magnesium voetenbad

Magnesium voetenbad

Magnesium voetenbad. Een voetenbad met magnesium badkristallen is een uitstekende manier om je magnesium aan te vullen en op peil te houden. Tevens is het een effectieve manier om bijvoorbeeld gewrichtspijn te verlichten of verzachten. Het is daarom ook niet zo vreemd dat deze vorm van magnesium suppletie steeds populairder wordt bij een grote groep mensen.

Welke voordelen een magnesium voetenbad nog meer heeft en bij welke aandoeningen deze manier van suppletie uitstekend werkt, bespreken we in dit artikel. Lees je mee?!

Magnesium badkristallen

Magnesium badkristallen voeg je eenvoudig toe aan een voetenbad. Je huid is ‘transdermaal’ voor lichaamseigen stoffen. Dat betekend dat de werkzame stof in badkristallen wordt opgenomen door je huid en zo snel in de bloedbaan en je cellen terecht komt.

De werkzame stof in magnesium badkristallen is magnesiumchloride. Badkristallen bevatten maar liefst 47% magnesiumchloride. Het is de meest zuivere en edele magnesiumzout dat er is. 

Het is 100% natuurlijk en valt onder de scherpste kwaliteitsborging voor natuurcosmetica. Het is vrij van parabenen, toxische- en andere mens- en milieubelastende ingrediënten. Het is dermatologisch veilig en niet op dieren getest

Een voetenbad met magnesium is een prima manier om je magnesium aan te vullen

Transdermale toepassing

Het grote voordeel van de toepassing via de huid ligt in de mogelijkheid om acute klachten lokaal te behandelen. Denk hierbij aan:

 – Gewrichtspijnen

 – Beenkrampen

 – Spierpijn

 – Fibromyalgie

 

Tot nu toe is er geen farmaceutische vorm met een vergelijkbaar snelle werking in geval van spierproblemen. Een voetenbad met magnesium badkristallen kan al na 30 minuten verlichting brengen. 

Magnesium

Magnesium is een essentieel en onmisbaar mineraal voor je lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische processen. Zo draag magnesium bij aan de volgende processen:

 – Enzymen die ATP genereren 

 – Reparatie van je DNA en RNA

 – Spierontspanning

 – Zenuwgeleiding

 – De productie van eiwitten

Magnesium voetenbad bijwerkingen

Opname van magnesium via de huid is een veilige manier om het magnesiumniveau in je lichaam aan te vullen of op peil te houden.

Een teveel aan magnesium wordt eenvoudig uitgescheiden via je nieren. Daar merk je niets van want je plast het gewoon uit.  

Anders is dat bij magnesium tabletten of capsules die je oraal inneemt. Indien je de maximale dosering overschrijdt raakt je maagdarmkanaal van streek met diaree als vervelende bijwerking.

magnesium voetenbad

Magnesium voetenbad ervaringen

Eigenlijk is het baden in zouten voor gezondheidsdoeleinden niet nieuw. Het wordt al jaren toegepast bij allerlei gezondheidsklachten. Huidproblemen als eczeem en ontstekingsziekten als psoriasis en artritis worden vaak behandeld met zeezouten waar magnesium in zit.

Magnesium voetenbad hoe vaak?

Hoe vaak je een voetenbad moet nemen is afhankelijk van het doel dat je ermee wilt behalen. Wanneer je puur als ontspanning en voor het aanvullen van je magnesiumpeil een voetenbad neemt volstaat twee keer per week. 

Voor verbetering van de huid bij psoriasis en eczeem bij voorkeur twee tot drie keer per week. Na 10 tot 14 dagen treed zichtbare verbetering op van de huid. Na de kuur kan je de huid in conditie houden met gemiddeld één bad per 10 dagen. 

Bij reumatische aandoeningen of fibromyalgie neem je twee keer per week een voetenbad. Belangrijk is om dit drie maanden vol te houden voor een effectief resultaat. 

Voor het ontzuren van je spieren of bij overbelaste spieren neem je twee tot drie keer per week een voetenbad met magnesium badkristallen. 

Voor het verbeteren van je sportprestaties neem je een voetenbad een dag voor de inspanning.

Magnesium voetenbad maken

Wat heb je nodig om een heerlijk magnesium voetenbad te maken? 

We hebben een lijstje voor je samengesteld.  

 – 4 liter water van 37 C

 – 150 gram magnesium

 – Een handdoek

 – Een voetenbad

 – Minimaal 20 minuten

 – Maximaal 40 minuten

magnesium voetenbad

Voordelen magnesium voetenbad

Wij zweren erbij, magnesium badkristallen voor in een voetenbad. Het is een effectieve manier om je magnesium aan te vullen via de huid. Magnesium wordt snel opgenomen en kan zo prima de bloedbaan bereiken waar het zijn werk kan doen. 

Je kunt op deze manier nooit teveel magnesium binnenkrijgen want waneer de cellen verzadigd zijn nemen ze simpelweg niet meer op. Overtollig magnesium plas je eenvoudig via je urine uit. 

Je kunt natuurlijk ook supplementen gaan slikken om je hoeveelheid magnesium op peil te houden. Echter werken veel van deze supplementen met magnesiumoxide, een vorm die juist minder goed wordt opgenomen door het lichaam en als nadeel heeft dat het laxerend werkt. Bij een overdosering krijg je al snel darmklachten als diarree. 

Ook kan het zijn dat magnesium via je maagdarmkanaal minder goed opgenomen wordt door een aantal andere factoren zoals:

 – ouderdom

 – maag of darmproblemen

 – medicijngebruik

 – voeding met veel fosfor of calcium

 – alcohol

 – ziektes of aandoeningen

Nog meer magnesium voordelen

Betrokken bij meer dan 350 biochemische processen mag je gerust stellen dat magnesium van grote invloed is op de werking van je lichaam. Zo heb je magnesium nodig om vitamine D om te kunnen zetten in een lichaamseigen stof. En daar waar calcium je spier aanspant zorg magnesium dat je spier kan ontspannen. 

Veel vitamines en/of mineralen werken samen en zijn beide nodig om goed te kunnen functioneren. Omdat er veel onterechte claims gemaakt worden door aanbieders van magnesium hebben we een overzicht voor je met gezondheidsclaims met betrekking tot magnesium die zijn goed gekeurd door de EFSA

 – Draagt bij aan een normale energiehuishouding

 – Draagt bij tot de instandhouding van normale botten

 – Draagt bij aan een normale celdeling

 – Speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit

 – Activeert je natuurlijke energie in het lichaam

 – Draagt bij aan een sterk gebit

 – Draagt bij aan een heldere geest

 – Helpt bij vermoeidheid of moeheid

 – Speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen

Hoeveel magnesium per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een volwassen vrouw is 300 milligram 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een volwassen man is 350 milligram 

De magnesiumbehoefte kan hoger zijn wanneer je ouder dan 50 bent, medicijnen slikt, zwanger bent of borstvoeding geeft. Tot slot wanneer je bloot staat aan stress. 

magnesium voetenbad

Magnesium ook voor baby en kind

Magnesium is niet alleen belangrijk als je ouder bent. Magnesium is ook erg belangrijk voor kinderen. Al vanaf de babytijd zorgt magnesium voor een goede ontwikkeling van botten, tanden en spieren. Omdat magnesium kalmerend werkt zorgt het voor rust in lichaam en hoofd. 

Je kunt magnesium badkristallen dan ook uitstekend gebruiken voor je jonge baby gebruiken als daar behoefte aan is. Magnesium wordt niet door het lichaam aangemaakt en krijg je binnen via je voeding zoals groene bladgroenten, noten en avocado’s. Het is daarom belangrijk als je zwanger bent of borstvoeding geeft je voldoende gezond eet. 

Als je borstvoeding geeft krijgt je baby in principe voldoende magnesium binnen.

 

Magnesium voetenbad bij stress

Werkstress, financiële stress, relatiestress, posttraumatische stress of Corona stress. 

Het zorgt ervoor dat je veel meer magnesium verbruikt wat al snel kan leiden tot een tekort. 

Uit onderzoek komt naar voren dat je een verhoogde uitstoot van magnesium hebt via je urine als je gestrest bent. 

Alles behalve gezond want magnesium is een belangrijk anti-stress mineraal. Magnesium werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen.

levertraan

Het is van groot belang om in een stressvolle periode voldoende magnesium via je voeding binnen te krijgen en aan te vullen met een supplement. Doe je dit niet dan kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht waarin de stress verergerd en je daar maar moeilijk uitkomt. 

Omdat stress funest is voor een goede werking van je immuunsysteem is het belangrijk om de problemen die stress veroorzaken op te lossen.

Magnesium voetenbad voor het slapen gaan

Een voetenbad met magnesium badkristallen is heerlijk voor het slapen gaan en helpt je te ontspannen. Het draagt bij aan beter in slaap vallen en langer doorslapen. Magnesium is betrokken bij het reguleren van verschillende hormonen waaronder het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon regelt het slaap- en waakritme van je lichaam en wordt gemaakt in de pijnappelklier. 

Melatonine wordt aangemaakt wanneer het donker wordt wat er weer voor zorgt dat je je slaperig gaat voelen. Magnesium draagt bij bij de aanmaak van melatonine waardoor je slaapritme stabiel blijft en je uitgerust wakker wordt. 

Een tip van ons: neem twee uur voordat je gaat slapen een voetenbad met magnesium badkristallen 

Tot slot

Een magnesium voetenbad is een prima manier om je magnesium aan te vullen en op peil te houden. Gebruik jij supplementen om je magnesiumniveau op pijl te houden? Welke supplementen gebruik je en wat zijn je ervaringen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *