Magnesium

Magnesium

Magnesium wordt in China ook wel 'de vonk van het leven' genoemd. Het dankt deze bijzondere naam aan het feit dat magnesium betrokken is bij vele belangrijke processen in je lichaam. Magnesium moet je uit je voeding halen want je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken.

Wanneer je dagelijks niet voldoende magnesium binnen krijgt kun je last krijgen van allerlei kwalen zoals vermoeidheid, maar ook serieuze aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk dat je gezond en veelzijdig eet en zonodig je magnesium aanvult met een supplement.

Wat is magnesium?

Magnesium komt voor in iedere levende cel in je lichaam. Het is daarom ook niet vreemd dat het invloed heeft op vele processen in je lichaam en dat het daarmee een belangrijk mineraal is. 

Er zijn verschillende vormen van magnesium te onderscheiden. Zo wordt magnesium bijvoorbeeld ook toegepast in de industrie, bij auto’s en vliegtuigonderdelen. Lees meer in het artikel: Wat is magnesium?

wat is magnesium

Waarom is magnesium zo belangrijk?

Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam en valt onder de categorie minerale zouten. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam. Het zorgt voor ontspanning van je spieren en bloedvaten en is één van de belangrijkste mineralen voor je gezondheid. 

Lees meer in het artikel: Waarom is magnesium zo belangrijk?

magnesium

Magnesium werkt samen met allerlei andere vitaminen en mineralen waardoor ze elkaar kunnen versterken. 

Zo werkt magnesium samen met vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Ook bij de synthese van je DNA en de communicatie van bepaalde genen speelt het een belangrijke rol.

Magnesium draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel

Wat doet magnesium?

Mineralen zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in bepaalde voeding voorkomt. Ze zijn van belang voor je gezondheid en de ontwikkeling van je lichaam. Magnesium vind je in iedere levende cel van je lichaam waar het een rol speelt bij vele processen in het lichaam. Lees meer in het artikel: Wat doet magnesium?

wat doet magnesium

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium zorgt ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen zoals bijvoorbeeld de vorming van bot en spieren. Magnesium helpt bij het normaal functioneren van je spieren en zenuwstelsel en draagt bij aan sterke botten en tanden. Lees meer in het artikel: Waar is magnesium goed voor?

Onderstaande gezondheidsclaims met betrekking tot magnesium zijn goedgekeurd door de EFSA.

 – Draagt bij tot een normale werking van de spieren

 – Draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid

 – Draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme 

 – Bevordert de energiestofwisseling 

 – Helpt bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam

 – Helpt bij het handhaven van een goede elektrolyten balans 

 – Draagt bij tot een normale eiwitsynthese 

 – Draagt bij tot een normale psychologische functie

 – Draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen 

 – Draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel 

 – Speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen

 – Draagt bij  aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen

 – Draagt bij tot de instandhouding van normale tanden 

 – Speelt een rol in het celdelingsproces 

 – Goed voor het celdelingsproces

Waar zit magnesium in?

Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, fruit, verschillende soorten noten, volkoren graanproducten, groene kruiden, pitten en zaden, ‘superfoods’, vlees en zuivelproducten. Lees meer in het artikel: Waar zit magnesium in?

Als je gevarieerd en gezond eet, zou je denken dat je genoeg magnesium binnenkrijgt. Dit is gedeeltelijk waar omdat het niet alleen gaat om gezond eten. Het gaat ook om de kwaliteit van het magnesium in je voeding en of je lichaam het magnesium wel goed op kan nemen en verwerken. 

magnesium
berries gfbf785c44 640
nuts gc6fe32c2e 640
meat gd70f055a9 640
milk g67a71d3de 640

Hoeveel magnesium per dag?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een vrouw is 300 milligram. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een man is 350 milligram. Kinderen hebben een andere magnesium behoefte dan volwassenen. Dat geldt ook voor ouderen of wanneer je een bepaalde aandoening hebt of vaak gestrest bent. Lees meer in het artikel: Hoeveel magnesium per dag? 

Extra magnesium na het sporten

De behoefte aan magnesium is naar schatting 10 tot 20% verhoogd wanneer je sport. Wanneer je al een lage magnesiumwaarde hebt kan dit zelfs leiden tot een magnesium tekort. 

Een tekort aan magnesium kan uiteindelijk je fysieke prestatie verminderen en dat wil je natuurlijk niet! Lees meer in het artikel: Extra magnesium na het sporten 

extra magnesium na het sporten
Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een magnesium tekort

Extra magnesium voor senioren

Als oudere kun je een tekort aan magnesium hebben. Slechte voeding, medicijngebruik of een verminderde opnamen kunnen de oorzaak zijn. Het is daarom aan te raden om extra magnesium te nemen via supplementen. Lees meer in het artikel: Extra magnesium voor senioren

Magnesium tekort

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magnesium. Een eenzijdig voedingspatroon of medicijngebruik kunnen hieraan ten grondslag liggen. Lees meer in het artikel: Magnesium tekort.

Een gebrek aan magnesium maakt je gevoeliger voor stress. Hoe meer stress je ervaart hoe meer magnesium je gebruikt. Een vicieuze cirkel die je moet doorbreken. Magnesium speelt een grote rol bij de ontspanning van de spieren en hersenen. 

Magnesium tekort bij ouderen

Een magnesiumtekort wordt gevonden bij 80% van de mensen met een hartinfarct. Magnesium is ongelofelijk belangrijk in de cardiovasculaire functie en heeft tal van andere gunstige eigenschappen voor mensen boven de 50 jaar. Lees meer in het artikel: Magnesium tekort bij ouderen.

magnesium

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Maagzuurremmers zorgen ervoor dat je maag minder zuur aanmaakt. Ze worden voorgeschreven bij maagklachten of langdurige zuurbranden. Geschat wordt dat ruim 2 miljoen Nederlanders langdurig maagzuurremmers slikken. 

Een bijwerking van dit medicijn is dat je lichaam minder vitamine B12 en magnesium kan opnemen. Dit kan leiden tot een tekort wat weer voor allerlei vervelende klachten kan leiden. Lees meer in het artikel: Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Bij stress verbruikt het lichaam meer magnesium waardoor een tekort kan ontstaan
magnesium het anti-stress mineraal

Magnesium het anti-stress mineraal!

Magnesium heeft een ontspannende en kalmerende werking op het lichaam. Het ontspant je spieren en de hersenen en wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Lees meer in het artikel: Magnesium het anti-stress mineraal

Magnesium tekort symptomen

Een tekort aan magnesium kan het functioneren van je hersenen en lichaam beïnvloeden. Lees meer in het artikel: Magnesium tekort symptomen.

Heb je één van de volgende symptomen, dan zou dit op een magnesium tekort kunnen wijzen:

Lichamelijke symptomen:

 – Spierkramp

 – Botontkalking

 – Hartkloppingen of hartritmestoornissen

 – Spasmen in de oogleden

 – Hoge bloeddruk

 – Hoofdpijn of migraine

 – Nierstenen

 – Tintelingen

 – Gevoelloosheid

 – Duizeligheid

Psychische symptomen:

 –  Lusteloosheid

 – Vermoeidheid

 – Rusteloosheid

 – Angst

 – Depressie

 – Prikkelbaarheid

 – Vergeetachtigheid

 – Concentratieproblemen

 – Verhoogde gevoeligheid voor stress

 – Slapeloosheid 

Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam

Hoe herken je een tekort aan magnesium?

Een tekort aan magnesium hoeft niet direct voor klachten te zorgen maar kan op lange termijn toch best vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Lees meer in het artikel: Hoe herken je een tekort aan magnesium?

hoe herken je een tekort aan magnesium

Magnesium tekort oorzaak

Een tekort aan magnesium kan voorkomen doordat je te weinig voeding tot je neemt waar magnesium in zit of wanneer je gestrest bent, medicijnen slikt of slecht functionerende darmen of nieren hebt. Lees ook het artikel: Magnesium tekort oorzaak

Welke soorten magnesium zijn er?

Magnesium is in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt het kopen als spray, olie, badkristallen, poeder, tabletten en capsules. 

Magnesium poeder is prettig als je moeite hebt met het doorslikken van tabletten of capsules. Je kunt de poeder eenvoudig door de yoghurt mengen.  Lees meer in het artikel: Magnesium poeder

welke soorten magnesium zijn er

Magnesiumspray of olie kun je gebruiken voor lokale behandeling op je huid. Je sprayt of spuit de olie eenvoudig op de huid . Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat magnesium door de huid kan dringen en daarom wordt de werking van een spray of olie vaak betwist. Lees meer in het artikel: Magnesium olie

Magnesium badkristallen kun je eenvoudig toevoegen aan een voeten- of ligbad. De badkristallen lossen eenvoudig op in het warme water en het geeft een heerlijk ontspannen gevoel. Ook bij deze vorm wordt de werking betwist omdat het wetenschappelijk bewijs ontbreekt dat deze vorm van magnesium door de huid kan dringen. Lees meer in het artikel: Magnesium badkristallen

Magnesium voetenbad

magnesium

Eigenlijk is het baden in zouten voor gezondheidsdoeleinden niet nieuw. Het wordt al jaren toegepast bij allerlei gezondheidsklachten zoals eczeem en ontstekingsziekten als psoriasis en artritis.

Baden in zeezouten waar magnesium in zit kan een gunstig effect hebben ondanks dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt.  Lees meer in het artikel: Magnesium voetenbad.

Magnesium voetenbad bijwerkingen

Zijn er bijwerkingen als je een magnesium voetenbad neemt? Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen zoals jeuk, roodheid of zwelling aan de voeten. Raadpleeg je huisarts als je twijfelt over het gebruik van een magnesium voetenbad. Lees meer in het artikel: Magnesium voetenbad bijwerkingen

Magnesium tabletten

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten magnesium tabletten te koop in verschillende prijsklassen. Goedkoop is meestal duurkoop! Het heeft te maken met het soort magnesium dat in de tablet zit. Is het een vorm die goed opneembaar is dan zul je daar meer voor moeten betalen dan een ‘goedkope’ vorm van magnesium die alleen maar laxerend werkt. Lees meer in het artikel: Magnesium tabletten.

magnesium tabletten

Beste magnesium tabletten

De beste magnesium tabletten bevatten een vorm van magnesium die goed opgenomen kan worden door je lichaam. Wil je weten welke vormen dat zijn? Lees meer in het artikel: Beste magnesium tabletten

Welke magnesium is het beste?

Magnesium is in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt magnesium als spray kopen maar ook als poeder, olie, kristallen of vlokken, tabletten of capsules. Zo kan je magnesiumolie gebruiken voor lokale behandeling op de huid. Lees meer in het artikel: Welke magnesium is het beste?

 

Magnesium is in veel verschillende vormen verkrijgbaar: als spray, olie, poeder, tablet of capsule. Bije vooral gebruik van magnesium tabletten, capsules, en poeder

 

Onze magnesiumcapsules zorgen ervoor dat het magnesium zo min mogelijk wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf, zoals licht en vocht. Zo blijft het magnesium altijd even effectief! En we maken gebruik van vega capsules, dus geschikt voor vegetariërs.

Magnesiumolie kun je gebruiken voor lokale behandeling op de huid, dit geldt ook voor magnesiumspray. Gewoonlijk spray je de magnesium dan op stukken huid, zoals de voeten, de oksels of de buikstreek. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat magnesium door de huid kan dringen, dus de werking van dit soort magnesiumsprays en -oliën wordt betwist. Orale suppletie (via de mond) heeft daarom onze voorkeur. Ons maag-darmstelsel neemt het magnesium gewoonweg beter op dan onze huid.

 

Magnesium bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat is een vorm van magnesium die gebonden is aan twee moleculen van het aminozuur glycine. Magnesium bisglycinaat wordt beschouwd als één van de best opneembare vormen van magnesium, omdat het je darmwand makkelijk kan passeren. Magnesium bisglycinaat heeft vele voordelen voor je gezondheid, zoals het ondersteunen van de spierfunctie, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en je botten. Lees meer in het artikel: Magnesium bisglycinaat

Magnesium Tauraat

Magnesium tauraat is een vorm van magnesium dat gebonden is aan het aminozuur taurine. Je kunt magnesium tauraat gebruiken om de magnesiumspiegel in je lichaam te verhogen en daarmee de gezondheid van je zenuwstelsel te verhogen. 

Bovendien kan het de slaapkwaliteit verbeteren en vermindert het stress en angst. Tot slot reguleert het de bloeddruk en beschermt het de hartfunctie. Lees meer in het artikel: Magnesium tauraat

magnesium tauraat

Magnesium citraat

Magnesium citraat is een vorm van magnesium die goed door je lichaam kan worden opgenomen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, spierkrampen of een depressie. Magnesium citraat kan helpen om het magnesiumgehalte in je lichaam aan te vullen en daarmee je gezondheid te ondersteunen. Lees meer in het artikel: Magnesium citraat

Magnesium malaat

Magnesium malaat bestaat uit magnesium en appelzuur. Je komt het vaak tegen als voedingssupplement en het kan prima gebruikt worden om het magnesiumgehalte in het lichaam te verhogen. Magnesium malaat kan de energieproductie verbeteren, het ondersteunt de spierfunctie en het reguleert je bloedsuikerspiegel. Lees meer in het artikel: Magnesium malaat 

Magnesiumcarbonaat

Magnesium carbonaat wordt gebruikt als laxeermiddel en als voedingssupplement. Zo kan het helpen om maagzuur te neutraliseren en de stoelgang te bevorderen. Lees meer in het artikel: Magnesiumcarbonaat

Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan magnesium aanzienlijk toe
magnesium en borstvoeding

Magnesium en borstvoeding

Voor een goed herstel na je bevalling is het belangrijk dat je voldoende  magnesium binnenkrijgt. Je geeft als je borstvoeding geeft allerlei vitaminen en mineralen door aan je baby. Lees meer in het artikel: Magnesium en borstvoeding 

Helpt magnesium tegen hoge bloeddruk?

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor veel lichaamsfuncties, waaronder de bloeddruk. Het helpt de bloedvaten te ontspannend en te verwijden, waardoor de bloeddruk kan dalen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en daarmee een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Lees meer in het artikel: Helpt magnesium tegen hoge bloeddruk?

Helpt magnesium tegen spierpijn?

Magnesium helpt bij het begeleiden van het bloed naar de spieren en zorgt voor de verwijdering van melkzuur. Bovendien werkt magnesium pijn verlichtend en helpt het je spieren om te ontspannen. Lees meer in het artikel: Helpt magnesium tegen spierpijn?

Helpt magnesium tegen kramp?

Midden in de nacht wakker worden van een stekende pijn in je kuit of teen. Niets zo vervelend als nachtelijke kramp want het kan je nachtrust ruw verstoren. Magnesium ontspant je spieren op een natuurlijke manier. Lees meer in het artikel: Helpt magnesium tegen kramp

helpt magnesium tegen kramp

Welke magnesium tegen kramp?

Een hoogwaardig magnesium supplement met een goede opneembare vorm kan uitkomst bieden bij kramp. Let bij de aankoop van een magnesium supplement daarom goed op de kwaliteit van het product. Er bestaan namelijk verschillende vormen van magnesium en ook de doseringen kunnen aanzienlijk variëren Lees meer in het artikel: Welke magnesium tegen kramp?

Helpt magnesium tegen rusteloze benen?

Sommige mensen hebben baat bij het gebruik van een magnesiumsupplement bij rusteloze benen. Magnesium draagt namelijk bij aan een normale werking van het zenuwstelsel en de spieren. Overleg bij twijfel eerst met je huisarts als je magnesium wilt gaan gebruiken. Lees meer in het artikel: Helpt magnesium tegen rusteloze benen?

Helpt magnesium tegen stress?

Extra magnesium kan helpen om stress te verminderen en de magnesiumvoorraad aan te vullen. Je kunt magnesium halen uit je voeding of zonodig aanvullen met een supplement. Lees meer in het artikel: Helpt magnesium tegen stress?

 
helpt magnesium tegen stress

Magnesium bijwerkingen

Bijwerkingen komen vrijwel alleen voor bij langdurig en overmatig gebruik van magnesium. Dit kan leiden tot de volgende klachten:

 – Diarree 

 – Buikkrampen

 – Misselijkheid

 – Lage bloedruk

 – Dorst

Lees meer in het artikel: Magnesium bijwerkingen

magnesium

Is teveel magnesium schadelijk?

Een te grote opname van magnesium in je lichaam is iets dat maar zelden voorkomt. Wanneer je teveel magnesium binnenkrijgt wordt dit via je nieren op een natuurlijke manier afgescheiden. Je lichaam heeft dus een eigen proces om de magnesium die het niet gebruikt af te voeren via zweet, urine en je ontlasting. Lees meer in het artikel: Is teveel magnesium schadelijk?

Magnesium overdosis

Een overdosis magnesium is iets wat maar heel weinig voorkomt. Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het uit je voeding halen. Men spreekt van een overdosis als je tot wel het achtvoudige van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium tot je neemt. Dat is ongeveer 2500 milligram per dag en dat is zéér onwaarschijnlijk! Lees meer in het artikel: Magnesium overdosis

Lees ook deze artikelen over magnesium

Magnesium en aandoeningen

Magnesium en allergie

Magnesium en alendronaat 

Magnesium en antibiotica 

Magnesium en calcium

Magnesium en diabetes

Magnesium en stress

 

waarom is magnesium zo belangrijk

Waarom is magnesium belangrijk?