natuurlijke ontstekingsremmers
Expert: Jaap Gerrijts | 30 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

Natuurlijke ontstekingsremmers

Natuurlijke ontstekingsremmers kunnen de symptomen van veel chronische ziekten verlichten. In sommige gevallen kan het zelfs bijdragen aan het laten verdwijnen van deze klachten.

 

Wat zijn natuurlijke ontstekingsremmers? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we je waar je op moet letten. Lees je mee?

Natuurlijke ontstekingsremmers

Ontsteking in je lichaam is niet altijd een slechte zaak. Wanneer je lichaam gewond of ziek is dan komt het lymfatisch systeem in actie. Dit is onderdeel van je immuunsysteem die een leger van witte bloedcellen via een verhoogde bloedstroom naar het probleemgebied brengt.

Het kan ervoor zorgen dat er rondom het gebied zwelling, hitte, roodheid en pijn kan ontstaan. Je hebt deze ontstekingsreactie waarschijnlijk al in actie gezien bij een snee of schaafwond die warm en opgezwollen wordt rondom de wond.

Ontsteking in een gezond lichaam is een normale en effectieve reactie die genezing bevordert. Wanneer je immuunsysteem te ver gaat en gezonde lichaamsweefsels begint aan te vallen dan is dit een teken van een auto-immuunziekte zoals een lekkende darm en ontstekingen in  gezonde delen van het lichaam. Ontstekingen worden ook in verband gebracht met symptomen van artritis en fibromyalgie, coeliakie en prikkelbare darmsyndroom.

Bij ziekten die niet auto-immuun zijn kan ontsteking nog steeds een rol spelen omdat het lichaam continu probeert de weefsels in een bepaald gebied te genezen. Astma zorgt bijvoorbeeld voor ontstoken luchtwegen en ontsteking gerelateerd aan diabetes beïnvloedt de insulineresistentie en zo is er voor bijna iedere ziekte wel een reactei waarbij ontsteking een rol kan spelen.

Ondanks het verband tussen ontsteking en veel voorkomende ziekten is er een verband tussen voeding en ontsteking waar we straks dieper op ingaan. Voeding word namelijk niet altijd geanalyseerd als reactie op ontsteking.

Wat betekent dit in de praktijk?

In een onderzoek over voeding en prikkelbare darmsyndroom koos 33 procent van de patiënten tegen het voorgestelde ontstekingsremmende dieet. Alle patiënten die deelnamen en ontstekingsremmend voedsel aten vonden voldoende verlichting dat ze in staat waren om met ten minste één van hun medicijnen te stoppen.

Er is daarom meer dat we kunnen doen om ontstekingsremmende veranderingen in levensstijl en voeding te bevorderen.

We gaan straks dieper in op wat goede natuurlijke ontstekingsremmers zijn en welke stoffen ze bevatten die ze zo enorm gezond maken.

 

 

”Laaggradige ontstekingen zijn sluipend door de lage ontstekingsbelasting”

Wat is een ontstekingsremmend dieet?

Het moderne dieet van vandaag kan een goede bescherming bieden tegen tekorten aan micro- en macronutriënten. Daarnaast kan onze overmatige overvloed aan calorieën en de macronutriënten waaruit ons eetpatroon bestaat leiden tot:

Verminderde controle van infecties

Verhoogde ontsteking 

Verhoogd risico op kanker

Verhoogd risico op allergische en auto-inflammatoire ziekte

 

Om over te stappen naar een ontstekingsremmend dieet moeten we in de eerste plaats afstappen van de overvloed aan overdreven bewerkt voedsel. Daarnaast is het belangrijk meer richting de oude eetpatronen van het Middellandse Zeegebied te gaan. Een mediterraan dieet bestaat namelijk uit:

Vers fruit en groenten

Weinig tot geen bewerkt vlees of vleesadditieven

Geen chemicaliën of vleesadditieven

Weinig suikers en transvetten

Overvloed aan omega-3 voedingsmiddelen

Als we kijken naar de ontstekingsremmende onderdelen van bepaalde ontstekingsremmende voedingsmiddelen en ontstekingsremmende kruiden dan kunnen we zien hoe dit soort dieet verband houdt met verminderde ontsteking. Onder de vele verbindingen die in verse producten worden aangetroffen vallen een paar algemene categorieën op als heilzaam bij het aanpakken van ontstekingen en ontstekingsziekten bij de bron:

Vitamines

Mineralen

Antioxidant voedingsmiddelen

Essentiële vetzuren

Het lijdt geen twijfel dat het nastreven van een genezend eetpatroon begint met een menu met veel groenten, fruit, wild vlees en gekiemde zaden die rijk zijn aan omega-3. Het bewijs is duidelijk dat dergelijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen het immuunsysteem gezond kunnen houden en invloed kunnen hebben op de manier waarop ontstekingen ons lichaam en ons leven beïnvloeden.

 

 

”Kruiden, planten, fruit, groente, vis, olie en zaden”

Wat zijn de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen?

Kleine en geleidelijke veranderingen zijn meestal gemakkelijker voor het lichaam om zich aan aan te passen en kunnen ervoor zorgen dat je minder snel terugvalt in oude gewoonten. In plaats van je voorraadkast leeg te maken en naar de Middellandse Zee te zeilen kun je stap voor stap ontstekingsremmend voedsel aan je voedingspatroon toevoegen.

Door ontstekingsremmende voedingsmiddelen toe te voegen die ontstekingen bestrijden en de gezondheid op cel niveau herstellen, kun je beginnen het lichaam te herstellen zonder drastische veranderingen. Als je eenmaal voedsel hebt gevonden dat je lichaam geneest en je tevreden stelt dan kun je de ontstekingsveroorzakende overtreders verwijderen zonder je beroofd te voelen.

Wat zijn de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je aan je voedingspatroon kunt toevoegen?

 

Groene bladgroenten

Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten die de cellulaire gezondheid op peil houden en het bevat ook enorm veel ontstekingsremmende flavonoïden.

Als je moeite hebt om extra porties groene bladgroenten te consumeren dan kun je er ook voor kiezen om er een sap van te maken. Een heerlijke ontstekingsremmende sap dat groenten en fruit bevat naast enkele van de sterkste ontstekingsremmende kruiden in de lijst.

Snijbiet is een goed voorbeeld dat extreem veel antioxidanten zoals vitamine A, C en K bevat. Deze kunnen je hersenen helpen beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door schade door vrije radicalen. Snijbiet kan je ook beschermen tegen het veel voorkomende vitamine K-tekort.

 

Gember

Verse gember, gedroogd of in supplementvorm en extracten is een sterke immuunmodulator die helpt ontstekingen te verminderen die worden veroorzaakt door overactieve immuunresponsen.

De Ayurvedische geneeskunde prees het vermogen van gember om het immuunsysteem te stimuleren voor dat wij in het Westen dit konden onderzoeken. Hierbij dacht men dat gember zo effectief is in het opwarmen van het lichaam en daarom kan helpen de opeenhoping van gifstoffen in de organen af te breken. Het is ook bekend dat het je lymfestelsel wat belangrijk is voor de weerstand helpt te reinigen.

De krachtige werking van gember kan zelfs de symptomen van ontstekingen bij allergische en astmatische aandoeningen helpen verminderen.

 

 

Kurkuma

De belangrijkste verbinding van kurkuma is curcumine en dit is de actieve ontstekingsremmende component. De stof word al jaren onderzocht vanwege de effecten tegen ontstekingen in tal van omstandigheden bij zowel mens als dier. Het blijkt dat de voordelen van kurkuma voor de gezondheid van onschatbare waarde is en daarom is het onmisbaar in een ontstekingsremmend dieet.

Zo was er een studie waarin verschillende ontstekingsremmende verbindingen werden geëvalueerd. Hierbij werd ontdekt dat aspirine en ibuprofen het minst krachtig zijn terwijl curcumine één van de krachtigste ontstekingsremmende en antiproliferatieve middelen ter wereld is.

Vanwege de sterke ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma zeer effectief bij het helpen van mensen bij het beheersen van reumatoïde artritis. Een onderzoek uit Japan evalueerde de relatie met interleukine (IL)-6, het ontstekingscytokine waarvan bekend is dat het betrokken is bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Hierbij werd ontdekt dat curcumine deze ontstekingsmarkers “aanzienlijk verminderde”. Let er wel op dat je zwarte peper gebruikt als je kurkuma consumeert. Zwarte peper zorgt er namelijk voor dat je lichaam de stof daadwerkelijk goed op kan nemen.

 

Bieten

Een kenmerk van een voedsel boordevol antioxidanten is de diepe kleur en bieten zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Het bevat verschillende antioxidanten die over het algemeen vechten om de celbeschadiging veroorzaakt door ontstekingen te herstellen.

In het geval van bieten geeft de antioxidant betalain ze hun kenmerkende kleur en dit is een uitstekende ontstekingsremmer. Wanneer je het toevoegd aan je eetptaroon dan zijn de voordelen van bieten:

Herstellen van cellen  

Hoge niveaus van ontstekingsbestrijdende kalium en magnesium

Bieten bevatten nogal wat magnesium en een magnesiumtekort is sterk verbonden met ontstekingsaandoeningen.

 

Selderij

In recente studies zijn de voordelen van selderij naar voren gekomen dat het antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het kan helpen bij:

Bloeddruk 

Cholesterolgehalte te verbeteren  

Hartaandoeningen te voorkomen

Selderijzaden die zowel in de vorm van hele zaden, extracten of vermalen kunnen worden hebben op zichzelf al indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Ze kunnen namelijk helpen om ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te bestrijden. Selderij is ook een uitstekende bron van kalium, antioxidanten en verschillende vitamines.

 

Broccoli

Broccoli bevat veel kalium en magnesium en deze mineralen zijn op zichzelf al bijzonder krachtige ontstekingsremmende stoffen. Broccoli is een krachtige antioxidant met belangrijke vitamines, flavonoïden en carotenoïden. Deze stoffen werken samen om oxidatieve stress in het lichaam te verlagen en helpen chronische ontstekingen te bestrijden.

 

Bosbessen

Quercetine us een antioxidant die eruit springt als een bijzonder sterke ontstekingsremmer. De stof komt voor in citrusvruchten, olijfolie en donkergekleurde bessen en is een flavonoïde. Dit is een heilzame stof of fytonutriënt die veel voorkomt in vers voedsel en helpt ontstekingen en zelfs kanker te bestrijden.

De aanwezigheid van quercetine en de andere fytonutriënten anthocyanines verklaart waarom er zoveel gezondheidsvoordelen zijn van bosbessen. Zowel quercetine als anthocyanen komen ook van nature voor in kersen, frambozen en cranberries.

Een onderzoek liet zien dat het eten van bosbessen de cognitieve achteruitgang vertraagde en het geheugen en de motorische functie verbeterde. De wetenschappers in dit onderzoek geloofden dat deze resultaten te danken waren aan de antioxidanten in bosbessen die het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen verminderen.

 

Ananas

Quercetine word wanneer het in supplementvorm zit vaak gecombineerd met bromelaïne. Dit is een spijsverteringsenzym in ananas dat bijdraagt aan de voordelen van het heerlijke fruit. Na jarenlang gebruikt te zijn als onderdeel van een ontstekingsremmend voedselprotocol is waargenomen dat bromelaïne immuunmodulerende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het helpt bij het reguleren van de immuunrespons die vaak ongewenste en onnodige ontstekingen veroorzaakt.

Ananas helpt ook de gezondheid van het hart te verbeteren vanwege de effecten van bromelaïne. Het kan bloedstolling bestrijden en is het antwoord van de natuur op mensen die dagelijks een aspirine nemen om het risico op een hartaanval te verlagen.

De voordelen van ananas zijn ook te danken aan het hoge gehalte aan vitamine C, vitamine B1, kalium en mangaan. Ananas zit boordevol fytonutriënten die net zo goed werken als veel medicijnen om de symptomen te verminderen van enkele van de meest voorkomende ziekten en aandoeningen die we tegenwoordig tegenkomen.

 

Paksoi

Paksoi is een veelzijdige groente en kan in veel gerechten buiten de Chinese keuken worden gemaakt. Paksoi staat ook bekend als Chinese kool en dit is een uitstekende bron van vitamines en mineralen. Studies laten zien dat er meer dan 70 antioxidante fenolische stoffen in paksoi zitten. Deze omvatten iets dat hydroxykaneelzuren wordt genoemd en dit zijn robuuste antioxidanten die vrije radicalen wegvangen.

 

Bottenbouillon

Bottenbouillon bevat mineralen en eiwitten in vormen die het lichaam makkelijk kan opnemen. Het bevat onder andere:

Magnesium

Calcium

Zwavel

Silicium

Fosfor

Bottenbouillon bevat chondroïtinesulfaten en glucosamine en dit zijn verbindingen die ook worden verkocht als dure supplementen om ontstekingen, artritis en gewrichtspijn te verminderen.

Ook bij het lekkende darmsyndroom is het belangrijk om veel bottenbouillon te consumeren. Dit komt omdat het collageen bevat en de aminozuren proline en glycine die kunnen helpen bij een lekkende darm en de beschadigde celwanden van de ontstoken darm repareren.

 

Zalm

Zalm is de ultieme vette vis. Het is een uitstekende bron van essentiële vetzuren en wordt beschouwd als één van de beste omega-3-voedingsmiddelen. Omega-3 vetzuren zijn enkele van de krachtigste ontstekingsremmende stoffen die een consistente verlichting van ontstekingen en een vermindering van de behoefte aan ontstekingsremmende medicijnen laten zien.

Onderzoek toont aan dat omega-3-vetzuren ontstekingen verminderen en het risico op chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en artritis kunnen helpen verlagen. Omega-3-vetzuren zijn sterk geconcentreerd in de hersenen en zijn belangrijk voor het geheugen, prestaties en gedragsfunctie.

De bron van vis en vlees onder ontstekingsremmende voedingsmiddelen is een belangrijk punt. Eén van de gevaren van gekweekte vis is dat het niet dezelfde voedingsstoffen bevat als in het wild gevangen zalm. Kies daarom altijd voor wild gevangen zalm en vis.

 

Walnoten

Bij het volgen van een voedingspatroon met weinig tot geen vlees kunnen noten en zaden het verschil maken voor eiwitten en omega-3 vetzuren. Voeg daarom omega-3-rijke walnoten toe aan groene bladsalades besprenkeld met olijfolie voor een bevredigende ontstekingsremmende maaltijd. Je kunt ze ook als tussendoortje of als snack in de avond eten.

Fytonutriënten in walnoten kunnen helpen beschermen tegen:

Hart- en vaatziekten

Metabool syndroom

Diabetes type 2 

 

Kokosolie

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan over de manier waarop kruiden en oliën samenwerken om ontstekingsremmende partnerschappen te vormen. Vetten en specerijen creëren sterke ontstekingsremmende verbindingen waarvan kokosolie en de componenten van kurkuma een goed voorbeeld zijn.

In een onderzoek in India bleek dat de hoge niveaus van antioxidanten die aanwezig zijn in virgin kokosolie ontstekingen verminderen en artritissymptomen effectiever verbeterden dan toonaangevende medicijnen.

Daarnaast zijn oxidatieve stress en vrije radicalen de twee grootste boosdoeners van osteoporose. Aangezien de voordelen van kokosolie het bestrijden van dergelijke vrije radicalen omvatten met zijn hoge gehalte aan antioxidanten, kan het een natuurlijke behandeling zijn voor osteoporose.

Het gebruik van kokosolie omvat zowel actuele als culinaire bereidingen en als hittebestendige olie is het uitstekend geschikt voor het sauteren van ontstekingsremmende groenten.

 

Chiazaden

Vetzuren die in de natuur worden aangetroffen zijn evenwichtiger dan de vetten die we normaal gesproken in onze dagelijkse voeding consumeren. Chiazaden bieden zowel omega-3 als omega-6 vetzuren die in evenwicht met elkaar moeten worden geconsumeerd.

Chiazaden zijn echte ontstekingsremmende krachtpatsers en bevatten:

Vitamine A, B, E en D

Mineralen, magnesium, ijzer, zwavel, jodium, mangaan, strontium

Essentiële vetzuren alfa-linoleenzuur en linolzuur

Mucine

Chiazaden zijn erg effectief om:

Ontstekingen om te keren

Cholesterol te reguleren 

Bloeddruk te verlagen 

Hierdoor zijn ze buitengewoon gunstig om te consumeren voor de gezondheid van het hart. Door oxidatieve stress om te keren is de kans kleiner dat iemand aderverkalking ontwikkelt bij het regelmatig eten van chiazaden.

 

Lijnzaad

Lijnzaad is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren en fytonutriënten. De voordelen van lijnzaad zijn onder meer dat het vol zit met antioxidanten. Lignanen zijn unieke vezel gerelateerde polyfenolen die ons antioxiderende voordelen bieden voor:

Hormoonbalans

Cellulaire gezondheid

Anti-veroudering

Polyfenolen ondersteunen de groei van probiotica in de darmen en kunnen ook helpen bij het elimineren van gist en candida in het lichaam.

Voordat je ze naast andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen gebruikt is het misschien handig om ze in een koffiemolen te malen om er zo voor te zorgen dat je spijsverteringskanaal het zaad gemakkelijk kan opnemen.

 

 

”Vermijd voeding dat laaggradige ontstekingen kan veroorzaken”

Welke inflammatoire voedingsmiddelen moet je vermijden?

Met het aanvullen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen is het ook belangrijk om pro-inflammatoire voedingsmiddelen en stoffen te elimineren. 

Een hoofdverdachte van de ontstekingen is het duo van verzadigde en transvetzuren. Deze vetten komen voor in bewerkte voedingsmiddelen en veroorzaken ontstekingen en verhogen de risicofactoren voor overgewicht zoals meer buikvet, diabetes en hartaandoeningen.

Hetzelfde voedsel bevat waarschijnlijk ook meer omega-6-vetzuren die noodzakelijk zijn maar slechts tot op zekere hoogte. De meeste mensen krijgen namelijk veel te veel omega 6 binnen en te weinig omega 3. In overmaat en zonder de balans van omega-3’s veroorzaken omega-6-vetten ontstekingen in het lichaam.

Geraffineerde suikers en koolhydraten zijn grote boosdoeners die ontstekingen veroorzaken. Het beperken of elimineren van geraffineerde granen en suiker is daarom een enorm belangrijke factor in een ontstekingsremmend dieet.

Volle oude granen kunnen de geraffineerde koolhydraten vervangen mits je hier geen alergie voor hebt.

Ten slotte kan dagelijkse fysieke activiteit helpen voorkomen dat systemische ontstekingen zich opbouwen of terugkeren. Een actief leven gevoed door verse ontstekingsremmende voedingsmiddelen kan je op weg helpen naar vrijheid van ontstekingen.

 

 

”De eerste melk die een moeder een baby geeft als ze borstvoeding krijgen”

Wat is colostrum?

We gaan het hebben over colostrum wat je misschien ook wel kent als biest. Dit is een buitengewoon krachtig natuurlijk middel tegen ontstekingen. Colostrum is de eerste melk die een moeder een baby geeft als ze borstvoeding krijgen. Je kunt wel begrijpen dat het vol voeding en andere gezonde stoffen zit!

Colostrum kan nuttig zijn bij bepaalde aandoeningen zoals:

 • Ontsteking

 • Auto-immuunziekten

 • Darmontstekingen

 • Artritis

 • Huidproblemen gerelateerd aan ontstekingen

 

Gezondheidsvoordelen van colostrum:

 • Is erg ontstekingsremmend

 • Helpt bij de doorlaatbaarheid van de darmen

 • Bevat veel vet, eiwitten en immunoglobulinen

 • Kan darmbeschadiging helpen verbeteren

 • Is aangetoond dat het de spiergroei verbetert

 • Helpt het immuunsysteem te ondersteunen

 • Kan helpen de thymusklier te herstellen

 • Er is aangetoond dat het T-cellen en natuurlijke killercellen verhoogt, wat kanker kan helpen voorkomen en virussen kan aanvallen

 • Verhoogt het aantal macrofagen, die een barrière vormen ter bescherming tegen ziekteverwekkers

 • Helpt bij het ontwikkelen van villi van de twaalfvingerige darm om malabsorptie te helpen voorkomen

 • Is rijk aan vriendelijke bacteriën

Bepaalde onderzoeken hebben een enorm groot verschil aangetoond in de gezondheid op de lange termijn tussen zuigelingen die moedermelk krijgen en zuigelingenvoeding.

Colostrum bevat veel verschillende heilzame voedingsstoffen en is de enige natuurlijke bron van twee dingen:

1) Transformeren van groeifactor alfa-bèta 

Dit kan enorm helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en het ondersteunen van weefselherstel.

2) Insulineachtige groeifactoren 1 en 2

Gebleken is dat dit leeftijdsgebonden atrofie van de thymusklier omkeert.

 

Borstvoeding is ongelooflijk belangrijk voor een baby en jong kind. Als je ouder bent dan kun je nog steeds profiteren van de voordelen van colostrum door het als supplement te nemen.

Supplementen van geiten kunnen indien mogelijk een betere keuze zijn dan van koeien. Het is belangrijk om eerst biest in zeer kleine hoeveelheden te gebruiken en de dosis geleidelijk te verhogen totdat je de op de fles vermelde dosis bereikt.

 

 

”Ontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben”

Wat is de oorzaak van een ontsteking in het lichaam?

Ontsteking is een normaal genezings- en herstelproces. Als je echter een chronische ontsteking hebt dan kunnen er allerlei soorten schade optreden. 

De belangrijkste oorzaken van verschillende ontstekingen:

1) Gebrek aan cortisol

2) Allergieën

3) Acute en chronische infecties

4) Darmontsteking – darmproblemen of opruiend voedsel

5)  Glucose/suiker

6)  Vetcellen

7) Oude verwondingen

8) Problemen in de galwegen

9)  Lage vitamine D

10)  Hoge omega-6 en lage omega-3

11) Milieutoxines

12) Te vaak en teveel eten

13) Te veel ijzer

 

Inflammatoire oncotaxis is een voorbeeld waarbij kanker de neiging heeft zich te verspreiden naar gebieden waar iemand oude verwondingen heeft opgelopen en waar een ontsteking was. Een oude verwonding kan veel verschillende dingen betekenen zoals:

Verwondingen

Voedselirritatie aan de dikke darm 

Schade aan de longen door roken 

Schade aan de slagaders door een koolhydraatrijk dieet 

Als je ontstekingen kunt verminderen of zelfs oplossen dan kun je de problemen en symptomen van auto-immuunziekten, oude verwondingen etc kwijtraken.

Tips:

1) Eet voeding waar je lichaam niet geïrriteerd op reageert

2) Vermijd suikers, transvetten, teveel koolhydraten, roken en alcohol 

3) Beweeg dagelijks, slaap minimaal 8 uur en verminder alle soorten van stress op je lichaam

4) Alles draait om de juiste balans. Als je er niet uitkomt zoek dan hulp

Tot slot

Natuurlijke ontstekingsremmers stonden centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? EN vermijd je daarbij suikers, transvetten en koolhydraten zoveel mogelijk? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Is kruidnagel gezond?

Is kokosolie goed voor je huid?

Wat is kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *