Mosterdzaden bevatten ongeveer 30% etherische oliën en het zit bomvol waardevolle omega 3 en 6 vetzuren. Het is maar een klein zaadje maar bevat allerlei gezonde voedingsstoffen.
Mosterdzaad is een goede bron van verschillende voedingsstoffen zoals:
Gezonde vetten
Mosterdzaad bevat gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en kunnen het risico op hartaandoeningen helpen verminderen.
Vezels
Het zaad is een rijke bron aan voedingsvezels. Deze vezels kunnen helpen de stoelgang te bevorderen en de spijsvertering te verbeteren.
Antioxidanten
Mosterdzaad bevat een verscheidenheid aan antioxidanten. Het bevat onder andere flavonoïden, glucosinolaten, isorhamnetine, kaempfero en carotenoïden die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress waardoor het risico op chronische ziekten vermindert.
Eiwitten
Het zaad bevat een goede hoeveelheid eiwit en dit kan belangrijk zijn voor het opbouwen en repareren van weefsels in het lichaam.
Vitaminen en mineralen
Mosterdzaad is een goede bron van verschillende belangrijke vitamines en mineralen, zoals:
• Vitamine A
• Vitamine C
• Vitamine E
• Vitamine K
• Calcium
• Magnesium
• IJzer
• Kalium
• Selenium
• Mangaan
• Zink
• Fosfor
Verbindingen
Mosterdzaad bevat verschillende verbindingen die verantwoordelijk zijn voor verschillende gezondheidsvoordelen.
Sinigrin
Deze verbinding is van glucosinolaten afgeleid. De stof zorgt voor de scherpe smaak van mosterd en er wordt verondersteld dat het de volgende eigenschappen heeft:
• Antibacteriële
• Anti-inflammatoire
• Schimmelwerende
• Antikanker
• Wond genezende eigenschappen
Isothiocyanaten
Deze verbinding is ook afgeleid van glucosinolaten en kunnen de groei en verspreiding van kankercellen helpen voorkomen.
“Mosterdzaadolie heeft veel verschillende voordelen”