Waar wordt MCT olie voor gebruikt en wat zijn de gezondheidsvoordelen van MCT olie? Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar MCT olie en hieruit is gebleken dat het verschillende voordelen kan bieden voor het menselijk lichaam. Hieronder staan enkele voordelen van MCT’s en waarom mensen ervoor kiezen om het te gebruiken.
Kan helpen bij gewichtsverlies en behoud van gewicht
MCT’s lijken positieve effecten te hebben op het energieverbruik, de vetverbranding en gewichtsvermindering.
Als onderdeel van een gezond eetpatroon zijn er aanwijzingen dat MCT olie kan helpen de verzadiging te vergroten en zelfs de stofwisselingssnelheid waarmee je lichaam functioneert te verhogen.
Betekent dit dat het dagelijks eten van grote hoeveelheden MCT’s ervoor zorgt dat je kilo’s verliest? Nee dit klopt niet helemaal. Niet elk onderzoek heeft namelijk een verband aangetoond tussen MCT olie en gewichtsverlies, maar sommige hebben zeker positieve effecten laten zien op de metabolische functie.
In een onderzoek kwam naar voren dat na vergelijking van de lange termijn consumptie van MCT’s en triglyceriden met lange ketens op het gebied van energieverbruik, lichaamssamenstelling en vetoxidatie bij zwaarlijvige vrouwen, de MCT’s meer aanzienlijke effecten gaven. Vervanging van MCT’s door LCT’s in een gericht energie balansdieet bleek een betere preventie van gewichtstoename op de lange termijn te bieden als gevolg van toename van het energieverbruik en de vetverbranding.
In een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken werd gekeken hoe de resultaten zich verhielden in termen van lichaamsgewicht en lichaamsvet bij groepen volwassenen die vetten met een lange of middellange keten consumeerden. De inname van energie, vet, eiwitten en koolhydraten verschilde niet significant tussen de bij het onderzoek betrokken groepen, alleen de soorten vetten die ze kregen. Uit de analyse bleek dat de afname in lichaamsgewicht en lichaamsvet in de MCT groep over het geheel genomen aanzienlijk groter was dan in de LCT-groep.
Hoe kan MCT olie je helpen af te vallen? Experimentele studies laten zien dat MCT’s via voeding de vetafzetting onderdrukken door verbeterde thermogenese en vetoxidatie bij zowel dieren als mensen. Dit betekent dat er wordt aangenomen dat ze je lichaam helpen ketonen te produceren, wat je dezelfde voordelen geeft als het keto-dieet zonder dat je de koolhydraten tot een drastisch laag niveau hoeft te verlagen.
Ander onderzoek heeft laten zien dat de olie de aanmaak van twee verschillende hormonen stimuleert die je lichaam een verzadigd gevoel geven:
• Peptide YY
• Leptine
Het bleek dat proefpersonen die bij het ontbijt twee eetlepels MCT olie namen minder aten bij de lunch, vergeleken met mensen die kokosolie bij het ontbijt namen. Bij hetzelfde onderzoek werd ook een lagere toename in triglyceriden en bloedglucose waargenomen bij de mensen die MCT olie gebruikten.
Het lichaam verwerkt de olie vrijwel meteen en dit zorgt ervoor dat het direct beschikbaar is als energiebron. Het kan dus als een energiebron dienen die je van energie voorziet, terwijl je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Doordat de MCT’s makkelijker worden verwerkt kunnen ze ook sneller worden omgezet in ketonen. Tijdens een ketogeen dieet is MCT olie daarom een uitstekend product om in een ketogene staat te blijven.
Helpt de gezondheid van je hart te beschermen
Wat zijn de voordelen van MCT olie als het gaat om de gezondheid van je hart? Een studie meldde dat MCT’s de ontwikkeling van het metabool syndroom kunnen helpen voorkomen.
Dit is een term die wordt gebruikt voor een cluster van aandoeningen zoals:
• Verschillende stofwisselingsstoornissen
• Dyslipidemie
• Hoge bloeddruk
• Verminderde nuchtere glucosewaarden
Een ander onderzoek ontdekte dat MCT’s meer beschermende effecten op de cardiovasculaire gezondheid vertoonden bij ratten die een vetrijk dieet kregen vergeleken met LCT’s. Er wordt gedacht dat dit te wijten was aan het feit dat MCT’s de serumlipide profielen verbeterden en het totale cholesterolgehalte in de lever verlaagden.
MCT’s lijken het risico op hart- en vaatziekten en sterfte in het algemeen te kunnen helpen verminderen omdat ze de kans op overgewicht verkleinen. Waarschijnlijk hebben ze dit positieve effect omdat ze ontstekingsremmend zijn, licht verteerbaar, verzadigend en gemakkelijk te gebruiken voor energie.
Verbeteren van het energieniveau, stemming en lichamelijke prestaties
Je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetzuren en daarom is een constante aanvoer via je voeding nodig om:
• Je op je best te voelen
• Helder te denken
• Goed te presteren op het werk
• Scherp te blijven tot op oudere leeftijd
Er wordt aangenomen dat middellangeketen vetten één van de makkelijkst verteerbare, gebruikte en beschermende vetzuren zijn die er bestaan. Ze kunnen vooral nuttig zijn voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen omdat uit onderzoek blijkt dat ze de nadelige effecten van keto-inductie kunnen verminderen en de tijd tot ketose kunnen verkorten.
Sommige onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van MCT’s zelfs geheugenproblemen kan helpen verbeteren zelfs bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Uit een onderzoek bleek dat het gebruik van MCT’s tijdens het volgen van het ketogene dieet patiënten met de ziekte van Alzheimer hielp verbeteringen in de symptomen te ervaren.
Het is alleen maar logisch dat voedsel dat brandstof levert voor je hersenen je ook helpt vitamines en mineralen beter op te nemen. Het helpt ook je helderder, energieker en positiever te voelen.
Andere onderzoeken hebben aangetoond dat MCT’s de trainingsprestaties kunnen helpen ondersteunen tijdens oefeningen met matige en hoge intensiteit.
Ondersteunt de spijsvertering en opname van voedingsstoffen
Zowel MCT olie als kokosolie zijn gunstig voor het in evenwicht brengen van bacteriën in de darmmicrobiota. Dit kan positieve effecten hebben op:
• Spijsverteringssymptomen
• Energieverbruik
• Het vermogen om vitamines en mineralen te absorberen uit het voedsel dat je eet
Vetten met een middellange keten kunnen een breed scala aan pathogene virussen, stammen en bacteriën helpen doden die spijsverteringsproblemen veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
• Candida
• Constipatie
• Diarree
• Voedselvergiftiging
• Buikpijn
Het is ook belangrijk om vetzuren te consumeren om bepaalde vitamines en voedingsstoffen uit verschillende voeding te kunnen opnemen. Deze omvatten voedingsstoffen zoals:
• Bètacaroteen
• Vitamine E
• Calcium
• Magnesium
• Fosfor
• Luteïne
Antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen
MCT’s hebben natuurlijke antimicrobiële eigenschappen en kunnen helpen bacteriën in je darmen in evenwicht te brengen.
Hier zijn enkele bacteriën waarvan bekend is dat ze worden gedood door middellange ketenvetten:
• Streptokokken
• Straphylococcus
• Neisseria
Enkele andere stammen die maagvirussen, candida, zweren en seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken
Een ander groot voordeel van MCT’s is dat ze in staat zijn slechte bacteriën te verminderen zonder de goede bacteriën te beschadigen of te verwijderen. Dit is enorm belangrijk aangezien je de goede soort nodig hebt voor gezonde darmen en het goed functioneren van de spijsvertering.
Volgens sommige onderzoeken bieden vetten met een middellange keten een betere bescherming tegen infecties dan vetzuren met een langere keten. Uit een studie is gebleken dat vetzuren en monoglyceriden met ketenlengtes variërend van acht tot twaalf koolstofatomen sterker antiviraal en antibacterieel blijken te zijn wanneer ze aan melk en flesvoeding worden toegevoegd dan monoglyceriden met lange keten.
Ander onderzoek liet zien dat de olie kan helpen ontstekingsreacties onder controle te houden door de activiteit van de mitochondriën te moduleren. Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan het feit dat de productie van pro-inflammatoire cytokines wordt verlaagd en de ontstekingsremmende cytokines worden verhoogd na gebruik van MCT olie.
Bestand tegen koken op hoge temperaturen
MCT oliën zijn bijzonder goed om mee te koken omdat ze een hoog rookpunt hebben. Dit houd in dat ze niet gemakkelijk door hitte oxideren. Dit is belangrijk omdat bepaalde bakoliën niet geschikt zijn voor koken op hoge temperatuur zoals extra vierge olijfolie of lijnzaadolie en enigszins gemakkelijk ranzig kunnen worden.
MCT olie kan worden gebruikt in gebak, sauteergerechten, roerbakgerechten en gegrild voedsel zonder het risico op oxidatie.
”De meest voorkomende bijwerkingen zijn milde maag,- en darmklachten”