Kruiden > moringa 

moringa
Expert: Jaap Gerrijts | 9 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Moringa

Moringa is een tropische plant die bekend staat om zijn voedzame en geneeskrachtige eigenschappen. De bladeren, zaden, wortels en bloemen bevatten veel goede voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid en welzijn van de mens. Moringa wordt ook wel de ‘wonderboom’ genoemd omdat hij kan groeien in droge en arme omstandigheden en veel voordelen biedt als ‘superfood’.

Moringa kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je moringa allemaal kunt gebruiken. lees je mee?!

Moringa is een goede bron van vitamines en mineralen

Moringa

Heb je weleens van moringa gehoord? Deze boom werd duizenden jaren geleden voor het eerst ontdekt vanwege zijn gunstige eigenschappen. Pas sinds kort is het bekend als één van de meest indrukwekkende kruidensupplementen op de holistische gezondheidsmarkt.

Tot op heden hebben meer dan 1.300 onderzoeken, artikelen en rapporten zich gericht op de vele voordelen van moringa. Hierbij werd vastgesteld dat het verbindingen bevat die vooral belangrijk zijn in delen van de wereld waar ziekte uitbraken en voedingstekorten veel voorkomen.

Wist je dat zowat elk deel van de moringa plant op de één of andere manier kan worden gebruikt? Of het nu gaat om het maken van een krachtige antioxiderende thee of het produceren van een olieachtige substantie die de huid smeert en voedt.

Wat is moringa?

Moringa word in het Latijns moringa oleifera genoemd en is bekend onder meer dan 100 namen in verschillende talen over de hele wereld. Deze gemakkelijk te kweken tropische plantensoort is afkomstig uit het Himalaya gebergte en verschillende delen van India en Afrika. Het zit boordevol met meer dan 90 beschermende verbindingen zoals isothiocyanaten, flavonoïden en fenolzuren.

Er wordt aangenomen dat er minstens 12 verschillende soorten van de moringaboom zijn die behoren tot de plantenfamilie Moringaceae. Het zijn snelgroeiende en hoge planten die bloemen of peulen produceren.

Van alle soorten wordt er één verreweg het meest gebruikt en dat is moringa oleifera. Voordat de effecten van de plant in wetenschappelijke studies werden aangetoond, werd de plant al meer dan 4000 jaar op grote schaal gebruikt in traditionele geneeswijzen zoals de Ayurvedische geneeskunde.

Moringa heeft een sterke reputatie opgebouwd voor het bestrijden van ontstekingen en het bestrijden van verschillende effecten van ondervoeding en veroudering. Dit is dan ook de reden waarom men het ‘de wonderplant’ noemt.

Zelfs de olie van de boom heeft bepaalde eigenschappen die vergelijkbaar zijn met olijfolie en het wordt niet ranzig. Moringa is absoluut een superfood. Het heeft niet alleen een enorme hoeveelheid voedingsstoffen maar ook veel fytonutriënten.

De voordelen van moringa zijn onder meer het helpen behandelen van een breed scala aan aandoeningen zoals:

Vermoeidheid

Allergieën 

Astma

Ontstekings gerelateerde ziekten

Bacteriële, schimmel-, virale en parasitaire infecties

Kanker

Suikerziekte

Bloedarmoede

Artritis en andere gewrichtspijn zoals reuma

Obstipatie

Buikpijn 

Diarree

Epilepsie

Maag- en darmzweren 

Chronische hoofdpijn

Hartproblemen zoals hoge bloeddruk

Nierstenen

Vocht vasthouden

Schildklier aandoeningen

Laag libido

 

 

”De Moringa oleifera word ook wel wonderboom genoemd”

Wat zit er in moringa?

Moringa is een unieke plant omdat bijna alle delen zoals de bladeren, zaden, bloemen, peulen, stengels en wortels kunnen worden gebruikt als bron voor voeding, supplementen en andere geneeskrachtige eigenschappen.

De plant word het meest gebruikt voor medicinaal gebruik waarbij de bladeren gedroogd en vermalen worden en waar de meeste antioxidanten en andere gezonde eigenschappen worden aangetroffen. 

Een onderzoek uit 2022 onthulde hoe de meeste mensen moringa alleen als fruit beschouwen maar dat het de bladeren zijn die bijna alle essentiële voedingsstoffen, groeifactoren, vitamines, aminozuren, eiwitten, mineralen en mineralen zoals kalium, ijzer en zink bevatten.

Studies hebben ook laten zien dat moringapoeder vol zit met fytochemicaliën, eiwitten, calcium, bètacaroteen, vitamine C en kalium. Het is ook een geconcentreerde bron van vitamine A en daarom word het elk jaar gegeven aan duizenden kinderen in derde wereldlanden die lijden aan een levensbedreigend vitamine A-tekort.

Het gebruik kan ook de opname van sporenelementen, aminozuren en fenolverbindingen verbeteren. De plant bevat namelijk een zeldzame en unieke combinatie van ziekteverwekkende fytonutriënten zoals:

Kaempferol

Flavonoïden

Glucosiden

Glucosinolaten

Quercetine

Beta-sitosterol

Caffeoylquinic acid 

Zeatine

Naast de waardevolle bladeren bevatten de peulen van de moringaboom ook zaden die een geneeskrachtige oliesoort bevatten. Olie van moringa zaden kan worden gebruikt om mee te koken of direct op de huid aan te brengen.

Volgens een organisatie die moringaplanten in Afrika gram voor gram oogst genaamd Kuli Kuli bevat de plant:

Twee keer de hoeveelheid eiwit van yoghurt

Vier keer zoveel vitamine A als wortels

Drie keer zoveel kalium als bananen

Zeven keer zoveel vitamine C als sinaasappels

Vier keer meer calcium dan melk

Vijfentwintig keer meer ijzer dan spinazie

Zesendertig keer meer magnesium dan eieren

Vijftig keer meer vitamine B3 dan pinda’s

Zesenvijftig keer meer vitamine B2 dan bananen

 

 

”De belangrijkste stoffen zitten in het blad en de zaden”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van moringa?

Zoals je inmiddels kunt begrijpen bevat moringa enorm veel voedingsstoffen en heeft het om deze reden ook verschillende gezondheidsvoordelen. De plant is enorm veel onderzocht en bij deze onderzoeken heeft men het volgende ontdekt.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van moringa?

Boordevol antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen

Moringa oleifera lijkt vergelijkbare eigenschappen te hebben als bepaalde conventionele geneesmiddelen en het voordeel ervan is dat het niet allemaal bijwerkingen geeft die je bij medicatie vaak wel hebt.

Volgens een onderzoek bevat het een mix van essentiële aminozuren, carotenoïde fytonutriënten, antioxidanten zoals quercetine en natuurlijke antibacteriële verbindingen die op dezelfde manier werken als veel ontstekingsremmende medicijnen.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat deze verbindingen:

Beschermend zijn voor het hart

Natuurlijke stimulerende middelen zijn voor de bloedsomloop

Antitumor effecten hebben

Anti-epileptische effecten hebben

Anti-maagzweer effecten hebben

Krampstillende effecten hebben 

Anti-hypertensieve effecten hebben

Anti-diabetische effecten hebben

 

Moringa poeder bevat veel verschillende krachtige anti-verouderingsstoffen die de effecten van vrije radicalen, oxidatieve stress en ontstekingen helpen verminderen. Deze worden in verband gebracht met een verminderd risico op chronische ziekten zoals maag-, long- of darmkanker, suikerziekte, hoge bloeddruk en leeftijdsgebonden oogaandoeningen.

 

Brengt de bloedsuikerspiegel in evenwicht en helpt diabetes te bestrijden

Moringa bevat een soort zuur dat chlorogeenzuur heet en hiervan is aangetoond dat het kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en zorgen dat cellen glucose kunnen opnemen of afgeven als dat nodig is. Dit geeft het natuurlijke anti-diabetische en hormoon balancerende eigenschappen.

Afgezien van chloregninezuur zijn ook verbindingen die isothiocyanaten worden genoemd en die aanwezig zijn in moringablad in verband gebracht met natuurlijke bescherming tegen diabetes.

Uit een studie bleek dat deze plant positieve effecten had op de controle van de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte bij patiënten met diabetes wanneer deze werd gegeten als onderdeel van een koolhydraatrijke maaltijd.

Andere onderzoeken hebben laten zien dat anti-diabetische activiteiten van lage doses moringa zaadpoeder van 50 tot 100 milligram per kilogram lichaamsgewicht kon helpen de antioxidantstatus en enzymproductie in de lever, alvleesklier en nieren van ratten te verhogen en schade te voorkomen in vergelijking met controlegroepen.

Hoge niveaus van immunoglobuline IgA en IgG, nuchtere bloedsuikerspiegel en geglycosyleerd hemoglobine HbA1c zijn drie markers die worden gezien bij diabetici. Deze bleken ook af te nemen als gevolg van moringa die werd gegeven aan ratten met diabetes.

Kan moringa helpen om af te vallen? Omdat moringa de insulinegevoeligheid en hormoonbalans kan verbeteren kan het enkele voordelen bieden aan degenen die een plan voor gewichtsverlies volgen.

 

Verbeteren van de spijsvertering 

Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen wordt moringa gebruikt in oude geneeswijzen zoals Ayurveda bij het voorkomen of behandelen van onder andere:

Leverziekte

Schimmel- of gistinfecties 

Spijsverteringsklachten

Maagzweren

Infecties

Nierbeschadiging

Olie gemaakt van moringa wordt vaak gebruikt om de leverfunctie te stimuleren zodat  het lichaam wordt ontgift van schadelijke stoffen, zoals gifstoffen van zware metalen. Het kan ook helpen bij het bestrijden van nierstenen, urineweginfecties, constipatie, vochtophoping en diarree.

 

Brengt hormonen in evenwicht en vertraagt de effecten van veroudering

In een onderzoek testte men de effecten van moringa samen met amarantbladeren op niveaus van ontsteking en oxidatieve stress bij volwassen vrouwen in de menopauze. Onderzoekers wilden kijken of deze superfoods de effecten van veroudering zouden kunnen helpen vertragen door hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen.

Niveaus van antioxidantstatus zoals serumretinol, serumascorbinezuur, glutathionperoxidase, superoxidedismutase en malondialdehyde werden voor en na suppletie geanalyseerd, samen met nuchtere bloedglucose- en hemoglobinespiegels.

De resultaten lieten zien dat suppletie met moringa en amarant een aanzienlijke toename van de antioxidantstatus veroorzaakte samen met een aanzienlijke afname van markers van oxidatieve stress. Er werden ook betere nuchtere bloedglucoseregulatie en positieve stijgingen van hemoglobine gevonden.

Kan moringa je libido stimuleren? Er zijn aanwijzingen dat moringa het libido kan stimuleren en kan werken als een natuurlijke anticonceptie volgens verschillende dierstudies.

Hoewel het van oudsher wordt gebruikt als een natuurlijk afrodisiacum, lijkt het in feite te helpen de bevruchtingsgraad te verminderen. Dat gezegd hebbende, kan het volgens sommige onderzoeken de weerstand tijdens de zwangerschap versterken en ook de productie / lactatie van moedermelk verhogen.

 

Helpt de stemming te stabiliseren en beschermt de gezondheid van de hersenen

Moringa is een eiwitrijk voedsel en is ook rijk aan antioxidanten en verbindingen die de gezondheid van de schildklier kunnen verbeteren waardoor het gunstig is voor het handhaven van hoge energieniveaus en het bestrijden van vermoeidheid, depressie, laag libido, stemmingswisselingen en slapeloosheid.

 

Beschermt en voedt de huid

Verschillende populaire toepassingen van moringa olie zijn om het vocht van de huid vast te houden, wondgenezing te versnellen en droge of verbrande huid te kalmeren.

Moringa bevat natuurlijke antibacteriële, schimmelwerende en antivirale stoffen die de huid kunnen beschermen tegen verschillende vormen van infecties. Enkele van de gebruikelijke manieren waarop het op de huid wordt gebruikt zijn onder meer:

Elimineren van geuren

Verminderen van voetschimmel

Verminderen van ontstekingen geassocieerd met acne

Behandelen van infectie- of abcessen

Verwijderen van roos

Bestrijden van tandvleesaandoeningen 

Helpen genezen van beten, brandwonden, virale wratten en wonden

De olie kan rechtstreeks op de huid worden aangebracht als een uitdrogend, samentrekkend middel en zo worden gebruikt om bacteriën te doden. Tegelijkertijd is het bekend dat het bij regelmatig gebruik werkt als een smeermiddel en de huid hydrateert door de natuurlijke vocht barrière te herstellen. Het is een veelgebruikt ingrediënt dat wordt gebruikt in voedselproductie en parfums omdat het bederf voorkomt door bacteriën te doden. Daarnaast heeft het een aangename geur en vermindert het andere geuren.

 

Goed voor het milieu 

Een opmerkelijk kenmerk van de moringa plant is dat hij kan groeien in uitgeputte of droge grond waar veel andere soorten planten of bomen niet kunnen overleven. Dit is precies waarom bepaalde ondervoede bevolkingsgroepen in derde wereldlanden zoals Somalië of India ervan hebben geprofiteerd in tijden van hongersnood.

Afgezien van het leveren van belangrijke voedingsstoffen wordt het gebruikt om:

Vruchtbare grond helpen te herstellen

Helpen bij bosherstel 

Water te filteren

Een interessant gebruik van de zaden is deze voor waterzuivering. Het combineren van moringa met water helpt namelijk onzuiverheden aan de zaden te hechten zodat ze kunnen worden verwijderd. Hierdoor blijft er water over van betere kwaliteit dat minder gifstoffen bevat.

Zout lijkt zich ook te binden aan moringa wat gunstig is voor het maken van vers smakend water.

Sommige onderzoeken hebben laten zien dat 0,2 gram gemalen moringazaad een liter vervuild water kan veranderen in veilig drinkwater. Dit komt door de coagulerende werking van bepaalde ingrediënten in de plant die de bacteriën kunnen opnemen.

 

 

 

”Bladpoeder word meestal in capsules of tabletten verwerkt”

Hoe kan je moringa gebruiken?

Zoals je inmiddels hebt gelezen kan moringa op veel verschillende manieren worden gebruikt. Vanwege de lange transporttijd die nodig is om moringa te verzenden vanuit delen van Afrika of Azië waar het wordt verbouwd, wordt het meestal verkocht in poeder- of capsulevorm, wat de houdbaarheid verlengt.

Waar smaakt moringa naar?

Er wordt gezegd dat het smaakt naar een mix tussen mierikswortel en asperges. Het heeft misschien niet de meest aansprekende smaak maar het is een supplement met één van de rijkste voorraden aan essentiële voedingsstoffen ter wereld.

Wat is de juiste dosering?

Er is op dit moment geen aanbevolen dosering van moringa omdat het slechts een kruidensupplement is en geen essentiële voedingsstof. Dat gezegd hebbende zijn er aanwijzingen dat de optimale dosis voor mensen berekend is op 29 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Als je kijkt naar het gebruik van capsules dan raad men vaak aan om één tot twee maal per dag 3 capsules te nemen van 400 milligram per stuk. 

Bouw het gebruik rustig op gedurende twee weken naar het gewenste aantal naarmate je aan de effecten went.

De meeste mensen kiezen ervoor om elke paar dagen moringa in te nemen maar niet elke dag wanneer ze het een lange tijd willen gebruiken. Dit doen ze omdat het laxerende effecten en maagklachten kan veroorzaken bij overmatig gebruik.

 

Hier zijn de meest gebruikelijke manieren om moringa te gebruiken om de best mogelijke voordelen te krijgen:

Gedroogde moringabladeren of moringapoeder

Je hebt ongeveer drie en een halve kilo moringabladeren nodig om een halve kilo gedroogd moringapoeder te maken. De bladeren worden beschouwd als de krachtigste delen van de plant en bevatten de meeste antioxidanten en beschikbare macronutriënten. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op en neem maximaal zes gram per dag gedurende maximaal drie weken.

Moringa thee

Dit type moringa wordt gemaakt van gedroogde bladeren die in heet water zijn gedrenkt net als veel andere heilzame kruidentheeën. De meest voedzame soorten zijn biologisch en worden langzaam gedroogd bij lage temperaturen waardoor delicate verbindingen goed behouden blijven. Vermijd het koken van de bladeren om de voedingsstoffen het beste te behouden, en kook indien mogelijk niet met moringa.

Moringa olie

De olie uit zaden wordt ook wel Ben-olie genoemd. Het word veel gebruikt in natuurlijke crèmes of lotions. Bewaar de olie op een koele en donkere plaats en houd het uit de buurt van hoge temperaturen of de zon.

Moringa zaden

De peulen en bloemen lijken een hoog fenolgehalte te hebben samen met eiwitten en vetzuren. Dit zijn de delen van de plant die worden gebruikt om water te zuiveren en eiwitten toe te voegen aan voeding met weinig voedingsstoffen. De onrijpe groene peulen van de plant worden vaak drumsticks genoemd en worden op dezelfde manier bereid als sperziebonen. De zaden in de peulen worden verwijderd en net als noten geroosterd of gedroogd om hun versheid te behouden.

 

 

”Wetenschappelijke onderzoeken hebben niet één nadelige bijwerking kunnen ontdekken”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van moringa?

Moringa is volledig natuurlijk en vrij van chemische toevoegingen als je een biologisch en kwalitatief hoogstaand merk koopt. Het lijkt dat het bij orale inname of gebruik op de huid zeer goed te worden verdragen.

 

Bijwerkingen zijn echter nog steeds mogelijk en deze kunnen zijn:

Vertraagde hartslag

Lage bloeddruk

Bemiddeling en verstoring van de vruchtbaarheid

Samentrekkingen van de baarmoeder

Celmutaties wanneer grote hoeveelheden zaden worden geconsumeerd

 

Bladeren, fruit, olie en zaden van de moringaboom worden al eeuwenlang veilig gebruikt maar tegenwoordig worden er verschillende vormen van supplementen of extracten verkocht. Het is daarom belangrijk om de puurste soort te kopen die je kunt vinden en om de ingrediënten op het etiket zorgvuldig te lezen.

Kan ik moringa gebruiken tijdens de zwangerschap?

Tijdens zwangerschap of borstvoeding kun je het beste moringa extract, wortel of hoge doseringen vermijden omdat er niet genoeg onderzoek is gedaan om aan te tonen dat het veilig is. Het is namelijk mogelijk dat chemicaliën in de wortel, schors en bloemen van de plant kunnen leiden tot samentrekkingen van de baarmoeder. Dit samentrekken kan mogelijk complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap.

Tips:

1) Na het verwijderen van je make-up en het schoonmaken van je gezicht breng je wat moringa olie aan om je huid te hydrateren en te voeden

2) Een kopje moringa thee kan je prima ‘s avonds drinken want het bevat geen cafeïne

3) Als je medicatie gebruikt en twijfelt of het samen kan met moringa overleg dan eerst met je arts of apotheker

4) Combineer moringa met gember voor een rustgevend effect op de spijsvertering

Moringa is een goede bron van aminozuren en antioxidanten

Tot slot

Moringa stond centraal in dit artikel. Ben jij een liefhebber van thee? En drink je weleens een kopje moringa thee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verpesten door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bachbloesem

Ginkgo biloba

Teunisbloem

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *