Wat is manisch depressief zijn?

De term manisch-depressief werd in 1921 door Kraepelin bedacht. Wat is manisch depressief zijn? De stoornis die ook wel wordt aangeduid met de term bipolaire stoornis, kenmerkt zich door herhaalde episoden met heftige en extreme stemmingschommelingen. Hoe vaak komt het voor? Wat zijn de symptomen? Wat is de oorzaak? En wat kun je er tegen doen? Je leest het allemaal in onderstaand artikel. 

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 1 à 2 van de 100 volwassenen in Nederland heeft last van een manisch depressieve stoornis. 
De aandoening komt bij mannen even vaak voor als bij vrouwen en er is geen onderscheid in afkomst of cultuur. 
In Nederland gaat het om circa 100.000 volwassenen die manisch depressief zijn. De stoornis kan op elke leeftijd beginnen, maar de piek ligt tussen het 15e en 19e jaar.
manisch depressief

Wat is manisch depressief?

Nu het antwoord op de vraag die in dit artikel centraal staat: Wat is manisch depressief zijn? Manisch depressief zijn wordt ook wel bipolaire stoornis genoemd en wordt gekenmerkt door het afwisselend optreden van manische en depressieve periodes. Niet alleen je stemming maar ook je energie schommelt tussen twee uitersten. In een manische episode zit je boordevol energie en ben je vaak hyperactief. In een depressieve episode het tegenovergestelde: je voelt je futloos, energieloos en hebt nergens meer zin in.
Een bipolaire stoornis komt bij ongeveer 2 % van de bevolking voor en gaat niet over. Medicijnen en therapie kunnen wel de klachten verminderen of extreme wisselingen voorkomen. Een manische of een depressieve periode duurt gemiddeld drie tot zes maanden. Manieën duren meestal korter dan depressies. 

Wat zijn de symptomen?

Enkele symptomen van manie zijn: prikkelbaar en snel boos, opgewonden, overdreven vrolijk, ruzie zoeken, extreem uitgelaten, veel praten, bellen of appen, gedachtes die alle kanten opschieten, niet stil kunnen zitten, continu bezig zijn, seksueel ongeremd, onoverwinnelijk gevoel, impulsief gedrag zonder bij de consequenties stil te staan. 
Enkele symptomen van depressie zijn: lusteloos en nergens zin in, vermoeid, emotieloos, isolatie, denken aan de dood of zelfdoding, leeg gevoel, minder eetlust of juist meer, ongeïnteresseerd in school, werk of je hobby’s, slecht slapen, vroeg wakker worden, minder behoefte aan seks en vertraagd denken.

Wat is de oorzaak?

Een manisch depressieve stoornis wordt meestal voor het eerst echt duidelijk tussen het 25e en 45e levensjaar, maar vaak zijn er op jonge leeftijd al duidelijke stemmingswisselingen. Er is nog niet veel bekend over de oorzaak hiervan. Wel zijn er bepaalde factoren die de kans op deze stoornis verhogen. Een manisch depressieve stoornis is voor een deel erfelijk bepaalt. In bepaalde families komt het vaker voor en kinderen van manisch depressieve ouders hebben een grotere kans dan andere mensen om dit te krijgen. 
Mensen die in hun jeugd mishandeld of verwaarloosd zijn hebben een grotere kans op een bipolaire stoornis. Daarnaast hebben mensen zonder een relatie vaker een manisch depressieve stoornis dan mensen met een relatie. Mensen die in een stad wonen hebben hier ook meer kans op.

Wat kun je eraan doen?

Het begint allemaal bij het herkennen van je probleem. Op deze manier kun je accepteren dat je een psychische stoornis hebt en weet je beter wanneer je je rust moet pakken wanneer er een manie of depressie aankomt. Zorg er daarnaast voor dat je zoveel mogelijk leert en leest over je stoornis. Dit geldt ook voor de mensen die dicht bij je staan. Op deze manier communiceer je beter met elkaar. 
Let op voortekenen en schrijf deze op. Zo herken je sneller dat er een manie of depressie aankomt en kun jij en je omgeving er beter naar handelen. Daarnaast kun je een behandeling krijgen die bestaat uit medicijnen, rust en structuur. Psychologische behandelingen bestaan uit cognitieve therapie, interpersoonlijke- en sociale therapie en gezinsgerichte therapie.

Magnesium helpt!

Wanneer je last hebt van een manische depressie is de kans vrij groot dat je een magnesiumtekort hebt. Magnesiumtekort kan ten grondslag liggen aan de meest ernstige depressies en geassocieerde geestelijke gezondheidsproblemen. Magnesium kan klachten verminderen tijdens een manie. Dit geldt vooral voor mensen die vaker last hebben van stemmingswisselingen. 
Een manisch depressieve stoornis kenmerkt zich door een verstoring van het biologische dag/nacht ritme. Dit ritme wordt gereguleerd door melatonine. Een hormoon wat aangemaakt wordt uit serotonine op het moment dat het donker wordt. Melatonine op zijn beurt is noodzakelijk voor de regulatie van alle hormonale ritmen (dus ook van dopamine, serotonine en noradrenaline). Magnesium speelt een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine. 
Mensen met manische depressies hebben een cortisolresistentie en dit heeft een verminderde cortisolrespons tot gevolg. Magnesium kan ook hierbij een belangrijke rol spelen. Enkele bestudeerde klinische gevallen vertonen een snel herstel (in minder dan 7 dagen) van ernstige depressie met het geven van 125 tot 300 magnesium glycinaat of magnesiumtaurinaat bij elke maaltijd en voor het slapen gaan. 
Een tekort aan magnesium uit je voeding, samen met overmaat aan calcium (o.a. door teveel melk, kaas) en stress, kan talrijke andere geassocieerde symptomen veroorzaken zoals agitatie, angst, slapeloosheid, verwardheid, prikkelbaarheid, krachteloosheid en slapte, hallucinaties en wanen. 
Extra magnesium kan je daarom ondersteunen bij het bestrijden van een manische depressieve stoornis. Een voet- of ligbad met magnesium vlokken zal je lichaam en geest helpen ontspannen en je slaapt er ook nog eens beter van.

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. Wat is manisch depressief zijn? Manisch depressief zijn wordt ook wel bipolaire stoornis genoemd en wordt gekenmerkt door het afwisselend optreden van manische en depressieve periodes. Enkele symptomen van manie zijn prikkelbaar en snel boos, opgewonden, overdreven vrolijk, ruzie zoeken of extreem uitgelaten. Enkele symptomen van depressie zijn lusteloos en nergens zin in, vermoeid, emotieloos, isolatie, denken aan de dood of zelfdoding. 
Over de oorzaak is nog weinig bekent. Erfelijkheid speelt wel een rol bij een manische depressie. Wat je kunt doen is het probleem herkennen, veel hierover lezen en dit delen met de mensen die dicht bij je staan. Daarnaast kunnen medicijnen en therapie je verder ondersteunen bij deze stoornis. Extra magnesium via een voet- of ligbad kan je helpen bij deze stoornis.