neuspoliep
Expert: Jaap Gerrijts | 5 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Neuspoliep

Een neuspoliep is een goedaardige zwelling van het neusslijmvlies die kan leiden tot een verstopte neus, verminderde reukzin, hoofdpijn en soms bloedneuzen. Het is een veelvoorkomende aandoening bij mensen met allergieën, chronische sinusitis of cystische febrose. De oorzaak van neuspoliepen is niet helemaal duidelijk, maar ze ontstaan waarschijnlijk door een ontstekingsreactie in de neus.

Een neuspoliep kan vervelend zijn. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat het is en vertellen we hoe je het op een natuurlijke manier kunt verhelpen. Lees je mee?!

Neuspoliepen kunnen de neus verstoppen waardoor reuk en smaak verstoord raken

Neuspoliep

Heb je last van vreemde bultjes in je neus? Als dat het geval is dan is de kans aanwezig dat je een neuspoliep hebt. Gemiddeld heeft ongeveer 4 tot 5 % van de bevolking hier last van.

Wat is een neuspoliep?

Neuspoliepen lijken op gepelde druiven of tranen. Het zijn gezwellen die langs je neusgangen of sinussen lopen. Als neuspoliepen te groot worden, of als er een groep neuspoliepen is dan kunnen ze je neusgang blokkeren en het moeilijk maken om goed te ademen. Een neuspoliep is zacht, pijnloos en gelukkig goedaardig.

 

 

”Een neuspoliep kan veel verschillende symptomen veroorzaken”

Hoe weet je of je een neuspoliep hebt?

Neuspoliepen worden onderverdeeld in antrochoanale poliepen of ethmoïdale poliepen. Antrochoanale poliepen vinden hun oorsprong in de maxillaire sinussen en komen niet zo vaak voor. Ethmoidale poliepen ontwikkelen zich uit de ethmoidale sinussen. 

Neuspoliepen kunnen complicaties veroorzaken omdat ze de luchtstroom en vloeistofafvoer kunnen blokkeren. Ze zijn ook een gevolg van chronische ontstekingen. 

Als je last van een neuspoliep hebt dan kun je het gevoel hebben dat je verkouden bent. Poliepen hebben geen enkel gevoel en daarom realiseer je je misschien niet eens dat je ze hebt.

Bekende symptomen van neuspoliepen zijn: 

Loopneus

Verstopte of verstopte neus

Jeuk rond de ogen

Niezen

Moeite met reukvermogen

Postnasale drip

Aangezichtspijn

Verlies van smaak

Infecties

Pijn in je boventanden

Vocale veranderingen

Gevoel van druk op het voorhoofd en gezicht

Snurken

Mogelijke complicaties zijn onder meer:

Astma: chronische rhinosinusitis kan astma veroorzaken.

Obstructieve slaapapneu: deze ernstige aandoening zorgt ervoor dat je regelmatig stopt en begint te ademen tijdens het slapen.

Sinusinfecties: Neuspoliepen kunnen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op sinusinfecties. Ze worden in verband gebracht met een ontsteking van het slijmvlies van de neusgangen en sinussen die langer dan 12 weken aanhoudt. Het is echter mogelijk en zelfs iets waarschijnlijker om chronische sinusitis te hebben zonder dat je een  neuspoliep hebt. 

 

 

”De exacte oorzaak is nog steeds niet bekend”

Wat is de oorzaak van een neuspoliep?

Wat is de oorzaak van een neuspoliep? Wetenschappers weten niet echt wat de oorzaak is van een neuspoliep. Er zijn echter aanwijzingen dat mensen die poliepen ontwikkelen een andere reactie van het immuunsysteem hebben dan degenen die geen poliepen krijgen.

Neuspoliepen worden in verband gebracht met:

Astma

Allergische rhinitis

Sinusitis

Aspirine-allergie

Acute en chronische infecties  

Cystische fibrose

Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen maar komen het meest voor bij volwassenen van jongere tot middelbare leeftijd. Mannen ouder dan 40 jaar hebben de meeste kans om neuspoliepen te ontwikkelen. 

 

 

”Medicatie of een operatie worden bij ernstige gevallen aanbevolen”

Welke behandeling bij een neuspoliep?

Als je naar een dokter gaat dan zal hij of zij hoogstwaarschijnlijk een nasale endoscoop gebruiken om de binnenkant van je neus en sinussen te bekijken. De arts kan beeldvormingsonderzoeken aanbevelen om de grootte en locatie van poliepen dieper in je sinussen te bepalen. Deze tests worden ook gebruikt om andere problemen uit te sluiten zoals structurele problemen of andere gezwellen. 

Je arts kan ook een allergietest aanbevelen om erachter te komen of allergieën de ontstekingen veroorzaken. Als bij je kind neuspoliepen worden vastgesteld dan kan de arts aanbevelen om te testen op cystische fibrose omdat dit vaak de reden is voor neuspoliepen bij kinderen. De standaard cystic fibrosis test is een niet-invasieve zweettest. 

Medicatie

Je bent misschien op zoek naar een speciaal middel voor de behandeling van neuspoliepen maar conventionele behandeling begint meestal met een neusspray met corticosteroïden. Het kan ook een recept bevatten om gedurende een week prednison via de mond in te nemen. Andere medicijnen zoals antihistaminica en decongestivum helpen neuspoliepen niet echt. De arts kan echter antihistaminica aanbevelen om allergieën onder controle te houden of antibiotica voordat je begint met een recept voor steroïden als je een infectie hebt. 

Operatie

Als neuspoliepen groot zijn en neussprays niet helpen dan kan de arts een operatie aanbevelen. Chirurgische opties zijn polypectomie of endoscopische sinuschirurgie waarbij de chirurg een endoscoop gebruikt om in de sinussen te kijken als de poliepen moeilijk te bereiken zijn. Patiënten krijgen algemene verdoving voor operaties aan neuspoliepen. Chirurgie kan helpen maar er is ook een risico op chirurgische complicaties zoals bloedingen, infecties en poliepen die na de behandeling kunnen terugkeren.

 

 

”Supplementen, voeding, oliën, neusspoeling en ademhalingsoefeningen”

Wat kan je zelf doen bij een neuspoliep?

Er zijn veel natuurlijke behandelingen, kruiden en andere manieren om neuspoliepen te behandelen en te kalmeren. Deze hebben te maken met gezonde veranderingen in voeding en levensstijl en het gebruik van essentiële oliën en supplementen. We hebben een hele rij met opties voor je uitgezocht die je kunt gebruiken om verlichting te vinden.

 

Essentiële oliën en supplementen

Tea Tree-olie

Tea Tree-olie staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en kan effectief zijn bij gebruik in de neusholtes. 

Bromelaïne

Het eten van de vezelrijke kern van een ananas kan je voorzien van een ontstekingsremmend enzym dat het immuunsysteem stimuleert. Vanwege het vermogen om zwelling te verminderen kan bromelaïne helpen de symptomen van sinusitis te verminderen. Het beschermt je lichaam ook tegen allergieën en astma.

Magnesium

Net als bromelaïne bevat magnesium ontstekingsremmende eigenschappen en ontspant het ook het lichaamsweefsel en heeft vele belangrijke functies in het lichaam. Eet daarom voedsel dat rijk is aan magnesium zoals groene bladgroenten, noten, zaden en peulvruchten.

Je kunt ook proberen een magnesiumsupplement te nemen of een warm bad gevuld met epsom zout of magnesium vlokken om zo magnesium rechtstreeks door de huid op te laten nemen.

Zink

Zink is enorm belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam. Je hebt dagelijks een kleine hoeveelheid zink nodig om je lichaam optimaal te laten werken. Zink wordt vaak zonder recept gebruikt om verkoudheid te helpen bestrijden en het kan nuttig zijn bij de behandeling van chronische sinusitis en bij neuspoliepen. 

Je vind zink in onder andere oesters, lamsvlees, kip, kalkoen, yoghurt, cashewnoten en eieren.

Goldenseal

Elke dag een kopje thee met Goldenseal drinken kan de neuspoliepen verzachten. Goldenseal heeft zowel antibacteriële als antimicrobiële eigenschappen. Gebruik van goldenseal mag niet langer zijn dan drie weken achter elkaar en mag niet worden gedronken door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Probiotica

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat probiotica het immuunsysteem kan versterken. Een recente studie heeft zelfs aangetoond dat het microbioom van een persoon van invloed kan zijn op de gezondheid van de sinussen. 

Om de probiotica in je lichaam te stimuleren kun je het beste zuur en probiotisch rijk voedsel eten. Het is daarnaast ook belangrijk om de probiotica in je lichaam te voeden met vezelrijk voedsel van hoge kwaliteit zoals chiazaden en zoete aardappelen. Een snelle manier om de inname van probiotische stoffen te verhogen, is door dagelijks een probiotisch supplement te gebruiken.

Kurkuma

Veel onderzoeken hebben laten zien dat curcumine genezende eigenschappen heeft die gelijk zijn aan of zelfs beter zijn dan die van veel farmaceutische medicijnen. Curcumine is de werkzame stof die voorkomt in kurkuma.

Kurkuma is nuttig voor de behandeling van neuspoliepen en sinusitis omdat het één van de krachtigste ontstekingsremmende stoffen ter wereld is. Je kunt kurkuma gemakkelijk aan het eten toevoegen door het als kruid te gebruiken. Zorg er wel voor dat je er wat zwarte peper bij gebruikt want dit zorgt dat je lichaam het beter kan opnemen. De kruid word daarnaast ook steeds vaker in supplement vorm gebruikt.

Cayennepeper

Als je van pittig eten houd, zorg er dan voor dat je wat cayennepeper in je gerechten gebruikt want de voordelen van deze peper zijn effectief voor verschillende gezondheidsproblemen. Deze kleine rode chilipepers bevatten vitamine C, vitamine B6, vitamine E, kalium, bèta-caroteen, mangaan en flavonoïden die antioxidanten leveren. 

Vitamine A in cayennepeper helpt ontstekingen te verminderen, ontstoken neusgangen te voorkomen en voorkomt ook allergieën. De vitamine C en antioxidanten helpen daarnaast  het immuunsysteem te versterken.

Gedroogde of gemalen cayennepeper kan worden gebruikt bij vlees, pasta, eieren, noten en groenten voor een pittige kick. Het kan ook aan sauzen en drankjes worden toegevoegd.

Appelciderazijn

Appelciderazijn staat bekend om zijn vele gezondheids ondersteunende eigenschappen en kan helpen slijm af te breken waardoor het een geweldige remedie is voor het verlichten van seizoensgebonden allergieën. Het zit boordevol vitamines en stimuleert de probiotische werking in je lichaam waardoor het ook een nuttig middel tegen verkoudheid is.

Meng 2 eetlepels appelciderazijn in een glas water en drink het drie keer per dag voor verlichting van verkoudheid en allergieën.

Knoflook

Knoflook kan met zijn antivirale en schimmelwerende eigenschappen helpen bij het verlichten van verkoudheid en andere infecties. Allicine is de belangrijkste stof in knoflook die het in staat stelt om micro-organismen te doden.

Knoflook kan als supplement worden ingenomen of aan het eten worden toegevoegd.

Groenten 

Het eten van voedingsmiddelen met veel vitamine A, vitamine C, vitamine E, selenium en bètacaroteen is belangrijk omdat het je immuunsysteem stimuleert. Een goede manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen is door groenten zoals broccoli te eten. Andere voedingsmiddelen met deze voedingsstoffen zijn spinazie, wortelen, zoete aardappelen, abrikozen, mango, meloen, winterpompoen en boerenkool. Het zijn geweldige bronnen van antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Omega 3 vetzuren

Wild gevangen zalm en lijnzaad zijn beide geweldige bronnen van omega 3 vetzuren en deze heb je nodig want je lichaam kan het niet zelf aanmaken. Voeding met omega 3 hebben veel voordelen zoals het vermogen om het immuunsysteem te versterken en je te beschermen tegen ontstekingen. Deze eigenschappen zijn enorm belangrijk bij het bestrijden van sinusitis en neuspoliepen.

Vermijd voedselallergenen

Het elimineren van voedselallergenen uit he dagelijks eten kan neuspoliepen helpen voorkomen. Als je allergisch bent voor zuivel, tarwe, eieren, gist, soja of gluten dan is het belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden om zo ontstekingen en allergische reacties te verminderen.

Als je vermoedt dat je een voedselallergie hebt maar je twijfelt hieraan dan kun je een eliminatiedieet proberen. Dit is een eetplan voor de korte termijn dat bepaalde voedingsmiddelen elimineert die allergieën of spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Vervolgens kun je ze één voor één opnieuw introduceren om er zo achter te komen welke voedingsmiddelen de allergische reactie veroorzaken.

Vermijd het drinken van alcohol

Volgens een studie kan alcohol je longen en sinussen irriteren, waaronder neuspoliepen. Onderzoek toont ook aan dat alcohol bepaalde symptomen kan verergeren bij mensen met verkoudheid. 

 

Veranderingen in levensstijl

Neusirrigatie 

Neusirrigatie doe je door het spoelen van de neusholtes met warm zout water. Dit kan helpen bij een verstopte neus en verlichting bieden bij verkoudheid, allergieën en sinusitis. Het gebruik van een Neti-pot is de beste manier om dit te doen. De Neti-pot is ontstaan in de Ayurvedische geneeskunde en word inmiddels veel gebruikt. Neti-potten zijn overal verkrijgbaar en kunnen in winkels of online worden gekocht.

Stoominhalatie of luchtbevochtiger

Door de lucht in je huis te bevochtigen kun je je luchtwegen en sinussen bevochtigen. Het kan ook helpen slijm te verdunnen en verstopping en ontsteking van de ademhalingswegen te voorkomen. 

Naast het gebruik van een luchtbevochtiger kun je ook proberen de stoom van kokend water in te ademen om de neusholtes en luchtwegen te openen en te bevochtigen. Je kunt ook een paar druppels etherische oliën aan het water toevoegen voor een extra therapeutisch effect.

Diepe ademhalingsoefeningen

Je kunt niet alleen stress verlichten en de bloeddruk verlagen door diep adem te halen, maar het helpt ook COPD-symptomen te verbeteren. Er zijn namelijk verschillende diepe ademhalingsoefeningen die je hiervoor kunt proberen. Deze oefeningen kunnen de longcapaciteit versterken en helpen de ademhalingswegen vrij te houden.

Hydratatie

Samen met nasale irrigatie en stoominhalatie is het belangrijk om voldoende water te drinken en gehydrateerd blijven. Dit helpt bij het bevochtigen van de neusholtes en het verdunt slijm.

 

 

”Neem bij twijfel of ernstige symptomen contact op met een arts”

Waar moet je op letten bij een neuspoliep?

Neuspoliepen en symptomen van chronische sinusitis kunnen vergelijkbaar zijn met andere aandoeningen zoals verkoudheid. Zorg er daarom voor dat je een arts raadpleegt als de symptomen langer dan 10 dagen aanhouden. Bel 112 of ga rechtstreeks naar de eerste hulp als je één van deze symptomen hebt: 

Ernstige zwelling rond de ogen

Veel moeite met ademhalen

Dubbelzien

Verminderd gezichtsvermogen 

Beperkt vermogen om je ogen te bewegen

Steeds heviger wordende hoofdpijn die gepaard gaat met hoge koorts of het onvermogen om je hoofd naar voren te bewegen

Plotselinge verergering van de symptomen

Tips:

1) Als je niet zeker weet of je een neuspoliep hebt laat je dan onderzoeken door een arts

2) Houd je handen schoon om verspreiding van infecties naar de neusgangen te voorkomen

3) Blijf uit de buurt van rook en irriterende stoffen die de symptomen kunnen verergeren

4) Bespreek chirurgische opties met een specialist als conservatieve behandelingen niet werken

Neuspoliepen zijn in principe niet gevaarlijk

Tot slot

Een neuspoliep stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens een neuspoliep gehad? En hoe heb je die behandeld? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Opvliegers

Kalknagels

Snurken

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *