Mosterdzaad is het meest bekend als bestanddeel van mosterd. Je kunt mosterdzaden ook toevoegen aan gerechten en er wordt olie van gemaakt. In Azië wordt mosterdzaad al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde om verschillende gezondheidsproblemen te helpen verbeteren.
Mosterdzaad is goed voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom dat zo is en vertellen we je welke goede voedingsstoffen mosterdzaad allemaal bevat. Als bonus krijg je van ons een recept hoe je echte Groninger mosterdsoep moet maken. Lees je mee?!
Mosterdzaad is afkomstig van een plant en de kleine zaadjes worden voornamelijk gebruikt om mosterd van te maken en als belangrijk ingrediënt voor het kruiden van voedsel. De drie belangrijkste soorten zijn:
Gele / witte mosterd – Sinapsis alba
Zwarte mosterd – Brassica nigra
Bruine mosterd – Brassica juncea
De meeste scherpe mosterd is gemaakt van zwart mosterdzaad en de gele variant word veel gebruikt in de geneeskunde.
Mosterdzaad is wereldwijd een veelgebruikte smaakmaker en word gebruikt in verschillende gerechten, sauzen en soep. Het zaad zit vol fytonutriënten en mineralen en bevat nauwelijks calorieën. Wist je dat de Chinezen mosterdzaad beschouwen als een natuurlijk afrodisiacum? Het zaad is inmiddels veelvuldig onderzocht en er is aangetoond dat mosterd onder andere bescherming biedt tegen tumorgroei en DNA- of celmutatie. Waar het nog meer allemaal goed voor is lees je verderop in dit artikel!
”Zit vol vitamines, mineralen en antioxidanten”
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mosterdzaad?
Mosterdzaad wordt al duizenden jaren gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te helpen verbeteren. Enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van mosterdzaad zijn:
Om je een idee te geven waar het zaad allemaal voor gebruikt word hebben we een kort overzicht voor je gemaakt.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mosterdzaad?
• Boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten
• Vermindert hoofdpijn
• Voorkomt de groei van kankercellen
• Goed voor de huid
• Voorkomt versnelde veroudering van het lichaam
• Gezonde en snellere haargroei
• Helpt klachten van astma te verminderen
• Helpt bij het verminderen van artritis
Kan ontstekingen helpen verminderen
Mosterdzaad bevat verbindingen zoals isothiocyanaten en het spoorelement selenium waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben en ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen.
Reguleren van de bloedsuikerspiegel
Het zaad is een goede bron van magnesium dat belangrijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel in het lichaam.
Kan de spijsvertering helpen verbeteren
Mosterdzaad is een goede bron van vezels die de regelmaat bevordert en de spijsvertering kan verbeteren. Ze bevatten ook enzymen die de vertering van voedsel helpen verbeteren.
Kan helpen beschermen tegen hartaandoeningen
Mosterdzaad bevat omega 3 vetzuren waarvan is aangetoond dat het helpt het cholesterolgehalte in het lichaam te verlagen. Het verlagen kan het lichaam helpen beschermen tegen hartaandoeningen.
Kan kanker bestrijdende eigenschappen hebben
Van de isothiocyanaten in mosterdzaad is aangetoond dat ze kanker bestrijdende eigenschappen hebben en de groei en verspreiding van kankercellen kunnen helpen voorkomen.
”Mosterdzaad bevat veel gezonde oliën”
Dit zit er in mosterdzaad!
Mosterdzaden bevatten ongeveer 30% etherische oliën en het zit bomvol waardevolle omega 3 en 6 vetzuren. Het is maar een klein zaadje maar bevat allerlei gezonde voedingsstoffen.
Mosterdzaad is een goede bron van verschillende voedingsstoffen zoals:
Gezonde vetten
Mosterdzaad bevat gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en kunnen het risico op hartaandoeningen helpen verminderen.
Vezels
Het zaad is een rijke bron aan voedingsvezels. Deze vezels kunnen helpen de stoelgang te bevorderen en de spijsvertering te verbeteren.
Antioxidanten
Mosterdzaad bevat een verscheidenheid aan antioxidanten. Het bevat onder andere flavonoïden, glucosinolaten, isorhamnetine, kaempfero en carotenoïden die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress waardoor het risico op chronische ziekten vermindert.
Eiwitten
Het zaad bevat een goede hoeveelheid eiwit en dit kan belangrijk zijn voor het opbouwen en repareren van weefsels in het lichaam.
Vitaminen en mineralen
Mosterdzaad is een goede bron van verschillende belangrijke vitamines en mineralen, zoals:
• Vitamine A
• Vitamine C
• Vitamine E
• Vitamine K
• Calcium
• Magnesium
• IJzer
• Kalium
• Selenium
• Mangaan
• Zink
• Fosfor
Verbindingen
Mosterdzaad bevat verschillende verbindingen die verantwoordelijk zijn voor verschillende gezondheidsvoordelen.
Sinigrin
Deze verbinding is van glucosinolaten afgeleid. De stof zorgt voor de scherpe smaak van mosterd en er wordt verondersteld dat het de volgende eigenschappen heeft:
• Antibacteriële
• Anti-inflammatoire
• Schimmelwerende
• Antikanker
• Wond genezende eigenschappen
Isothiocyanaten
Deze verbinding is ook afgeleid van glucosinolaten en kunnen de groei en verspreiding van kankercellen helpen voorkomen.
“Mosterdzaadolie heeft veel verschillende voordelen”
Wat is mosterdzaadolie?
Mosterdzaadolie word steeds vaker gebruikt in de keuken en voor verschillende kwaaltjes. Zo is de olie altijd één van de belangrijkste ingrediënten die word gebruikt in de keuken van Oost-India en Bangladesh. Mosterdzaadolie wordt al eeuwenlang gebruikt als voedingsadditief en als remedie tegen vele kwalen en staat in landen als China zelfs bekend als afrodisiacum. De olie is gemaakt van geplette of geperste mosterdzaadjes en is gemakkelijk te vinden in de meeste Aziatische supermarkten.
Mosterdzaadolie heeft een kenmerkende en vrij scherpe smaak die geliefd is in de Aziatische keuken. Koreanen gebruiken mosterdzaadolie vaak in een hete kruidenmix en in de Chinese keuken word het veel in dressings gebruiken. Het wordt het meest gebruikt in shorshe bata en dit is een pasta van mosterdzaad en olie die word gebruikt bij de populaire Zuid-Aziatische vis genaamd ilish.
21 procent meervoudig onverzadigd vet – 6 procent het omega-3 alfa-linoleenzuur en 15 procent het omega-6 linolzuur
Ook mosterdzaadolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen:
• Verhoogt de gezondheid van het hart
• Stimuleert de doorbloeding
• Komt de huid ten goede
• Bevat antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen
• Verbetert de gezondheid van het haar
• Vermindert pijn geassocieerd met ontstekingen
• Word gebruik bij de behandeling van tandvleesaandoeningen
• Ontspant en verjongt het lichaam
”Mosterd bevat alleen maar gezonde voedingsstoffen”
Waarom is mosterd zo gezond?
Wist je dat mosterd in Nederland al omstreeks de 13e eeuw bij sommige plechtigheden werd gebruikt? Het is niet alleen een goede smaakmaker maar bevat ook gezonde voedingsstoffen. Tegen het eind van de 18e eeuw vond Mrs. Clements uit Engeland de moderne methode uit om mosterd met meel aan te maken. Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout.
De mosterdplant is eigenlijk een soort kruisbloemige groente en deze staan bekend om de vele fytonutriënten die het bevat.
Verbazingwekkende ingrediënten in mosterd:
• Mosterdzaad
• Kurkuma
• Appelcider azijn
• Zeezout
• Specerijen en paprika
Mosterd is goed voor je en er zijn veel gezondheidsvoordelen van mosterd.
Wat zijn de voordelen voor de gezondheid van mosterd?
• Selenium en zink
• Magnesium en calcium
• Mangaan en ijzer
• Vitaminen A, B6, C en foliumzuur
• Isothiocyanaat
• Omega 3
• Antimicrobieel
Waar word mosterd voor gebruikt?
• Verminderen van krampen
• Verbetering van de spijsvertering
• Verminderen van ontstekingen
• Verlagen van gifstoffen die worden gegenereerd bij verhitting van vlees
”Mosterd werd al in de bijbel genoemd”
Feiten over mosterd en mosterdzaad
• Van alle mosterdsoorten is mosterd van zwart mosterdzaad het scherpste
• Door meer of juist minder mosterdzaden te gebruiken kun je de pittigheid en mildheid van mosterd bepalen
• Azijn zorgt dat de mosterd wat zurig smaakt
• Vroeger was mosterd een geneesmiddel
• We weten dat 3000 jaar voor onze jaartelling al in China mosterdzaad werd verbouwd
• Mosterd komt oorspronkelijk uit het Middelands zeegebied
”Niet alleen lekker maar ook gezond”
Hoe maak je Groninger mosterdsoep?
Groninger mosterdsoep is lekker als voorgerecht en heeft veel smaak. Het is vrij simpel te maken en te combineren met verschillende gerechten.
Hoe maak je Groninger mosterdsoep?
Ingrediënten voor 4 personen:
ca. 2 eetlepels Groninger Mosterd
60 gram bloem
50 gram boter
1 liter groentebouillon
125 ml room
Bereidingswijze:
1)Laat de boter smelten in een pan
2) Voeg de bloem die bij voorkeur gezeefd is toe en roer dit met een houten lepel goed door
3) Zet het mengsel op een zacht vuur en laat hem ongeveer 10 minuten garen. Blijf ondertussen af en toe door roeren.
4) Verwarm ondertussen in een andere pan de groentebouillon en giet deze bij het mengsel
5) Roer dit goed door met een garde zodat er een egaal geheel ontstaat. Laat het 10 minuten zachtjes koken
6) Voeg nu naar smaak de mosterd toe. Met 2 goede eetlepels kom je al een heel eind
7) Voeg als laatste de room toe en roer het geheel goed door. Zorg er voor dat de soep niet meer gaat koken
Je kunt Groninger mosterdsoep prima combineren met:
IJsbergsla
Preiringen
Gebakken spekjes
Zalm
Garnalen
Groninger metworst
”Mosterdzaad kan bloeddruk verlagend werken”
Wat zijn de bijwerkingen van mosterdzaad?
Het eten van mosterd en mosterdzaad is over het algemeen veilig voor de meeste mensen. Als je niet te grote hoeveelheden eet dan moet er normaal gesproken geen probleem zijn.
Wanneer je het in grote hoeveelheden eet dan kun je last krijgen van:
• Buikpijn
• Diarree
• Darmontsteking
• Contacteczeem wanneer het op de huid word aangebracht
Ongekookt mosterdzaad bevat een grote hoeveelheid goitrogenen. Dit zijn verbindingen die de normale functie van je schildklier kan verstoren. Als je geen last hebt van de schildklier dan zal het normaal gesproken geen probleem zijn. Als je een verminderde schildklierfunctie hebt dan is het belangrijk om de inname te beperken.
Het zaad kan ook de bloeddruk verlagen en daarom moeten mensen met een lage bloeddruk beter niet teveel mosterd of mosterdzaad eten.
Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Zorg dat je geen grote hoeveelheden mosterd of mosterdzaad consumeert.
Als je na het eten van mosterd of mosterdzaad last hebt van allergische reacties neem dan contact op met de huisarts.
Tips:
1) Je kunt mosterdzaad voor een lange tijd bewaren mits je het op een droge, koele plaats bewaart in een luchtdichte verpakking
2) Let bij het kopen van mosterdzaad erop dat het een egale gouden kleur heeft
3) Wit/gele zaad heeft een kruidige en mild scherpe smaak. Zwart mosterdzaad is erg pittig met een scherpe smaak
4) Mosterdzaad kun je ook gebruiken voor zelfgemaakt azijn en groenten in het zuur leggen zoals bij augurken word gedaan
Mosterdzaad stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens ‘echte Groninger mosterdsoep’ gemaakt of gegeten? Of ben je na het lezen van dit artikel dat van plan om te doen? Wij zeggen doen, want het is erg lekker! Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaar onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!