Meer over magnesium

Een van de meest belangrijke mineralen voor het goed functioneren van je lichaam en geest is magnesiumDit mineraal heeft een gunstig effect op je gezondheid, slaap, energie en zelfs hoe oud je kan worden. Magnesium is na zuurstof en water de derde levensbehoefte van je lichaam en het is aanwezig in iedere cel van je lichaam. 

Enzymen en biochemische processen

Magnesium verbind enzymen en maakt duizenden biochemische processen mogelijk en staat in direct verband met je energielevel en slaapproces. Meer dan 350 enzymen hebben magnesium als co-factor nodig inclusief alle enzymen die ATP maken of verbruiken en  ook enzymen die betrokken zijn bij de synthese van onder andere RNS, eiwitten, lipiden, antioxidanten (onder andere glutathion), immunoglobuline en protagelandinen. 
Magnesium is betrokken bij het activeren van je enzymen en ook het katalyseren van enzymatische reacties. Daarnaast is magnesium noodzakelijk voor de synthese van je DNA (de genetische code van je cellen) en ook de werking van vitamine D bij de communicatie van bepaalde genen. Ook reguleert het onder andere calcium, zink en kalium gehaltes in je lichaam.  

Magnesium zorgt ook voor

– Het vrijmaken van energie uit je voeding 
– Verhoogde weerstand tegen spanning en stress 
– Versterking van je geheugen en concentratievermogen 
– De ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten 
– De bevordering van de gezondheid van je hart en bloedvaten 
– Stevigheid van je skelet en vorming van gezonde tanden en botten 
– De overdracht van zenuwprikkels en is betrokken bij de aanmaak van hormonen
magnesium in voeding

Magnesium tekort

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium die je binnen zou moeten krijgen is voor mannen 350/400 milligram en voor vrouwen 300/350 milligram. In ongunstige omstandigheden kan de behoefte oplopen tot wel 600/700 milligram per dag. 
Wist je dat ruim 60% van de Nederlanders bevolking een magnesiumtekort heeft? Dit komt door de toenemende verarming van de bodem (kunstmest), raffinagetechnieken en bereidingswijze van ons eten. Ondervoeding is de belangrijkste oorzaak van het gebrek aan magnesium in Nederland. 
Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan en vult de tekorten voornamelijk aan via je voeding. Magnesium wordt opgenomen aan het eind van je dunne darm, via je huid en ik kleine vorm via de longen (zeelucht).  

Magnesium voeding

Een gemiddeld persoon krijgt bij een goed eetpatroon ongeveer 25o milligram magnesium per dag binnen. Dit is nog steeds te weinig voor vrouwen en ruim te weinig voor mannen. Veel verschralende groentes eten kan helpen om een magnesiumtekort te voorkomen. De opname uit voeding via je darmen ligt tussen de 20 en 60%. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid magnesium die in je voeding zit. “Onderzoek heeft uitgewezen dat de hoeveelheid magnesium in onze groentes de afgelopen 50 jaar met 75% is gedaald”. Voeding waar magnesium in zit:

Magnesium in voeding

– Kokos 
– Banaan 
– Schelpdieren 
– Bonen en linzen 
– Groene bladgroenten 
– Pure chocolade (minstens 70% cacao)
– Granen 
– Avocado 
– Soja producten 
– Makreel en tonijn 
– Walnoten en andere noten

Magnesium deficiency

Voeding met een hoog fytaat gehalte vermindert de opname van magnesium in je lichaam. Fytaat komt voor in volkoren graan producten. Ook oxalaat, fosfaten en methylaminen hebben ditzelfde effect. Een hoge graanconsumptie maar ook koffie, thee, frisdrank, witmeel, geraffineerde voedingsmiddelen, suiker en alcohol zijn grote magnesium “slurpers”  
De verwerking van brandstof naar energie, ook wel ATP genoemd, vind plaats in de mitochondriën. De meeste lichaamscellen bevatten 500 tot 200 mitochondriën vanuit hier wordt de energie uit je voeding omgezet in een vorm die de cel kan gebruiken voor alle functies: 
– Denken 
– Groeien 
– Bewegen Mitochondrien bevinden zich in vrijwel alle cellen waaruit je lichaam is opgebouwd en magnesium helpt bij het vrijmaken van energie in de mitochondriën van deze cellen. Het mitochondriale systeem: 
– Geeft je energie 
– Zorgt voor genezing van je lichaam 
– Heeft invloed op je conditie, niet alleen fysieke prestaties op korte termijn maar ook om in goede gezondheid oud te kunnen worden 

Testen

Je lichaam bevat ongeveer 21-tot 28 gram magnesium. 60% daarvan is ingebouwd in botweefsel en tanden. 20% bevind zich in je spieren en 20% in andere zachte weefsel en in je lever. Het is lastig om via een bloedtest je magnesiumtekort vast te stellen dit omdat minder dan 1% van de hoeveelheid magnesium in je bloed zit en maar 0,3% zie je terug in je bloedserum. Een urine- of haartest kan vaak tot beter resultaat leiden. 
Een lage magnesiumspiegel kan de oorzaak zijn van een verhoogde CRP waarde. Verhoogd C-reactief proteïnen wordt geassocieerd met veel chronische ziektes: Risico op kanker, alzheimer, diabetes, hart en vaatziekten, auto-immuunziektes (lupus, reumatoïde artritis).                     

Magnesium tekort symptomen:

– Oververmoeidheid 
– Spierkrampen/spierspanning 
– Lusteloosheid/energietekort 
– Constipatie/verstopping 
– Koude handen/voeten 
– Prikkelbaar/emotioneel 
– Astmatische symptomen 
– Slechte concentratie 
– Hyper activiteit  
– Angsten/fobieën 
– Ruwe huid en schilfers 
– Lage calcidospiegel
– Migraine/hoofdpijn 
– Tinnitus/oorsuizen 
– Stress/depressie 
– Hoge bloeddruk 
– Hartritmestoornis 
– Verkalking nieren 
– Bloedsuiker problemen 
– Bronchospasmen 
– Darmen(spasmen) 
– Doorbloedingsstoornissen 
– Pre-post menstruale klachten 
– Vaatverkramping/vernauwing
– Fibromyalgie 
-ADHD/ADD 
– Autisme 
– Allergieën 
– Duizeligheid 
– Nervositeit 
– Overspannenheid 
– Nierstenen 
– Onrustige benen 
– Osteoporose 
– Glaucoom 
– Overgevoeligheid (licht/lawaai)

Anti-stress mineraal

Magnesium is een anti-stress mineraal. Het werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met stress vier keer zoveel magnesium uitscheiden via de urine dan normaal. Dit geld ook voor lichamelijke stress als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk verricht of als je intensief sport. Magnesiumdeficientie bevordert stress door activering van de HHB-as (hypothalamus-hypofyse-bijnieras) wat onder meer kan leiden tot angst en depressie. Wie bloot staat aan stress is een veelgebruiker van dit belangrijk mineraal.

Magnesium waar goed voor

– Mensen met verminderde activiteit van de bijschildklier 
– Mensen die zwaar fysiek arbeid verrichten 
– Mensen die blootstaan aan stress 
– Mensen die vaak alcohol nuttigen 
– Mensen met Diabetes type  
– Jongeren van 12 t/m 18 
– Ouderen 55 plus 
– Sporters 
– Rokers 
– Mensen die medicijnen gebruiken met nadelige effecten 
– Mensen met een hoog/lage glucose waarde in het bloed
 – Mensen met chronische darmaandoeningen 
– Vrouwen die borstvoeding geven  – 
– Na een chirurgische ingreep 
– Vrouwen in de overgang
– Zwangere vrouwen  
– Sauna bezoekers .
Heb je een verhoogde cholesterolwaarden of diabetes dan is er vaker sprake van lagere magnesiumwaarden in het bloed. Ook als je een gastro-intestinale aandoening hebt zoals, de ziekte van Crohn, PDS, Coeliaki dan loop je meer risico op een gebrek aan magnesium.

Calcium

In je lichaam zorgt calcium voor de bot opbouw en het aanspannen van je spieren. Magnesium zorgt er juist voor dat je spieren ontspannen. Magnesium werkt als een calciumantagonist en het reguleert je neurotransmitters, spierconcentratie, en ontspanning en heeft op deze manier invloed op onder andere je mentale functies, (hart) spierfunctie, neuromusculaire aansturing, spiertonus en je bloeddruk. 
 Magnesium kalmeert en calcium exciteert je zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling terwijl calcium dit activeert. 
De concentratie magnesium is intracellulair hoger dan extracellulair en bij calcium is dit precies omgekeerd. De homeostase van calcium wordt gedeeltelijk geregeld door de vorming van parathyreoid hormoon waarvoor magnesium vereist is. Zonder genoeg magnesium kan een teveel aan calcium schadelijk zijn voor je lichaam. In zuivel-rijke landen als Nederland komt dit helaas vaak voor.  

Elektrolyten

Een verlaagde magnesiumstatus kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten en verstoringen van je elektrolyten-balans. Een tekort wordt geassocieerd met verschillende elektrolyten disfuncties zoals: 
– Hypoatremia 
– Hypokalemia 
– Hypocalcemie   
– Hypofosfatemine 
Het doel van een elektrolyt is om een elektrische lading te produceren wanneer het oplost in de lichaamsvloeistoffen. Magnesium is een endogene regulator van verschillende elektrolyten en is nodig voor de activering van de natrium-kaliumpomp die natrium de cel uitpompt en kalium er weer in. Magnesium beïnvloed daardoor de membraanpotentiaal. Bij een tekort is er dus onvoldoende magnesium en kalium in je cel aanwezig waardoor cellulaire functies ernstig verstoord kunnen raken. 
Het kaliumgehalte in de cel daalt waardoor het natrium- en calciumgehalte stijgt doordat magnesium-ATP pompen minder werken en de membraanpotentiaal is gewijzigd. Hierdoor is magnesiumtekort gelinkt aan onder andere een hoge bloedruk, spierkrampen en coronaire en cerebrale vaatvernauwingen veroorzaakt door kramp. 

Hypermagnesiemie

Magnesium heeft een lage toxiciteit bij mensen met een normale nierfunctie. Een teveel wordt namelijk snel uitgescheiden via je nieren. Hypermagnesiemie (hyper staat voor teveel) kan optreden bij: 
– Ernstige brandwonden 
– Te sterke werking van je bijnier  
– Verminderde nierfunctie ( contra-indicatie voor magnesiumsuppletie). 
– Chronische aandoeningen zoals hypothyreoïdie en de ziekte van Addison 
– Sterk verminderde darmperistaltiek (na narcose, door anthicholinergica of door darmobstructie). 
– Het overmatig gebruiken van laxeermiddelen, maagzuurremmers en sommige voedingssupplementen 
– Bepaalde chemotherapiebehandelingen die kunnen leiden tot het ontstaan van het tumoryse-syndroom. 

De Bron

Magnesium van MagnesiumOnly komt uit de 250 miljoen jaar oude Zechstein zee en wordt gewonnen in de provincie Groningen. Daar wordt het van circa 1600 meter diepte omhoog gestuwd en verwerkt. De Zechstein zee heeft de unieke eigenschap dat het door verdamping een grote hoeveelheid magnesium bevat en uit de bron komt het meest zuivere natuurlijke mineraal Bischofiet (magnesiumchloride – hexahydraat) Het bevat 47% magnesiumchloride en is daarmee het meest zuivere en edele magnesiumzout dat er is. 
Het is 100% natuurlijk en het valt onder de scherpste kwaliteitsboringen voor natuurcosmetica. Verder is het vrij van parabenen, toxische- en andere mens- en milieubelastende ingrediënten. Ook is het dermatologisch veilig en niet op dieren getest. 

Ons advies

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 
Contra-Indicaties: 
Bij een verminderde nierfunctie, hartblok (storing in de prikkelgeleiding van je hart) en neuromusculaire aandoeningen dien magnesiumsuppletie, indien mogelijk, enkel te geschieden onder medisch toezicht.  

Delen