Artsen schrijven maagzuurremmers voor bij refluxziekte, dyspepsie, slokdarmontsteking en maag en darmzweren. De zogenaamde Proton Pomp Inhibitors (PPI’s) die je dan meekrijgt, doen uitstekend hun werk.
Even voor de duidelijkheid, ik heb het dus over de PPI’s. Het zwaarste type maagzuur medicatie. Eigenlijk alles wat op ‘prazol’ eindigt. Omeprazol is misschien nog wel de bekendste. Deze stoffen mogen tot 20mg zonder recept verkocht worden. Zeker bij slokdarmontstekingen of maagzweren is het vaak noodzakelijk. Het zuur is namelijk ook schadelijk voor je lichaam. Gelukkig zal een gezonde maagwand zich hiertegen kunnen beschermen doordat er een dikke slijmlaag ligt.
Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, zijn medicijnen tegen maagzuur. Omeprazol en pantoprazol zijn medicijnen die de aanmaak van zuur in je maag vermindert. Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder magnesium kan opnemen via je darmen. Dit tekort sluipt er langzaam in en merk je dus ook niet direct.
Gebruik pantoprazol 40mg vanwege lekkend maagklepje,al 3jaar.welk supplement zou ik nodig hebben?
Beste Heleen,
Bedankt voor je vraag aan ons! Het is op afstand lastig te zeggen welk supplement het beste voor je is. Het kan belangrijk zijn om je waardes te laten controleren bij de huisarts en deze bij een tekort aan te vullen. Als je zeker wilt zijn dat je extra vitamines en mineralen binnen krijgt dan zou een kwalitatieve multi-vitamine een optie zijn. Andere stoffen die belangrijk zijn: magnesium, vitamine D, omega 3 en vitamine B12. Voornamelijk magnesium en vitamine B12 tekort komt regelmatig voor bij het gebruik van pantoprazol.
Met vriendelijke groet,
Jaap | MagnesiumOnly
Beste Heleen .
Ik ben een paar jaar geleden geholpen voor het begin van slokdarm kanker .onstaan door maagzuur Ik wist toen niet dat er medicijnen voor . Nu slik ik 2x per dag 40 mg pantoprazol zeker al 20 jaar En wil nu magesium slikken
Mijn vraag kan ik dat. doen
Tot 250mg per dag is gewoon veilig. Magnesium is oplosbaar in water en een teveel zal je lijf (mits je nieren gewoon ok zijn) er dus ook snel genoeg weer uit gooien.
Ieder mens is anders tho, het kan zijn dat je meer kan/wil gebruiken of dat deze dosis je niet zo goed bekomt. Het beste advies wat ik kan geven (als random persoon op het internet (met (zelfs iets te veel) ervaring met supplementen)) is om een dagboek bij te houden met wat je slikt en hoe je je voelt. Begin bijvoorbeeld een paar maanden met een halve dagdosering en zie dan of er bepaalde klachten zijn die minder worden. Dat kan vanalles zijn; van pijn/slapeloosheid/spierkrampen of zelfs maar gewoon het gevoel dat je niet vooruit te branden bent wat opeens een stuk minder wordt.. Dan kun je later ook nog eens kijken of je de dosis wat omhoog wilt/kunt gooien. Omdat een tekort opbouwt over tijd, heeft het aanvullen vaak ook tijd nodig. Het effect van een tekort, maar dus ook van het oplossen van dat tekort, kan daardoor ook heel subtiel zijn. Notities geven dan houvast. Maak je je daarbij heel veel zorgen, kun je ook altijd terecht bij een (huis)arts. Het is nooit een slecht idee om (daar) eens in de zoveel tijd eens te laten checken wat er schaait 🙂