Wat zijn narcosemiddelen?

Bij algehele anesthesie of narcose krijg je voor de operatie drie verschillende middelen toegediend. Deze drie middelen zijn slaapmiddelen, pijnstillers en soms spierverslappers. Het slaapmiddel zorgt ervoor dat je in een diepe slaap komt en blijft. Dankzij de pijnstillers voel je tijdens en een tijdje na de operatie geen pijn en spierverslappers helpen je lichaam te ontspannen. Het is de bedoeling dat je net genoeg krijgt om in slaap te blijven en niet teveel want dan kan het zijn dat je nooit meer wakker wordt.

Wanneer gebruikt je arts narcosemiddelen?

LoNarcosemiddelen worden vaak gebruikt bij operaties die lang duren of zwaar zijn. 
Bij operaties aan je hoofd, hals, borst of bovenbuik wordt in de meeste gevallen narcose gebruikt. 
Bepaalde onderzoeken worden ook onder narcose uitgevoerd. Denk hierbij aan baarmoeder kijk operaties (hysteroscopie) en bij hoge uitzondering kun je ook bij de tandarts onder de narcose worden gebracht als je extreme angst hebt voor tandartsen. 
Veel gebruikte narcosemiddelen zijn:
narcosemiddelen
Procaïne – Lidocaïne – Articaïne – Pentothal – Etomidate – Midazolamrem

Bij welke ingrepen zijn narcosemiddelen onmisbaar?

Er zijn verschillende soorten anesthesie (verdoving). Welke anesthesie u krijgt, hangt onder meer af van de ingreep, je gezondheid en je persoonlijke voorkeur. 
 – Narcose (algehele anesthesie)
 – Sedatie
 – Ruggenprik
 – Lokale anesthesie
Wanneer je dringend geopereerd moet worden of een andere grote operatie moet ondergaan dan wordt er in de meeste gevallen gekozen voor narcose. Dit is de meest veilige manier van opereren en je zult hier tijdens de operatie niks van merken. 

Wanneer zijn niet narcosemiddelen nodig?

Als je plaatselijk verdoofd kunt worden dan hoef je niet onder de narcose gebracht worden. Een lokale sedatie (verdoving) zal dan genoeg zijn. 

Wanneer mogen narcosemiddelen niet gebruikt worden?

Direct na een vaccinatie kan je kind beter geen ingreep onder anesthesie ondergaan. Aangeraden wordt om in ieder geval twee dagen te wachten na een vaccinatie van D(K)TP, MenC, HIB, aK, Influenza, Hepatitis A en B en Pneumokokken. Na een vaccinatie van mazelen, rode hond en bof kan je beter 14 dagen wachten. 
Na een kinderziekte of contact met een kinderziekte is het beter om drie weken te wachten voordat een ingreep onder anesthesie wordt verricht.

Heeft het gebruik van narcosemiddelen ook bijwerkingen?

Ernstige complicaties komen na anesthesie tegenwoordig weinig voor. Na algehele anesthesie kun je last hebben van slaperigheid, hoofdpijn, minder eetlust, misselijkheid, overgeven, spier- en rugpijn, concentratieproblemen en een droge keel of keelpijn. Deze klachten zijn van tijdelijke aard.

Vitamines en narcosemiddelen

Als je narcosemiddelen hebt gebruikt dan kan je lichaam een tekort in vitamine B6 oplopen. Hou daarom je waardes goed in de gaten en supplementeer vitamine B6 bij een tekort.

Narcosemiddelen en magnesium

In onderzoeken is aangetoond dat mensen die onder narcose extra magnesium toegediend kregen minder pijn medicatie nodig hadden na de operatie. Bovendien waren zij minder misselijk en hoefden minder te braken. Het toedienen van magnesiumsulfaat tijdens de narcose gaf verder geen bijwerkingen. 
Ook is er aangetoond dat je een magnesiumtekort kunt oplopen wanneer je narcosemiddelen hebt gebruikt. Zorg er daarom voor dat je na je operatie drie keer per week een voet- of ligbad neemt met magnesiumvlokken. Hou dit drie maanden vol om je magnesiumstatus weer op niveau te krijgen.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen