matcha thee
Expert: Jaap Gerrijts | 27 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

Matcha thee

Matcha thee is al honderden jaren een geliefd drankje in Japan bij traditionele ceremonies. Het heeft een bijzondere smaak en er is een zichtbaar verschil met andere groene theesoorten. Matcha thee is namelijk echt groen! Van matcha thee wordt gezegd dat het de ‘gezondste’ thee is die er bestaat. Het bevat de hoogste concentraties antioxidanten en polyfenolen die een zéér positief bijdrage leveren aan je gezondheid.

 

Matcha thee kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat allemaal zijn en vertellen we over eventuele bijwerkingen. Lees je mee?!

Matcha thee

Matcha is een groene thee wat bestaat uit een geconcentreerde poedervorm die al eeuwenlang wordt gebruikt in China en Japan. Matcha betekent gemalen thee en het word gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Dit is een struik uit de Theaceae-familie die op verschillende manieren verwerkt kan worden waardoor het variaties in kleur en smaak geeft.

Hoe word Matcha thee gemaakt?

Het geheim van matcha thee is de manier waarop de planten gekweekt worden en voor de oogst in de schaduw worden gezet zodat het chlorofylgehalte word verhoogd. Nadat de bladeren geoogst zijn worden ze gestoomd, gedroogd en worden de nerven en steeltjes verwijderd voordat ze gemalen worden tot een fijn poeder.

In tegenstelling tot andere soorten thee bevat matcha de volledige theebladeren wat zorgt voor een meer geconcentreerde bron van voedingsstoffen. Het heeft ook een vrij sterke en aparte smaak die velen vergelijken met tarwegras of spinazie.

Het grote geheim achter de kracht van matcha thee is te vinden in de polyfenolverbindingen die catechinen heten. Dit zijn een soort antioxidanten die voorkomen in superfoods zoals cacao, appels en groene thee!

Enkele voordelen van Matcha thee zijn:

Geeft je een kalm gevoel

Je krijgt er meer energie van

Geestelijke helderheid

Vergroot het uithoudingsvermogen

Bevat ruim 137 fytonutriënten

Helpt ontstekingen verminderen

Matcha thee bevat ijzer, calcium, kalium, vitamine A en C, aminozuur L-Theanine en eiwitten die je immuunsysteem versterken.

In plaats van theebladeren in water te laten weken om een groene thee te maken word matcha thee gemaakt door de poedervorm direct in water te kloppen. Het word daarom ook wel vergeleken met het zetten van instant koffie omdat het ook cafeïne bevat.

 

 

”Matcha word veel gedronken vanwege de vele gezondheidsvoordelen”

8 gezondheidsvoordelen van Matcha thee!

De voordelen van matcha thee lijken heel erg op die van groene thee en het verschil is dat matcha geconcentreerder is. Het is rijk aan antioxidanten die talloze voordelen hebben voor je lichaam. De gezondheidsvoordelen van matcha zijn het grootst voor degenen die de thee regelmatig drinken.

Enkele voordelen in het kort:

Kan de effecten van UV licht op huidveroudering verminderen

Verhoogt de collageen- en elastinevezels door enzymen te onderdrukken die collageen en elastine afbreken. Dit kan helpen rimpels te verminderen en de huid te verbeteren

Bevat krachtige ontstekingsremmende eigenschappen

Het vermogen om autofagie op te wekken

Helpt mee bij het opruimen van vrije radicalen die schade aan je DNA veroorzaken

Kan de hoeveelheid waterstofperoxide die het lichaam aanmaakt verminderen. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van oxidatieve stress

Kan ondersteunend werken bij hoge niveaus van stress en angst

Beschermt tegen cognitieve achteruitgang bij ouderen

Kan de vetoxidatie verbeteren

Matcha thee is veel onderzocht en de hierbij zijn de volgende dingen ontdekt:

Bevorderen van gewichtsverlies

Verschillende studies hebben laten zien dat matcha thee de taille ten goede komt en kan helpen bij het bevorderen en behouden van langdurig gewichtsverlies.

In een studie werd ontdekt dat het drinken van de thee met veel catechinen tijdens een periode van 12 weken leidde tot een aanzienlijke vermindering van:

BMI

Lichaamsgewicht

Vetmassa

Middelomtrek

Een review dat in Nederland werd gedaan toonde aan dat de catechinen in groene thee en matcha kunnen helpen het lichaamsgewicht te verminderen en gewichtsverlies te behouden. Uit ander onderzoek is gebleken dat matcha de stofwisseling kan verhogen en de vetverbranding kan stimuleren om op deze manier op de lange termijn gewichtsverlies te bevorderen.

Beste bron van catechinen

Uit onderzoek blijkt dat matcha thee beduidend hoger is in catechinen dan andere soorten thee zoals gewone groene thee. Matcha thee is één van de beste bronnen van een groep antioxidanten die bekend staan als catechinen. Van catechinen wordt beweert dat ze nog krachtiger zijn dan zowel vitamine C als E bij het stoppen van oxidatieve schade aan de cellen. Antioxidanten zoals catechinen spelen een enorm belangrijke rol bij gezondheid en ziekte. 

Verschillende  studies tonen aan dat catechinen kunnen helpen bij het beschermen tegen chronische aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes.

In een Amerikaans onderzoek stelde onderzoekers vast dat de concentratie EGCG die beschikbaar is door het drinken van matcha 137 keer groter is dan de hoeveelheid EGCG die beschikbaar is uit groene thee uit China. Het is ook minstens drie keer hoger dan de grootste waarde in de literatuur voor andere groene theesoorten.

Voordelen fysieke prestaties

Klinische tests doen vermoeden dat matcha thee kan helpen bij het versnellen van spierherstel bij atleten na intensieve trainingen. Het is ook aangetoond dat het schade aan cellen veroorzaakt door oxidatieve stress ongedaan kan maken. Dit kan helpen om schade aan de spieren en weefsels te voorkomen.

Tijdens een onderzoek bij muizen ontdekte onderzoekers dat toediening van EGCG aan muizen met chronisch vermoeidheidssyndroom hielp markers van oxidatieve stress en ontsteking veroorzaakt door inspanning te verminderen.

Daarnaast tonen andere onderzoeken aan dat het combineren van matcha thee met fysieke activiteit:

Vetverbranding kan versnellen

Uithoudingsvermogen kan verbeteren 

Energieverbruik kan verhogen

Spierbeschadiging kan verminderen

Vermindert het risico op hartaandoeningen en hoge bloeddrukVerschillende onderzoeken laten zien dat matcha thee rijk is aan antioxidanten en catechinen en dit kan het risico op hartproblemen helpen verminderen.

Uit een onderzoek onder ruim 40.000 mensen bleek zelfs dat degenen die dagelijks meer dan vijf kopjes groene thee dronken, 26 procent minder kans hadden om te overlijden aan een hartaanval of beroerte dan degenen die dagelijks minder dan één kopje groene thee dronken.

Andere onderzoeken hebben laten zien dat het drinken van groene thee kan helpen het cholesterolgehalte en bloeddruk te verlagen wat kan helpen bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Hoge niveaus van het aminozuur L-Theanine 

Van Matcha wordt gezegd dat het een gevoel van alertheid en kalmte opwekt. Dit komt door de krachtige combinatie van L-theanine en cafeïne. L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in de Camellia sinensis plant. Door matcha groene thee te drinken kun je het niveau van L-theanine verhogen en alfagolven bevorderen. Dit kan leiden tot een staat van ontspannen alertheid. Het aminozuur helpt ook om de niveaus van dopamine en GABA in de hersenen te verhogen en dit kan gunstig zijn voor aandoeningen zoals angst en depressie.

Vanwege de omstandigheden waarin het wordt verbouwd wordt geschat dat matcha thee tot maar liefst vijf keer zoveel L-theanine kan bevatten als gewone groene thee.

Ontgiften van het lichaam

Het hoge chlorofylgehalte in matcha thee geeft de groene kleur. Chlorofyl is een soort pigment dat verantwoordelijk is voor de opname van licht tijdens het fotosyntheseproces dat energie creëert. Doordat matcha zorgvuldig in de schaduw wordt gekweekt word het aanzienlijk rijker aan chlorofyl in vergelijking met andere theesoorten.

Naast het geven van deze levendige tint helpt chlorofyl ook bij ontgifting en kan het helpen bij het verwijderen van:

Chemicaliën

Zware metalen 

Andere ongewenste gifstoffen

Het drinken van een dagelijkse kop matcha thee zorgt voor een geweldige detox. Het ondersteunt het natuurlijke vermogen van je lichaam om zichzelf te ontgiften en het is een goede manier om je inname van chlorofyl te verhogen.

Verlaagt het risico op diabetes type 2

Steeds meer Nederlanders krijgen diabetes type 2 en dit komt vaak door verkeerde voeding en te weinig beweging. 

In een recent onderzoek werd ontdekt dat de consumptie van groene thee geassocieerd was met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes. In een ander onderzoek ontdekte men dat het drinken van groene thee de bloedsuikerspiegel verlaagde en de bloedsuikerspiegel op de lange termijn verbeterde. Niet alleen dat maar groene thee leidde ook tot een aanzienlijke verlaging van het insulinegehalte.

Kan helpen bij het voorkomen van verschillende soorten kanker

Onderzoek heeft laten zien dat het drinken van matcha thee mogelijk het risico op kanker kan verminderen. Enkele van de kankersoorten waarvan is aangetoond dat het risico erop kan worden vermindert door het drinken van matcha zijn:

Borstkanker

Uit een meta-analyse van meerdere onderzoeken bleek dat vrouwen die de meeste groene thee dronken een 22 procent lager risico hadden om borstkanker te krijgen

Blaaskanker

Een onderzoek onder 882 vrouwen toonde aan dat het risico op blaaskanker aanzienlijk afnam bij vrouwen die matcha thee dronken

Prostaatkanker

Uit een grote studie bleek dat Japanse mannen die vijf of meer kopjes groene thee per dag dronken 48 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker

Darm- en endeldarmkanker 

Uit een onderzoek onder bijna 70.000 Chinese vrouwen van 40 tot 70 jaar bleek dat degen die matcha thee dronken een 57 procent lager risico op darmkanker hadden. Een omgekeerd verband met regelmatig thee drinken werd ook opgemerkt voor endeldarmkanker

Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden naar kanker en matcha poeder. Dit onderzoek zal in de toekomst meer kunnen uitwijzen over de mogelijke positieve effecten van matcha bij kanker.

 
 

”Het grote verschil zit hem in de antioxidanten en hoog cafeïnegehalte”

Wat is het verschil tussen matcha en gewone groene thee?

Één van de grootste verschillen tussen matcha en groene thee is het cafeïnegehalte. Matcha thee bevat zelfs méér cafeïne dan gewone groene theesoorten, omdat matcha het hele blad van de plant bevat. Hoewel het aanzienlijk meer cafeïne bevat dan gewone groene thee bevat het nog steeds veel minder dan koffie met gemiddeld 70 milligram per kopje.

Matcha thee is misschien geen goede keuze als je gevoelig bent voor de effecten van cafeïne. Hoewel het een meer gebalanceerd en alert gevoel geeft vanwege de hoge niveau’s van kalmerende L-theanine, is het het beste om niet te veel te drinken en rond bedtijd te vermijden als je moeite hebt met slapen.

 

‘Makkelijk zelf te maken”

Hoe maak je matcha groene thee?

De meest gebruikelijke manier om matcha poeder te gebruiken is door er thee van te zetten. Maar hoe maak je matcha groene thee?

Hier is een eenvoudige methode om matcha thee op de juiste manier te bereiden:

1) Vul de waterkoker met vers water en verwarm tot net tegen het kookpunt. Let op dat je het wat laat afkoelen tot rond de 65 graden Celcius. Te heet water zal de belangrijke voedingsstoffen kunnen vernietigen

2) Vul een kopje met heet water en giet het eruit om de kop voor te verwarmen

3) Voeg 1 theelepel matchapoeder toe aan het kopje

4) Voeg 10 cl water toe van rond de 65 graden Celsius

5) Klop met een bamboe klopper het water en het poeder een minuut of twee stevig door tot het er dik en schuimig uitziet met kleine belletjes bovenop

6) Voeg 15 cl heet water toe

Naast het zetten van thee kan dit matcha poeder ook worden gebruikt om andere voedingsmiddelen te maken zoals:

Matcha ijs

Smoothies

Cake

Koekjes

Brownies

Gebak

 

”Japanse matcha is de beste keuze”

Waar kun je matcha poeder kopen?

Dankzij de groeiende populariteit zijn er veel winkels die matcha verkopen. Je vind het in de supermarkt, natuurwinkel en online. Niet alle matcha is gelijk en daarom is het belangrijk om de juiste soort te kopen. 

We hebben een paar tips om je te helpen het meeste waar voor je geld te krijgen en het best mogelijke matchapoeder te kiezen:

De zuiverheid en kwaliteit van Matcha brengen kosten met zich mee. Een goedkope matcha kan een teken zijn van een product van slechte kwaliteit

Kies waar mogelijk voor biologische matcha en niet GMO variëteiten

Controleer het ingrediëntenlabel en zoek naar matchapoeder dat alleen matcha bevat

Hoewel je matcha ook in theezakjes kunt vinden moet je er rekening mee houden dat hier vaak niet het hele blad in verwerkt is

Chinese matcha is meestal goedkoper dan Japanse matcha maar de kans is groter dat het verontreinigingen en pesticiden 

 

”Matcha kan de opname van ijzer uit voedsel verminderen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van matcha thee?

Matcha thee is veilig voor mensen om te gebruiken. Toch zijn er bestandsdelen die een wisselwerking kunnen hebben met medicijnen of andere stoffen.

Omdat matcha een hoog cafeïnegehalte heeft wordt het niet aanbevolen voor kinderen of mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Het drinken van matcha groene thee op een lege maag kan buikpijn en misselijkheid  veroorzaken. Het is het beste om de thee na een maaltijd te drinken vooral als je last hebt van maagzweren of maag zuur.

Als je bloedarmoede hebt door een tekort aan ijzer dan is het belangrijk om rekening te houden dat het drinken van groene thee de opname van ijzer uit voedsel kan verminderen.

Een veel voorkomend probleem bij matcha is loodverontreiniging en een biologisch product kopen garandeert niet altijd zuiverheid. Het kopen van een Japanse matcha in plaats van een Chinese matcha kan het risico op blootstelling aan lood helpen verminderen. Het is nog steeds het beste om slechts één kopje per dag te drinken.

Ten slotte kan matcha thee een wisselwerking hebben met sommige geneesmiddelen. Het is daarom belangrijk om aan de arts of apotheker te vragen of de medicatie die je gebruikt ook gecombineerd kan worden met matcha.

Tips:

1) Als je matcha van mindere kwaliteit hebt dan schuimt het niet tijdens het opkloppen

2) Gebruik ongeveer 1 gram matcha poeder bij 75 milliliter water

3) Gebruik in plaats van een gewone garde een bamboe klopper om een goede schuimlaag te creëren

4) Drink gemiddeld één kopje matcha thee per dag om van de vele gezondheidsvoordelen te profiteren!

Tot slot

Matcha thee stond centraal in dit artikel. Ben jij een echte theedrinker? Hoeveel koppen thee drink je gemiddeld per dag? En welke soorten thee drink je dan graag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Calcium tekort?

Hoeveel ijzer per dag?

Waar zit kalium in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *