt of je kunt het kant en klaar kopen bij speciaalzaken of online. Sommige sappen worden gefermenteerd en dit kan resulteren in hogere concentraties van gezonde bacteriën, hoewel studies suggereren dat het gehalte aan microbiologische stoffen en antioxidanten afhangt van het exacte type noni en de gebruikte verwerkingsmethoden.

Hoeveel noni moet je drinken? 

De meeste mensen zouden moeten streven naar ongeveer enkele glazen per dag wat in verband wordt gebracht met gezondheidsverbeteringen en niet te veel suiker aan je dieet zal bijdragen. 

 

Zo maak je thuis je eigen nonisap:

Je hebt hiervoor ongeveer zes nonivruchten nodig

1) Stop ze in een blender en maak er een sap van

2) Voeg wat vers citroensap of druivensap toe waarmee je een aangenamere smaak creëert

Je kunt ook gehakte noni toevoegen aan je smoothie, yoghurt of havermout of het meekoken in je groenten of bakken en serveren met wat rijst.

 

Maak je eigen noni smoothie!

INGREDIËNTEN:

¼ kopje nonifruit of ¼ kopje nonisap

1 rijpe banaan

Verse sap van ¼ citroen

¼ kopje verse mango

½ kopje verse ananas

Handje vol boerenkool of spinazie

½ kopje amandelmelk

1 eetlepel rauwe lokale honing

Bereidingswijze:

1) Doe alle ingrediënten in een krachtige blender en mix het tot een gladde massa

Je kunt een paar ijsblokjes toevoegen als je het liever gekoeld hebt of bevroren bananen en bevroren boerenkool gebruiken voor een dikkere shake

 

 

”Noni geeft bij de meeste mensen geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van noni?

Veel mensen vragen zich af of noni en nonisap veilig is? De meeste mensen verdragen het fruit goed maar er zijn wel bijwerkingen mogelijk als je er te veel tegelijk van eet of drinkt.

Over het algemeen is hier meer onderzoek voor nodig omdat er veel beweringen over deze vrucht zijn die niet worden ondersteund door officiële instanties. Sommige rapporten geven aan dat het leverproblemen kan veroorzaken en moet worden vermeden als je een leveraandoening heeft. Zorg er daarom voor dat je dit eerst met je arts bespreekt als je medicijnen gebruikt om een chronische ziekte te behandelen. 

Hoewel er meldingen zijn geweest van zorgen over de toxiciteit van noni is geconcludeerd dat nonisap waarschijnlijk geen complicaties zal veroorzaken als gevolg van toxiciteit. Hoe dan ook het is altijd het beste om je arts te raadplegen en vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of problemen met de gezondheid heeft.

Waar koop je nonisap?

Je kunt nonisap online kopen of in speciale natuurvoedingswinkels. Kijk naar noni dat afkomstig is uit de Polynesische eilanden, Tahiti, Costa Rica en Hawaï.

Noni-producten worden inmiddels over de hele wereld verkocht en de supplementen worden steeds populairder. In de meeste gevallen wordt het fruit geconsumeerd als een helende tonic door het sap te drinken.

Naast het vruchtensap wordt van noni fruitleer gemaakt. Het is gemaakt van het gedehydrateerde vruchtvlees en de geplette bladeren van de vrucht en is te vinden in natuurlijke medicijnen en cosmetica. Het wordt steeds vaker geconsumeerd als supplement in poedervorm of capsules.

Noni olie is weer een andere optie en dit is gemaakt van geperste zaden en ook gebruikt in producten zoals shampoo.

Tips:

1) Als het fruit nog niet rijp is en hard aanvoelt laat het dan enkele dagen rijpen. Je zult merken dat de schil na enkele dagen lichter word van kleur en de vrucht zachter aanvoelt. Op dit moment is het klaar voor gebruik

2) Als je zelf nonisap maakt dan kan het helpen om wat water toe te voegen om zo de mix wat vloeibaarder te maken

3) Als je de zaadjes wilt verwijderen gebruik hier dan een zeef voor

4) Bouw het gebruik van noni rustig op zodat je maag en darmen eraan kunnen wennen. Op deze manier is de kans op bijwerkingen het kleinst

De noni vrucht bevat eiwitten, vitamines en mineralen

Tot slot

Noni stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En gebruik je weleens een supplement als aanvulling op je voeding? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezindheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Jujube

Is pindakaas gezond?

Goji bessen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *