magnesium

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat valt onder de categorie minerale zouten. Magnesium zorgt ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen, zoals bijvoorbeeld de vorming van bot en spieren. 

Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken en daarom is het belangrijk dat je het uit de juiste voeding haalt en daar waar nodig aan te vullen met extra supplementen.  

Magnesium helpt bij het normaal functioneren van je spieren en zenuwstelsel. Calcium zorgt ervoor de je spieren zich samentrekken, zo zorgt magnesium ervoor dat je spieren kunnen ontspannen. Er vind dus een wisselwerking tussen calcium en magnesium plaats en die moet in balans zijn.  

Magnesium draagt bij aan een aan het behoud van sterke botten en tanden. Ook helpt het bij het vrijmaken van energie uit voeding en bij het verminderen van vermoeidheid. 

Tot slot ondersteund het je geheugen, zowel het korte als het lange termijn geheugen en je concentratievermogen.

Magnesium tekort

Meer dan 60% van alle Nederlanders krijgt te weinig magnesium binnen. Daarbij hebben we mede door Covid19 toenemend met stress te kampen en dat geldt voor zowel jong als oud. Als je gestresst bent scheid je lichaam tot wel 4 keer zoveel magnesium uit. Het is dus heel erg belangrijk je magnesiumniveau aan te vullen. Magnesium wordt ook wel het anti-stressmineraal genoemd en speelt een rol bij de ontspanning van je spieren en de hersenen. 

Een gebrek aan dit belangrijke mineraal maakt je gevoeliger voor stress en hoe meer stress hoe meer magnesium je verbruikt. Een vicieuze cirkel die je moet doorbreken. Je magnesium aanvullen met supplementen is een absolute aanrader!

Magnesium aanvullen met een supplement: slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Op deze pagina vind je alles over magnesium. Een pagina boordevol magnesiumartikelen speciaal voor jou.

Artikelen over magnesium:

waarom is magnesium zo belangrijk

Waarom is magnesium belangrijk?