mct olie
Expert: Jaap Gerrijts | 18 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

MCT olie

MCT olie is een soort vet dat vooral voorkomt in kokosolie en palmolie. MCT staat voor medium-chain triglycerides, wat betekent dat de vetzuren een middellange keten hebben. MCT olie wordt vaak gebruikt als voedingssupplement, omdat het snel wordt opgenomen en omgezet in energie. MCT olie kan ook helpen bij het afvallen, het verbeteren van de hersenfunctie en het ondersteunen van het immuunsysteem.

MCT olie kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we of MCT olie kan helpen om lichaamsvet te verbranden. Lees je mee?!

MCT olie voorziet de hersenen van snelle energie, wat goed is voor de concentratie

MCT olie

Wist je dat ongeveer 62 tot 65 procent van de vetzuren in kokosolie MCT’s zijn? De laatste tijd is ook de meer geconcentreerde MCT olie steeds populairder aan het worden.

Wat is MCT olie precies?

MCT’s zijn triglyceriden met middellange ketens en een vorm van verzadigd vetzuur. Ze worden ook wel voor middellange ketenvetzuren genoemd. MCT olie is een pure bron van deze vetzuren.

MCT’s krijgen hun naam vanwege de lengte van hun chemische structuur. Alle soorten vetzuren bestaan uit ketens van verbonden koolstof en waterstof.

Vetten worden gecategoriseerd op basis van het aantal koolstofatomen dat ze hebben: 

Vetten met een korte keten zoals boterzuur hebben minder dan zes koolstofatomen 

Vetten met een middellange keten hebben tussen de zes en twaalf koolstofatomen  

Vetten met een lange keten zoals omega-3 vetzuren hebben tussen de 13 en 12 koolstofatomen. 

Omzetten in je lichaam

Vergeleken met vetzuren met een langere keten worden MCT’s makkelijker opgenomen omdat je lichaam minder werk hoeft te doen om de koolstofbindingen te verbreken. MCT’s zijn kleiner en dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijker onze celmembranen kunnen doordringen en er geen speciale enzymen nodig zijn om je lichaam ze te laten gebruiken.

MCT olie is namelijk een unieke olie die niet alleen zeer snel in ketonen verandert maar ook bepaalde spijsverteringsprocessen omzeilt. Je hebt namelijk geen gal uit je galblaas nodig om MCT olie te verteren. Het heeft uiteindelijk het vermogen om ketonen te pieken.

Vetten met middellange ketens worden gemakkelijk verteerd en rechtstreeks naar je lever gestuurd waar ze een thermogene werking hebben en het vermogen hebben om je spijsvertering positief te veranderen.

Dit is een reden waarom veel mensen zeggen dat MCT’s inclusief kokosolie door het lichaam worden verbrand voor energie of brandstof in plaats van te worden opgeslagen als lichaamsvet.

Verschillende soorten MCT

Er zijn een paar verschillende vormen van MCT’s, waarvan sommige waarschijnlijk effectiever zijn dan andere. De vier verschillende soorten MCT’s zijn:

Capriozuur    – C6

Caprylzuur    – C8

Caprinezuur  – C10

Laurinezuur  – C12

Over het algemeen geldt dat hoe korter de keten dus hoe lager het aantal koolstofatomen het zuur heeft, hoe sneller je lichaam de vetzuren kan omzetten in bruikbare energie en in ketonvorm. Ketonen zijn wat je lichaam produceert als het vet gebruikt voor energie in plaats van glucose, bijvoorbeeld wanneer iemand het keto dieet of carnivoor dieet volgt.

Ongeacht het exacte soort MCT zijn ze allemaal nog steeds gunstig voor de algehele gezondheid en vooral voor mensen die moeite hebben met het verteren van andere vormen van vetten, inclusief iedereen met aandoeningen die verband houden met:

Malabsorptieproblemen

Spijsverteringsstoornissen zoals het lekkende darmsyndroom, de ziekte van Crohn, galblaas infecties enzovoort

Is MCT olie wel gezond?

Bevolkingsgroepen in tropische gebieden consumeren al duizenden jaren verzadigde vetten zoals bronnen van MCT’s zoals kokosnoten. Deze hebben geen nadelige gevolgen dus beschouw het idee dat een vetarm dieet ‘gezond’ is als één van de grootste voedingsleugens die er ooit is geweest!

Aangenomen wordt dat MCT’s grotendeels ontbreken in de voeding van mensen die standaard Westerse diëten volgen omdat het publiek is gaan geloven dat alle vormen van verzadigde vetten potentieel schadelijk zijn. Recent onderzoek heeft echter veel bewijs opgeleverd over de echte waarheid met betrekking tot verzadigde vetten.

MCT’s lijken de gezondheid van hersenen en darmen te ondersteunen vooral omdat ze het vermogen hebben om schadelijke bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te bestrijden.

Enkele voordelen van MCT olie:

Betere hersenfunctie en cognitie

Beter humeur

Meer energie

Beter lipidenprofiel

Verlaagde bloedsuikerspiegel

Minder honger gevoel

Verminderd lactaat

Minder epileptische episoden

Betere cardiovasculaire functie

Vermindert de symptomen van autisme

Antimicrobiële eigenschappen

Ontstekingsremmende eigenschappen

Antioxiderende eigenschappen

Verhoogde opname van in vet oplosbare vitamines

Gemakkelijkere overgang naar ketose

Kan je helpen langer te vasten

Kan je hart meer energie geven

 

 

”Bevat verschillende vetten en geen koolhydraten”

Wat is de voedingswaarde van MCT olie?

Om je een idee te geven wat de voedingswaarde is van MCT olie hebben we een kort overzicht voor je gemaakt.

Eén eetlepel MCT olie bevat:

Calorieën                           121

Koolhydraten                    0 

Vezels                                 0 

Suiker                                 0 

Vet                                      13 gram

Verzadigd vet                   11 gram

Onverzadigd vet              1,1 gram

Transvet                            0 

Cholesterol                       0

Eiwit                                   0 

Natrium                             0 

Zoals je ziet bevat de olie alleen vetten waarvan de meeste verzadigd zijn.

 

 

”MCT olie is veel onderzocht op de verschillende voordelen die het kan bieden”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van MCT olie?

Waar wordt MCT olie voor gebruikt en wat zijn de gezondheidsvoordelen van MCT olie? Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar MCT olie en hieruit is gebleken dat het verschillende voordelen kan bieden voor het menselijk lichaam. Hieronder staan enkele voordelen van MCT’s en waarom mensen ervoor kiezen om het te gebruiken.

 

Kan helpen bij gewichtsverlies en behoud van gewicht

MCT’s lijken positieve effecten te hebben op het energieverbruik, de vetverbranding en gewichtsvermindering.

Als onderdeel van een gezond eetpatroon zijn er aanwijzingen dat MCT olie kan helpen de verzadiging te vergroten en zelfs de stofwisselingssnelheid waarmee je lichaam functioneert te verhogen.

Betekent dit dat het dagelijks eten van grote hoeveelheden MCT’s ervoor zorgt dat je kilo’s verliest? Nee dit klopt niet helemaal. Niet elk onderzoek heeft namelijk een verband aangetoond tussen MCT olie en gewichtsverlies, maar sommige hebben zeker positieve effecten laten zien op de metabolische functie.

In een onderzoek kwam naar voren dat na vergelijking van de lange termijn consumptie van MCT’s en triglyceriden met lange ketens op het gebied van energieverbruik, lichaamssamenstelling en vetoxidatie bij zwaarlijvige vrouwen, de MCT’s meer aanzienlijke effecten gaven. Vervanging van MCT’s door LCT’s in een gericht energie balansdieet bleek een betere preventie van gewichtstoename op de lange termijn te bieden als gevolg van toename van het energieverbruik en de vetverbranding.

In een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken werd gekeken hoe de resultaten zich verhielden in termen van lichaamsgewicht en lichaamsvet bij groepen volwassenen die vetten met een lange of middellange keten consumeerden. De inname van energie, vet, eiwitten en koolhydraten verschilde niet significant tussen de bij het onderzoek betrokken groepen, alleen de soorten vetten die ze kregen. Uit de analyse bleek dat de afname in lichaamsgewicht en lichaamsvet in de MCT groep over het geheel genomen aanzienlijk groter was dan in de LCT-groep.

Hoe kan MCT olie je helpen af te vallen? Experimentele studies laten zien dat MCT’s via voeding de vetafzetting onderdrukken door verbeterde thermogenese en vetoxidatie bij zowel dieren als mensen. Dit betekent dat er wordt aangenomen dat ze je lichaam helpen ketonen te produceren, wat je dezelfde voordelen geeft als het keto-dieet zonder dat je de koolhydraten tot een drastisch laag niveau hoeft te verlagen.

Ander onderzoek heeft laten zien dat de olie de aanmaak van twee verschillende hormonen stimuleert die je lichaam een verzadigd gevoel geven: 

Peptide YY 

Leptine 

Het bleek dat proefpersonen die bij het ontbijt twee eetlepels MCT olie namen minder aten bij de lunch, vergeleken met mensen die kokosolie bij het ontbijt namen. Bij hetzelfde onderzoek werd ook een lagere toename in triglyceriden en bloedglucose waargenomen bij de mensen die MCT olie gebruikten.

Het lichaam verwerkt de olie vrijwel meteen en dit zorgt ervoor dat het direct beschikbaar is als energiebron. Het kan dus als een energiebron dienen die je van energie voorziet, terwijl je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Doordat de MCT’s makkelijker worden verwerkt kunnen ze ook sneller worden omgezet in ketonen. Tijdens een ketogeen dieet is MCT olie daarom een uitstekend product om in een ketogene staat te blijven.

 

 

Helpt de gezondheid van je hart te beschermen

Wat zijn de voordelen van MCT olie als het gaat om de gezondheid van je hart? Een studie meldde dat MCT’s de ontwikkeling van het metabool syndroom kunnen helpen voorkomen. 

Dit is een term die wordt gebruikt voor een cluster van aandoeningen zoals: 

Verschillende stofwisselingsstoornissen

Dyslipidemie

Hoge bloeddruk 

Verminderde nuchtere glucosewaarden

Een ander onderzoek ontdekte dat MCT’s meer beschermende effecten op de cardiovasculaire gezondheid vertoonden bij ratten die een vetrijk dieet kregen vergeleken met LCT’s. Er wordt gedacht dat dit te wijten was aan het feit dat MCT’s de serumlipide profielen verbeterden en het totale cholesterolgehalte in de lever verlaagden.

MCT’s lijken het risico op hart- en vaatziekten en sterfte in het algemeen te kunnen helpen verminderen omdat ze de kans op overgewicht verkleinen. Waarschijnlijk hebben ze dit positieve effect omdat ze ontstekingsremmend zijn, licht verteerbaar, verzadigend en gemakkelijk te gebruiken voor energie.

 

Verbeteren van het energieniveau, stemming en lichamelijke prestaties 

Je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetzuren en daarom is een constante aanvoer via je voeding nodig om:

Je op je best te voelen

Helder te denken

Goed te presteren op het werk 

Scherp te blijven tot op oudere leeftijd

Er wordt aangenomen dat middellangeketen vetten één van de makkelijkst verteerbare, gebruikte en beschermende vetzuren zijn die er bestaan. Ze kunnen vooral nuttig zijn voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen omdat uit onderzoek blijkt dat ze de nadelige effecten van keto-inductie kunnen verminderen en de tijd tot ketose kunnen verkorten.

Sommige onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van MCT’s zelfs geheugenproblemen kan helpen verbeteren zelfs bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Uit een onderzoek bleek dat het gebruik van MCT’s tijdens het volgen van het ketogene dieet patiënten met de ziekte van Alzheimer hielp verbeteringen in de symptomen te ervaren.

Het is alleen maar logisch dat voedsel dat brandstof levert voor je hersenen je ook helpt vitamines en mineralen beter op te nemen. Het helpt ook je helderder, energieker en positiever te voelen.

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat MCT’s de trainingsprestaties kunnen helpen ondersteunen tijdens oefeningen met matige en hoge intensiteit.

 

Ondersteunt de spijsvertering en opname van voedingsstoffen

Zowel MCT olie als kokosolie zijn gunstig voor het in evenwicht brengen van bacteriën in de darmmicrobiota. Dit kan positieve effecten hebben op:

Spijsverteringssymptomen

Energieverbruik 

Het vermogen om vitamines en mineralen te absorberen uit het voedsel dat je eet

Vetten met een middellange keten kunnen een breed scala aan pathogene virussen, stammen en bacteriën helpen doden die spijsverteringsproblemen veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Candida

Constipatie

Diarree

Voedselvergiftiging

Buikpijn 

Het is ook belangrijk om vetzuren te consumeren om bepaalde vitamines en voedingsstoffen uit verschillende voeding te kunnen opnemen. Deze omvatten voedingsstoffen zoals:

Bètacaroteen

Vitamine E

Calcium

Magnesium

Fosfor 

Luteïne

 

Antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen

MCT’s hebben natuurlijke antimicrobiële eigenschappen en kunnen helpen bacteriën in je darmen in evenwicht te brengen.

Hier zijn enkele bacteriën waarvan bekend is dat ze worden gedood door middellange ketenvetten:

Streptokokken 

Straphylococcus 

Neisseria 

Enkele andere stammen die maagvirussen, candida, zweren en seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken

Een ander groot voordeel van MCT’s is dat ze in staat zijn slechte bacteriën te verminderen zonder de goede bacteriën te beschadigen of te verwijderen. Dit is enorm belangrijk aangezien je de goede soort nodig hebt voor gezonde darmen en het goed functioneren van de spijsvertering.

Volgens sommige onderzoeken bieden vetten met een middellange keten een betere bescherming tegen infecties dan vetzuren met een langere keten. Uit een studie is gebleken dat vetzuren en monoglyceriden met ketenlengtes variërend van acht tot twaalf koolstofatomen sterker antiviraal en antibacterieel blijken te zijn wanneer ze aan melk en flesvoeding worden toegevoegd dan monoglyceriden met lange keten.

Ander onderzoek liet zien dat de olie kan helpen ontstekingsreacties onder controle te houden door de activiteit van de mitochondriën te moduleren. Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan het feit dat de productie van pro-inflammatoire cytokines wordt verlaagd en de ontstekingsremmende cytokines worden verhoogd na gebruik van MCT olie.

 

Bestand tegen koken op hoge temperaturen

MCT oliën zijn bijzonder goed om mee te koken omdat ze een hoog rookpunt hebben. Dit houd in dat ze niet gemakkelijk door hitte oxideren. Dit is belangrijk omdat bepaalde bakoliën niet geschikt zijn voor koken op hoge temperatuur zoals extra vierge olijfolie of lijnzaadolie en enigszins gemakkelijk ranzig kunnen worden.

MCT olie kan worden gebruikt in gebak, sauteergerechten, roerbakgerechten en gegrild voedsel zonder het risico op oxidatie.

 

 

”De meest voorkomende bijwerkingen zijn milde maag,- en darmklachten”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van MCT olie?

Wat zijn de bijwerkingen van MCT olie? De meeste mensen kunnen de olie goed verdragen. Toch is het belangrijk om het gebruik op te bouwen zodat je maag en lichaam eraan kan wennen.

Wanneer de bijwerkingen toch optreden dan zijn ze meestal gering en hebben ze meestal effect op de spijsvertering zoals:

Maagklachten 

Misselijkheid

Braken

Diarree

Om bijwerkingen te voorkomen begin je met het nemen van een lage dosis zoals één theelepel en verhoog je deze geleidelijk tot één tot twee eetlepels per dag. Het innemen van dit product met voedsel kan ook spijsverteringsproblemen en andere effecten helpen verminderen.

Omdat een hoge consumptie van MCT’s van invloed kan zijn op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij mensen met een risico op hartziekten, is het belangrijk om je arts te raadplegen wanneer je dit van plan bent.

MCT olie en vasten

Veel mensen vragen zich af of MCT olie het vasten zal verbreken. 

MCT olie zal het vasten slechts voor een zeer korte periode verbreken. Dit komt omdat de olie zeer snel in ketonen verandert en de voordelen van ketonen enorm zijn.

Voordelen van ketonen:

Minder honger

Meer energie voor de hersens

Gemakkelijkere overgang naar ketose

Stimuleren van de stofwisseling

Meer energie

Deze voordelen komen rechtstreeks voort uit ketonen en het aan- of uitschakelen van bepaalde genen. Vasten kan bijvoorbeeld bepaalde genen zoals kankergenen helpen te remmen.

Voordelen van vasten:

 • Gewichtsverlies

 • Cognitieve voordelen

 • Stemmingsvoordelen

 • Verminderde ontstekingen

 • Anti-veroudering

 

 

”MCT olie word vaak gemaakt van kokosolie”

MCT olie versus kokosolie

Wat is het verschil tussen MCT olie en kokosolie? Kokosolie biedt niet alleen MCT’s maar ook antibacteriële eigenschappen, antioxidanten, ontstekingsremmers en meer.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat MCT olie veel geconcentreerder is en voornamelijk caprinezuur en caprylzuur bevat.

Kokosolie is een bron van MCT’s maar bevat naast MCT’s ook andere soorten vetzuren. Hoewel kokosolie zeker MCT’s bevat, bestaat geconcentreerde MCT olie vrijwel uitsluitend uit MCT’s.

Er zijn vier verschillende soorten MCT’s en de MCT’s in kokosolie bestaan voor ongeveer 50 procent uit één soort namelijk laurinezuur, maar bevatten de andere drie doorgaans in variërende hoeveelheden.

Er zijn drie hoofdcategorieën vetzuren:

SCFA – Vetzuren met een korte keten

MCFA – Middellangeketenvetzuren – MCT’s

LCFA – Vetzuren met lange keten

Met MCT olie krijg je alleen middellange ketenvetzuren binnen.

Kokosolie bestaat voor 15% uit MCT’s en voor 45% uit LCFA.

Samenvattend is MCT olie 100% MCT’s, terwijl kokosnootolie slechts 15% MCT’s bevat.

MCT olie wordt geproduceerd met behulp van vetzuren gewonnen uit kokos- en palmolie en bestaat meestal uit caprinezuur, caprylzuur of een mengsel van beide.

Kokosolie is één van de beste bronnen van laurinezuur. Hoewel ongeveer 90 procent van de vetten in kokosolie verzadigd is, is een hoog percentage niet de MCT’s met een zeer korte keten die minder koolstofatomen bevatten. 

Sommige mensen beweren dat laurinezuur biologisch gezien niet werkt zoals andere vormen van kortere MCT’s, wat een reden is waarom MCT voorstanders geloven dat MCT olie enigszins superieur is.

Aan de andere kant heeft kokosolie wel een aantal goed gedocumenteerde gezondheidsvoordelen die geconcentreerde MCT oliën mogelijk missen. Het grootste nadeel van het kopen van gefabriceerde MCT olie is dat je misschien niet echt weet wat je krijgt.

Om een vloeibare MCT olie te produceren die bij koudere temperaturen niet vast wordt, moet deze wellicht verfijnder zijn dan gewone kokosolie. De meeste MCT oliën op de markt worden vervaardigd via chemische en oplosmiddelraffinage. Dit kan betekenen dat er chemicaliën zoals hexaan en verschillende enzymen en verbrandingschemicaliën voor gebruikt zijn.

De voordelen van kokosolie zijn:

Ideaal om mee te koken omdat het niet rookt als het heet wordt

Verhoogt het HDL-cholesterol

Geweldig voor de huid

Helpt tandplak te verminderen

Ondersteunt het immuunsysteem

Verteert langzaam

Profiteer daarom van beide vanwege de talrijke voordelen. Zorg er wel voor dat je producten van hoge kwaliteit koopt waarop duidelijk staat wat de ingrediënten zijn en hoe ze zijn geproduceerd.

 

 

”MCT’s komen in kleine hoeveelheden voor in voeding met verzadigde vetten”

Waar zitten MCT's in?

MCT’s worden zowel in bepaalde voedingsmiddelen als in geconcentreerde supplementvorm aangetroffen. Naast kokosolie kunnen kleinere hoeveelheden MCT’s ook worden aangetroffen in bepaalde andere voedingsmiddelen met verzadigde vetten zoals: 

Boter – vooral boter van gras gevoerde koeien

Kaas

Palmolie

Volle melk

Volle yoghurt

 

”Kies voor de C8 variant voor de beste opname”

Waar kan je MCT olie kopen?

Je kunt MCT olie kopen bij de drogisterij, natuurvoedingswinkel en online. Er zijn verschillende soorten te koop en daarom is het belangrijk om op het etiket te kijken wat er precies in zit. De beste MCT olie is degene met het type C8 omdat deze het beste door je lichaam word opgenomen en omgezet.

Hier lees je meer over de verschillende typen die beschikbaar zijn:

Biologische MCT olie

De productie van MCT olie als supplement is niet erg goed gereguleerd. Dus als je geen kwalitatief hoogstaand product koopt van een gerenommeerd merk dat je vertrouwt dan weet je niet echt wat je krijgt. Zorg er daarom voor dat je altijd een hoogwaardige en bij voorkeur biologische olie koopt. Kijk goed wat de ingrediënten zijn en hoe het is geproduceerd.

Niet-geëmulgeerde MCT olie 

Dit type werkt het beste in recepten wanneer het wordt gemengd omdat het de romige textuur helpt verbeteren.

Geëmulgeerde MCT olie 

Dit type mengt veel gemakkelijker bij elke temperatuur. Geëmulgeerde olie wordt beschouwd als de beste soort om in koffie te gebruiken als je een romige kwaliteit wilt en deze niet eerst wilt blenden.

MCT oliepoeder 

Poeders zijn een nieuwere soort product die net als vloeibare oliën kunnen worden gebruikt. Ze worden geadverteerd als een handige manier om MCT’s toe te voegen aan bijvoorbeeld smoothies, koffie, gebak, enz.

Let op!

Palmolie is een controversiële bron van MCT’s niet omdat het slecht is voor je lichaam, maar omdat er grote problemen zijn bij het verkrijgen van deze olie. Deze omvatten ontbossing, verlies van diversiteit aan wilde dieren en onethische behandeling van werknemers.

Dit is de reden waarom veel autoriteiten RSPO-gecertificeerde palmolie aanbevelen die afkomstig is van producenten die prioriteit geven aan duurzaamheidspraktijken.

Kan MCT olie helpen om vet te verbranden?

Kan MCT olie je helpen meer vet te verbranden? MCT olie is uniek omdat het de galblaas, gal en enzymen omzeilt. Het wordt in je dunne darm opgenomen in het lymfestelsel en vervolgens naar je lever getransporteerd waar het in ketonen wordt omgezet.

Een paar belangrijke dingen die je moet weten over:

 • Het wordt normaal gesproken niet als vet opgeslagen

 • Het wordt gebruikt als energie

 • Het kan vetophoping onderdrukken

 • Het zou de stofwisseling kunnen verhogen in vergelijking met andere vetten

 • Het veroorzaakt mogelijk geen leververvetting

MCT olie helpt je niet direct meer vet te verbranden maar het zal je indirect helpen meer vet te kunnen verbranden. MCT olie kan je helpen langer te vasten. Als je langer kunt vasten dan kun je je insuline laag houden en tegelijkertijd afvallen. Daarnaast kan de olie helpen bij het onderdrukken van honger gevoelens.

Kan MCT olie helpen om beter te slapen?

Normaal gesproken zou je ‘s ochtends MCT olie innemen om meer energie te krijgen, of voordat je gaat trainen om je lichaam op ketonen te laten werken.

Maar stel je hebt de aandoening die slaapapneu wordt genoemd waarbij je een tekort aan zuurstof ervaart en slecht slaapt. Het is enorm belangrijk om voldoende zuurstof te krijgen terwijl je slaapt!

Ketonen geven je zuurstof en ze geven je meer dan glucose. Je krijgt ook minder koolstofdioxide in je lichaam. Je hersenen geven de voorkeur aan ketonen als er voldoende van in je bloed zitten. 

Kan MCT olie je helpen beter te slapen?

Begin altijd met een kleine hoeveelheid voordat je naar bed gaat. Slechts een halve theelepel is voldoende. Te veel in het begin kan namelijk spijsverteringsproblemen veroorzaken en dit wil je voorkomen. Werk in de loop van de tijd op tot één theelepel. Neem het vlak voor het slapengaan in en kijk na een week of het de kwaliteit van je slaap heeft verbeterd.

 

 

”MCT kan helpen candida te bestrijden”

MCT olie en candida

Er is een interessant verband tussen MCT olie en candida. Er zijn verschillende stoffen in kokosolie en mct olie die schimmelwerend en antimicrobieel zijn. MCT kan mogelijk candida in het lichaam verminderen.

Candida leeft normaal gesproken bij iedereen in het lichaam en veroorzaakt niet veel schade. Maar een overmatige groei van candida kan wel degelijk problemen veroorzaken. Candida is namelijk gerelateerd aan schimmels.

Een overgroei van candida kan leiden tot:

Vermoeidheid

Witte tong

Brandende mond

Droge mond

Droge en gebarsten huid in de mondhoeken

Slechte smaak in de mond

Verlaagde voedingsstoffen zoals B6, essentiële vetzuren, magnesium, ijzer en vitamine A

Candida overgroei kan optreden als je antibiotica hebt gebruikt of nadat je iets hebt gedaan wat de darmflora vernietigt.

Candida, schimmels en gisten leven allemaal van koolhydraten. Het schrappen van suiker en het verlagen van koolhydraten zou de candida kunnen uithongeren.

Remedies voor candida:

MCT olie

Vasten

Keto

Molybdeen

MCT olie tegen aanvallen en epilepsie

Keto werd vroeger al gebruikt voor een situatie die medicijnresistente epilepsie wordt genoemd. Dit is wanneer medicijnen niet werken bij epileptische aanvallen. Wanneer dit gebeurt dan worden deze mensen op een keto-dieet gezet. Waarom hebben ze het Keto-dieet niet eerst uitgeprobeerd? Omdat hierbij geen winst word gemaakt en medicijnen kunnen tegen een hoge prijs worden verkocht.

Het keto dieet verlaagt de koolhydraten en verhoogt de ketonen in je lichaam. Op hun beurt kunnen ketonen energie leveren aan beschadigde neuronen. Als er kortsluiting is dan is er meestal sprake van schade. Als een zenuwcel beschadigd raakt dan is glucose niet de juiste brandstof want ketonen zijn veel efficiënter.

MCT olie verandert zeer snel in ketonen. Er was een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek bij honden dat aanzienlijke verbeteringen liet zien bij het gebruik van MCT olie in deze gevallen.

Er zijn ook veel gegevens die het gebruik van vasten voor aanvallen ondersteunen.

Je hersenen geven de voorkeur aan ketonen boven glucose als brandstof. Als je de keuze krijgt dan zullen je hersenen altijd ketonen gebruiken.

Ketose is daarnaast ook goed bij hyperactiviteit en ADHD.

 

 

”Bulletproof koffie geeft je energie en een verminderde eetlust”

Bulletproof koffie met MCT olie

Misschien heb je wel eens gehoord van iets dat Bulletproof koffie heet? Bulletproof koffie is een kopje koffie gemengd met 1 tot 2 eetlepels boter en 1 tot 2 eetlepels MCT olie.

Soms voegen mensen bij het maken van Bulletproof koffie ook ingrediënten toe zoals:

 • Kurkuma

 • Kaneel

 • Chocoladepoeder zonder smaak

 • Zeezout

 • Chili poeder

Voordelen van MCT olie in de koffie zijn:

Meer fysieke energie

Verhoogde mentale helderheid

Verminderde eetlust

Meer zuurstof

Helpt bij de overgang naar vetverbranding

 

 

”Bouw je dosering op en begin klein”

Wat is de juiste dosering van MCT olie?

In verschillende onderzoeken is een breed scala aan doseringen getest, van ongeveer vijf tot 70 gram per dag afhankelijk van de doelen van de testpersonen.

Sommige mensen nemen MCT olie dagelijks als supplement rechtstreeks van de lepel of gemengd in een drankje. Het heeft geen smaak of geur en daarom is dit een optie als je je inname echt snel wilt verhogen. Maar wees voorzichtig want met een beetje kom je al een heel eind. Wist je dat slechts één eetlepel al 121 calorieën bevat?

Begin daarom met een halve tot één theelepel per dag en werk op tot één eetlepel per dag. Je begint laag omdat dit het risico op maagklachten helpt tet verkleinen. Je lichaam moet vaak even aan de olie wennen.

Hoewel het consumeren van MCT’s en andere vetten niet tot gewichtstoename mag leiden, is controle over de porties natuurlijk nog steeds belangrijk. De calorieën kunnen namelijk snel oplopen als je het dagelijks over veel maaltijden en drankjes giet. Daarnaast is een goed product duur, dus wil je er spaarzaam mee omgaan.

Hoe gebruik je MCT olie?

Hoe kun je MCT olie thuis creatief gebruiken zonder elke ochtend simpelweg Bulletproof koffie te hoeven drinken? Enkele slimme manieren om meer MCT olie in je dieet te krijgen zijn onder meer:

Zelfgemaakte mayonaise maken in een blender met romige MCT olie, eigeel, extra vierge olijfolie, limoensap en zout

Een saladedressing door elkaar kloppen met MCT olie, rauwe honing, Dijon mosterd en je favoriete kruiden

Voeg het toe aan smoothies, shakes of yoghurt wat je bloedsuikerspiegel stabiliseert omdat het de snelheid waarmee glucose- en fructosesuikermoleculen worden opgenomen vertraagt. MCT olie op basis van kokosnoot past bijzonder goed bij tropisch fruit in een smoothie

Doe de olie in je saladedressing

Doe MCT olie in je guacamole saus

Doe MCT olie in je notenboter

Kook met MCT olie 

Neem het in terwijl je bepaalde in vet oplosbare vitamines inneemt om de opname van deze vitamines te verbeteren zoals vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K

De olie heeft ook voordelen voor je huid en haar. Het kan worden gebruikt in zelfgemaakte behandelingen voor:

Het bleken van tanden

Vocht inbrengende crèmes

Lippenbalsem

Zonnebrandcrème

Scheerschuim

Conditioner

Gezichtsmaskers

Zoutscrubs 

Etherische oliemengsels

Tips:

1) Kijk goed op de verpakking welke soort MCT erin zit. C8 is het meest efficiënte vetzuur vanwege o.a. de lengte. C10 neemt je lichaam iets minder snel op vergeleken met C8

2) Sommige mensen gebruiken MCT olie voor olietrekken wat een methode is waarbij je de olie in de mond spoelt voor voordelen voor de mondgezondheid. Begin met een kleine hoeveelheid en spuug het uit na 10 tot 20 minuten spoelen

3) Overweeg om MCT olie vóór de training te nemen om snel energie te krijgen en het uithoudingsvermogen te verbeteren

4) Sommige atleten gebruiken MCT olie na het sporten om te helpen bij herstel en spierherstel

MCT olie wordt ook gebruikt als gezond vet in een ketogeen dieet

Tot slot

MCT olie stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens een ketogeen dieet gedaan? En heb je toen ook met olie gebruikt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Krill olie

Tarwekiemolie

Teunisbloemolie

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *