magnesiumtekort door maagzuurremmers

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Magnesiumtekort door maagzuurremmers. Er zijn heel veel Nederlanders die dagelijks maagzuurremmers gebruiken en misschien ben jij er wel één van. Wist je dat bij het langdurige slikken van dit medicijn er een vervelende bijwerking optreedt, namelijk: magnesiumtekort.  

Magnesiumtekort door maagzuurremmers komt heel erg vaak voor. Hoe dat komt en wat voor gevolgen dat heeft leggen we haarfijn voor je uit in dit artikel. Lees je mee?!

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Maagzuurremmers zorgen ervoor dat je maag minder zuur aanmaakt. Vaak worden maagzuurremmers gebruikt bij maagklachten of langdurige zuurbranden. Er bestaan twee soorten maagzuurremmers:

 – histaminereceptor-2 blokkers

 – protonpompremmers 

Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder vitamine B12 en/of magnesium kan opnemen. Als je protonpompremmers maanden of zelfs jaren gebruikt kun je een tekort aan vitamine B12 of magnesium krijgen die tot allerlei andere vervelende klachten kunnen leiden. 

Veel voorgeschreven maagzuurremmers

Er slikken ongeveer 2 miljoen Nederlanders dagelijks maagzuurremmers. 

Veel voorgeschreven maagzuurremmers zijn:

 – omeprazol (Losec)

 – omeprazol (Losecosan)

 – omeprazol (Buscozol)

 – esomeprazol (Nexium)

 – lansoprazol (Prezal)

 –  pantoprazol (Pantozol)

 – rabeprazol (Pariet) 

magnesiumtekort door maagzuurremmers
Wanneer worden maagzuurremmers voorgeschreven?

Artsen schrijven maagzuurremmers voor bij refluxziekte, dyspepsie, slokdarmontsteking en maag en darmzweren. De zogenaamde Proton Pomp Inhibitors (PPI’s) die je dan meekrijgt, doen uitstekend hun werk.

Even voor de duidelijkheid, ik heb het dus over de PPI’s. Het zwaarste type maagzuur medicatie. Eigenlijk alles wat op ‘prazol’ eindigt. Omeprazol is misschien nog wel de bekendste. Deze stoffen mogen tot 20mg zonder recept verkocht worden. Zeker bij slokdarmontstekingen of maagzweren is het vaak noodzakelijk. Het zuur is namelijk ook schadelijk voor je lichaam. Gelukkig zal een gezonde maagwand zich hiertegen kunnen beschermen doordat er een dikke slijmlaag ligt.

Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, zijn medicijnen tegen maagzuur. Omeprazol en pantoprazol zijn medicijnen die de aanmaak van zuur in je maag vermindert. Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder magnesium kan opnemen via je darmen. Dit tekort sluipt er langzaam in en merk je dus ook niet direct. 

Bijwerkingen maagzuurremmers

De belangrijkste bijwerking van maagzuurremmers is magnesiumtekort. Klachten of symptomen van magnesiumtekort zijn:

 – spierkrampen

 – misselijkheid

 – lusteloosheid

 – vermoeidheid

Bij ernstig magnesiumtekort kun je last krijgen van hartritmestoornissen of stuipen. Andere bijwerkingen die voorkomen bij het gebruik van maagzuurremmers zijn:

 – hoofdpijn

  – diarree

 – huiduitslag

 – misselijkheid 

Ook treden darminfecties vaker op en je loopt een hoger risico op botbreuken en nierproblemen

Tevens kunnen maagzuuremmers de werking van andere medicijnen verstoren. Uit een groot wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door het UMCG, blijkt dat veelvuldig gebruik van maagzuurremmers de samenstelling van je darmflora behoorlijk kan veranderen. 

Onderzoek Radboud UMC

Wat is de oorzaak van magnesiumtekort door maagzuurremmers? Anke Lameris van het Radboud UMC onderzocht het bij muizen. 

Ze ontdekte dat maagzuurremmers het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt en dat als een reactie hierop  het aantal ionkanalen bij de meeste muizen toeneemt waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk blijft. 

Bij enkele van de beestjes stelde ze vast dat die reactie uitbleef wat een ernstig magnesiumtekort veroorzaakte. Lameris vermoedt dat een genetische component daarbij een rol speelt.

magnesiumtekort door maagzuurremmers

Magnesium aanvullen

Ongeveer één op de twee mensen die maagzuurremmers slikt heeft deze waarschijnlijk niet (meer) nodig. Erg vaak worden deze medicijnen langer gebruikt dan voorzien. Ook worden ze veel gebruikt bij klachten waarvoor ze eigenlijk niet bedoeld zijn, zoals een moeizame vertering of een opgeblazen gevoel. 

Een magnesiumtekort zou je kunnen voorkomen door te kijken of het gebruik van maagzuurremmers nog wel nodig is. Doe dit altijd in overleg met je arts. Die weet of het mogelijk is om te stoppen. 

Om je lichaam de kans te geven voldoende magnesium op te nemen bij gebruik van medicijnen tegen maagzuur, kan een extra inname van magnesium nodig zijn. 

Omdat je maag en darmen niet goed samenwerken in combinatie met maagzuurremmers en magnesium raden wij je aan om 3 keer per week een voet- of ligbad met magnesium badkristallen te nemen. Dit zal je tekorten effectief aanvullen omdat het je maag en darmen niet onnodig belast. 

Opname via je huid zorgt voor een ontspannende en ook ontgiftende werking. Je krijgt meer energie en je slaapt er heerlijk op! 

Tot slot

Magnesiumtekort bij maagzuurremmers komt erg vaak voor. Slik jij maagzuurremmers? Waarom slik je ze en hoe lang al? Heb je wel eens supplementen gebruikt om tekorten aan te vullen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Magnesium tekort symptomen

Magnesium malaat

2 gedachten over “magnesiumtekort door maagzuurremmers”

    1. Beste Heleen,

      Bedankt voor je vraag aan ons! Het is op afstand lastig te zeggen welk supplement het beste voor je is. Het kan belangrijk zijn om je waardes te laten controleren bij de huisarts en deze bij een tekort aan te vullen. Als je zeker wilt zijn dat je extra vitamines en mineralen binnen krijgt dan zou een kwalitatieve multi-vitamine een optie zijn. Andere stoffen die belangrijk zijn: magnesium, vitamine D, omega 3 en vitamine B12. Voornamelijk magnesium en vitamine B12 tekort komt regelmatig voor bij het gebruik van pantoprazol.

      Met vriendelijke groet,

      Jaap | MagnesiumOnly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *