Magnesium > magnesium tekort

magnesium tekort
Expert: Jaap Gerrijts |  23 september 2020 | Bijgewerkt: 23 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Magnesium tekort

Magnesium tekort. Iedereen weet dat je dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnen moet krijgen voor een goede gezondheid. Je lichaam kan immers niet goed functioneren zonder deze essentiële bouwstoffen. Een tekort hoeft niet direct voor klachten te zorgen, maar op de lange termijn kan dit toch best wat vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Een Magnesium tekort komt vaak voor. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en hoe je een tekort herkent. Natuurlijk geven we je de handvaten om dit op te lossen. Lees je mee?!

Magnesium tekort

Een magnesium tekort kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals spierkrampen, spasmen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en een verhoogd risico op osteoporose.

Je kunt al een langere tijd last hebben van een magnesium tekort zonder dat je dit weet. Een tekort kan zich uitten in allerlei symptomen en kwaaltjes waarbij je niet gelijk aan een magnesium tekort denkt. Toch kunnen deze symptomen op lange termijn schadelijk zijn voor je lichaam. 

Hoe weet je nou of je een tekort hebt? Daarvoor moet je allereerst kijken naar de inname via je voeding. Eet je voldoende voedsel, die rijk zijn aan magnesium? Ten tweede moet je kijken naar wat je dagelijks verbruikt. Er zijn bepaalde factoren waarbij de behoeft groter is, zoals bij zwangere vrouwen of sporters.  

Ook wanneer je gestrest bent heb je een grotere behoefte aan magnesium. Je verbruikt namelijk vier keer zoveel magnesium. Stress wordt daarom ook wel een ‘magnesium slurper’ genoemd. 

Wat is de oorzaak?

Wat zijn de symptomen?

Wat is de oplossing?

Een magnesiumtekort kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder spierkrampen en spasmen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en een verhoogd risico op osteoporose. Mensen die een dieet volgen dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en weinig verse groenten en fruit bevat, lopen een hoger risico op een magnesiumtekort. Andere risicofactoren voor een magnesiumtekort zijn onder meer alcoholisme, nierziekte, darmziekte en medicatiegebruik.

Het is belangrijk om een magnesiumtekort tijdig te herkennen en aan te pakken. Een bloedtest kan worden uitgevoerd om het magnesiumgehalte in het lichaam te meten. Als een tekort wordt vastgesteld, kan het worden aangepakt door de inname van magnesiumrijke voedingsmiddelen te verhogen en, indien nodig, magnesiumsupplementen te nemen.

Goede voedingsbronnen van magnesium zijn onder andere groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen. Magnesiumsupplementen zijn ook beschikbaar, maar het is belangrijk om vooraf met een gezondheidsprofessional te spreken voordat u een nieuw supplementenregime begint. Een overdosis magnesium kan namelijk leiden tot bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid en buikpijn.

Het is ook belangrijk om te kijken naar levensstijlfactoren die een magnesiumtekort kunnen veroorzaken of verergeren. Stress kan bijvoorbeeld bijdragen aan een verlies van magnesium in het lichaam, dus het beoefenen van stressverlagende activiteiten zoals yoga of meditatie kan helpen. Het verminderen van de inname van alcohol en het stoppen met roken kan ook helpen het magnesiumgehalte te verhogen.

Kortom, een magnesiumtekort kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen en het is belangrijk om het tijdig te herkennen en aan te pakken. Door ervoor te zorgen dat we voldoende magnesium binnenkrijgen via onze voeding en levensstijl, kunnen we ons lichaam helpen optimaal te functioneren en ons beschermen tegen een scala aan gezondheidsproblemen. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat u grote veranderingen in uw dieet of levensstijl aanbrengen. 

Wat is magnesium?

Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam. Het is betrokken bij ruim 300 biochemische processen. Het zorgt voor ontspanning van je spieren en bloedvaten. 

Magnesium werkt samen met allerlei andere vitaminen en mineralen waardoor ze elkaar kunnen versterken. 

Zo werkt magnesium samen met vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Ook bij de synthese van je DNA en de communicatie van bepaalde genen speelt het een belangrijke rol.

magnesium-tekort

Wat doet magnesium voor je lichaam?

Zoals we al eerder schreven is magnesium betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam. Zo zorgt magnesium onder andere voor het ritme van je hart en de ontspanning van je spieren. Ook regelt magnesium je hormoonhuishouding en de aanmaak van energie. 

Processen waar magnesium invloed op heeft of een belangrijk rol bij speelt zijn:

 – Zorgt voor een normale werking van je spieren waaronder je hartspier 

 – Helpt bij het verminderen van moeheid of vermoeidheid

 – Zorgt voor een normale werking van je zenuwstelsel

 – Helpt bij een normale psychologische functie

 – Is belangrijk voor sterke botten en gezonde tanden

 – Is betrokken bij een normale eiwitsynthese 

 – Regelt de elektrolyten balans

 – Zorgt voor een beter cel delingsproces 

Magnesium haal je uit voeding

Omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken moet je het uit je voeding halen of zonodig aanvullen met een supplement. 

Magnesium wordt niet gebufferd in je lichaam en daarom is het belangrijk om je magnesium aan te vullen en op peil te houden.

Een toenemende verarming van de Nederlandse landbouwgrond zorgt ervoor dat groenten en andere gewassen steeds moeilijker mineralen uit de grond kunnen halen.  

magnesium tekort

Dit komt door het veelvuldig gebruik van kunstmest en raffinagetechnieken. Ook bij bewerkte voeding en ultra-processed food zijn vitaminen en mineralen ver te zoeken. Bij dit laatste moet je denken aan alles wat in pakjes en zakjes zit en te verkrijgen is in de supermarkt. 

Deze voedingsmiddelen zijn verslavend en lekker, maar bevatten lege calorieën doordat ze rijk zijn aan toegevoegde suikers, zout en verzadigde- en transvetten. Stuk voor stuk ongezond en niet aan te bevelen om ze op je boodschappenlijstje te zetten. Ga in plaats daarvan naar een biologische groenteboer en eet uit de natuur!

Deze voeding zit boordevol magnesium!

 – Groene bladgroenten

 – Peulvruchten

 – Avocado’s

 – Chiazaad

 – Algen en zeewier

 – Bananen

 – Vette vis

 – Broccoli 

 – Alle soorten noten

 – Volkoren granen

 – Groene kruiden

 – Rauwe cacao

Magnesium draagt bij aan een vermindering van vermoeidheid en moeheid

Hoeveel magnesium heb je nodig per dag?

Hoeveel magnesium heb je eigenlijk nodig per dag? Om gezond te blijven moet een volwassen vrouw per dag 300 milligram magnesium binnen krijgen.

Een volwassen man moet per dag 350 milligram magnesium binnen krijgen. 

Deze aanbeveling zou normaal gesproken voor de meeste mensen voldoende moeten zijn. Er zijn echter tal van situaties waardoor de behoefte hoger is. Daarover later meer in dit artikel. 

magnesium tekort
Hoeveel magnesium neem je op uit voeding?

Magnesium wordt opgenomen aan het einde van je dunne darm. Hoeveel magnesium opgenomen wordt uit je voeding is afhankelijk van je darmflora en darmstelsel en dat is bij niemand exact hetzelfde. Daarom kunnen we zeggen dat van alle magnesium die je via voeding binnenkrijgt, neem je ongeveer 25-75% op.

Hoeveel magnesium je nodig hebt, heeft ook invloed op de opname ervan. Heb je een magnesiumtekort, dan doet je lichaam zijn best om zoveel mogelijk magnesium uit je voeding te halen. Andersom geldt dat ook: als magnesium in overvloed aanwezig is in je lichaam, dan wordt de opname minder efficiënt. 

Magnesium tekort test

Je lichaam bevat ongeveer 21-tot 28 gram magnesium. 60% daarvan is ingebouwd in botweefsel en tanden. 20% bevind zich in je spieren en 20% in andere zachte weefsel en in je lever. Het is lastig om via een bloedtest je magnesiumtekort vast te stellen dit omdat minder dan 1% van de hoeveelheid magnesium in je bloed zit en maar 0,3% zie je terug in je bloedserum. Een urine- of haartest kan vaak tot beter resultaat leiden.
Voeg je header hier toe
Tot slot

Magnesium tekort stond centraal in dit artikel. Heb jij het vermoeden dat je een tekort aan magnesium hebt? Heb je symptomen die kunnen wijzen op een tekort? Ga je het tekort met voeding of supplementen aanvullen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Magnesium tekort bij ouderen

Waar zit magnesium in?

Symptomen magnesium tekort bij vrouwen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *