n acetyl cysteïne
Expert: Jaap Gerrijts | 23 maart 2023 | Leestijd: 8 minuten

N acetyl cysteïne

N acetyl cysteïne wordt ook wel NAC genoemd. Deze stof wordt als supplement beter verdragen door het lichaam dan cysteïne. Cysteïne is een semi-essentieel aminozuur dat je lichaam in kleine hoeveelheden zelf kan aanmaken.

N acetyl cysteïne kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!

N acetyl cysteïne helpt het immuunsysteem ondersteunen

N acetyl cysteïne

N acetyl cysteïne is de geacetyleerde vorm van cysteïne en word vaak gebruikt als supplement. Cysteïne is een semi-essentieel aminozuur dat je lichaam in kleine hoeveelheden zelf aanmaken. N acetyl cysteïne word ook wel NAC genoemd en deze stof word als supplement beter verdragen door het lichaam dan cysteïne. 

N acetyl cysteïne kan door je lichaam worden omgezet in cysteïne wat kan helpen bij de eiwitsynthese. Het is een krachtige antioxidant en de directe voorloper van glutathion. 

Het heeft namelijk het vermogen om een krachtige antioxidant genaamd glutathion te stimuleren. Glutathion helpt cellen in je lichaam te herstellen en te beschermen tegen oxidatieve stress. NAC is een krachtige stof die veel waardevolle voordelen heeft. 

NAC helpt bij het normaliseren van neurotransmitters en dit kan helpen bij autisme en veel verschillende vormen van verslaving zoals voedselverslaving tot drugs- en alcoholverslaving.

Wat doet NAC precies?

Beschermt weefsels en organen tegen veroudering en schade van vrije radicalen

Kan helpen het uithoudingsvermogen te verbeteren

Helpt de luchtwegen door slijm vloeibaar te maken

Ondersteunt de leverfunctie

Helpt acne en acnelittekens te verminderen

Beschermt tegen giftige stoffen zoals zware metalen en medicatie

Kan ingezet worden bij verslavingen

Word gebruikt bij obsessieve-compulsieve stoornis en schizofrenie

Beperkt door alcohol veroorzaakte leverschade

”NAC heeft het vermogen om het glutathiongehalte in het lichaam te verhogen”

8 gezondheidsvoordelen van N acetyl cysteïne

N acetyl cysteïne is een supplement dat steeds vaker word gebruikt vanwege de verschilkende voordelen die het bied. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van N acetyl cysteïne?

Ondersteuning van de lever

N acetyl cysteïne ondersteunt de lever door de niveaus van glutathion te verhogen. Dit kan de lever helpen omdat glutathion een belangrijke antioxidant is die helpt bij het ontgiften van de lever.

Omdat NAC het lichaam helpt gevaarlijke gifstoffen en chemicaliën te ontgiften is het gebruikelijk dat artsen NAC intraveneus toedienen aan mensen die een overdosis paracetamol hebben genomen om lever- en nierbeschadiging te voorkomen of te verminderen. 

Luchtwegen

NAC word vaak ingezet bij problemen met de luchtwegen. Zo kan het helpen om de symptomen van verschillende aandoeningen zoals COPD en bronchitis te verminderen. Dit gebeurt door het afbreken van slijm en verminderen van ontstekingen.

Er zijn meerdere studies uitgevoerd naar de effectiviteit van N acetyl cysteïne supplementen bij COPD. NAC werd hierbij succesvol door patiënten gebruikt om verschillende symptomen van COPD, verergering en versnelde achteruitgang van de longfunctie te verminderen. 

Verhoging van de mannelijk vruchtbaarheid

NAC is effectief gebleken als behandeling van impotentie bij mannen die mogelijk een slechte spermakwaliteit, DNA-schade en oxidatieve stress hebben.

Een onderzoek toonde aan dat NAC kan dienen als een effectieve behandeling voor mannelijke onvruchtbaarheid door klinische varicocele. Dit is wanneer aderen in het scrotum vergroot worden en dit kan onvruchtbaarheid veroorzaken. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de spermaconcentratie verbeterde door het gebruik van NAC. Onderzoekers ontdekten dat het percentage klinische zwangerschap in de NAC groep 33 procent was in vergelijking met 10 procent voor de controlegroep. 

Spijsvertering

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar supplementatie met NAC bij mensen met colitis ulcerosa. Hierbij werd aangetoond dat het de symptomen kan helpen verminderen die bij deze darmaandoening voorkomen. Mensen met colitis ulcerosa hebben last van ontstekingen en zweren in de darmen en het gebruik van NAC kan voor een afname van chemokines zorgen die witte bloedcellen aantrekken en vrije radicalen produceren. Dit helpt de ontstekingen te verminderen waardoor de klachten afnemen. NAC zorgde in deze onderzoeken niet voor bijwerkingen en het bleek een veilig supplement te zijn.

Bloedsuikerspiegel

Het gebruik van een NAC supplement kan de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie aanzienlijk helpen verlagen. In een onderzoek bij ratten werd er aangetoond dat NAC zorgde voor een afname van de plasma-eiwitoxidatieniveaus.

Bij een studie onder patiënten met diabetes kon NAC de glycemie en markers van vasculaire ontsteking aanzienlijk helpen verlagen.

Mentale gezondheid

N acetyl cysteïne word steeds vaker ingezet bij mentale problemen zoals angst, depressie en verslaving. Het helpt de stemming te verbeteren en verschillende symptomen te verminderen.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat NAC ingezet kan worden bij manische depressie en schizofrenie. Door de antioxiderende werking kan het helpen om oxidatieve stress te verminderen en de productie van glutamaat te reguleren. Glutamaat is de belangrijkste transmitter voor een normale hersenfunctie echter te veel glutamaat kan toxische schade aan de hersenen veroorzaken. N acetyl cysteïne kan helpen bij het reguleren van glutamaat niveaus waardoor hersenaandoeningen zoals schizofrenie kan worden voorkomen of behandeld. 

Voorloper van glutathion

Glutathion is een enorm belangrijke antioxidant die je lichaam helpt bij het bestrijden van vrijde radicalen en belastende stoffen. NAC helpt bij het aanmaken van glutathion omdat het de voorloper is van deze stof. NAC word veel gebruikt voor het ondersteunen van antioxidanten zodat de lever en andere organen beter beschermt zijn tegen schadelijke stoffen.

Giftige metalen hebben pro-oxidatieve effecten en kunnen de glutathionspiegels verlagen. Supplementen met NAC helpen deze niveaus te herstellen zodat je lichaam goed kan ontgiften.

Ondersteuning van de weerstand

N acetyl cysteïne helpt het immuunsysteem te verbeteren door ontstekingen te verminderen en oxidatieve stress te bestrijden. Onderzoek suggereert dat immunologische functies bij ziekten die verband houden met een cysteïne- en glutathiondeficiëntie aanzienlijk kunnen worden verbeterd en mogelijk worden hersteld door suppletie met NAC. 

NAC is als supplement ook getest bij de volgende aandoeningen en men kwam erachter dat het kan helpen bij het behandelen van:

Acne

Astma

Longemfyseem

Angina pectoris 

Darmkanker

Longkanker

”Glutathion beschermt de cellen en het DNA”

N acetyl cysteïne en gluthation

N acetyl cysteïne is een stof die veel is onderzocht en wordt gebruikt in spoedeisende hulpafdelingen voor een overdosis Tylenol. Het helpt ook om te ontgiften als je alcoholvergiftiging hebt of teveel paracetamol hebt ingenomen. Een ander krachtig effect van NAC is het voorkomen van overmatig slijm, vocht en ontstekingen in de longen.

NAC werkt door glutathion in het lichaam te verhogen. Glutathion is een heel belangrijke antioxidant. Als je te veel gif in je lichaam hebt zoals zware metalen of andere giftige stoffen dan raakt glutathion uitgeput. Dit veroorzaakt schade door vrije radicalen en oxidatieve stress die de lever kan vernietigen. Glutathion beschermt je tegen gifstoffen en andere dingen die oxidatie en schade door vrije radicalen verhogen.

Glutathion helpt:

 • Afname xenobiotica – gifstoffen in het lichaam

 • Stopt de schade door vrije radicalen

 • Gaat de effecten van waterstofperoxide tegen

 • Zware metalen af te voeren

 • Ziekteverwekkers verminderen

 • Bij het verlagen van oxidatieve stress

Andere stoffen die glutathion helpen stimuleren:

 • Alfa-liponzuur 

 • Vitamine D

 • S-Adenosylmethionine – SAMe

Mogelijke oorzaken van te laag glutathion:

 • Kanker

 • HIV

 • Infectie

 • Trauma

 • Brandwonden

  Chronische ziekte en ontsteking

 • Overtraining

 • Vergiftiging

 • Suikerziekte

 

”L-cysteïne  kan worden gevonden in eiwitrijk voedsel”

Waar zit L-cysteïne in?

L-cysteïne is de natuurlijke vorm van N acetyl cysteïne die door je lichaam zelf kan worden aangemaakt en je vind het ook in kleine hoeveelheden in verschillende soorten voeding.

Voeding wat L-cysteïne bevat:

Kip

Kalkoen

Varkensvlees

Schaal- en schelpdieren

Yoghurt

Eieren

Kaas

Peulvruchten

Zonnebloemzaden

Haverzemelen

Je lichaam maakt L-cysteïne aan uit de aminozuren serine en methionine. Om dit mogelijk te maken heb je voldoende foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 nodig. Je kunt deze vitamines halen uit bonen linzen, lever, spinazie, avocado, banaan, wild gevangen zalm en tonijn.

”Zeer hoge doses NAC kunnen giftig zijn voor menselijke cellen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van N acetyl cysteïne?

N acetyl cysteïne kan in hoge doseringen van meer dan 7 gram giftig zijn en daarom is het belangrijk om je aan de gebruiksaanwijzing te houden. 

NAC supplementen mogen niet worden ingenomen als je de volgende medicijnen gebruikt:

Medicatie die het immuunsysteem onderdrukken

Antischimmelmedicijn – oxiconazol

Medicatie tegen hoge bloeddruk – Isosorbidemononitraat, nitroglycerine

Prednison

Bloedverdunners

Actieve kool

Als je last hebt van een bloedingsstoornis dan word het gebruik van NAC ook afgeraden.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat er bijwerkingen optreden bij het gebruik van NAC zoals:

Hoofdpijn

Duizeligheid

Droge mond

Misselijkheid

Braken

Als je last hebt van deze bijwerkingen neem dan contact op me een specialist of de huisarts.

”De standaard dosering is meestal 500 milligram”

Wat is de juiste dosering?

N acetyl cysteïne word aangeboden als NAC supplement wat vaak in een capsule zit. Je kunt het ook vloeibaar, poedervorm of in een spray kopen. Capsules bevatten meestal 500 milligram waarvan je er 1 tot 2 maal per dag 1 tot 2 capsules op een lege maag of tussen de maaltijden door in kunt nemen met water. 

De standaard dosering is meestal 500 milligram maar dit kan meer zijn afhankelijk waar je het voor gebruikt. Een therapeutische dosering mag hoger zijn tot ongeveer 1200 tot 2400 milligram per dag.

Dit zijn algemene aanbevelingen:

Luchtwegaandoeningen twee keer per dag 200 tot 600 milligram 

COPD twee keer per dag 600 milligram 

Endometriose 100 tot 2400 milligram per dag

Detox twee keer per dag 600 milligram 

Cocaïne verslaving twee keer per dag 600 milligram 

Tinnitus twee keer per dag 600 tot 800 milligram 

Allergie één tot twee keer per dag 600 milligram 

Nierfalen één tot twee keer per dag 600 milligram 

Dementie twee keer per dag 600 milligram 

Hooikoorts één tot twee keer per dag 600 milligram 

”Capsule, poeder, vloeibaar of in een neusspray”

Wat is een goed NAC supplement?

NAC is de vorm van L-cysteïne die wordt aangetroffen in voedingssupplementen en is door onderzoekers voorgesteld als een behandeling voor verschillende ziekten. NAC wordt gebruikt om de intracellulaire glutathionvoorraad aan te vullen en oxidatieve schade te voorkomen. Het wordt ook gebruikt om de productie van inflammatoire cytokines te remmen die leiden tot infectie of ademhalingsproblemen. 

De volgende vormen van L-cysteïne zijn beschikbaar:

L-cysteïne poeder

NAC actuele oplossing

NAC vloeibare oplossing

NAC-aerosolspray – NAC-aerosolspray wordt gebruikt voor de behandeling van luchtwegaandoeningen of longaandoeningen. Het moet worden voorgeschreven door een arts.

Cysteïne / NAC-tabletten of -capsules – Dagelijkse NAC-tabletten of -capsules kunnen worden gebruikt voor bescherming tegen vrije radicalen en algemene gezondheid.

Let erop dat het belangrijk is dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt bij het gebruik van NAC. Het nemen van een multi-vitamine of vitamine B-complexsupplement zorgt ervoor dat je de B-vitamines binnenkrijgt die je nodig hebt bij het nemen van NAC. 

Tips:

1) Kies altijd een kwalitatief hoogwaardig supplement en gebruik extra vitamine B als je een NAC supplement gebruikt

2) Een supplement kan een goede aanvulling zijn op een gevarieerd eetpatroon en voldoende beweging en slaap

3) NAC moet ofwel 30 minuten vóór of twee uur na het eten worden ingenomen om te voorkomen dat het met eiwit concurreert voor absorptie

4) Overleg bij ziekte, zwangerschap, borstvoeding of gebruik van medicatie eerst met de arts of apotheker voor je een NAC supplement gaat gebruiken

Tot slot

N acetyl cysteïne stond centraal in dit artikel. Heb je weleens een NAC supplement gebruikt? En met weke specifieke reden nam je het supplement? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Tinnitus

Detoxen

Vroegtijdige dementie

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *