Kruiden > mariadistel 

mariadistel
Expert: Jaap Gerrijts | 27 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Mariadistel

Mariadistel is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het is vooral bekend om zijn positieve effecten op de lever, maar het heeft ook andere voordelen, zoals het verlagen van het cholesterolgehalte en het beschermen tegen vrije radicalen. Mariadistel is een veilig en natuurlijk middel dat je kan helpen om je gezondheid te verbeteren.  

Mariadistel kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we aan je uit welke dat zijn en vertellen we waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

De werkzame stoffen in mariadistel zijn in staat om de stoelgang te bevorderen

Mariadistel

Mariadistel is een populair kruid dat al ruim 2000 jaar wordt gebruikt. Het begon met de Griekse arts en botanicus Dioscorides die de genezende eigenschappen van mariadistel beschreef in het jaar 40 na Christus.

De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is lid van de plantenfamilie Asteraceae. Andere planten die ook bij deze familie horen zijn zonnebloemen en madeliefjes.

Dit geneeskrachtige kruid dankt zijn naam aan de melkwitte vloeistof die van de bladeren van de plant komt als ze worden geplet. De bladeren van de plant hebben ook een gevlekt wit patroon waardoor ze eruit zien alsof ze in melk zijn gedoopt. De plant staat ook bekend als heilige distel, Milk Thistle en Silybum marianum.

Mariadistel wordt gebruikt voor allerlei problemen van gewichtsverlies tot huidgezondheid tot het bevorderen van de productie van moedermelk. Hoewel er veel verschillende potentiële voordelen zijn, staat het vooral bekend als een natuurlijke leverondersteuner en wordt het regelmatig gebruikt om leveraandoeningen zoals cirrose, geelzucht en hepatitis, en ook galblaasproblemen te behandelen.

De kruid word ook vaak ingezet om de productie van moedermelk te verhogen. in een onderzoek toonde men aan dat bepaalde extracten in mariadistel de dagelijkse melkproductie tot wel 86 procent kunnen verhogen.

Er is een grote verscheidenheid aan mariadistelproducten beschikbaar en de zaden en bladeren van de plant kunnen worden gebruikt in pil-, poeder-, tinctuur-, extract- of theevorm.

Je kunt de zaden ook rauw eten maar meestal geven mensen er de voorkeur aan om een extract of supplement te nemen om een hogere dosis binnen te krijgen en zo betere resultaten te boeken.

 

 

 

”Mariadistel is een natuurlijk kruid met ontstekingsremmende eigenschappen” 

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van mariadistel?

Zoals je inmiddels hebt gelezen kan mariadistel ingezet worden voor een grote verscheidenheid aan klachten. De plant is veel onderzocht en hier zijn interessante feiten bij naar voren gekomen. Wij hebben de meest onderzochte punten en mogelijke voordelen voor je op een rij gezet.

Lever

Als leverondersteuning werkt mariadistel als een krachtige leverreiniger door:

Levercellen opnieuw op te bouwen

Leverschade te verminderen 

Gifstoffen uit het lichaam te verwijderen die door de lever worden verwerkt

Mariadistel is effectief in het op natuurlijke wijze omkeren van toxiciteit in het lichaam. Zo kan het ingezet worden voor de schadelijke effecten van alcoholgebruik, pesticiden in onze voedsel, zware metalen in onze watervoorziening en vervuiling in de lucht die we inademen.

Je lever is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een aantal essentiële ontgiftende functies. De conditie van het bloed door het hele lichaam is grotendeels afhankelijk van de gezondheid van onze lever.

De lever helpt bij:

Het verwijderen van toxiciteit en schadelijke stoffen uit ons bloed

De hormoonproductie

Ontgifting van het lichaam

Suiker vrij laten in de bloedbaan om ons lichaam gestage energie te geven

Gal afscheiden in onze dunne darm zodat vet uit voedsel kan worden opgenomen

Je begrijpt waarom leverproblemen en een slechte leverfunctie zoveel gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken!

Mariadistel word van oudsher gebruikt voor verschillende leveraandoeningen zoals:

Acute en chronische virale hepatitis

Alcoholische leverziekte

Toxine-geïnduceerde leverziekten

 

Heeft anti-verouderingseffecten

Dankzij de verschillende stoffen in mariadistel kan het kruid het verouderingsproces zelfs helpen vertragen. Dit geldt zowel voor het huidoppervlak als voor de organen, aangezien de stoffen je lichaam kunnen beschermen tegen chronische ziekten.

De beschermende eigenschappen van Mariadistel van de huid maken het geschikt voor het verminderen van zichtbare tekenen van veroudering. Om deze reden kan het gebruik van Mariadistel een manier zijn om huidbeschadiging zoals acne, donkere vlekken, rimpels, lijntjes en verkleuring te voorkomen.

Hoewel het onderzoek naar dit onderwerp beperkt is tot voornamelijk dierstudies, bleek uit een studie dat silymarine de huid van muizen beschermde tegen door UV veroorzaakte oxidatieve stress en ontstekingen hielp verminderen.

De silymarine die in mariadistel wordt aangetroffen kan ook beschermen tegen uitputting van glutathion wat een “meester-antioxidant” is die buitengewoon nuttig is bij het helpen voorkomen van ziektes.

De grootste rol van glutathion is namelijk het helpen bestrijden van oxidatieve stress die leidt tot ziekten als kanker, diabetes, hartaandoeningen en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. Het kan schade aan belangrijke cellulaire componenten helpen voorkomen die wordt veroorzaakt door reactieve zuurstofsoorten zoals vrije radicalen.

 

Kan galstenen helpen voorkomen

Galstenen worden gevormd wanneer cholesterol en andere materie in het gal samenbinden. Dit is problematisch omdat ze steviger kunnen worden en vast komen te zitten in de binnenwand van je galblaas.

De lever is een belangrijk spijsverteringsorgaan dat helpt bij het verwerken van voedingsstoffen en gifstoffen die ons lichaam binnenkomen via voedsel, water en lucht.

Omdat de lever en andere spijsverteringsorganen zoals de galblaas, alvleesklier, darmen en nieren nauw samenwerken om zo de gezondheid van de lever te verbeteren, kan mariadistel ook galstenen en nierstenen helpen voorkomen.

Onderzoek naar dit onderwerp is helaas beperkt en vanwege het vermogen van mariadistel om de galstroom te verhogen kan het nuttig zijn bij het voorkomen van galstenen.

 

Kan diabetes helpen beheersen of voorkomen

Er is overtuigend onderzoek dat aantoont dat silymarine, de belangrijkste chemische stof in Mariadistel, samen met conventionele behandelingen kan helpen de symptomen van diabetes type 2 onder controle te houden door een betere controle van de bloedsuikerspiegel te bevorderen.

De waardevolle stoffen die in mariadistel worden aangetroffen zijn in experimentele en klinische onderzoeken gerapporteerd om de bloedsuikerspiegel te helpen verlagen bij mensen met insulineresistentie.

Uit een onderzoek bleek dat wanneer diabetespatiënten gedurende een periode van vier maanden silymarine-extract kregen, hun nuchtere bloedsuikerspiegel en insulinespiegels aanzienlijk verbeterden in vergelijking met patiënten die een placebo kregen.

Dit klopt waarschijnlijk omdat de lever gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het reguleren van hormonen zoals het vrijkomen van insuline in de bloedbaan. Insuline is verantwoordelijk voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel in het bloed en dit is vooral belangrijk bij mensen met diabetes.

 

Kan helpen bij het verlagen van een te hoog cholesterol

Mariadistel komt de gezondheid van het hart ten goede en helpt een hoog cholesterolgehalte te verlagen door:

Ontstekingen te verminderen

Bloed te reinigen 

Oxidatieve stressschade in de slagaders te voorkomen

Er is nog wel meer onderzoek nodig maar voorlopige studies tonen aan dat wanneer silymarine wordt gebruikt in combinatie met andere traditionele behandelmethoden, het de niveaus van totaal cholesterol, slecht LDL-cholesterol en triglyceriden kan verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat bestaande onderzoeken naar mogelijke hartvoordelen van mariadistel alleen zijn gedaan bij mensen met diabetes en deze hebben vaak een hoger cholesterolgehalte.

Daarom is het op dit moment onduidelijk of mariadistel dezelfde effecten heeft bij mensen zonder diabetes en of het in de toekomst kan worden gebruikt om het cholesterolgehalte op natuurlijke wijze te verlagen.

 

Kan helpen beschermen tegen kanker

Mariadistelzaad is een geweldige bron van de flavonoïde silymarine die is samengesteld uit verschillende andere actieve verbindingen die bekend staan als flavolignanen.

Silymarine kan het risico op de ontwikkeling van kanker zoals borstkanker helpen verminderen door:

Het immuunsysteem te stimuleren

DNA-schade te bestrijden 

De groei van kankertumoren om te keren 

Naast het blokkeren van borstkanker tonen reageerbuis- en dierstudies aan dat silmarine ook bescherming kan bieden tegen verschillende andere soorten kanker zoals longkanker en prostaatkanker.

Na het bekijken van talrijke onderzoeken met therapeutische behandelingen met mariadistel kwamen onderzoekers erachter dat er sterk preklinisch bewijs is voor de hepatoprotectieve en anticarcinogene effecten van silymarine. Zo kan het de groei van kankercellen remmen in menselijke prostaat-, huid-, borst- en baarmoederhalscellen.

Ongeveer 50 procent tot 70 procent van de silymarinemoleculen die aanwezig zijn in mariadistel zijn van het type dat silybin wordt genoemd en staat ook wel bekend als silibinine.

Deze stof stimuleert de eiwitsynthese en verandert de buitenste laag van gezonde cellen waardoor ze beschermd blijven tegen schade en mutatie. Het verhindert ook dat gifstoffen in het lichaam blijven, helpt bij celvernieuwing en gaat de schadelijke effecten tegen van verontreinigende stoffen, chemicaliën en zware metalen die schade door vrije radicalen kunnen veroorzaken.

Silymarine werkt als een beschermer tegen kanker door de binding van gifstoffen aan de celmembraanreceptoren te blokkeren volgens verschillende onderzoekers.

 

 

”Meest krachtige stof in mariadistel is silymarine”

Silymarine in Mariadistel

We gaan het hebben over waarom silymarine in Mariadistel een krachtpatser is voor de lever. Silymarine is een groep fytonutriënten die 60% van de actieve componenten in mariadistel uitmaken.

Silymarine wordt al duizenden jaren gebruikt en tussen 40 en 90 na Christus werd matiadistel zelfs gebruikt voor slangenbeten. In de 16e eeuw werd het gebruikt voor geelzucht en galstenen, en in de 19e eeuw werd het ingezet voor leveraandoeningen.

Houd er rekening mee dat je lever mariadistel heel snel filtert en daarom zijn vaak  meerdere doseringen gedurende de dag nodig om de meeste voordelen te ervaren.

Wat maakt silymarine in mariadistel tot een unieke krachtpatser voor de lever? 

Vermindert lever- en niertoxiciteit

Helpt bij depressie

Word gebruikt om alcoholisme op natuurlijke wijze te bestrijden

Gaat toxiciteit gerelateerd aan chemotherapie tegen

Voorkomt leverfibrose en vermindert leverontsteking

Ondersteunt schildklieromzetting T4-T3

Moduleert de insulineresistentie en helpt levervet te verminderen

Neutraliseert gif van giftige paddenstoelen

Regenereert levercellen

Beschermt tegen verlies van glutathion

Vermindert een vergrote prostaat

Versterkt hepatocyten 

Vermindert spataderen

Als je Mariadistel gaat gebruiken kan het voordeliger zijn om het hele kruid te gebruiken in plaats van alleen deze geëxtraheerde verbinding. 

 

 

”Mariadistel thee is makkelijk zelf te maken”

Mariadistel thee

In plaats van een mariadistel als supplement te gebruiken kun je het ook in theevorm consumeren om zo de potentiële gezondheidsvoordelen te maximaliseren. Veel bedrijven maken mariadistelthee door de bladeren en zaden van de plant te gebruiken.

Je kunt ook je eigen mariadistel kweken en zelfgemaakte thee zetten als je tijd hebt om de planten te oogsten. Elke kleine kop van de plant bevat ongeveer 190 zaden die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt.

Als je een mariadistelplant koopt of kweekt, snij dan de hele kop af en hang de plant ongeveer een week ondersteboven om de zaden eruit te halen.

Je kunt vervolgens de zaden pletten en samen met de bladeren gebruiken om thee te zetten, rauw eten of drogen en vermalen tot poedervorm. Bewaar de zaden en bladeren in de vriezer om ze langer te bewaren en hun krachtige voedingsstoffen te behouden.

 

 

”Mariadistel word het meest gebruikt voor de ondersteuning van de lever”

Mariadistel en de lever

Als we het hebben over leverziekte dan hebben we het eigenlijk over drie dingen:

1) Vette lever – alcoholisch en niet-alcoholisch

2) Cirrose – littekenweefsel

3) Hepatitis – ontstoken lever 

Eén van de belangrijkste mogelijke oorzaken van leververvetting is insulineresistentie. Je kunt insulineresistentie ontwikkelen door een koolhydraatrijk dieet te volgen of door te veel suiker te consumeren. Leverziekte in een laat stadium is helaas onomkeerbaar. 

Er zijn niet veel symptomen van leverbeschadiging totdat deze zeer gevorderd is. Een dikke buik is een goede indicator van een leververvetting. Wanneer de lever vet wordt dan loopt het vet over in ruimtes in en rond de andere organen.

Ongeacht welk leverprobleem je hebt, mariadistel is een fantastisch natuurlijk middel om de lever te ondersteunen.

Potentiële voordelen van mariadistel voor de lever:

Het kan helpen beschermen tegen gifstoffen

Het kan helpen vet op de lever te verminderen

Het kan de regeneratie van levercellen ondersteunen

Het kan leverenzymen verlagen

Het kan de belangrijke antioxidanten SOD en glutathion verhogen

Het kan helpen de insuline te verlagen en de insulineresistentie te verbeteren

Het kan ontstekingen helpen verminderen

 

 

”De meeste mensen nemen dagelijks tussen de 20 en 300 milligram”

Wat is de juiste dosering van mariadistel?

De hoeveelheid actieve ingrediënten in een product met mariadistel kan sterk variëren afhankelijk van de verschillende bereidingswijzen die worden gebruikt en het merk. Momenteel zijn er verschillende tabletten, capsules en gels op de markt met mariadistel die allemaal verschillende doseringen aanbevelen.

Hoewel er op dit moment geen vaste dosering is kunnen de meeste mensen het beste dagelijks tussen de 20 en 300 milligram consumeren.

Als je mariadistel voor de lever gebruikt dan is de aanbevolen dagelijkse inname van mariadistel 150 milligram die je één tot drie keer per dag in kunt nemen. Dit is een ietwat hoge dosis die men aanbeveelt als een natuurlijke leverontgifting.

Voor doorlopend gebruik en leverondersteuning kun je het beste 50 tot 150 milligram gebruiken.

Zoek altijd naar een product van hoge kwaliteit met tussen de 50 en 150 milligram puur mariadistel-extract per capsule zodat je de hoeveelheid die je neemt kunt aanpassen aan je persoonlijke behoeften.

Als je je afvraagt welk supplement het beste is, zoek dan een bedrijf dat een zeer krachtig extract verkoopt met minstens 80 procent puur melkdistel-extract.

 

 

 

”Mariadistel geeft bij de meeste mensen geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's, bijwerkingen en interacties van mariadistel?

Mariadistel wordt over het algemeen als veilig beschouwd en wordt goed verdragen en heeft zeer weinig gemelde gevallen van bijwerkingen.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn niet ernstig en omvatten gastro-intestinale klachten zoals een licht laxerend effect. Wanneer het binnen het aanbevolen doseringsbereik wordt ingenomen dan is het effectief en meestal vrij van allergische reacties.

Wisselwerking?

Mariadistel kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen zoals:

Allergiemedicijnen

Antideppresiva 

Bloedverdunners

Als je medicijnen gebruikt neem dan eerst contact op met je arts of apotheker om interacties te voorkomen voordat je met suppletie begint.

Interacties?

Het heeft ook oestrogene effecten en dit betekent dat het de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootst. Als je hormoongevoelige aandoeningen hebt zoals baarmoederfibromen, endometriose of eierstokkanker dan is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen voordat je met suppletie begint.

De verschillende stoffen die in mariadistel worden aangetroffen kunnen mogelijk de werkzaamheid van sommige geneesmiddelen voor kankerchemotherapie verstoren door kankercellen te beschermen tegen celdood.

Mariadistel kan ook een effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Mensen met suikerziekte moeten hiermee rekening houden en bij twijfel eerst met de arts overleggen voor ze mariadistel gaan gebruiken.

Tips:

1) Je kunt een mariadistel supplement het beste rond de maaltijd innemen

2) Koop mariadistel online of bij de speciaalzaak

3) Je kunt de bladeren ook rauw eten en gebruiken in een salade

4) Mariadistel word ook gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen

Mariadistel kan bijdragen aan een gezonde eetlust

Tot slot

Mariadistel stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En heb je de bladeren van de mariadistel weleens verwerkt in een salade? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kruidnagel

Ginkgo biloba

Kurkuma

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *