methionine
Expert: Jaap Gerrijts | 17 januari 2023 | Leestijd: 8 minuten 

Methionine

Methionine is een essentieel aminozuur welke niet door het lichaam aangemaakt kan worden. Je moet de stof via je voeding of een supplement tot je nemen. Methionine heeft een positief effect op vele cel functies, zo geneest het wonden en beschermt het je lever. Bovendien werkt methionine antioxiderend. 

Methionine kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en welke voeding rijk is aan methionine. Lees je mee?!

Methionine

Methionine word een essentieel aminozuur genoemd omdat je lichaam de stof niet zelf kan aanmaken. Je bent afhankelijk van eiwitrijk voedsel om genoeg van deze aminozuur binnen te krijgen. De stof word ook wel L-methionine genoemd en is betrokken bij verschillende processen zoals het aanmaken van eiwitten en peptiden. 

Het is ook verantwoordelijk voor een verbinding die bekend staat als s-adenosylmethionine dat belangrijk is voor verschillende functies in het lichaam. Het aminozuur werd voor het eerst ontdekt in 1921 door de Amerikaanse bacterioloog John Howard Mueller.

Methionine speelt een belangrijke rol bij:

De groei van nieuwe bloedvaten

De productie van creatine 

Gezonde groei 

Stofwisseling

Immuunsysteem

Dopamine, serotonine en melatonine

Celmembranen

Mensen gebruiken de stof steeds vaker in supplementvorm en verschillende onderzoeken hebben laten zien dat de stof kan helpen bij:

Alcoholisme

Allergieën

Depressie

Schizofrenie

Bestraling

Ontwenning van medicijnen

Ziekte van Parkinson

Kopervergiftiging

Leverschade

 

 

”Methionine word veel gebruikt voor botten, tremoren en de lever”

7 gezondheidsvoordelen van methionine

Methionine is een belangrijk aminozuur die veelvuldig onderzocht is. Ondanks dat er nog veel meer onderzoek naar moet worden gedaan zijn wetenschappers er achter gekomen dat de stof verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Wij hebben ze allemaal voor je op een rij gezet!

 

1) Versterken van de botten

Methionine kan sportieve prestaties verbeteren vanwege de versterkende effecten op botten. In een onderzoek bij ratten werden verschillende voeding gebruikt, met en zonder methionine. Na acht weken hadden de ratten die extra methionine kregen via de voeding een betere botmineralisatie en botmineraalgehalte in vergelijking met de ratten zonder methionine. 

Deze resultaten lieten zien dat het aminozuur in combinatie met duurtraining een lagere totale botmassa, -grootte en/of -sterkte veroorzaakte en de botsterkte verbeterde. 

 

2) Tremoren en de ziekte van Parkinson

Tijdens een studie onder 11 patiënten met de ziekte van Parkinson kregen deelnemers L-methionine waardoor de stijfheid en bewegingsarmoede verbeterde waardoor ze minder tremoren kregen dan normaal. Deze studie toont aan dat methionine nuttig kan zijn bij het behandelen van de symptomen van de ziekte van Parkinson.

Methione is belangrijk voor het antioxidant-enzymsysteem en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van veroudering gerelateerd aan oxidatieve schade en verlies van dopamine. Dit kan beteken dat de stof in de nabije toekomst kan worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

 

3) Verminderen van het risico op dikkedarmkanker 

Wist je dat er jaarlijks ruim 13.000 mensen in Nederland de diagnose van dikkedarmkanker krijgen? Onderzoekers uit Australië hebben in een onderzoek aangetoond dat methionine samen met B vitamines en andere mineralen het risico op dikkedarmkanker kan helpen verminderen. De stoffen die onderzocht werden waren methionine, vitamine C , vitamine E, vitamine B6, B12, foliumzuur, selenium en lycopeen. De stoffen zijn afzonderlijk en gezamenlijk bestudeerd en men kwam tot de conclusie dat het binnen krijgen van deze voedingsstoffen via voedsel kan bijdragen aan het verminderen van het risico op darmkanker.

 

4) Ondersteuning van de lever

Methionine kan de invloed hebben op alcoholische leverziekte vanwege de rol bij de stofwisseling in de lever. Onderzoek heeft laten zien dat het vermogen van methionine en met name SAMe, gecombineerd met vitamine B6, B12 en foliumzuur kunnen helpen bij de behandeling van leverziekte. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden echter de eerste uitslagen zijn uiterst positief.

 

5) Helpt bij afvallen

Creatine ken je misschien wel als supplement van de sportschool. De stof word aangemaakt met behulp van methionine en kan niet alleen helpen om sportieve prestaties te verbeteren maar ook de spier-vetverhouding.

Ondanks dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan is er ook in een ander onderzoek aangetoond dat het de sportieve prestaties kan verbeteren. Dit komt omdat creatine kan helpen bij gewichtsverlies waardoor de verhouding tussen spieren en vet verbeterd.

 

6) Stoppen met drugs

Een interessant onderzoek onder ratten die cocaïne toegediend kregen liet zien dat methionine een verschil kan maken in de verslavende eigenschappen van de drug. Wanneer de ratten methionine toegedoend kregen zorgde het aminozuur er voor dat cocaïne minder verslavend was dan zonder methionine. Op dit moment staat het onderzoek nog in de kinderschoenen en moet het nog verder getest worden.

Het geeft tot dusver wel aan dat het aminozuur wellicht de effecten kunnen verminderen zodat mensen met ontwenningsverschijnselen geholpen kunnen worden om van hun verslaving af te komen.

 

 

”SAMe is een zwavelhoudend aminozuur” 

Waar is SAMe ook wel S-Adenosyl-Methionine genaamd goed voor?

S-adenosylmethionine is een zwavelhoudend aminozuur met verschillende functies in het lichaam. De stof word in de lever aangemaakt met behulp van methionine en ATP. Het is belangrijk voor de zwavelstofwisseling en een voorloperstof van gluthation. Het is ook betrokken bij de aanmaak van:

Fosfolipiden

Taurine

Creatine

Cysteïne

Polyamines

DNA en RNA

Verschillende hormonen en neurotransmitters

SAMe oftewel S-Adenosyl-Methionine is een natuurlijke verbinding die drie belangrijke dingen verbetert:

1) Goed voor ontstoken gewrichten. Het werkt als een krachtige ontstekingsremmer

2) Het verbetert je humeur omdat het hormonen en neurotransmitters opbouwt. Het helpt verslaving aan drugs en alcohol te verminderen en kan zelfs helpen de concentratie te verbeteren.

3) Het wordt meestal gebruikt voor leverschade voor zaken als:

Leververvetting

Littekenweefselschade

Alcoholschade

Ontsteking

SAMe zal ook glutathion in het lichaam verhogen. Dit is een zeer krachtige antioxidant die de cellulaire schade in het lichaam vertraagt. 

De beste bronnen van SAMe zijn kruisbloemige groenten zoals:

Broccoli

Spruitjes

Boerenkool

Waterkers

 

 

”Eiwitrijke voeding bevat veel methionine”

Waar zit methionine in?

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten zodat je voldoende methionine via de voeding binnen krijgt. 

Je vindt het aminozuur in dierlijke en plantaardige voedingsstoffen zoals:

Wild

Vlees

Gevogelte

Wild gevangen vis

Schaal- en schelpdieren

Peulvruchten

Noten 

Zaden

Zeewier 

Spirulina

Haver

Avocado

Sojabonen

 

 

”Een volwassene heeft gemiddeld 13 milligram per dag nodig”

Hoeveel methionine per dag?

Het is belangrijk om voldoende methionine binnen te krijgen maar probeer een teveel te vermijden. Een volwassene heeft dagelijks gemiddeld 13 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Nou is dit een gemiddelde want ieder mens is anders en zo heeft de één meer nodig dan de ander. 

Er zijn mensen die slechts 12 milligram per dag nodig zijn en mensen die 19 milligram per dag kunnen gebruiken. Normaal gesproken heeft een volwassene vaak meer van een stof nodig dan een kind vanwege het gewicht. Met methionine is dit net andersom.

Leeftijd                           milligram methionine per dag

2 tot 5 jaar                    27 mg/kg/dag 

10 tot 12 jaar                22 mg/kg/dag 

18 jaar en ouder          13 mg/kg/dag 

 

 

”Bij normale inname geeft methione weinig tot geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van methionine?

Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de bijwerkingen en risico’s van dit belangrijke aminozuur. Wanneer je methionine uit voeding haalt dan is het belangrijk om er niet te weinig maar ook niet teveel van binnen te krijgen. Het is daarom alleen verstandig om een supplement te gebruiken als je een daadwerkelijk tekort aan deze stof hebt. 

Wanneer je geen tekort hebt maar het aminozuur wilt gebruiken voor andere doeleinden dan is het raadzaam om dit eerst met een arts te overleggen.

Methionine kan in het lichaam worden omgezet in het aminozuur homocysteïne. Een hoge inname van methionine kan leiden tot verhoogd homocysteïne in het lichaam. 

Zorg er voor dat je de inname niet overdrijft en je houd aan de gebruiksaanwijzing van een product dan zullen de bijwerkingen weinig tot niet voorkomen. In sommige gevallen kunnen mensen maagklachten krijgen zoals diarree of misselijkheid bij het gebruik van een supplement. Als je hier last van hebt zorg dan dat je de dosering geleidelijk aan opbouwt en dan zal je minder last hebben van deze bijwerking.

 

 

”Supplementen worden steeds populairder”

Supplement met methionine

Wij raden aan om een supplement met methionine alleen te gebruiken wanneer je een tekort hebt aan deze stof. Wil je het gebruiken voor sportieve prestaties, kanker, afvallen, leverziekte of andere redenen dan kun je dit het beste eerst met de huisarts overleggen.

Een tekort aan methionine kan de volgende symptomen geven:

Zwakke spieren

Haarverlies

Problemen met de lever

Neurologische problemen

Methione word onder als supplement gebruikt bij onder andere depressie, fibromyalgie, leverziekten en osteoartritis.

Doseringsadvies:

Indien niet anders voorgeschreven 1 tot 2 maal daags 1 capsule L-methionine van 500 milligram op een lege maag of tussen de maaltijden door innemen met water. 

Als je last hebt van maagklachten na het nemen van methionine dan kun je het beste de dosering geleidelijk aan opbouwen.

Tips:

1) Neem een methione supplement alleen overdag in zodat je in de avond geen last hebt om in slaap te komen

2) Zorg dat je je aan de dagelijkse aanbevolen dosering houd om eventuele bijwerkingen te vermijden

3) Methionine komt veel voor in vis, vlees, zeewier, noten en zaden

4) Zorg dat je gevarieerd eet zodat je voldoende eiwitten en aminozuren binnen krijgt

Tot slot

Methionine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? Staat er wekelijks vlees, gevogelte, vis en schaal- en schelpdieren op het menu? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Lysine

Tryptofaan

Arginine

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *