moringa thee
Expert: Jaap Gerrijts | 1 oktober 2023 | Leestijd: 7 minuten

Moringa thee

Moringa thee is een kruidendrank die gemaakt wordt van de bladeren van de moringaboom en staat bekent om zijn voedzame en geneeskrachtige eigenschappen. Het bevat veel vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid. Moringa thee kan onder andere helpen bij het verlagen van de bloeddruk  en het bestrijden ontstekingen. Een kopje moringa thee heeft een aangename smaak en is een eenvoudige en natuurlijke manier om je lichaam en geest te verzorgen.

Moringa thee heeft vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je de lekkerste moringa latte thee maakt. Lees je mee?!

Moringa thee is goed voor de huid, haar, botten, tanden en nagels

Moringa thee

Moringa thee is afkomstig van de Moringa oleifera boom die ook wel bekend staat als de mierikswortelboom en de trommelstokboom. De vele voordelen van moringa thee zijn inmiddels uitgebreid onderzocht door wetenschappers en op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. 

Moringa wordt medicinaal gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen zoals:

Bloedarmoede

Astma

Spijsverteringsproblemen

Hoofdpijn 

Gewrichtspijn

Het wordt ook gebruikt als remedie tegen zwelling en een verscheidenheid aan infecties zoals bacteriële, schimmel- en virale typen.

Moringa thee bevat van nature weinig calorieën en geen suiker. Wat vitamines en mineralen betreft is het rijk aan vitamine A, ijzer en calcium.

De meest voedzame versie van moringabladthee en moringapoeder zijn biologisch en langzaam gedroogd onder lage temperaturen. Op deze manier blijven de delicate en heilzame verbindingen behouden. 

Wat is Moringa?

Moringa oleifera wordt al eeuwenlang gebruikt in de fytogeneeskunde en ayurvedische genezing. De vele voordelen van moringa thee werden al lang geleden ontdekt toen het ruim 4000 jaar geleden in de Ayurveda geneeskunde werd gebruikt. Moringa werd ook gebruikt door de oude Grieken, Romeinen en de oude Mauryan-krijgers van India die naar verluidt moringabladeren gebruikten om hen meer energie en kracht te geven en vooral tijdens de oorlog. 

De plant is inheems in Noord-India en Oost-Afrika en daar vind je de twee meest populaire soorten, hoewel er in totaal 13 verschillende soorten zijn. Tegenwoordig worden moringabomen over de hele wereld gekweekt en de bladeren, zaden, schors, wortels, sap en bloemen worden veel gebruikt in de traditionele geneeskunde en de bladeren en onrijpe zaaddozen worden gebruikt als voedingsproducten.

Het meest gebruikte deel van de plant zijn de eetbare bladeren en de gedroogde bladeren worden vaak verkocht als voedingssupplementen in poedervorm of in capsulevorm.

 

 

 

”Moringa oleifera is één van de meest voedzame planten ter wereld”

Wat is de voedingswaarde van Moringa thee?

Moringa thee heeft een breed scala aan voedingsstoffen en bioactieve stoffen zoals essentiële aminozuren, koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Al deze stoffen zorgen ervoor dat deze plant zo krachtig is.

Eén kopje Moringa latte thee bevat ongeveer:

Calorieën                                 98 

Koolhydraten                         6,8 gram 

Eiwit                                         0,2 gram 

Vet                                            7,5 gram 

Vezels                                       1,1 gram 

Vitamines en mineralen

Natrium                                   243 milligram 

Vitamine A                              3.562 ie

Calcium                                    696 milligram 

IJzer                                          2 milligram 

Vitamine D                              2 microgram 

Zoals je kunt zien bevat deze moringa latte thee veel voedingsstoffen waarvan een groot deel te danken is aan het moringapoeder maar sommige komen ook uit de cashewmelk.

 

 

”Maak de lekkerste moringa latte thee”

Hoe maak je Moringa thee?

Hoe maak je moringa thee? Het maken van moringa thee kan eigenlijk niet eenvoudiger en lekkerder dan het volgende recept dat we met je gaan delen!

Dit recept is voor een moringa latte thee, maar je kunt ook moringa theezakjes kopen en eenvoudig heet water toevoegen om snel een Moringa thee te maken.

Dit recept is voor twee personen maar halveer de ingrediënten om er één te maken.

Je combineert en verwarmt eenvoudigweg vier ingrediënten: 

1,5 eetlepel Moringabladpoeder

2 theelepels kokosolie

2 theelepels ahornsiroop of honing van de lokale imker

3 kopjes cashewmelk 

Bereidingswijze:

1) Combineer alle ingrediënten in een kleine pan op middelhoog vuur en klop goed tot ze helemaal gemengd zijn

2) Breng het bijna aan de kook en haal het dan van het vuur

3) Giet het mengsel in een blender en mix tot het schuimig en glad is

4) Verdeel het gelijkmatig over twee mokken en serveer

 

 

”Energie, ontstekingen, cholesterol, spijsvertering en bloedsuiker”

Wat zijn de voordelen van Moringa?

Wetenschappers ontdekken steeds meer voedings- en gezondheidsvoordelen van Moringa. 

Hier zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van moringa en redenen om het te gebruiken:

Geeft je meer energie!

Als je op zoek bent naar een cafeïnevrije energieboost dan kun je moringa thee gaan proberen. Het is namelijk rijk aan vitamines en mineralen en vooral ijzer, vitamine C en D. Deze voedingsstoffen zijn betrokken bij het energie producerende metabolisme. Moringa bevat ook B-vitamines die helpen de energie op de lange termijn te behouden en gezonde stofwisselingsprocessen ondersteunen. 

Het goede nieuws is dat je geen energiecrash, kriebels of angstige gevoelens ervan krijgt wat vaak voorkomende bijwerkingen zijn van cafeïne houdende dranken zoals koffie.

 

Het is enorm voedzaam

Moringabladeren zijn één van de meest voedingsrijke bladeren ter wereld. Het zit letterlijk boordevol eiwitten, essentiële aminozuren, 27 vitamines en 46 antioxidanten. Denk hierbij aan voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, B-vitamines, kalium, magnesium en vitamine C. Over het algemeen is moringa ook rijk aan macro- en micronutriënten en andere bioactieve stoffen die van vitaal belang zijn voor de normale werking van het lichaam en de preventie van verschillende ziekten.

 

Het kan ontstekingen helpen bestrijden

Ontsteking is een reactie die in je lichaam plaatsvindt om je te helpen beschermen tegen infecties en om letsel aan lichaamsweefsel te herstellen. Moringa bevat ontsteking bestrijdende voedingsstoffen zoals:

Fytonutriënten

Antioxidanten 

Antibacteriële stoffen

Samen bestrijden deze krachtige verbindingen ontstekingen in je lichaam door zich te richten op vrije radicalen en verminderen als gevolg daarvan oxidatieve stress en ontstekingen en bestrijden ziekten. 

Twee van deze belangrijke verbindingen zijn quercetine wat een krachtig antioxidant en ontstekingsremmend middel is en isothiocyanaten die helpen bij ontgifting en hebben ontstekingsremmende effecten. 

Eén onderzoek suggereert dat deze specifieke verbindingen in moringa kunnen helpen bij het verlichten van laaggradige ontstekingen die verband houden met chronische ziekten.

 

Verbeteren van het cholesterol 

Een gezond cholesterolgehalte is belangrijk bij het voorkomen van hart,- en vaatziekten. Het goede nieuws is dat moringa het potentieel heeft om het cholesterol te verlagen. Volgens één onderzoek heeft moringa lipidenverlagende eigenschappen en kan het helpen om de vorming van plaques in de slagaderwanden te vermijden. 

 

Brengt je bloedsuikerspiegel in evenwicht

Wist je dat Moringa thee kan helpen je bloedsuikers stabiel te houden? Er wordt namelijk aangenomen dat Moringa helpt bij de bloedsuikerspiegel dankzij het chlorogeenzuur en de isothiocyanaten die het bevat. 

Chlorogeenzuur kan mogelijk je bloedsuikerspiegel helpen onder controle te houden door de opname of afgifte van suiker door de cellen na een maaltijd te reguleren. Studies hebben het gebruik van moringa ondersteund om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Hierbij zijn er positieve effecten ontdekt op:

De nuchtere bloedsuikerspiegel

Het insulinegehalte

HbA1c 

En de algehele bloedglucose bij degenen die moringapoeder consumeren.

 

Ondersteuning van de spijsvertering

Als je last hebt van spijsverteringsproblemen zoals verstopping dan kunnen de vezels in moringa je hierbij helpen. De plant bevat namelijk oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Beide vormen van vezels hebben gezondheidsvoordelen en vooral voor de spijsvertering. 

Oplosbare vezels lossen op in water en veranderen in een gel waardoor de spijsvertering wordt vertraagd en je langer een vol gevoel hebt. De onoplosbare vezels helpen de ontlasting dikker te maken waardoor deze veel gemakkelijker door je spijsverteringskanaal passeert en verstopping wordt verminderd. 

Niet alleen dat, het voedingsprofiel van moringa bevat verbindingen die ook de goede bacteriën in je darmen ondersteunen.

 

Anti-verouderingseigenschappen

Moringa zit boordevol antioxidanten zoals flavonoïden en polyfenolen die volgens onderzoek voortijdige rimpels kunnen helpen bestrijden en je huid er jeugdig uit kunnen laten zien. De verbindingen hebben krachtige ontstekingsremmende effecten en de anti-verouderingsvoordelen op de huidverzorging zijn veelbelovend. Ook hier is nog extra  aanvullend onderzoek voor nodig om te kijken hoe het goed in de praktijk kan worden toegepast.

 

Ondersteuning van de hersenfunctie 

Het extract van moringa en het effect ervan op het verbeteren van de cognitie en de stemming wordt nog steeds uitgebreid bestudeerd. Moringa kan namelijk de cognitie stimuleren gezien het rijke aminozuur- en vitamineprofiel. Het bevat tryptofaan wat een voorloper is van serotonine dat ook wel het gelukshormoon word genoemd. 

Dit feel-good hormoon werkt in de beloningscentra van je hersenen en verbetert:

Het leervermogen

Motorische functie 

Het geheugen

Je vindt zowel vitamine C als E in moringa en deze krachtige antioxidanten helpen oxidatieve schade aan je hersenen verminderen wat een belangrijke speler in de ontwikkeling van sommige cognitieve stoornissen blijkt te zijn.

 

Verlagen van de bloeddruk 

Als je last hebt van hoge bloeddruk dan kan het regelmatig drinken van moringa thee een verschil maken. Dit geld vooral als je dagelijks voldoende lichaamsbeweging krijgt en een voedingsrijk eetpatroon hebt. Moringa poeder heeft namelijk bloeddrukverlagende eigenschappen omdat het de stof quercetine bevat. Deze antioxidant vermindert de oxidatieve stress op het hart en helpt de bloeddrukbeheersystemen in je lichaam te stabiliseren. 

Als je bloeddrukmedicijnen gebruikt dan is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen voordat je moringa gaat gebruiken omdat dit ertoe kan leiden dat de bloeddruk te laag wordt.

 

Het kan je libido verhogen

Stress kan je libido in de war brengen door het verhogen van cortisol en het verlagen van het feel-good hormoon dopamine. Er zijn veel kruiden waarvan bekend is dat ze als afrodisiaca worden beschouwd en deze worden al lang gebruikt om het libido te verbeteren. Wist je dat moringa hier één van is? 

Uit dierstudies is gebleken dat moringa het testosteron kan verhogen en cortisol kan verlagen waardoor het libido wordt ondersteund. Volgens deze studie kunnen moringabladeren gunstige effecten hebben op mannelijke seksuele disfunctie dat veroorzaakt is door stress.

 

 

”Bouw het gebruik op om zo maagklachten te voorkomen”

Wat zijn de bijwerkingen van Moringa thee?

Kan je elke dag moringa thee drinken en wat zijn de bijwerkingen bij het drinken van moringa thee?

Je kunt prima iedere dag een kopje moringa thee drinken! Het is het beste om te beginnen met een halve theelepel tot één theelepel moringa per dag om zo ongewenste bijwerkingen te voorkomen. Op deze manier went je lichaam aan de stoffen die erin zitten.

Moringa kan namelijk bij hoge doseringen of bij te vaak gebruik een laxerend effect hebben en maagklachten veroorzaken. Om deze reden kiezen de meeste mensen ervoor om het om de paar dagen te eten of te drinken in plaats van elke dag om zo deze bijwerkingen te voorkomen.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, vermijd dan het drinken van moringa thee omdat de chemicaliën in de wortel, schors en bloemen schadelijk voor je baby kunnen zijn.

Medicatie

Daarnaast kan moringa thee interacties geven met sommige medicijnen. Overleg daarom altijd even met je arts of apotheker om te kijken wat de medicatie die je gebruikt doet wanneer je het tegelijkertijd gebruikt. 

Als je moringa wilt proberen dan kun je het beste beginnen met een kleine dosering. Meer dan 70 gram moringa per dag kan namelijk een vitamine- en mineraaltoxiciteit veroorzaken. 

 

 

”Moringa thee is op steeds meer plaatsen te koop”

Waar koop je Moringa thee?

In Nederland vind je Moringa meestal in poeder- of supplementvorm. De thee kan je kopen in de supermarkt, speciaalzaak en ook online. Als je met de bladeren en peulen wilt experimenteren dan kun je deze vinden in een Oriëntaalse supermarkt of  natuurvoedingswinkel.

Hier zijn enkel tips waarmee je rekening moet houden bij het kopen van moringa:

Zoek naar 100% pure biologische moringabladeren

Moringabladpoeder moet in een luchtdichte verpakking in een koele en donkere omgeving worden bewaard

Kijk goed naar de houdbaarheidsdatum en houdbaarheid. Je kunt moringa het beste binnen zes maanden na de oogst gebruiken

Tips:

1) Moringa thee kan warm of ijskoud worden gedronken waardoor het veelzijdig is voor ieder seizoen

2) Verwarm het water tot een temperatuur net onder het kookpunt van 80 tot 85°C om de delicate smaken en voedingsstoffen van de thee te behouden

3) Pas de hoeveelheid moringabladeren aan om de sterkte van de thee te regelen. Begin met 1 tot 2 theelepels per kopje water en pas het aan je smaak aan

4) Laat de gedroogde moringabladeren 5 tot 7 minuten trekken om zo de smaak en voedingsstoffen eruit te halen

5) Voeg een scheutje vers citroensap toe aan je moringa thee voor een citrus achtige twist en om de opname van voedingsstoffen te stimuleren

Moringa thee bevordert de werking van de lever en nieren

Tot slot

Moringa thee stond. centraal in dit artikel. Drink jij graag een kopje thee? En welke theesoort heeft dan je voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Matcha thee

Zwarte thee

Witte thee

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *