Magnesiumtekort door medicijnen

Als je medicijnen gebruikt moet je alert zijn op mogelijke mineralen en vitamine tekorten die kunnen ontstaan door langdurig medicijngebruik. Medicijnen worden vaak voorgeschreven om een bepaald proces zoals je bloeddruk, maagzuur of cholesterol aan te pakken. Veel van deze medicijnen hebben bijwerkingen of creëren klachten die te herleiden zijn tot  een tekort aan magnesium. Het is dus raadzaam om je magnesiumtekort aan te vullen en de balans terug te brengen.

11 miljoen Nederlanders

 11 miljoen Nederlanders slikken dagelijks medicijnen, soms zelfs meerdere keren per dag, vaak voor een langere periode. De grootste groep zijn ouderen en die gebruiken per persoon vaak ook meerdere medicijnen. 
Sommige mensen slikken medicijnen uit voorzorg en anderen weer uit noodzaak. In dit stuk gaan we wat dieper in op de tekorten die bepaalde medicijnen hebben op je vitamine en mineralen balans in het specifiek magnesium.
antibiotica

Medicijnen en bijwerkingen

Veel medicijnen hebben bijwerkingen, daarom worden vaak extra medicijnen voorgeschreven om die bijwerkingen tegen te gaan. Het gaat dan om pijnstillers en ontstekingsremmers bijvoorbeeld, ook wel NSAID’s genoemd. Deze NSAID’s worden meestal voorgeschreven met een extra maagbeschermer erbij. Deze maagbeschermer heeft op zijn beurt óók weer bijwerkingen zoals een verhoogde kans op botontkalking, vitamine B12-tekort en magnesium tekort. 
Dit betekent dat je nog meer pillen moet slikken om die bijwerkingen weer tegen te gaan. Mensen die medicijnen slikken tegen één kwaal zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of diabetes type 2 nemen niet één middel, maar soms wel meer dan vijf medicijnen om hun klachten te verminderen.

Magnesium wisselwerking medicijnen

Dagelijks medicijnen slikken kan effect hebben op de opname of werking van vitamines en mineralen. Andersom beïnvloeden vitamines en mineralen soms ook de werking van medicijnen. Vaak leiden medicijnen tot:
een verminderde opname van een voedingsstof
een verhoogde uitscheiding van voedingsstoffen
een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen
Hoe werkt dit precies? Je lichaam wenst geen chemische belasting en krijgt dan stress en doet er alles aan om deze belastende “verzuring” eruit te werken. Eigenlijk heel begrijpelijk omdat je lichaam alleen maar wil herstellen op eigen kracht. Magnesium herstelt niet alleen het zelf herstellend vermogen van je lichaam, maar zet de ontstane ziekmakende stresslevels om in helende ontspanning. Je lichaam doet er alles aan om van de “rommel” af te komen en zet mineralen in om de balans te herstellen. Magnesium is zeer belangrijk voor dit gehele proces.