mannengriep
Expert: Jaap Gerrijts | 9 juni 2023 | Leestijd: 8 minuten 

Mannengriep

Mannengriep is de term die gebruikt wordt om te verwijzen naar de vermeende neiging van sommige mannen om overdreven te klagen over de symptomen van griep. Mannengriep is een informele uitdrukking die vaak met humor of sarcasme gebruikt wordt. 

Mannengriep is geen medische diagnose. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat het wel is en vertellen we wat je kunt doen als je griep hebt. Lees je mee?!

Mannengriep

Gevoelens van ziek zijn is bij ieder persoon weer anders. De één ligt direct een week op bed en de ander gaat gewoon door alsof er niks aan de hand is. Nou is de term mannengriep niet nieuw en dit is ontstaan doordat mannen zich vaak enorm stoer voor deden en tijdens de griep nergens meer toe in staat waren.

Is er bewijs voor mannengriep?

Om direct maar met de deur in huis te vallen er zijn vele onderzoeken gedaan naar dit onderwerp en de meeste hebben geen concreet bewijs aangetoond dat het daadwerkelijk bestaat. Er is wel een studie gedaan aan de Amerikaanse Johns Hopkins University waarbij men heeft aangetoond dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen kan werken als een soort bescherming tegen de symptomen van de griep. 

Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat het griepvirus sneller vermenigvuldigde in mannelijke cellen dan bij vrouwelijke cellen. Men vermoed dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen hier mee te maken heeft. Nou heeft men nog geen definitief bewijs maar dit geeft aan dat mannen nog steeds kans hebben om gelijk te krijgen! 

Hoe zit dit precies?

Niet alleen oestrogeen maar ook testosteron en progesteron zijn hormonen die verschillende processen in het lichaam kunnen beïnvloeden. Oestrogeen heeft namelijk een activerende werking op het immuunsysteem en testosteron remt immuunreacties juist wat meer af. Nou is men er nog steeds niet uit of dit mechanisme er voor zorgt dat mannen zich zo ziek kunnen voelen tijdens de griep en verder onderzoek moet dit gaan uitwijzen.

Mannen en vrouwen verschillen

Nou verschilt ieder persoon en zo ook de tolerantie van pijn en andere ongemakken worden per persoon anders verdragen. Als je kijkt naar een vrouw met een hartinfarct die heeft vaak veel minder klachten dan een man terwijl het om dezelfde probleem gaat. Ook geestelijk verschillen mannen van vrouwen want vrouwen hebben vaker last van een depressie terwijl mannen veel verslavings gevoeliger zijn dan vrouwen.

Nou blijkt dat de manier hoe iemand omgaat met een ziekte of in dit geval de griep vaak afhangt hoe er mee werd omgegaan toen ze een kind waren. Als je als kind in bed moest blijven bij een kleine verkoudheid dan is de kans groter dat je dit als volwassene ook nog steeds doet.

We kunnen in ieder geval concluderen dat het immuunsysteem van vrouwen iets actiever is dan dat van mannen en dit wil niet zeggen dat ze minder vaak ziek worden maar over het algemeen wel sneller beter zijn.

Wat kan je doen als je griep hebt?

Als je griep hebt dan kan dit erg vervelend zijn en er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het proces te verlichten, versnellen en voorkomen. Naast het gebruik van een supplement is het aller belangrijkste wat je kunt doen gezond eten en voldoende bewegen. Ga wat vaker naar buiten en beweeg iedere dag minimaal een uur actief. 

Daarnaast is slaap enorm belangrijk want als je een paar uur minder slaapt dan zal je immuunsysteem daar ook op reageren.

Om je te helpen bij de griep hebben we enkele tips voor je op een rij gezet!

Drink voldoende vocht

Luchtweginfecties kunnen niet direct tot uitdroging leiden, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Zelfs milde uitdroging kan zorgen voor:

Hoofdpijn

Vermoeidheid

Zwakte

Als je ziek bent dan is de kans kleiner dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Vloeistof helpt je lichaam om bacteriën en virussen uit het systeem te spoelen. Drink daarom dagelijks voldoende bronwater of gefilterd water om gehydrateerd te blijven. Warm water met honing kan ook rustgevend zijn voor je keel. Daarnaast zijn kruidentheeën zoals groene en zwarte thee krachtige boosters van het immuunsysteem en antioxidanten. 

 

Zorg voor voldoende slaap

Studies benadrukken dat slaap en immuniteit nauw met elkaar verbonden zijn. Slaap beïnvloedt het immuunsysteem van het lichaam en het verbeteren van de slaap terwijl je een infectie bestrijdt kan je natuurlijke afweermechanismen bevorderen en het resultaat van de infectie verbeteren.

Daarnaast veroorzaakt een stimulatie van het immuunsysteem een natuurlijke ontstekingsreactie wat kan leiden tot een toename van de slaapduur en intensiteit. Je lichaam heeft de extra slaap nodig om zijn werk te doen. Hoeveel slaap is voldoende? Ieder mens is anders maar bijna iedereen heeft gemiddeld acht uur slaap per dag nodig. Wat kan helpen hierbij is een vast ritme zodat je lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen en weer op te staan.

 

Voldoende frisse lucht

Als je in de winter veel binnen zit dan kun je worden blootgesteld aan geconcentreerde gifstoffen en ziektekiemen. 

Winteromgevingen binnenshuis kunnen een bron zijn van geconcentreerde gifstoffen en ziektekiemen. De droge lucht die je inademt terwijl je in de winter je huis verwarmt maakt de luchtwegen namelijk reactiever en gevoeliger voor virussen.

Ga daarom wat vaker naar buiten voor frisse lucht want de beweging zal goed zijn voor lichaam en geest!

 

Vitamine C 

Vitamine C helpt de weerstand te verbeteren en verhoogt de witte bloedcellen die helpen ziektes te bestrijden. Onderzoek laat zien dat vitamine C de duur van verkoudheid kan verkorten en het aantal verkoudheden bij fysiek actieve mensen kan helpen verminderen.

Neem dagelijks 1.000 milligram vitamine C om verkoudheid of griep af te weren en verhoog dit tot maximaal 4.000 milligram per dag als je symptomen van griep hebt. De beste vitamine C haal je uit verse groenten en fruit.

 

Vitamine D3 

Vitamine D wordt in je lichaam aangemaakt door blootstelling aan zonlicht en het reguleert de expressie van meer dan 2.000 genen, waaronder die van het immuunsysteem. Helaas heeft tot 90 procent van alle mensen een tekort aan deze belangrijke vitamine. Onderzoek laat zien dat een vitamine D tekort verband houd met vaker last van verkoudheid, griep en luchtweginfecties.

Veel artsen zijn van mening dat de huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D veel te laag is en dat 2.000 eenheden in plaats van 200-400 eenheden per dag een betere keuze is. Als je twijfelt aan een tekort laat je dan testen en vul het in de maanden oktober tot en met april extra aan.

 

Zink 

Van zink is aangetoond dat het de weerstand ondersteunt vanwege zijn antivirale effecten. Het werkt het beste wanneer het wordt ingenomen bij het eerste teken van ziekte. Zink kan de symptomen van het verkoudheidsvirus verminderen maar wees voorzichtig dat je er niet teveel van gebruikt. Je vind veel zink in zeevruchten zoals oesters maar ook in rood vlees.

Je kunt ook dagelijks 50-100 milligram zink in capsule vorm nemen om verkoudheids- en griepsymptomen te voorkomen of te behandelen.

 

Probiotica

Het herstel van de nuttige bacteriën in de darmen kan je weerstand aanzienlijk helpen versterken. Een studie toonde aan dat een bepaalde probiotica stam Bacillus-bacteriën anti-griepactiviteit vertoonde en volledige remming van het griepvirus.

Een ander onderzoek evalueerde de effecten van probiotica en prebiotica op de immuunrespons op de griepvaccinatie. De resultaten lieten zien dat deelnemers die probiotica en prebiotica gebruikten aanzienlijke verbeteringen hadden in de H1N1- en H3N2-stambeschermingspercentages. Dit suggereert dat het nemen van probiotica de immuniteit kan verhogen.

 

Oregano olie 

Oregano olie heeft een krachtige antivirale werking en het word vaak gebruikt bij het bestrijden van griep. Oregano olie staat er namelijk om bekend dat het virale infecties kan helpen bestrijden zoals de griep. Er zijn geen studies die specifiek de werkzaamheid van oregano bij griep hebben getest maar er is bewezen dat de olie krachtige antivirale eigenschappen heeft. Neem er twee maal daags 500 mg van als je last hebt van griepsymptomen.

 

Essentiële oliën 

Onderzoek laat zien dat het gebruik van essentiële olie van pepermunt in de nek en voetzolen de natuurlijke afweer van het lichaam op natuurlijke wijze kan ondersteunen.

Ook kruidnagelolie word vaak gebruikt om het lichaam te beschermen tegen infectie en het herstel van de griep te versnellen. Onderzoek bevestigt namelijk dat kruidnagelolie antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen heeft.

 

Vlierbes 

Er wordt aangenomen dat vlierbes het griepvirus kan deactiveren en op natuurlijke wijze de weerstand kan versterken. 

Van de bloemen en bessen van vlierbessen wordt gezegd dat ze:

Weerstand versterken

Griep helpen behandelen

Sinuspijn kan helpen verlichten

Vlierbes lijkt griepvirussen aan te vallen en bronchiale ontstekingen te verminderen. Uit een studie bleek dat wanneer men 15 milliliter vlierbessensiroop vier keer per dag gedurende vijf dagen innam, dit de symptomen van griep gemiddeld vier dagen eerder stopte dan degenen die een placebo gebruikten.

 

Echinacea 

Echinacea kan je lichaam helpen bij het bestrijden van infecties maar het werkt het beste om het in te nemen bij het eerste teken van de griep.

Een extract van echinacea werd getest in een dubbelblinde, gerandomiseerde studie. Hierbij ontdekte de onderzoekers dat echinacea effectief luchtweginfecties op korte en lange termijn behandelde en niet dezelfde weerstand veroorzaakte als bij een populaire griep medicatie genaamd oseltamivir. 

In een andere gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie kregen mensen vijf tot zes kopjes echinacea thee per dag zodra symptomen van de bovenste luchtwegen zich ontwikkelden. Ze verminderen het aantal tot één kopje thee gedurende een periode van vijf dagen en dit was effectief voor het verlichten van verkoudheids- en griepsymptomen.

Echinacea werkt ontstekingsremmend en dit kan helpen bronchiale symptomen van verkoudheid en griep te verminderen. Het valt namelijk andere soorten schimmels aan.

Je kunt er thee van maken of een extract gebruiken in capsulevorm of als tinctuur.

 

Top voedingsmiddelen voor herstel van de griep

Als je aan het herstellen ben van de griep dan kun je extra gezond voedsel gebruiken waar veel antioxidanten, vitamines en mineralen inzitten om je immuunsysteem een extra boost te geven.

Wat is goed voedsel om te herstellen van de griep?

Licht verteerbaar voedsel 

Neem soep met bottenbouillon, gekookte groenten of kruidenthee om de spijsvertering te bevorderen. Forceer jezelf niet om te eten. 

Water

Voldoende hydratatie is de sleutel tot het wegspoelen van het virus uit je lichaam.

Heet water met citroen, honing en kaneel

Honing en kaneel helpen slijmophoping te voorkomen en houden je gehydrateerd.

Gember

Maak een gemberthee en voeg als het water wat is afgekoeld rauwe honing toe.

Knoflook en uien

beide groenten kunnen helpen de immuunfunctie te versterken.

Tips:

1) Kiwi’s, appels, bananen, bosbessen, ananas, watermeloen en citrusvruchten bevatten veel vitamine C die je immuunsysteem kunnen helpen versterken

2) Als je griep hebt dan kan dit ook een teken zijn dat je even wat rustiger aan moet doen

3) Vermijd stress zoveel mogelijk want dit is funest voor je weerstand

4) Als je flinke griep hebt ziek dan even flink uit. Dit zorgt ervoor dat je er sneller weer bovenop bent en er niet te lang mee door blijft lopen

Tot slot

Mannengriep stond centraal in dit artikel. Ben jij bekent met de term ‘mannengriep’? En op welke manier heb je daar ervaring mee? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kaneel

Waar zit vitamine C in?

Wat is kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *