niacine
Expert: Jaap Gerrijts |  3 december 2022 | Leestijd: 8 minuten

Niacine

Niacine is een speciale vorm van vitamine B3 die snel wordt opgenomen in het lichaam. Vitamine B3 draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, een normale psychologische functie en aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Niacine komt voor in bepaalde vis en vleessoorten. 

Niacine kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we aan je uit welke dat zijn en in welke voeding. Lees je mee?!

Niacine

Niacine is een in water oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij verschillende processen in het lichaam. Niacine word ook wel vitamine B3 of nicotinezuur genoemd en de stof komt voor in verschillende soorten voeding. Het lichaam kan de stof ook zelf aanmaken uit het aminozuur tryptofaan.

Niacine is er in drie vormen: 

 – Nicotinezuur 

 – Niacinamide

 – Inositolhexaniacinaat. 

Het word in verband gebracht met voordelen variërend van een lager cholesterolgehalte, gezonde huid, een betere hersenfunctie en nog veel meer.

Een tekort aan deze vitamine kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben en leiden tot een aandoening die bekend staat als pellagra. Pellagra is een huidziekte waarbij er symptomen optreden zoals diarree, huid- en slijmvliesontstekingen en dementie. 

Niacine maakt deel uit van het vitamine B-complex, samen met andere B-vitamines zoals  vitamine B1 thiamine, vitamine B2 riboflavine, B8 biotine, foliumzuur en andere. Er zijn vele studies naar gedaan en er is aangetoond dat het kan helpen bij de behandeling van een breed scala van veel voorkomende gezondheidsproblemen.

 

 

”Niacine is betrokken bij verschillende belangrijke lichaamsprocessen”

 

Wat zijn de voordelen van niacine?

Niacine is niet alleen betrokken bij de aanmaak van energie. De vitamine is betrokken bij enorm veel processen en extra suppletie kan nuttig zijn bij verschillende klachten en aandoeningen. Er zijn inmiddels enorm veel onderzoeken gedaan naar de werking van deze stof. Wij gaan je enkele van deze uitkomsten met je delen zodat je weet waar het voor ingezet kan worden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van niacine?

Hersenen

Onderzoeken hebben laten zien dan niacine goed is voor de hersenen en cognitieve functies. Zo kan het bescherming bieden tegen de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen van de hersenen. 

Het word ook ingezet bij depressie, bipolaire stoornis, hallucinaties en schizofrenie. Hierbij word niet alleen gekeken naar het verminderen van klachten maar ook het voorkomen van verschillende psychiatrische stoornissen.

 

Hart- en vaatziekten

Niacine is ook gunstig voor het verminderen van vaatverkalking wat kan leiden tot een afsluiting van een kransslagader. Bij mensen die al leiden aan een hartaandoening of een hartaanval hebben gehad kan de vitamine helpen bij het voorkomen van een nieuwe aanval of hartstilstand. Dit komt omdat het de niveaus van lipoproteïnen met lage dichtheid in het bloed kan helpen verlagen zodat het risico op herhaling kleiner word.

 

Cholesterol

Niacine staat bekend als een belangrijke behandelingsoptie om het cholesterolgehalte te helpen verlagen. Het is namelijk bewezen dat niacine het risico op hartaandoeningen verlaagt bij patiënten met gemengde dyslipidemie. Dyslipidemie is een afwijking in de stofwisseling van vetten wat kan zorgen voor een verhoging van triglyceriden, plasmacholesterol, of beide stoffen in het bloed.

Onderzoeken hebben laten zien dat extra niacine gunstig kan zijn voor mensen die een verhoogd risico lopen op een beroerte, hartaanval of andere vormen van hartziekte die veroorzaakt worden door teveel LDL-cholesterol, te weinig HDL-cholesterol of verhoogde triglyceridenwaarden. 

In verschillende studies kwam naar voren dat niacine de niveaus van goede HDL-cholesterol en lagere triglyceriden net zo goed kan verhogen als verschillende geneesmiddelen op recept wanneer ze in hoge doses worden gegeven. Daarnaast zorgt niacine er ook voor dat het slechte LDL-cholesterol word verlaagd. Hierdoor kan de stof in de toekomst een grote rol gaan spelen bij hart- en vaatziekten. 

 

Bloedsuikerspiegel

Niacine is in staat om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en symptomen van diabetes onder controle te houden. Er wordt zelfs gedacht dat de vitamine in de vorm van niacinamide diabetes ten goede komt door de functie van bètacellen te verbeteren. Dit zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het produceren van het hormoon insuline. 

Mensen met diabetes hebben vaker last van een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziektes. Door extra toediening met niacine hebben deze mensen minder risico op deze aandoeningen.

Niet alleen het reguleren van de bloedsuikerspiegel maar ook klachten bij stijgende bloedsuikerspiegels kunnen worden bestreden met behulp van niacine. Als je last hebt van deze klachten neem dan contact op met de huisarts om te kijken wat deze vitamine voor je kan doen.

 

Impotentie 

Een erectiestoornis kan erg vervelend zijn helemaal als je jong bent. Hierdoor kan er niet alleen slecht voortgeplant worden, impotentie zorgt ook voor depressie en andere psychische klachten. In sommige gevallen word er niacine voorgeschreven want de stof werkt vaatverwijdend en kan de bloedstroom verbeteren. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat 1500 milligram niacine kan helpen bij mannen die last hebben van impotentie.

 

Huid

Niacine staat erom bekend dat het belangrijk is voor de huid. Veel mensen gebruiken het dan ook om ontstekingen in de huid en acne te behandelen. Niacimide word zelfs voorgeschreven voor de behandeling van acne. Men kan de stof op de huid smeren maar het word ook veel gebruikt als supplement om van binnen uit de huid te verbeteren.

Er zijn aandoeningen waar de huid ontstoken, geïrriteerd en rood word waarbij niacine word geadviseerd. De stof kan ook worden gebruikt bij granuloma annulare en parapemhigus waar vervelende blaren op de huid ontstaan. Deze blaren zijn vaak pijnlijk en ook daar kan niacine bij helpen.

 

Gewrichten

Studies hebben laten zien dat niacinamide de mobiliteit van gewrichten kan vergroten. Ook gewrichtspijn en ontstekingen die voorkomen bij artrose en andere gewrichtsaandoeningen kunnen worden verlaagd door extra toediening van niacine.

Onderzoeken hebben laten zien dat hoge doseringen de flexibiliteit van gewrichten verbeterde en zwelling verminderde. Dit kan het gebruik van pijnmedicatie die vaak vervelende bijwerkingen kunnen hebben verminderen.

Hoge doseringen niacine helpen:

Ontstekingen te remmen

Bot- en gewrichtspijn verminderen

Kraakbeen herstellen

 

 

Pellagra

Een tekort aan niacine kan de ziekte pellagra veroorzaken. Dit is een huidziekte die allerlei symptomen veroorzaakt zoals ontstekingen, irritatie van de huid, zwakke spieren, spijsverteringsproblemen en zelfs dementie. Het komt voornamelijk voor bij mensen die slecht eten, eetstoornissen en alcoholisme. Iets wat bij iedere pellagra patiënt voorkomt is een tekort aan niacine. Vaak hebben deze mensen ook een tekort aan ander B-vitamines. Pellagra is een serieuze ziekte want onbehandelde mensen kunnen binnen enkele jaren hier aan overlijden. Meestal krijgen mensen met pellagra hoge doseringen nicotinamide voorgeschreven zodat de symptomen verdwijnen.

 

 

”Niacine is belangrijk voor de productie van energie”

Waar zit niacine in?

Niacine is een vitamine die je lichaam zelf voor een gedeelte aan kan maken en de rest zal je uit voeding moeten halen. Het grote voordeel van niacine is dat het in veel verschillende soorten voedsel zit en je krijgt er met een gevarieerd eetpatroon daarom genoeg van binnen.

De volgende voeding bevat een ruime hoeveelheid niacine:

Tonijn 

Lever 

Zalm 

Sardines 

Rundvlees

Kalkoen 

Kip 

Gehakt

Zonnebloempitten 

Chiazaad

Pinda’s 

Groene erwten 

Bruine rijst 

Zoete aardappelen 

Champignons 

Avocado 

Asperges 

Edelgistvlokken

Welke bijweringen heeft niacine?

Er zijn inmiddels veel onderzoeken geweest naar de bijwerkingen die niacine heeft. De kans op bijwerkingen na het eten van voeding met niacine is erg klein. In de meeste gevallen word niacine goed verdragen tenzij iemand gevoelig is voor de stof. Wanneer iemand niacine niet goed kan verdragen of tijdens een te hoge dosering kunnen de volgende bijwerkingen optreden.

Vermoeidheid

Hoofdpijn

Duizeligheid

Rode huid

Misselijkheid en/of braken

Huidreacties en huiduitslag

Verhoogde bloedsuikerspiegel

Allergische reacties

Maag- of darmzweren

Hartproblemen en onregelmatige hartslag

Lage bloeddruk

Verslechterde galblaasfunctie

Jicht

 

Gebruik je de volgende medicatie dan kan het zijn dat er een wisselwerking zijn. Wanneer je  bijwerkingen ervaart neem dan contact op met je arts.

Simvastatine

Lovastatine

Laropiprant

Colestipol

Inositolhexanicotinaat

Niacine kan bij een dosering boven de 50 milligram een zogenaamde ”niacine flush” veroorzaken. Dit is niet schadelijk maar kan voor sommige mensen een onprettig gevoel geven. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zou je ervoor kunnen kiezen om het supplement in de avond te nemen om overdag geen last van deze bijwerking te krijgen. Je herkent een niacine flush aan het rood worden van je hoofd, armen en borst. Daarnaast kan je huid licht opzwellen, brandend of jeukend aanvoelen en hoofdpijn er van krijgen. In de meeste gevallen duren deze bijwerkingen maximaal een uur.

 

 

”Een licht tekort komt vaker voor dan een groot tekort”

Hoeveel niacine per dag?

Hoeveel niacine heb je per dag nodig? Ieder mens is anders en zo ook de behoefte aan niacine. Bij ouderdom, ziekte, zwangerschap of een slechte opname via de maag en darmen kan het voorkomen dat men meer nodig heeft.

Mannen: 17 milligram per dag

Vrouwen: 13 milligram per dag

Kinderen: Afhankelijk van de leeftijd, tussen de 2 en 15 milligram per dag

Vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven: 17-18 milligram per dag

Omdat de vitamine wateroplosbaar is kan het overtollige snel worden uitgescheiden via de nieren. Je plast een teveel aan niacine daarom dagelijks weer uit. 

 

 

”Edelgistvlokken zijn de beste natuurlijke B-vitamine bron”

Wat is een goed niacine supplement?

De beste natuurlijk bron van niacine zijn edelgistvlokken. Dit is een hele goede manier om een tekort aan te vullen. Een andere manier is het nemen van een vitamine B-complex omdat andere B-vitamines kunnen helpen bij de opname van niacine. Het mooie van B-vitamines is dat ze synergetisch werken wat betekent dat ze elkaar nodig hebben en aanvullen. 

Bij een onderhoudsdosering kun je er ook voor kiezen om een goede multivitamine te gebruiken zodat je ook andere vitamines en mineralen binnen krijgt. 

Een goede vorm van niacine in supplement is nicotinamide. Deze zitten vaak in capsules van 500 milligram waar je er 1 per dag tijdens een maaltijd kunt innemen. Het nemen van een supplement tijdens een maaltijd zorgt er voor dat de opname word verbetert en je minder last hebt van bijwerkingen zoals maagproblemen.

Er word soms door artsen aanbevolen om niacine supplementen te gebruiken samen met een antihistaminicum of aspirine om op deze manier de tolerantie van niacine op te bouwen. Dit is vaak voor enkele weken tot je lichaam gewend is geraakt aan de extra toediening.

Een supplement kan een goede aanvulling zijn maar is nooit een vervanging van de vitamines die je uit dagelijkse voeding hoort te halen. Eet daarom altijd biologisch en gevarieerd om de kans op een tekort zo klein mogelijk te maken.

Ben je van plan om niacine te gebruiken als supplement dan kan het raadzaam zijn om te overleggen met je huisarts.

Tips:

1) Niacine zit in veel verschillende soorten voeding. Eet veelzijdig en vul het eventueel aan met een goede multivitamine

2) Twijfel je of je een tekort hebt aan niacine? Overleg met de huisarts en laat een test doen om het zeker te weten

3) Een goede vorm van niacine in capsulevorm is nicotinamide. Houd je aan de gebruiksaanwijzing voor veilig gebruik

4) Edelgist is de beste natuurlijke manier om niacine mee aan te vullen

Tot slot

Niacine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en veelzijdig? Of heb je weleens een multivitamine of vitamine B-complex geslikt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Is kruidnagel gezond?

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *